» »

Dobrih 35let, 0 (ali malo) let strokovne delovne dobe - vprašanje za delodajalce

Dobrih 35let, 0 (ali malo) let strokovne delovne dobe - vprašanje za delodajalce

Temo vidijo: vsi
1
2
»

TheBlueOne ::

m0LN4r je izjavil:

Velja v primeru, da ce bi mu delovno mesto podarili in se ne rabis izkazati, v tem primeru pa je bil to odlocilen faktor, ker tisti za njim zacuda je razumel navodila.

Ni nujno. Imajo tudi delodajalci kdaj krizo, da ni kadra. Ko pa si enkrat zraven, pa je dosti redko, da ne ostanes vsaj nekaj casa.

Utk ::

m0LN4r je izjavil:

Velja v primeru, da ce bi mu delovno mesto podarili in se ne rabis izkazati, v tem primeru pa je bil to odlocilen faktor, ker tisti za njim zacuda je razumel navodila.

Če imaš drugega boljšega, vzameš boljšega, jasno, če drugega ne bi bilo, bi se pa tudi ta najverjetneje naučil. Tako kot si se tudi ti. Če ti misliš, da se drugi niso nad tabo zgražili, ko si prišel nekam direkt iz šole, se preklemano motiš.

m0LN4r ::

PreviousUser je izjavil:

Pa dobro, zakaj bi vsi morali ne vem kam napredovati, se dokazovati, skoraj crkniti za delodajalca... Resno, kaj imaš od tega? Premalo časa, stres... Komu na čast? In na to naj bi bil še ponosen?
Napredujes zaradi sebe, svoje druzine, nenazadnje financ, brez dokazovanja _svojih sposobnosti_ bos pac tezko napredoval, razen ce kje talajo nagrade zastonj, ne pa da bos tukaj po slo-techu odpiral teme, star 35 let brez sihta, jamer, jamer.

Crknes lahko od kolicine dela, jaz govorim o kvaliteti dela in ce delas kvalitetno imas vecinoma manj dela in veliko vecje moznosti, da bos lahko zamenjal sluzbo za boljso.
Ce nekaj zlozis slampasto na paleto in se ta paleta podre, si si sam kriv, ne delodajalec. Bos pac moral se enkrat vse na novo zloziti.
Odpoved lahko das kadarkoli, ce ti za vse dol visi, samo potem ne jamrat in tem odpirat glede tega.

Ce isces delo, kjer je pomembno samo to, da oddelas svoje ure in gres, potem izvolis pejt v proizvodnjo na trak, kdor pa sanja o boljsem sihtu, bo moral tudi boljse delat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Ce isces delo, kjer je pomembno samo to, da oddelas svoje ure in gres, potem izvolis pejt v proizvodnjo na trak, kdor pa sanja o boljsem sihtu, bo moral tudi boljse delat.

Kaj pa pocnes, da ti je tako fascinantno, da ti pomeni nekaj vec?

TheBlueOne je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Ni nujno. Imajo tudi delodajalci kdaj krizo, da ni kadra. Ko pa si enkrat zraven, pa je dosti redko, da ne ostanes vsaj nekaj casa.
Ja v mojem primeru krize nimamo, na tedenski ravni grejo not pa ven. Kadra je dovolj, samo kvalitetnega moras najti. Ne zadrzujemo pa tudi nobenga, ce je kdo sposoben za vec, mu moj sef napise priporocilo za drugo firmo, ce ga potrebuje.
Trade Republic 38MVDVXM

Taka fluktuacija praviloma ni pokazatelj neke kakovosti. Kaj pa pocnete, da je tako zanimivo, da ti ni samo delo? Zakaj toliko menjav, ce je tako fino?

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 ::

m0LN4r je izjavil:

Mislim sicer, da ni trma. Bil sem na nekem "izobraževalnem" dnevu za starše osnovnošolcev (oba sinova sta na faksu sedaj).
Ja ampak pri 22+ letih ce vidis, da iz te moke ne bo kruha, ali pa ne gre, ne bos vztrajal pri tem in gledal kako leta grejo mimo in cakal do 30+ ? To je tvoja dolznost, da spremljas trg dela oz. svoje moznosti dela na trgu, kot polnoletna oseba.

