» »

Dobrih 35let, 0 (ali malo) let strokovne delovne dobe - vprašanje za delodajalce

Dobrih 35let, 0 (ali malo) let strokovne delovne dobe - vprašanje za delodajalce

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Vazelin ::

Nekaj me zanima.
Moje generacije poznam kar nekaj, ki so hodili na faks in ga tudi zaključili (dosti tam, ko je pritisnila kriza 2008,09...) in nekateri med njimi imajo dobesedno 0 let ali pa zelo malo (kakšno leto, dve) strokovnih delovnih izkušenj iz področja šolanja (veliko jih je potem tudi obupalo in ni več iskalo "svojega" dela).

Sprašujem sedaj delodajalce (sigurno jih je tule kar nekaj) kako gledate na te ljudi, ki bi morali po vseh zakonitostih pri teh letih že imeti cca 10 let+ delovne dobe? Je to za vas velik stopper faktor, če se na razpisu prikaže nekdo, ki ima npr. celotne delovne dobe skupaj par let, od tega nič strokovne iz mesta za katero se prijavlja in ni ravno v 20ih letih?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Invictus ::

Pač mislijo, da jih po diplomi čaka služba. Po kakršnikoli diplomi...

Folku še ni jasno, da to ni Jugoslavija leta 1970, kjer te je po diplomi na faksu čakala služba in stanovanje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Poznam od takih, ki so končali pravno fakulteto, ekonomsko do takšnih, ki so končali bolj tehnične fakse in so bili obeti po recesiji izredno slabi in v letih recesije niso dobili strokovnega dela. Ene par jih je potem šlo na kakšen working holiday program, drugi so odprli tudi s.p.je (sploh ko je država sofinancirala)... niso se pa uspeli prebiti v svoje področje dela. In potem so obupali.
In so se ponovno začeli zanimati v 2017 in naprej, ko se je trg dela opomogel. Težava seveda postala, da so kar naenkrat postali "old as fu*k" in so sedaj že povrženi tudi "starostni diskriminaciji". Saj je bolj ali manj logično. Če se ti na delovno mesto prijavi nek svež diplomant iz faksa ali nek 35 letnik, ki ni še nič strokovnega delal in imata torej oba približno enako izkušenj, torej 0, verjetno večina vzame mlajšega.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

Cruz ::

@Vazelin, a se boš boljše počutil, če boš dobil odgovor, da niso zaželeni? :)

Verjetno pa je odvisno od delovnega mesta in samega primera. Starost vseeno pomeni(oz. bi naj pomenilo) neko zrelost in praktične izkušnje, ki ti jih prinese življenje skozi vsa ta leta. Na nekaterih delovnih mestih to bolj prav pride kot pa zagnanost in mladost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cruz ()

anketar ::

taki so fucked, sploh za delovna mesta z 1200-1500bruto pa tud za meka, prodajalce, skladiščnika so prestari, ker so mlajši hitrejši in pa cenješi prek študenta al pa popoldanski sp

realno: če majo izpit za b lahka dostavljajo, taksi al pa grejo delat za c,d kategorijo pa v kanado, irsko po tem ko majo vsaj 1-2 v slo izkušnje

seprav 35let + 1-2leti v slo + 5 letmin. tujina, pol se pa naprej odloča

solatko ::

Če ni veliko firm z lastnim razvojem, se inžinirjev ne rabi, tisto malo kar je pa naredijo študentje. Razni družboslovni diplomanti imajo možnost v JU in JS, če imajo kakšnega strica na položaju, saj je prijav toliko, da ne pridejo blizu navadni iskalci. Pravnikov in ekonomistov je za izvoz, ni pa kovinarjev, čevljarjev, frizerjev, medicinskih sester, policistov, vojakov,.... za to se pa noče noben šolat.

Tisti, ki že med časom študija pokažejo neka dodatna znanja in uporabnost, pa itak odidejo v tujino in ne trošijo časa za iskanje službe v SLO.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Alien123 ::

Najboljši je bil kolega. Je rekel, da po diplomi pod 1.5k€ neto ne bo delal, ker ni za bvz hodil na faks. Zdaj ima magisterij in dela za 900€ v svoji stroki. :))

kuall ::

Jaz nimam faxa, namesto da bi poslušal une debile na faksu sem šel raje gledat ženske riti v BTC :), do 35 leta 0 delovne dobe, pa imam zdaj napovprečno plačano službo. Če znaš te bodo vzeli, delovna doba in faks nimata veze. Napačna vprašanja postavljaš. Samo koliko znaš je važno.

Solatko se ti vidi, da si star. Čevljar, frizer, wtf? A ne bi ti raje govoril, da naj se učijo programirat, da bodo znali sprogramirat robota, ki bo znal to delat? Če še nisi opazil gre svet pospešeno v to smer.

kuall - Seveda, čisto vsi naj se naučijo programirat in v svojem poklicu dosežejo tudi določeno vrednost, da ne bodo delali v JU za 1k€ bruto.
Cena dobrega pečarja je okli 100€/ura v bližnji A ali I. Čakajo jih po dve in več let pa rabiš kakšne dve leti priučitve pri dobrem mojstru. Programer v dveh letih ne boš ratal, da boš dobil toliko na uro, rabiš pa tudi še nekaj let stalnega napredka.
Če padeš not je v redu, vendar se indijcem in kitajcem vedno težje konkurira.

Ko sem začel v računalništvu je bila namestitev windows-a 100-150DEM, potem pa še vsak gonilnik in drugo programje po 10-30DEM, v dobrem letu in pol je vse skupaj padlo na 80DEM, danes pa dobiš za to komaj 50€.

So poklici, ki izumirajo, njihova cena pa se rapidno veča. Ne bo dolgo, ko bo dober frizer 100€/uro, da ne govorimo o krovcih, kovinarjih,....

