Forum » Pomoč in nasveti » Zelo glasen PC
Zelo glasen PC
FormerUser ::
Doma imamo en zelo star PC (10+ let), ki sicer še čisto dobro deluje, je pa zelo glasen in je že prava muka sedeti zraven. Mati ga je cca. 2 leti nazaj nesla na servis in so zamenjali ventilator al neki, pa je bilo nekaj časa vredu, sedaj pa spet ruži kot hudič.
Zanima me, ali je to običajno, da se tak komad mora tako pogosto menjat, ali so jo morda nasr*li in dali kak rabljen kos. A bi se dalo ta ventilator v kakšni rač. trgovini naročiti in potem sami zamenjat, a je to zahteven poseg?
Hvala za mnenje.
Zanima me, ali je to običajno, da se tak komad mora tako pogosto menjat, ali so jo morda nasr*li in dali kak rabljen kos. A bi se dalo ta ventilator v kakšni rač. trgovini naročiti in potem sami zamenjat, a je to zahteven poseg?
Hvala za mnenje.
Gejspodar ::
Najverjetneje ni "ventilator", temveč ruži stari HDD. Zamenjaj ga z SSD-jem, pa bo hrup po večini izginil.
Baja ::
ruži lahko ventilator v ohisju, na procesorju, na grafični, v napajalniku. ene je lažje menjat kot druge. tako da bo prvo potrebno ugotoviti kaj točno ruži.
Cruz ::
Raje odnesi k računalničarju, da preveri kako pa kaj. In se strinjam z @Gejspodar, če ga mislite še naprej redno uporabljati, vržite SSD v njega(pa Ubuntu naložite :D), bo delal kot raketa.
Riff ::
mogoče je sm ventilator na napaajlaniku ali kje drugje ker rač ma več ventilatorjev ( grafična procesor, dodatn vent v ohišju ali čipset notr bride ) al pa če imaš kašnega kolega da se mal bolje spozna na to kot ti lahko on pogleda, drgač pa zakv apa treba prec na 10let star rač. prec linux pa ssd gor rint:D, mam Q6600 pa navadne diske pa win10pro gor laufa bp :) če imaš par minut potrpelenja pr zagonu rač. ne rabiš ssd ja :)
Ne vem, mene tile serviserji malo na mehanike spominjajo, ki pregovorno radi stranke "nategujejo", še posebej ženske, ki se manj spoznajo. Lani sem nesla svoj računalnik, ki je nagajal, k enemu serviserju, pa je rekel, da ni nič hujšega, da so popravili, ampak ni bilo nič bolje, potem sem ga nesla k drugemu, pa je rekel, da je nujno treba disk zamenjat. Skratka, verjetno bi bilo dobro, da se malo poučim o teh stvareh.
A lahko priporočate kakšno serijo tutorialov, kjer so preprosto in nazorno prikazane osnove hardwara, pa kaj lahko sam recimo popraviš, pa kako si "počistiš" po računalniku, če ti počasi dela in podobne stvari?
A lahko priporočate kakšno serijo tutorialov, kjer so preprosto in nazorno prikazane osnove hardwara, pa kaj lahko sam recimo popraviš, pa kako si "počistiš" po računalniku, če ti počasi dela in podobne stvari?
Han ::
V 10 let stari kišti je priporočljivo zamenjat vsaj napajalnik. Čiščenje prahu s kompresorjem je priporočljivo vsako leto, obvezno pa na 3-5 let (odvisno od lokacije).
Google ali Youtube: PC PSU noise / guide / replacement... In podobno.
POZOR: napačno in nestrokovno rokovanje je lahko smrtno nevarno!
K0l1br1 ::
Dovolj je, da je kakšna žica naslonjena na ventilator od procesorja, pa ruži. Sicer pa se zvok dovolj hitro locira. Odpre se kišto in posluša, če je disk, se odklopi disk in se vidi, če še ruži ;)
240V je samo na napajalnem kablu in delu napajalnika, ki pa je itak zaprt in ga ni mogoče na hiter način ali pomotoma odpreti.
240V je samo na napajalnem kablu in delu napajalnika, ki pa je itak zaprt in ga ni mogoče na hiter način ali pomotoma odpreti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K0l1br1 ()
V 10 let stari kišti je priporočljivo zamenjat vsaj napajalnik. Čiščenje prahu s kompresorjem je priporočljivo vsako leto, obvezno pa na 3-5 let (odvisno od lokacije).
Hvala za info, ampak sem bolj imela v mislih osnove, ne za ta specifičen problem, pa mogoče kakšnega konkretnega youtuberja, ker teh navodil je res na tone, predvidevam pa niso pa vsi enako dobri.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FormerUser ()
Han ::
Kot rečeno, vklopiš odprto kišto, opazuješ in poslušaš. Če nisi prepričana, kje točno ruži, začneš odklapljat posamezne komponente - disk, grafično, za kratek čas ventilator na procesorju... Če po vsem tem še vedno ruži, je definitivno napajalnik oziroma ventilator v njem.
Disk in grafično kartico seveda odklopiš pri izklopljenem računalniku.
Disk in grafično kartico seveda odklopiš pri izklopljenem računalniku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Cruz ::
Drugače pa se je najboljše sproti učiti. Če hočeš odklopiti disk, zgooglaš kako, na kaj paziti ipd. Vsaj jaz sem ugotovil, da je tak način učenja najboljši, tudi za osnove/začetnika. Najdeš, izbereš problem in se ga lotiš, vse drugo, kar je nujno za reševanje problema, pa se naučiš sproti.
Zavedaj se, da boš morala vložiti čas v učenje in se vprašaj, če se res splača. Znanje vsekakor ni nikoli odveč, pa vseeno.
Disk in grafično kartico seveda odklopiš pri izklopljenem računalniku.Tukaj je vredno omeniti, glede na to, da je @OP "teleban", da je potrebno dati tudi stikalo na zadnji strani računalnika na 0(ko je prižgan, je na 1 oz. I), ne samo odklopiti iz elektrike.
Hvala za videa, @Cruz, nekaj takega sem imela v mislih, ja. Vem, da bo vzelo čas, ampak se mi zdi, da je določene osnovne vseeno dobro znati.
Riff ::
FormerUser je izjavil:
Ne vem, mene tile serviserji malo na mehanike spominjajo, ki pregovorno radi stranke "nategujejo", še posebej ženske, ki se manj spoznajo. Lani sem nesla svoj računalnik, ki je nagajal, k enemu serviserju, pa je rekel, da ni nič hujšega, da so popravili, ampak ni bilo nič bolje, potem sem ga nesla k drugemu, pa je rekel, da je nujno treba disk zamenjat. Skratka, verjetno bi bilo dobro, da se malo poučim o teh stvareh.
ja tud jst dobim tak občutek ko kdo kaj razlaga k je računalnik kam dal na servis pa ni tako domač z računalniki kot nekateri tle na forumu , ja ni švoh da vsaj mal osnove poznaš :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ugašanje računalnikaOddelek: Strojna oprema | 1124 (865) | Assass1n |
» | PC neprijetno ružiOddelek: Hlajenje in modifikacije | 4507 (3950) | nofaith |
» | predelava P2 v (vsaj pretezno) neslisno kistoOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1507 (1133) | kulSMS |
» | GarancijaOddelek: Kaj kupiti | 3046 (1513) | darkolord |
» | Nakup LCD televizorja ali projektor?Oddelek: Kaj kupiti | 2184 (1887) | mitjaje |