Glej, kar sem želel povedati, je naslednje:

Una pacientka z zavoda za zaposlovanje je staršem (pa tudi ta mladim) govoričila, dajte se vi nekaj šolat, če ne bošlo, se pa prešolate.

WTF?

Glej, ena moja sorodnica (priženjena, t.j. po ženini strani) je šla na ekonomsko,to končala, šla v frizersko, končala nek skrajšani program, potem šla študirat kriminalistiko.
Glej, to jo je sistem nategoval, ona pa ni skapirala tega. Daj daj vpiši se, študiraj, daj dnar, izreden vpis to, izreden vpis ono.

Ko sem jaz poslušal njeno zgodbo, sem ji lepo rekel: "Glej, nategujejo te, čas je, da dobiš neko službo". In zdaj dela na turistični agenciji.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Taka fluktuacija praviloma ni pokazatelj neke kakovosti. Kaj pa pocnete, da je tako zanimivo, da ti ni samo delo? Zakaj toliko menjav, ce je tako fino?

Fluktuacija je lahko tudi iz čisto drugih vzrokov.

Jaz sem delal v timu, kjer so trije "najstarejši" programerji zasnovali sistem. Potem se je delalo po tem vzorcu, aplikacija je sicer delala, samo so se začela kazati rebra. Eni so predlagali izboljšave, pa se trije modreci niso strinjali. Šef je poslušal in upošteval predvsem to trojico, ki je delala, kar je želela.

Tam vidiš, da ne bo sprememb. Pač odprogramiraš dve leti, morda 3, potem pa greš naprej. Zapustiti tim takoj bi bilo slabo za CV, pa tudi sicer ni fer do naročnika. In so ljudje pač odhajali. 2-3 na leto, v timu 16 programerjev. Kar je sicer malo nad povprečjem 10% letna fluktuacija ni nenormalna.

bbbbbb2015 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Jaz sem delal v timu, kjer so trije "najstarejši" programerji zasnovali sistem. Potem se je delalo po tem vzorcu, aplikacija je sicer delala, samo so se začela kazati rebra. Eni so predlagali izboljšave, pa se trije modreci niso strinjali. Šef je poslušal in upošteval predvsem to trojico, ki je delala, kar je želela.

Tam vidiš, da ne bo sprememb. Pač odprogramiraš dve leti, morda 3, potem pa greš naprej. Zapustiti tim takoj bi bilo slabo za CV, pa tudi sicer ni fer do naročnika. In so ljudje pač odhajali. 2-3 na leto, v timu 16 programerjev. Kar je sicer malo nad povprečjem 10% letna fluktuacija ni nenormalna.

Se en primer ko je pokazatelj slabega. Jaz bi kak primer, ko je fluktuacija kompliment za podjetje. Pa ne kaksen bordel. :)

sniff ::

Ego, je kar velikorat problem. kar se kaže tudi pri tejle temi. Op je lepo vprašal, da bi rad vidik delodajalcev, kakšne možnosti imajo starejši brez izkušenj na svojem področju. Pol se pa usuje plaz bedastih pripomb na odogvore m0LN4r-ja in AcidicCarrot-ta, ki lepo orišeta situacij s svoje strani. Je treba še kr ponosno z glavo skozi zid.
Dejstvo je, da še hočes dobit delo, se moraš "prodat" potencianemu delodajalcu. Če misliš tarnat kako je to bedasto in nepravično naredi pa svojo firmo/s.p. in zaposluj. Noben te ne bo najel zato ker ti misliš, da bi te moral najet, če mu tega ne dokažeš, ga prepričaš. Trg dela je konkurenčni trg tako kot vsak drugi in delodajalec valda primerja dva CV-ja, razgovora, psihološka testa, etc. da se lahko odloči kdo bi bil bolj ustrezen za delovno mesto, ki je razpisano.
Slabost neizkušenega 35+ letnika je, da je v poplavi prijav, ko se dela selekcija za prvi krog, težko izstopati, njegova naloga je, da pojasni zakaj nima izkušenj in predstavi znanja, vezana na delovno mesto. Prednost pa je (lahko) resnost in daljši attention span kot sekundno skrollanje po smartphonih današnje mladine. Mladina ima dostikrat pričakovanja, ki ne odražajo njeni "vrednost" in manjši kot je sistem/podjetje bolj bodo cenjeno znanje, izkušnje in pripravljenost na delo.
Znajti se je treba, tako ali drugače, zelo verjento je, da vas ne bo noben ujčkal. Diplome so pa (z množico diplomantov) šle na nivo srednješolske izobrazbe, šla so leta, ko je diploma sama po sebi nekaj pomenila.