Veliko je potreb ljudi, katerih še dolgo ne bodo mogli delat roboti.
Delo krepa človeka

MeGreat ::

Cena dobrega pečarja je 13-20€ /uro

MeGreat - Pri nas dobrega pečarja ne dobiš (takega, ki ti bo kvalitatno obnovil kmečko peč in podobno), cena pa niti osnovne reprodukcije ne pokrije. Pri nas med 30-40 (sem sam iskal, zato vem), tisti, ki mi je delal (zelo dober kolega) pa večino dela zunaj, obnavlja peči po starih meščanskih vilah, pa ima tarifo med 100€ pa vse do 200€, če gre za obnovitev kakšne spomeniško zaščitene peči ali kamina.
Možakar ima samo en poroblem, da denarja, ki ga zasluži, nima časa porabit.
Že 15 let se trudi dobiti vajenca pa vsak zdrži samo nekaj dni, ker je delo res težko.
Delo krepa človeka

kuall ::

Sistemski inženiring počasi izumira v računalništvu, to je znano dejstvo. So pa čedalje večje potrebe po programerjih. Izumira iz treh razlogov:
1. Veliki serverji, ki ji lahko najameš v Ameriki, namesto da bi najemal inženirja, ki ti bo postavil računalnik pri tebi doma.
2. Pokvarjeni računalniki se enostavno zamenjajo, ne popravljajo.
3. Manj je za popravljati, manj se kvari, ker je napredovalo vse skupaj in je manj napak. Zdaj namestiš windoze v 1uri, prej si porabil 2 dni v letu 2000.

Potrebe po programiranju pa naraščajo zato, ker čedalje več ljudi uporablja računalnike, torej ker je potrošnikov čedalje več. Ko bo enkrat AI zacvetela v polnem sijaju pa bodo potrebe po programerjih še toliko večje, ker bo potem vsak najemal programerje, da naj sprogramira njegovega humanoidnega robota, ki ga je kupil, po specifičnih željah.

solatko je izjavil:

MeGreat - Pri nas dobrega pečarja ne dobiš (takega, ki ti bo kvalitatno obnovil kmečko peč in podobno), cena pa niti osnovne reprodukcije ne pokrije. Pri nas med 30-40 (sem sam iskal, zato vem), tisti, ki mi je delal (zelo dober kolega) pa večino dela zunaj, obnavlja peči po starih meščanskih vilah, pa ima tarifo med 100€ pa vse do 200€, če gre za obnovitev kakšne spomeniško zaščitene peči ali kamina.
Možakar ima samo en poroblem, da denarja, ki ga zasluži, nima časa porabit.
Že 15 let se trudi dobiti vajenca pa vsak zdrži samo nekaj dni, ker je delo res težko.

Problem je, ker ti mečeš ven ekstreme. 100 evrov na uro dobijo vrhunski keramičarji, ki jih je malo. Potem pa še povej koliko dobijo vrhunski programerji?

Vetrolov ::

Spadam v zgoraj napisano kategorijo. Zaposlitve na študijskem področju ne dobim in je verjetno tudi nikoli ne bom. Sicer pa kot sem opazil je na splošno fakultetna izobrazba zelo nezaželjena pri delodajalcih, zato je v slovenskem CV sploh nimam več napisane. V avstriji sem imel zanimiv razgovor, ko se mi je človek skoraj opravičeval sam od sebe, ker je tako nizka plača (2500e bruto), saj je delovno mesto po sistemizaciji za srednje šolsko izobrazbo. Res škoda, če bi dobil to službo bi delal popolnoma identično delo, ki ga pri nas delam za minimalca.

FTad ::

Vetrolov je izjavil:

Spadam v zgoraj napisano kategorijo. Zaposlitve na študijskem področju ne dobim in je verjetno tudi nikoli ne bom. Sicer pa kot sem opazil je na splošno fakultetna izobrazba zelo nezaželjena pri delodajalcih, zato je v slovenskem CV sploh nimam več napisane. V avstriji sem imel zanimiv razgovor, ko se mi je človek skoraj opravičeval sam od sebe, ker je tako nizka plača (2500e bruto), saj je delovno mesto po sistemizaciji za srednje šolsko izobrazbo. Res škoda, če bi dobil to službo bi delal popolnoma identično delo, ki ga pri nas delam za minimalca.

Zanimivo. Kaj si pa študiral?

MeGreat - Mečem ven poklice, ki ne zahtevajo več kot štiri leta izobraževanje, delavcev na teh področjih pa extremno primanjkuje in so posledično, vedno več vrednoteni, samo na žalost v tujini.
Za vrhunskega pečarja ob vrhunskem mojstru rabiš s študijem vred 10 let in to potem delaš za dober denar do penziona. Vrhunski programer ne postane kar vsak programer, ne glede na delovno dobo, povprečni programerji pa ob vsem šolanju, težko zaslužijo toliko, kot vrhunski pečar, saj se bodo peči in kamini še vedno obnavljali, kodo pa bodo počasi začeli pisat računalniki sami in verjetno bo manj napak (da bi se recimo med vožnjo avtu zmešalo, ali pralni stroj namesto centrifugo, začne kuhat barvno perilo,...).

FTad - Verjetno kaj, kar nima veze z računalniki in IT.
Delo krepa človeka

johanblond ::

kuall je izjavil:

Če znaš te bodo vzeli, delovna doba in faks nimata veze. Napačna vprašanja postavljaš. Samo koliko znaš je važno.

Samo koliko znaš je važno. Drži.
Je pa tudi res, da precej dobro korelira dejstvo, da če nimaš nobenih delovnih izkušenj, ko bi jih lahko imel 10 let, da je vprašanje če res znaš.
PS: Malo nazaj zaposlili. Ko smo bili v dilemi, smo rajši vzeli mlajšega (pa ni IT).

bluefish ::

solatko je izjavil:

Vrhunski programer ne postane kar vsak programer, ne glede na delovno dobo
Enako velja tudi za pečarje oz. za praktično vsak poklic. Odvisno seveda od tega, kaj si predstavljaš pod definicijo vrhunski.

bluefish - Samo to, da zna narediti izdelek kvalitetno, po načrtu ali željah naročnika. To je v vseh poklicih podobno.
Delo krepa človeka

secops ::

kuall je izjavil:

Sistemski inženiring počasi izumira v računalništvu, to je znano dejstvo. So pa čedalje večje potrebe po programerjih. Izumira iz treh razlogov:
Veliki serverji, ki ji lahko najameš v Ameriki, namesto da bi najemal inženirja, ki ti bo postavil računalnik pri tebi doma.