sniff ::

TheBlueOne je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Se en primer ko je pokazatelj slabega. Jaz bi kak primer, ko je fluktuacija kompliment za podjetje. Pa ne kaksen bordel. :)

Velika konstantna fluktuacija je ponavadi merilo, da nekaj ni v ravnotežju (pustmo razlog, da vodstvo ne kadrira pravih ljudi) - da plačilo ni sorazmerno z delom/znanjem ki je zahtevano v določenem podjetju v primerjavi z ostalimi iste branže. Delavci se lahko vseeno želijo zaposliti tam zaradi izkušenj, priporočila,... ki bi jim koristil v bodoče. Npr. v revizijskih hišah KPMG, pwc, Deloitte se študenti ekonomije zaposlujejo, da si naberejo izkušenj v brutalnem tempu delovnih ur, enako je v mendarodnih odvetniških pisarnah..

KraitPay ::

AcidicCarrot je izjavil:

Plus psihološki testi se v osnovi ne dajejo kar vsem povprek ampak vodstvenim kadrom, ker so za "navadne zaposlene" predragi. Tako, da če je kdo dobil tako imenovani psihološki test za delo v skladišču močno dvomim da je bil to dejanski psihološki test...

Sem bil že na parih takšnih testih. Dejansko je bila psihološka ocena. Razlika je v tem, kdo je bil nasproti mize. V primeru psihologa, je bilo test užitek delati. V primeru HRja pa sem se počutil kot nekakšna copata.
Od takrat prijazno odslovim vse HR, ki omenijo psihološke ocene in psihologa ni v bližini.

Naj samo dodam, da ima moje podatke samo psiholog in me za vsako "povpraševanje" pokliče in vpraša za dovoljenje. Podjetje je namreč multidisciplinarno in ko te potencialni "nadrejeni" najde, lahko zaprosi za psihološko oceno in jo v primeru da dovolim, tudi dobi.

Tako se to dela na profi nivoju. Tole kar delate HRji je za kozlat in bi moralo biti kaznivo. Katastrofa.

TheBlueOne je izjavil:

Glej debata gre o tem, da 30-35 letniki jamrajo o tem, da nimajo izkusenj in dela. Jaz pa sem s primeri iz vsakdanjega zivljenja "namignil" da je problem ocitno na strani iskalca, ce ga nihce noce.
Trade Republic 38MVDVXM

PreviousUser ::

m0LN4r je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

Pa dobro, zakaj bi vsi morali ne vem kam napredovati, se dokazovati, skoraj crkniti za delodajalca... Resno, kaj imaš od tega? Premalo časa, stres... Komu na čast? In na to naj bi bil še ponosen?
Napredujes zaradi sebe, svoje druzine, nenazadnje financ, brez dokazovanja _svojih sposobnosti_ bos pac tezko napredoval, razen ce kje talajo nagrade zastonj, ne pa da bos tukaj po slo-techu odpiral teme, star 35 let brez sihta, jamer, jamer.

Crknes lahko od kolicine dela, jaz govorim o kvaliteti dela in ce delas kvalitetno imas vecinoma manj dela in veliko vecje moznosti, da bos lahko zamenjal sluzbo za boljso.
Ce nekaj zlozis slampasto na paleto in se ta paleta podre, si si sam kriv, ne delodajalec. Bos pac moral se enkrat vse na novo zloziti.
Odpoved lahko das kadarkoli, ce ti za vse dol visi, samo potem ne jamrat in tem odpirat glede tega.

Pa saj ne rabiš vedno več denarja al kaj? Pač dosežeš nek nivo, ki ti sede in furaš tisto naprej. Se ustališ in ne skoz neki več več več. Kaj naj delam z ne vem koliko denarja, če ga nimam časa porabiti?