A cloude pa misliš, da zrak skupaj drži. Gre pa vse skupaj v smer avtomatizacije, zato se tudi od sistemcev pričakuje poznavanje vsaj Ansibla in kakšnega bash / powershell skriptanja.

Leta res hitro minejo. Tam pri 25ih si na vrhuncu, če dobiš službo v željeni smeri. Do 35. si lahko nabereš goro izkušenj. Če maš pa manj sreče, morda nisi tako spreten na razgovorih, te potem porapea še recesija brez vazelina rataš pa hitro passe. Tko kot je en kolega reku. Če bi vedu kaj bo bi šel direkt po srednji delat, ne da se je zajebaval še s študijem brezveze in bi v tem času že kar nekaj zaslužu.

Od 25 - 35 so verjetno bistvena človeška leta, ki ti povejo gre pristaneš.

Jaz osebno ne poznam nobenga, ki bi bil do 40ga "noname" in si šele naknadno naredil neko kariero. Tista recesija je bila smrt za kariero marsikaterega sedaj 35+ letnika.

Pezdicek ::

Veliko je primerov kjer hodijo na nek faks, samo da ne bi v življenju bog ne daj,kdaj morali kaj fizično delat. Pol pa jok, da pri 30+ nimaš iskušenj, ne dobe ne šihta.

Vsak bi samo rad imel svojo pisarno...

KraitPay ::

Vetrolov je izjavil:

Zanimivo, sam imam ravno nasprotne izkušnje. Še na vsakem razgovoru so pogledali po izobrazbi. Na tistih razgovorih, pri katerih sem šel potem v drugi krog, sem moral prinesti še "potrdilo" oz. original papir.
Je pa res, da so v mojem primeru v ozadju razni certifikati, ki jih ne moreš več opravljati, če nimaš šole. Posledično ne moreš opravljati dela. Zaradi česar ne dobiš službe. Tukaj se krog potem zaključi.

Še nikjer me niso plačali po izobrazbi. Bi si pa želel. To v SLO le "papir", ki ti odpre vrata in nič več.

solatko je izjavil:

MeGreat - Mečem ven poklice, ki ne zahtevajo več kot štiri leta izobraževanje, delavcev na teh področjih pa extremno primanjkuje in so posledično, vedno več vrednoteni, samo na žalost v tujini.
Za vrhunskega pečarja ob vrhunskem mojstru rabiš s študijem vred 10 let in to potem delaš za dober denar do penziona. Vrhunski programer ne postane kar vsak programer, ne glede na delovno dobo, povprečni programerji pa ob vsem šolanju, težko zaslužijo toliko, kot vrhunski pečar, saj se bodo peči in kamini še vedno obnavljali, kodo pa bodo počasi začeli pisat računalniki sami in verjetno bo manj napak (da bi se recimo med vožnjo avtu zmešalo, ali pralni stroj namesto centrifugo, začne kuhat barvno perilo,...).

FTad - Verjetno kaj, kar nima veze z računalniki in IT.

No no, tudi kaminov in peči je vse manj. Me prav zanima koliko je pečarjev, ki zaslužijo 100 E/uro in oddelajo 160 ur na mesec. Potem je pa še problem samega terenskega dela, sigurno v svojem kraju ne bo dobil dovolj dela, da bi bil polno zaposlen.. Terensko delo, kjer si več tednov od doma je pa tudi svojevrsten problem, sploh če imaš družino..

Alien123 ::

KraitPay je izjavil:

Vetrolov je izjavil:

Zanimivo, sam imam ravno nasprotne izkušnje. Še na vsakem razgovoru so pogledali po izobrazbi. Na tistih razgovorih, pri katerih sem šel potem v drugi krog, sem moral prinesti še "potrdilo" oz. original papir.
Je pa res, da so v mojem primeru v ozadju razni certifikati, ki jih ne moreš več opravljati, če nimaš šole. Posledično ne moreš opravljati dela. Zaradi česar ne dobiš službe. Tukaj se krog potem zaključi.

Še nikjer me niso plačali po izobrazbi. Bi si pa želel. To v SLO le "papir", ki ti odpre vrata in nič več.

In kje piše kolko moraš zaslužit po izobrazbi? Pol nek mehanik mora manj zaslužit, kot en ki ima fdv naret? ..

PrihajaNodi ::

Pezdicek je izjavil:

Veliko je primerov kjer hodijo na nek faks, samo da ne bi v življenju bog ne daj,kdaj morali kaj fizično delat. Pol pa jok, da pri 30+ nimaš iskušenj, ne dobe ne šihta.

Zanimivo. Pred tem, mogoce tudi sadaj je bilo za ogromno delovnih mest zahtevana diploma.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: joggi79 ()

m0LN4r ::

Trma je problem, ce hoces za vsako ceno v svojem "fohu" delat, ampak ce pri 35ih se ni potegnilo oz. se ne naredi koraka naprej pac jebiga. Cimprej je treba skapirati v cem si dober, kaj znas, kje lahko delas. Ce nic ne znas, v nic nisi dober in bi samo delal tam za kaj imas "papir" "diplomo" "magisterij"
Pac za programiranje ni vsak in za to da si dober programer rabis tudi ogromno casa, ni to dvoletna poklicna sola.

kuall je zgoraj napisal:
Če znaš te bodo vzeli, delovna doba in faks nimata veze. Napačna vprašanja postavljaš. Samo koliko znaš je važno.
Tu se s kuallom 100% strinjam. Nemci pravijo, pac treba je vgriznit v kislo jabolko.