Una pacientka z zavoda za zaposlovanje je staršem (pa tudi ta mladim) govoričila, dajte se vi nekaj šolat, če ne bošlo, se pa prešolate.
Razumem, ampak kaj naj drugega rece? Druga moznost je, ce imas boljso idejo, da naredis to kaj mislis, da bo bolje.

Vrtimo se v krogu, nevem ce ste opazili.
Debata se je zacela o tem: star sem, nimam izkusenj in dela v svojem fohu. Potem se napise nekaj predlogov, pa tudi nekaj ostrejsih opazk, zakaj je temu tako in da bo treba pac najprej na sebi in nacinu razmisljanja nekaj spremeniti, ker ce do 35+ ti ni potegnilo, potem kdaj ti bo?
No in potem pa pridejo tisti, ki tem dobromernim nasvetom, namigom nasprotujejo, se pa ne zavedajo tega, da ne delajo nic drugega kot OPja podpirajo pri tem, da naj vstraja pri tem kjer je. To je 35+ nic dela, premalo samoiniciative in premalo angaziranja.

Se enkrat, tisti, ki s tem nima problemov, ne odpira taksnih tem tukaj. Ne pogovarjamo se o tistih, ki imajo delo in izkusnje, ampak o primeru, ki je star in nima ne eno ne drugo.
Trade Republic 38MVDVXM

Pa saj ne rabiš vedno več denarja al kaj? Pač dosežeš nek nivo, ki ti sede in furaš tisto naprej. Se ustališ in ne skoz neki več več več. Kaj naj delam z ne vem koliko denarja, če ga nimam časa porabiti?
A lahko se bolj ozkogledno razmisljas? Potem ta denar varcujes, ker neves kaj se vse lahko zgodi v naslednjih 50 letih. Ce si sam, zaradi mene se lahko zadovoljis z danasnjimi 1000euri, ampak vprasanje je ce ti bo teh 1000eur danes dovolj, ce slucajno pride do izrednih razmer v druzini, zivljenje postane drazje itn., sebicno gledati je eno, menda pa zelis svojim otrokom cim boljse, pa ne govorim o novem Iphonu, ampak o npr. zdravju in stvarmi, ki so s tem povezane.
Trade Republic 38MVDVXM

sniff je izjavil:

Ego, je kar velikorat problem. kar se kaže tudi pri tejle temi. Op je lepo vprašal, da bi rad vidik delodajalcev, kakšne možnosti imajo starejši brez izkušenj na svojem področju. Pol se pa usuje plaz bedastih pripomb na odogvore m0LN4r-ja in AcidicCarrot-ta, ki lepo orišeta situacij s svoje strani. Je treba še kr ponosno z glavo skozi zid.
Dejstvo je, da še hočes dobit delo, se moraš "prodat" potencianemu delodajalcu. Če misliš tarnat kako je to bedasto in nepravično naredi pa svojo firmo/s.p. in zaposluj. Noben te ne bo najel zato ker ti misliš, da bi te moral najet, če mu tega ne dokažeš, ga prepričaš. Trg dela je konkurenčni trg tako kot vsak drugi in delodajalec valda primerja dva CV-ja, razgovora, psihološka testa, etc. da se lahko odloči kdo bi bil bolj ustrezen za delovno mesto, ki je razpisano.
Slabost neizkušenega 35+ letnika je, da je v poplavi prijav, ko se dela selekcija za prvi krog, težko izstopati, njegova naloga je, da pojasni zakaj nima izkušenj in predstavi znanja, vezana na delovno mesto. Prednost pa je (lahko) resnost in daljši attention span kot sekundno skrollanje po smartphonih današnje mladine. Mladina ima dostikrat pričakovanja, ki ne odražajo njeni "vrednost" in manjši kot je sistem/podjetje bolj bodo cenjeno znanje, izkušnje in pripravljenost na delo.
Znajti se je treba, tako ali drugače, zelo verjento je, da vas ne bo noben ujčkal. Diplome so pa (z množico diplomantov) šle na nivo srednješolske izobrazbe, šla so leta, ko je diploma sama po sebi nekaj pomenila.
Ja v bistvu kratko in jedrnato je to to. Pac, kdor se ne strinja ali mu je pa v narekovajih "tezko" pa naj sedi doma.
Nekdo drug pa bo iz tega prebranega izluscil bistvo in naredil korak naprej. In taksni so vedno dobrodosli marsikje.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

A lahko se bolj ozkogledno razmisljas? Potem ta denar varcujes, ker neves kaj se vse lahko zgodi v naslednjih 50 letih. Ce si sam, zaradi mene se lahko zadovoljis z danasnjimi 1000euri, ampak vprasanje je ce ti bo teh 1000eur danes dovolj, ce slucajno pride do izrednih razmer v druzini, zivljenje postane drazje itn., sebicno gledati je eno, menda pa zelis svojim otrokom cim boljse, pa ne govorim o novem Iphonu, ampak o npr. zdravju in stvarmi, ki so s tem povezane.

Ravno zato ker ne veš, kaj bo čez 50 let, je pomembno, da izkoristiš čas zdaj, ker mogoče te jutri več ne bo. Otrokom boš pa dal največ, če boš imel čas zanje, edino to jim bo ostalo v spominu. Zdravja jim pa pač ne moreš kupiti. Za zdravje pa tudi sicer dokazano najbolj pomaga odsotnost stresa, veliko bolj kot denar za odpravljanje posledic le-tega.
Če si navajen skromnosti, lahko živiš zelo polno življenje, brez nekih fensi avtov, potovanj, vil itd., pa še noben kapitalist te ne drži za jajca, ker nisi zapufan do glave in še čez in lahko preživiš tudi če se njemu sprdne, da te odpusti.

AcidicCarrot ::

KraitPay je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

Plus psihološki testi se v osnovi ne dajejo kar vsem povprek ampak vodstvenim kadrom, ker so za "navadne zaposlene" predragi. Tako, da če je kdo dobil tako imenovani psihološki test za delo v skladišču močno dvomim da je bil to dejanski psihološki test...

Sem bil že na parih takšnih testih. Dejansko je bila psihološka ocena. Razlika je v tem, kdo je bil nasproti mize. V primeru psihologa, je bilo test užitek delati. V primeru HRja pa sem se počutil kot nekakšna copata.
Od takrat prijazno odslovim vse HR, ki omenijo psihološke ocene in psihologa ni v bližini.

Naj samo dodam, da ima moje podatke samo psiholog in me za vsako "povpraševanje" pokliče in vpraša za dovoljenje. Podjetje je namreč multidisciplinarno in ko te potencialni "nadrejeni" najde, lahko zaprosi za psihološko oceno in jo v primeru da dovolim, tudi dobi.

Tako se to dela na profi nivoju. Tole kar delate HRji je za kozlat in bi moralo biti kaznivo. Katastrofa.

Najprej da razščistimo dejstva, ker mešamo hruške in jabolka. Psihološke teste lahko dela samo psiholog z magisterijem. To pomeni,če delaš psihološki test v podjetju mora bit HR oseba po izobrazbi psiholog (jih niti ni tako malo) v nasprotnem primeru HR oseba pošlje kandidata testirati v temu namenjen ocenjevalni center kjer dela psiholog.

Kvazi psihološki test, ki ti ga potem ocenjuje nekdo ki NI psiholog je SAMO test brez psihološki. Lahko pa se dajo reševati najrazličnejši kompetenčni testi, kar je popolnoma druga zgodba.

Vsesplošno pluvanje po HR in nasplošno odločevalcih glede zaposlitve je totalno mim in kaže samo na to, da vas boli ego zaradi zavrnitve in mislite, da vam pripada vsaka zaposlitev na katero se prijavite nimate pa vpogleda v to kakšne posameznike ima HR na voljo.

Vazelin ::

Acidic: a se kandidati trudijo fejkat psihološke teste?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Smurf ::

Pred leti je nasa firma sodelovala z eno izmed agencij, ki je s kandidati naredila tudi psiholoske teste in moram reci, da so te testi kar prikazali realno sliko.

A ti testi vključujejo samo osebnostne lastnosti ali tudi merijo IQ?

Vazelin je izjavil:

Vedno...dostikrat nezavedno-človeška narava nas žene k temu, da se vedno izkažemo v nekoliko boljši luči...