Realnost je taka, nocem nobenega izpostavljat, ampak dejstvo je kdor zares hoce delat in isce, bo tudi delal. Ce pa si v cem dober oz. se kaj znas pa se lahko malce izbiras.

Problem imate sami pri sebi, ker nocete drugih stvari delat, niste prilagodljivi in NAJVECJI problem je, da vam je izpod casti nekaj drugega delati! Takih pa res noben ne mara.

Jaz sem na svoj uradni CV v Nemciji, ko sem iskal delo imel napisano cisto vse kaj sem raznolikega delal, na koncu je bilo to 6-7 razlicnih stvari, niti eno iz moje "stroke" za katero sem se izobrazeval.
Delodajalec je to na razgovoru videl in mi stisnil roko in rekel, da tisti pred tabo je isto star, ima "papir" ampak se v zivljenju ni delal nicesar. Se isti teden sem bil zaposlen, brez "papirja" ampak z izkusnjami in s tem, da sem na razgovoru povedal, da jaz to znam delat, sem v tem zelo dober brez sramu in edini problem je, da nemscine nisem uporabljal ze 10 let, ampak to se naucim v par mescih nazaj in to je bilo to.

Na razpisu je tudi bilo napisano, da rabijo "papir"pa sem se vseeno prijavil, vseeno so me povabili na razgovor in na koncu, ocitno sem jih dobro preprical, zaposlili. Na razgovoru je tudi prislo vprasanje, zakaj nimam "papirja" pa sem jim po pravici povedal, da smo imeli glupi sistem in se mi je pri enem glupem profesorju zalomilo in da ne mislim vec zapravljati casa, ampak mislim delat. In to je bila pika na i se mi zdi, ko je potem rekel. Dobro g. Molnar vas poklicemo na koncu tedna kako se bo izslo.

Zdaj je koronakriza in sem ze 1 mesec doma. Lahko da bom zaradi izpada dohodka 60%, sel nekaj drugega delat. Pa mi ni sploh izpod casti it delat karkoli drugega, ker vem da bo tudi ta izkusnja prispevala pozneje v mojem zivljenju k temu, da bom bolj fleksibilen in delal nekje, pa magari v tovarni, ampak mogoce kot vodja oddelka anyway, ker sem dal ene par stvari v povezavi stem skozi.

Druga stvar je, ce si nekje na nekem delovnem mestu in se ti ponujajo moznosti, kot predavanja, seminarji, dodatna izobrazevanja, dodatno delo, ne reces NE, kot vsi ostali, ampak zagrabis za priloznost, ker te bodo te stvari za razliko od tvojih sodelavcev prinesle naprej. Mogoce ne takoj, ampak nekega dne sigurno.

Skratka, da se, ce se hoce, ampak dejstvo je da kot sem ze zgoraj napisal v resnici se noce. Moja je po stirih letih vodja projekta, v Sloveniji to traja 10 let, da prides do kaj takega. Pa se tocno spomnim kako je blo stiri leta nazaj, strah jo je bilo it v tujino zaradi jezika, razdalje in tako naprej. Pa sem ji rekel, glej znas delat, zelo dobra si v tem, bos najprej poiskala firmo, kjer bo tudi 60% nemscine dovolj in ko bos tam delala se bos veliko vec naucila, kot ce bos doma sedela in preko studenta fusala za drobiz raznim privatnikom. Cez eno leto sem jo vprasal kako gre, pa sva bla tak tak, rekla je malo samozavesti ji se manjka in jezik ji dela se vedno probleme. Pa sem ji rekel, malo si se izboljsala isci si boljsi siht in tako je bilo in tako se gre naprej. Pa nima veze kje, in kako hitro, vazno je da delas na tem da gres naprej.

Stagnacija je tisto, kar vas povozi, stagnirate pa zato, ker vas noben ne brcne v rit, pa se bo treba sam sebe brcnit v rit. V mojem sorodstvu je en tudi sele pri 35ih dojel, da s cakanjem na dream job ne bo nicesar, med tem ga je polek tega se s "papirjem" povozil cas in je koncno sel delat.

Pa je sel delat nekaj manj vrednega, na drugo stran meje, ampak vsaj nekaj dela, ker to da ni delal nic, ga je tudi kot osebo povsem spremenilo. Zdaj ko dela ze nekaj casa, pa je kr nenkrat postal spet dobre volje, druzaben itn. Samo pozret je treba tist ego, pozvizgat se na to kaj si drugi mislijo in it nekaj delat.

Je se dosti ostalih faktorjev. Mojega novega sodelavca sem pri odlocitvi bil zraven in je bilo spet tako. Imeli smo ene 10 prosenj, mladi s "papirjem" ampak ta papir so drzali ze dolgo v roki, delali pa nikjer. Pa smo izbrali iz teh enga in enga starejsega, ki je imel otroka, ampak ni imel "papirja" in smo rekli, vsak bo 3 dni poskusno pomagal pri delu, da vidimo.

Tistega s najboljsim papirjem smo 2. dan poslali domov in zaspolili smo 35 letnega starca. Odlocitev je bila ful enostavna, starc je bil bolj zagnan, vedel je kaj je bonton, kaksen mora biti odnos do strank, skratka stvari, ki se jih ne naucis s "papirjem". Bli smo celo preseneceni, kako ima lahko tisti mladi "papir" ker ko sem mu nekaj pokazal na racunalniku, kako se naredi je bil kot da ima prvic v zivljenju tipkovnico v roki, sicer imel je neko voljo do dela, ampak ta volja do dela je izpuhtela po petih minutah, ja delovnik je pac 8ur.
Oba sta dobila nalogo, nekaj samostojno brez pomoci narediti in sem jima rekel, znajdita se, ce pa kaj rabis ali ne najdes pa vprasaj. Enostavno navodilo. Starc pride cez 15 minut, rece da je koncal, da edino ne ve kam lahko vrze smeti. Gledam mladenica, videl sem da se mu je zataknilo pri necem, ampak nima veze. Cez kake pol ure ga vprasam, a bo? Pa rece, da se vec ne spomni tocno, kaj je treba narediti. What?
Oba sta dobila nalogo, da se o dolocenih stvari, ki sta jima danes povzocala tezave naj malo doma pozanimata. Naslednji dan, proti veceru sem starca pohvalil, saj se je iz danes na jutri naucil oooogromno stvari. Medtem ko pa mladenic "s papirjem" sicer je neki migal, ampak recimo da pol manj.

Problem z mladimi, ki jih imamo zadnje case je, da jim das nalogo, navodila dobijo po E-Mailu no in tu se zacne zatikati, pri enostavnih navodilih, potem ujckajo jajca in gledajo v luft.
Cisto banalne stvari, dobi mail in geslo, pa mi naslednji dan gnjavi, da je izgubil geslo in da je ze preveckrat sprobal in se mu je zaklenilo. Hjao ej resno, to ni nic drugega kot zrelost.

Alien123 je izjavil:

Najboljši je bil kolega. Je rekel, da po diplomi pod 1.5k€ neto ne bo delal, ker ni za bvz hodil na faks. Zdaj ima magisterij in dela za 900€ v svoji stroki. :))
Nazalost je to resnica, ali pa rajsi sedi doma 5 let z diplomo in gleda v luft.
Lahko bi pa, kot moj kolega namesto tistega kar je "diplomiral" rekel temu "f*ck this shit" in je sel nekaj drugega delat, kar je imel v srednji soli, kot hobby in zdaj sluzi 2x vec.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

FTad je izjavil:

Vetrolov je izjavil:

Zanimivo. Kaj si pa študiral?
Sploh ni zanimivo, onstran meje se placajo manj vredna dela z 2x minimalne prinas ze v osnovi, razna druga dela pa se bolj. No zanimivo, nekje tam pri 3000 brutto se malo prekrizajo stvari, ni vse enostavno za razlozit. Zna se zgoditi, da ne bom nikogar izpostavljal, programer v Grazu dobi manjso placo, kot delavec v doloceni proizvodnji.
Recimo prodajalec v avtosalonu, se ima prinas za manjvredno delo, placilo je tudi boljkone zalostno v primerjavi s tujino. Je pa tako, na sreco sem spoznal dva in oba prodajata avte. En je malo bolj kmetavzar, vseeno mu je kako izgleda, stranke pozdravlja, kot na trznici. Prodaja "manj" zveneco znamko. Drugi hodi v sluzbo v obleki, je zrihtan, stranke streze kot v 5 zvezdnem hotelu in tudi obnasa se temu primerno in profesionalno. Placa 2x visja od prvega, s provizijami 3x visja, za isto delo. Prvemu pa celo za provizije dol visi, vazno mu je samo da se strank cimprej resi.
Jah... V marsikateri branzi oz. poklicu je tako ali si slampast, ti za vse dol visi ali pa gres malo visje.

Osebno poznam pa tudi fotrovega kolega, ki se je solal v strezbi, ja f*cking strezbi, ampak tip se je zapicil v to in postal perfekcionist, spakiral kufre in sel. Rabil je par let, ampak danes dela v Angliji v malo bolj uglednem hotelu, kjer ni samo vazno kam das tretjo vilico na mizi, ampak kako jo das gor. Tako da ja, njegovi sovrstniki pa kelnarijo po gostilnah doma.
Trade Republic 38MVDVXM

pkralj ::

Jaz sem star 38 let in nimam niti dneva v svoji družboslovni branži. Ekonomija je na tleh drugič v 10ih letih, s tem da so še dve leti nazaj govoril da je kriza pri zaposlovanju, nakar, magično, sledi neverjetni nikoli prej videni odboj trga in na lepem ne moreš dobiti niti enega dobrega delavca. Jebeš hrjevce, jebeš njihove psihopatske postopke zaposlovanja, agencijsko se niti ne grem ker moraš pred prvim krogom motivacijsko pa kašni psiho testi pa fak of s tem sranjem - jaz hočem sam delat bitch. Vedno zaposlijo najbolj povprečenga možnega v velikih firmah, tako je in tako bo da preprečijo pretrese pa držijo 1, 2 ali 3% rast na leto. Nikoli nisem mel pogodbe za nedoločen čas, ugodnosti plačanega dopusta, regresa, bolniške in jih nikoli zgleda ne bom imel, ker bo to ukinjeno še preden bom jaz imel dan koristi od teh delavskih pravic.

bluefish je izjavil:

solatko je izjavil:

Vrhunski programer ne postane kar vsak programer, ne glede na delovno dobo
Enako velja tudi za pečarje oz. za praktično vsak poklic. Odvisno seveda od tega, kaj si predstavljaš pod definicijo vrhunski.

Če normalno vidiš in si vsaj malo perfekcionista, potem si dober pečar v 1 letu.

V enem letu niti pod razno ne boš dober programer. V tem času, ko naj bi postal dober, kot pečar že lahko zaslužiš za svojo nepremičnino...

Na srečo so dandanes vsaj delovna orodja poceni za oba poklica...

Ima pa vsak poklic svoje zahteve, ki jih izpolniš ali pa ne, in to tudi pomeni, ali dobiš posel ali ne...

Je pa vedno hudič, ko se prodajaš na trgu. Marsikdo je tudi neuspešen.

Vazelin je izjavil:

Jaz osebno ne poznam nobenga, ki bi bil do 40ga "noname" in si šele naknadno naredil neko kariero. Tista recesija je bila smrt za kariero marsikaterega sedaj 35+ letnika.