So pa pri dejanskih PSIHOLOŠKIH testih notri varovalke oz. postavke, ki merijo lažnjivost in posledično se tudi to pokaže pri samih rezultatih.

Smurf ::

Vazelin je izjavil:

Potem si pogrnil ze na najbolj pomembni vrednoti, iskrenosti. Kar se ugotovi ze v casu uvajanja.

link_up ::

Bottom line tega je torej, da ce ne funkcioniras pod pritiskom dobis test? Kako sem prisel do tega? Naceloma so razgovori one way presentation, vsaj pri meni. Pac ne sprasujejo vec. Treba se je dnevno uciti in si in no time dvajset stukov visje. :) In seveda hobiji...
In and Out

Vazelin je izjavil:

A ti testi vključujejo samo osebnostne lastnosti ali tudi merijo IQ?

Odvisno kateri test se izbere oz. kaj je sploh namen testiranja. Za neke višje profile in pa ljudi z izkušnjami se mi zdi preverjanje IQja brezpredmetno, saj so nek nivo tega dokazali že s predhodnimi izkušnjami.

Je pa smiselno preverjati ravno mogoče iskrenost ali pa psihopatizem. Najverjetneje si noben od nas ne želi zdravnika, ki kaže psihopatske tendence. Ali pa policaja/kriminalista, ki ima nizko stopnjo iskrenosti. Tega se pa žal s predhodnimi izkušnjami ne da preverjat (če jih seveda niso pri čem zalotil).

WhiteAngel ::

OP: Kot delodajalca me bolj zanima, kje se 35-letnik vidi čez 5, 10 let. Če si je že ustvaril družino, nekako vem, da lahko neko stabilnost pričakujem od njega. Če nima še nikogar in ni ustvaril ničesar, se pa lahko bodisi umiri in dozori pod mano, bodisi ga čez nekaj mesecev odnese in ni bil vreden moje energije in investicije.

showsover ::

Molnar, samo ni potrebno napredovati, ce se clovek sprijazni s tem.
Osebno sicer taksno razvado odsvetujem ampak pravico do nje pa vsak ima.
Mene sicer res ne mika, tezko pa sodim na ostale po sebi.

Mitchoo, seveda napreduješ, samo ne v formalnem smislu. V neformalnem smislu pridobivaš senioriteto.
Tole imaš kar fino urejeno, vsako leto 3% gor... To je v bistvu precej redko, da se t plača revalozirira glede na isti obseg dela in pri (recimo) manjsi inflaciji.
Skoraj prelepo, za gospodarstvo skoraj nepredstavljivo.
Torej, ti ne napredujes, ker ze imas sreco.
Ja, je mozno, nekateri moramo delati za 3%, ni tu avtomatizma po svetu :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

showsover ::

Mitchoo, ni čisto tako, tvoje potrebe in želje niso statične.
Niti, če si strašen asket, telo bo začelo na neki točki odpovedovati.

mertseger ::

Jaz lahko rečem da imam pri 40 že 15 let dela v stroki. Kar se pa tiče 35 let in 0 izkušenj pa tako, če si se pripravljen učiti ne vidim nobenega problema.

AcidCarrot: če ni skrivnost, katere podatke o posamezniku razkrijejo psiho testi? Kaj to dobite na lestvici od 1 - 10, npr.
1. socialna aksioznost: 2/10
2. iskrenost: 8/10
3. dober pod pritiskom: 6/10

?

Moram malo po netu pobrskat, če so kakšni samplei.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

A niso psiho testi v bistvu vdor v zasebnost? S tem se razkrije vsa osebnost posameznika. A je to kako regulirano?

AcidCarrot: še nekaj... glede razgovorov. Je bolj biti na razgovoru molčeč oz. povedati samo nujno kar si vprašan ali je bolje, da "prevzameš kontrolo" na razgovoru in v bistvu kot kandidat vodiš potek razgovora?

BigWhale ::

Upam, da na razgovorih za delovna mesta ostajate bolj on-topic kot na forumih.

Vazelin je izjavil:

AcidCarrot: še nekaj... glede razgovorov. Je bolj biti na razgovoru molčeč oz. povedati samo nujno kar si vprašan ali je bolje, da "prevzameš kontrolo" na razgovoru in v bistvu kot kandidat vodiš potek razgovora?