Smrt je bila študiranje do 30+ leta... Ne recesija...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pezdicek je izjavil:

Maj sej taki niso vredni nic. Prisla je roba, tisto kaj sem jaz rabil je bilo na dnu 3 metre nalozene palete. Reces jebiga in prelozis vse, ker je pac sila in rabim. Pol pa imas res novopecence, ki mislijo, da bodo res samo svincnik obracali. Jebemu boga, samostojnost. Ce ni papirja v tiskalniku, ga nafilaj, ce ni papirja v pisarni, ga idi iskat v skladisce, ce neves kje je papir, vprasaj skladiscnika, ce ga primanjkuje povej, da narocim eno paleto. Praktikant pride z enim paketom 500 listov papirja v pisarno, ga gledam, kje si bil tak dolgo? V skladisce sem sel po papir.
Pa ga gledam, bos jutri spet sel? Kolko papirja se mamo? Odgovor, nevem, nisem videl, nisem se spomnil.
Ampak ja je cist odvisn od cloveka, zrel clovek z izkusnjami, bi prinesel vec kot eno pakungo papirja, bi napolnil regal v pisarni in vedel koliko je se priblizno na paleti, ce ga vprasam. Mladi pa s prazno glavo naokoli. No sej taksne potem posljemo naprej, kjer lahko s prazno glavo delajo.
Trade Republic 38MVDVXM

MeGreat je izjavil:

No no, tudi kaminov in peči je vse manj. Me prav zanima koliko je pečarjev, ki zaslužijo 100 E/uro in oddelajo 160 ur na mesec. Potem je pa še problem samega terenskega dela, sigurno v svojem kraju ne bo dobil dovolj dela, da bi bil polno zaposlen.. Terensko delo, kjer si več tednov od doma je pa tudi svojevrsten problem, sploh če imaš družino..

Nič drugače kot v ITju. Terensko delo kar precej pogosto. Moraš pač viseti pri stranki, redko zaradi upravičenega razloga... Saj greš konec tedna domov...

showsover ::

Fak, samo to je pa res neugodna scena.

pkralj je izjavil:

Jaz sem star 38 let in nimam niti dneva v svoji družboslovni branži. Ekonomija je na tleh drugič v 10ih letih, s tem da so še dve leti nazaj govoril da je kriza pri zaposlovanju, nakar, magično, sledi neverjetni nikoli prej videni odboj trga in na lepem ne moreš dobiti niti enega dobrega delavca. Jebeš hrjevce, jebeš njihove psihopatske postopke zaposlovanja, agencijsko se niti ne grem ker moraš pred prvim krogom motivacijsko pa kašni psiho testi pa fak of s tem sranjem - jaz hočem sam delat bitch. Vedno zaposlijo najbolj povprečenga možnega v velikih firmah, tako je in tako bo da preprečijo pretrese pa držijo 1, 2 ali 3% rast na leto. Nikoli nisem mel pogodbe za nedoločen čas, ugodnosti plačanega dopusta, regresa, bolniške in jih nikoli zgleda ne bom imel, ker bo to ukinjeno še preden bom jaz imel dan koristi od teh delavskih pravic.
Kaj tocno je tvoj problem? Ne dobis delavca ali ne dobis dela?
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Mladi pa s prazno glavo naokoli. No sej taksne potem posljemo naprej, kjer lahko s prazno glavo delajo.

To se dogaja tudi pri nas...

Zato pa zanimive zgodbice. Kolega iz Nemčije ima podobne.

Rabili so programerje, ki bi šli k stranki, pa je bilo mladim novopečenim nemogoče iti do stranke za 3 dni 1x na 3 tedne. In to v skoraj največje žur mesto v Nemčiji. Čeprav bi dobili vse plačano in še stimulacijo za to...

m0LN4r je izjavil:

Pezdicek je izjavil:

Maj sej taki niso vredni nic. Prisla je roba, tisto kaj sem jaz rabil je bilo na dnu 3 metre nalozene palete. Reces jebiga in prelozis vse, ker je pac sila in rabim. Pol pa imas res novopecence, ki mislijo, da bodo res samo svincnik obracali. Jebemu boga, samostojnost. Ce ni papirja v tiskalniku, ga nafilaj, ce ni papirja v pisarni, ga idi iskat v skladisce, ce neves kje je papir, vprasaj skladiscnika, ce ga primanjkuje povej, da narocim eno paleto. Praktikant pride z enim paketom 500 listov papirja v pisarno, ga gledam, kje si bil tak dolgo? V skladisce sem sel po papir.
Pa ga gledam, bos jutri spet sel? Kolko papirja se mamo? Odgovor, nevem, nisem videl, nisem se spomnil.
Ampak ja je cist odvisn od cloveka, zrel clovek z izkusnjami, bi prinesel vec kot eno pakungo papirja, bi napolnil regal v pisarni in vedel koliko je se priblizno na paleti, ce ga vprasam. Mladi pa s prazno glavo naokoli. No sej taksne potem posljemo naprej, kjer lahko s prazno glavo delajo.

Zakaj bi pa gledal na papir. Prnesu je 500 listov kar je dovolj. Razn ce to ni njegovo delo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: joggi79 ()

pkralj ::

Ne dobim dela, ko ga imam pa ni nič dolgoročnega ampak projekti.

AcidicCarrot ::

Kot nekdo ki dela na HR področju lahko povem, da je zaposlovanje brez izkušenj samo s papirjem zelo odvisno od smeri izobraževanja.
Če mi pride na razgovor nekdo, ki je leta 2005 zaključil strojno ali elektro fakulteto potem pa 15 let ni delal nič v zvezi s tem se upravičeno vprašaš zakaj v vseh teh letih ne. Pogledaš ali ima kakšne določene projekte na tem področju, ki se jih je lotil v prostem času.
Pri kakšnih družboslovcih pa se gleda bolj tudi kako paše v kolektiv, ima majhne otroke, je mogoče dober v komunikaciji s strankami, klienti itd...

Glede zaposlitvenih postopkov in pa psiholoških testov je pa moje mnenje, bolje da vse opraviš na prvem razgovoru kot da jih opraviš 3 ali 4 potem pa nisi izbran zaradi testa. Je pa res da tisti, ki so proti psihološkim testom ponavadi na teh testih tudi padejo (pogost razlog - konfliktnost)

bbbbbb2015 ::

m0LN4r je izjavil:

Trma je problem, ce hoces za vsako ceno v svojem "fohu" delat, ampak ce pri 35ih se ni potegnilo oz. se ne naredi koraka naprej pac jebiga. Cimprej je treba skapirati v cem si dober, kaj znas, kje lahko delas. Ce nic ne znas, v nic nisi dober in bi samo delal tam za kaj imas "papir" "diplomo" "magisterij"
Pac za programiranje ni vsak in za to da si dober programer rabis tudi ogromno casa, ni to dvoletna poklicna sola.

Mislim sicer, da ni trma. Bil sem na nekem "izobraževalnem" dnevu za starše osnovnošolcev (oba sinova sta na faksu sedaj).

Tam je neka ženska z zavoda za zaposlovanje razlagala, kako če pač se šolajo in čene uspejo, se še vedno lahko prekvalificirajo. In je kot primer navedla sebe, da je zdaj na zavodu svetovalec III, prej pa je bila (to si zmišljujem, ker se točno ne spomnim nazivov) pomožni svetovalec I in zdaj je opravila še neko šolanje (reče se: usposabljanje) in zdaj je f*cking svetovalec III.

Ljudje preveč zaupajo faksom, češ šolajte se ja, šolajte. To pomeni 4-5 potrošenih le (v mojih časi, 4 leta do diplome, peto leto diploma).

Nasvet je, da morajo že kaj prej začet praskat, ne po diplomi.

Invictus je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Mladi pa s prazno glavo naokoli. No sej taksne potem posljemo naprej, kjer lahko s prazno glavo delajo.

To se dogaja tudi pri nas...

Zato pa zanimive zgodbice. Kolega iz Nemčije ima podobne.

Rabili so programerje, ki bi šli k stranki, pa je bilo mladim novopečenim nemogoče iti do stranke za 3 dni 1x na 3 tedne. In to v skoraj največje žur mesto v Nemčiji. Čeprav bi dobili vse plačano in še stimulacijo za to...

Preden vsi užgete po mladih to in ono, prosim dodajte urno postavko. Imam tu primer v Belgiji, ko za eno delo nikakor ne morejo najti tehnika za servisiranje.
Glej, tistega dela se niti jaz ne bi pritaknil s palico.
Relativno slabo plačano, brez dokumentacije, vsak dan je gašenje požara, od tebe pričakujejo da še Ciscote malo diagnosticiraš in popedenaš.

Zgodovina sprememb…

Ti mladi, direktno po faksu, dobijo lepo 40+k letne plače. Plus ostale dodatke...

Če za to nočeš malo potovat, pa tudi fuck no...

3 dni pri stranki je ravno fajn, da se s parimi kontakti fajn mal napiješ in zafrkavaš zvečer...

link_up ::

AcidicCarrot je izjavil:

Kot nekdo ki dela na HR področju lahko povem, da je zaposlovanje brez izkušenj samo s papirjem zelo odvisno od smeri izobraževanja.
Če mi pride na razgovor nekdo, ki je leta 2005 zaključil strojno ali elektro fakulteto potem pa 15 let ni delal nič v zvezi s tem se upravičeno vprašaš zakaj v vseh teh letih ne. Pogledaš ali ima kakšne določene projekte na tem področju, ki se jih je lotil v prostem času.
Pri kakšnih družboslovcih pa se gleda bolj tudi kako paše v kolektiv, ima majhne otroke, je mogoče dober v komunikaciji s strankami, klienti itd...

Glede zaposlitvenih postopkov in pa psiholoških testov je pa moje mnenje, bolje da vse opraviš na prvem razgovoru kot da jih opraviš 3 ali 4 potem pa nisi izbran zaradi testa. Je pa res da tisti, ki so proti psihološkim testom ponavadi na teh testih tudi padejo (pogost razlog - konfliktnost)

Slisal le enkrat, sem mislil da je mit. Psiholoski testi na psiholosko nestabilnih ljudeh, ki edini prinesejo spremembo? Huh...in potem konfliktnost. Ti mislis, da je kdo pripravljen to prenasati 4free? :) You don't see it? You never will!
In and Out

Invictus je izjavil:

Ti mladi, direktno po faksu, dobijo lepo 40+k letne plače. Plus ostale dodatke...

Če za to nočeš malo potovat, pa tudi fuck no...

3 dni pri stranki je ravno fajn, da se s parimi kontakti fajn mal napiješ in zafrkavaš zvečer...

Odvisno. Nemci, Belgijci not so much, so kar "pridni". Italija je wtfIT, Francija pa tudi ni dosti boljsa, ker jim vse Alzirci naredijo...in potem fases podobnega v svojo pisarno, ces, dajta resit. Saj bo slo. Ne pije dosti. :) Doh!

Balkan je pa itak cist drug svet...tam se pa pije vs. dela. USA so zopet itak sami Indijci, pijejo caj. Daljni vzhod...tisti pa itak nimajo cajta niti malcat. :)

Rusov ne poznam dobro. Sem pa slisal, da spijejo prakticno vse. Za zmeraj.
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

link_up je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

Slisal le enkrat, sem mislil da je mit. Psiholoski testi na psiholosko nestabilnih ljudeh, ki edini prinesejo spremembo? Huh...in potem konfliktnost. Ti mislis, da je kdo pripravljen to prenasati 4free? :) You don't see it? You never will!

Kaj točno je sploh pomen tega stavka? Totalno brez pointa...