Odvisno od testa, ki ga želi delodajalec ampak recimo primer je tole "PIE nam da krožni profil, ki nakazuje relativno moč osnovnih potez osebnosti: samozaščita, agresivnost, inkorporacija, opozicionalnost, eksploracija, nekontroliranost, reprodukcija, deprivacija. Vprašalnik vključuje tudi t. i. oceno bias"

Se da dobit neke približke testov za "vajo" ampak vsako probavanje manipuliranja rezultatov se nakoncu vidi če ne druzga čez pogovor.

Kar se pa tiče razgovorov je vse odvisno od tega kakšnega kakšnega sogovornika dobiš:D osebno dam veliko več na sproščeno debato, poleg seveda odgovorov na ključna vprašanja. Drugače pa čimbolj na dolgo opisovanje izkušenj, projektov, kaj so bile tiste stvari na katere je kandidat res ponosen itd.. Razgovor naj bi bolj spominjal na prodajni sestanek ne pa na policijsko zasliševanje...namreč nakoncu more priti iz tega uspešno sodelovanje med delavcem in delodajalcem
Mogoče še to...prevzemanje kontrole v smislu podrejevanja sogovornika nima smisla ker ne pokaže na to da je posameznik bolj sposoben ampak ima težave z egom

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Vazelin je izjavil:

Je bolj biti na razgovoru molčeč oz. povedati samo nujno kar si vprašan ali je bolje, da "prevzameš kontrolo" na razgovoru in v bistvu kot kandidat vodiš potek razgovora?

Težko je dati odgovor na vprašanje kaj je bolje v takih primerih. Ker je "bolje" odvisno od ocenjevalca. A oseba, ki išče delavce išče nekoga samoiniciativnega al mogoče nekoga, ki bo pridno sledil navodilom? In na drugi strani je vprašanje ali oseba, ki išče službo, nujno potrebuje to službo, ali lahko vzame kako drugo.

Če kot potencialni zaposleni tega delovnega mesta ne potrebuješ zelo nujno, potem je bolje da vprašaš vse kar te zanima - ker se drugače lahko zajebeš in boš delal nekje, kjer morda nočeš delat.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

m0LN4r je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Glej debata gre o tem, da 30-35 letniki jamrajo o tem, da nimajo izkusenj in dela. Jaz pa sem s primeri iz vsakdanjega zivljenja "namignil" da je problem ocitno na strani iskalca, ce ga nihce noce.

No, tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s svetovanjem za zaposljivost (zavod za zaposlovanje, večinoma) ti bodo povedali eno tako resnico:

Če nisi v toku, nisi na firmi v službi, da ne rečem 5+ let, potem težko, zelo zelo težko, prideš v tok. Ko pa si enkrat v toku, pa je vse lažje.

Imel sem en tak eksemplarni primer:
Bil je en bi rekel mlajši moški, cca 32 let star, zavod mu je plačal šolanje na višji šoli za informnatiko. Drugače bi rekel kar odbijajoče vedenje (jaz sem mu bil predavatelj), vprašanja cinična, vedno en dvom, če je nekaj pa res tako.

Drugače pa je izviral iz skromne družine, imel srednjo šolo na eni večji firmi je delal kot kot tehnik, samo je firma šla v stečaj, pa od takrat se nekako ni znašel.

Je bil pa ta gospod kar bister, samo ta neka toksična ciničnost.
Nakar je to šolo končal. Delal je prakso na moji firmi, kjer lahko rečem, da je bil zelo priden. Sem mu pa rekel, da (ker smo bili mi firma za čisti razvoj softvera), da naj poskusi z delom na firmi, ki je bolj oprta na hardver, ker mi pa nismo bili specialisti za hardver.

No, čisto slučajno smo instaliral dva serverja, IBM x SERVERJA, malo večja. Zadeva je prišla na dveh paletah (mah IBM je takrat imel rail za hard disk v svoji škatli). Fant je obe mašini sestavil v nulo.

Napisal sem mu priporočilno pismo in kakor sem ugotovil kasneje, je šel delat na eno veliko firmo, ki ima dosti hardvera. Srečal sem ga par let kasneje, bil je presrečen, direktor je rekel, da tako dobrega priporočila, kot smo ga dali mi, še niso videli in so ga kar v službo vzeli. Kjer je še zdaj, 10 let kasneje.