Psihološki testi hočes nočes imajo svoj namen na področju zaposlovanja. Mogoče bi bilo smiselno jih vključit tudi pred vpisi na fakse, da bi vsak posameznik dobil boljši vpogled v svojo osebnost. Kolikokrat vidimo ljudi ki so introvertirani, že na meji socialne anksioznosti in še kar rinejo na neke smeri menedžmenta, prodaje itd. kjer so ključne lih obratne lastnosti. In ja ljudje lažejo na razgovorih kako jim nekaj ni problem delat prav tako lažejo sami sebi, da jim bo to na dolgi rok ustrezalo.

AcidicCarrot je izjavil:

...da bi vsak posameznik dobil boljši vpogled v svojo osebnost..

Kako to mislis? Avtomatizacija talentov ali kako? Pa psiholoski test je faks, ne bedasta vprasanja o produktivnosti pri polni luni.
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

link_up je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

...da bi vsak posameznik dobil boljši vpogled v svojo osebnost..

Kako to mislis? Avtomatizacija talentov ali kako? Pa psiholoski test je faks, ne bedasta vprasanja o produktivnosti pri polni luni.

Treba je ločit psihološke teste in pa teste kompetenc...s psihološkimi testi se testirana osebnost z kompetenčnimi testi pa znanja in sposobnosti

Ste vi ziher da ste reševali psihološke teste in ne teste o horoskopu v cosmopolitanu? :D

Plus psihološki testi se v osnovi ne dajejo kar vsem povprek ampak vodstvenim kadrom, ker so za "navadne zaposlene" predragi. Tako, da če je kdo dobil tako imenovani psihološki test za delo v skladišču močno dvomim da je bil to dejanski psihološki test...

Zgodovina sprememb…

AcidicCarrot je izjavil:

link_up je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

Kaj točno je sploh pomen tega stavka? Totalno brez pointa...

Psihološki testi hočes nočes imajo svoj namen na področju zaposlovanja. Mogoče bi bilo smiselno jih vključit tudi pred vpisi na fakse, da bi vsak posameznik dobil boljši vpogled v svojo osebnost. Kolikokrat vidimo ljudi ki so introvertirani, že na meji socialne anksioznosti in še kar rinejo na neke smeri menedžmenta, prodaje itd. kjer so ključne lih obratne lastnosti. In ja ljudje lažejo na razgovorih kako jim nekaj ni problem delat prav tako lažejo sami sebi, da jim bo to na dolgi rok ustrezalo.

Sam sem te glupe teste reseval ko sem bil ze sprejet, oziroma smo se ze pogovarjali o placi. To je blo v treh vecjoh multinacionalkah. V Sloveniji je pa namen teh testov jebanje kandidatov ker jih je prevec. Pustimo “kirurge” pa svetovne pecarje.

Zgodovina sprememb…

Mislim sicer, da ni trma. Bil sem na nekem "izobraževalnem" dnevu za starše osnovnošolcev (oba sinova sta na faksu sedaj).
Ja ampak pri 22+ letih ce vidis, da iz te moke ne bo kruha, ali pa ne gre, ne bos vztrajal pri tem in gledal kako leta grejo mimo in cakal do 30+ ? To je tvoja dolznost, da spremljas trg dela oz. svoje moznosti dela na trgu, kot polnoletna oseba.
Pri 4-5 tja vrzenih letih si komaj 22-23, to ni nic. Lahko si se 25-26, pa ce vidis da to ni to, si pa dovolj star da zavihas rokave in zacnes nekaj delat, pa nima veze kaj. Namesto kot nekateri, ki potem gledajo v luft in cakajo ali pa se pri 26ih izredno vpisejo v se en faks, ker pac lahko in potem vlecejo se to do 30+ samo zato, ker jim je drugo delo izpod casti in pozabijo, da na trgu dela se lahko napreduje tudi z prakticnim znanjem, ne samo teoreticnim iz sole. Pa ne mi zdej, da v sloveniji ne mores napredovat. Smo na odprtem trgu ze koliko let?
Jaz od diplomiranega inzenirja od leta 2010 pricakujem, ze samo zaradi tega ker se gre za neko intelektualno osebo, da zna vsaj en tuji jezik, ce v svojem fohu ni profi.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk ::

Tisto s papirjem...si pa preveč zatežen, razen če je edino delo tistega pripravnika bilo, da priskrbi papir. Ti se tudi prvi dan ali teden nisi znašel ravno v vsem, na nobenem delovnem mestu, rabiš kar nekaj mesecev, da vidiš kaj vsi si lahko zoptimiziraš, da imaš naslednjič manj dela. Če pa si že prvi teden 100% efektiven, delaš delo, ki ga bi lahko opravljala tudi opica.

PreviousUser ::

Pa dobro, zakaj bi vsi morali ne vem kam napredovati, se dokazovati, skoraj crkniti za delodajalca... Resno, kaj imaš od tega? Premalo časa, stres... Komu na čast? In na to naj bi bil še ponosen?

Utk je izjavil:

Tisto s papirjem...si pa preveč zatežen, razen če je edino delo tistega pripravnika bilo, da priskrbi papir. Ti se tudi prvi dan ali teden nisi znašel ravno v vsem, na nobenem delovnem mestu, rabiš kar nekaj mesecev, da vidiš kaj vsi si lahko zoptimiziraš, da imaš naslednjič manj dela. Če pa si že prvi teden 100% efektiven, delaš delo, ki ga bi lahko opravljala tudi opica.
Velja v primeru, da ce bi mu delovno mesto podarili in se ne rabis izkazati, v tem primeru pa je bil to odlocilen faktor, ker tisti za njim zacuda je razumel navodila.
Trade Republic 38MVDVXM
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razgovor za službo in kadrovski odnos (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20360236 (42351) Trubar
»

Podjetje Mikrocop d.o.o

4610326 (6778) The Player
»

Vojak 2017 (strani: 1 2 3 )

11819690 (15885) Unknown_001
»

Kako se obnašati do arogantnega ''bodočega'' šefa? (strani: 1 2 )

6113484 (10947) MIHAc27
»

Razgovor za službo - info/izkušnje/mnenja (strani: 1 2 3 )

13428679 (24773) IceIceBaby

Več podobnih tem