Invictus ::

link_up je izjavil:

Odvisno. Nemci, Belgijci not so much, so kar "pridni".

Nemci, če niso v rodnem okolišu, gredo radi na pir. Če niso na terenu, gredo k družini... Dokler froci niso malo strejši. Potm gredo radi na pir...

Angleži gredo radi na pir... Sploh, če jim firma zrihta prenočišče za remote delo... Drugače itak ne, ker pijani ne vozijo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mato989 ::

Invictus je izjavil:

link_up je izjavil:

Odvisno. Nemci, Belgijci not so much, so kar "pridni".

Nemci, če niso v rodnem okolišu, gredo radi na pir. Če niso na terenu, gredo k družini... Dokler froci niso malo strejši. Potm gredo radi na pir...

Angleži gredo radi na pir... Sploh, če jim firma zrihta prenočišče za remote delo... Drugače itak ne, ker pijani ne vozijo...

Problem je samo v tem, da zelo malo nemcev in angležev dela remote... to mislim tistih koliko toliko avtohtonih...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus: kakšne so pa sedaj tarife tam v DACH regiji?

Invictus ::

Zadnji projekt 100 EUR/uro...

Ampak se je malo zavleklo zaradi korona sranja...

Še nisem začel ;(. Upam, da me ne zajebejo.

Sam glede na stranko, in ker sem že prej delal za njih, s super priporočili prejšnjega šefa tukaj, in nadaljno stranko, ki ne more propasti, upam na najboljše...

Je pa res, da nikoli ne veš...

Sicer mi pa trenutno ustreza, ker razbijam bajto... Pol leta gor ali dol mi pač ne pomeni nič...

Mato989 je izjavil:

Problem je samo v tem, da zelo malo nemcev in angležev dela remote... to mislim tistih koliko toliko avtohtonih...

Ma kaj ne, sam tebi se ne sanja.

Dandanes vsi delajo remote...

Prej je bil pa običajen delovnik 4 dni pri stranki in 1 dan remote (za pisanje poročil in maile, kar narediš do 9h zjutraj. Potem kak sestanek in ob 12tih konec...)
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Mato989 ::

Sori mislil sem onsite! Vs ostalo ostane enako, govora je blo namreč kako nemci in britanci radi gredo na pir... ampak glih si razlagal kako nemci neradi delajo on site pri strankah in majo težavo dobit take ljudi v Dojčland ane =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

7982884e ::

Lol, se ena tema, se en talent, ki razlaga o nekem random (pecar/keramicar ki obnavlja anticne peci) ne-pisarniskem poklicu, ki sluzi 200 eur na uro (torej lahko predvidevamo da naredi 40 tisoc EUR mesecno (200 ur pac normalno, ce ni glih lenuh, ane), torej slabe pol milijona letno, glede na to da ne placa materiala torej zivi v grascini, zunaj se sonci Lambo, notri kuha micna gospodicna). Pa garantiram vam no, tak siht, ce si pecar, pa nisi res slab, dobis v dveh letih! Kateri programer bo delal pol milijona letno po dveh letih? No ajd razen XYZ, on je mel po 18 mesecih 0.6 milijona letno :)

Se vprasanje na mestu za doticnega, ki je tokrat omenil ta cudezni poklic:
a) ali ze opravljas ta poklic,
b) ce ne, ali se solas/se pripravljas na opravljanje tega poklica,
c) ce ne, ali to pocne kdo izmed tvojih znancev, prijateljev, zlahte,
d) ce ne, zakaj zaboga nobenemu ne disi pol milijona letno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 7982884e ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razgovor za službo in kadrovski odnos (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20360239 (42354) Trubar
»

Podjetje Mikrocop d.o.o

4610326 (6778) The Player
»

Vojak 2017 (strani: 1 2 3 )

11819690 (15885) Unknown_001
»

Kako se obnašati do arogantnega ''bodočega'' šefa? (strani: 1 2 )

6113484 (10947) MIHAc27
»

Razgovor za službo - info/izkušnje/mnenja (strani: 1 2 3 )

13428679 (24773) IceIceBaby

Več podobnih tem