» »

Googlove naprave že kmalu z lastnimi čipi?

Googlove naprave že kmalu z lastnimi čipi?

Axios - Že pred časom so se pojavile govorice o Googlovem sodelovanju s Samsungom pri snovanju lastnih polprevodniških čipov, domnevno za bodoče inkarnacije naprav Pixel, pozneje pa tudi za prenosnike Chromebook. Zdaj se je pojavilo nekaj več podrobnosti, med drugim tudi to, da čip nosi kodno ime Whitechapel, da bo izdelan po Samsungovi 5 nm tehnologiji.

Čip naj bi poganjal 8 jedrni ARM procesor, poleg tega pa naj bi imel tudi strojno opremo, posebej optimizirano za Googlovo tehnologijo strojnega učenja, del pa za izboljšanje delovanja Googlovega asistenta, posebej ko gre za funkcijo "always on". Taki strojni dodatki pri Googlu niso nekaj novega, spomnimo, pred poltretjim letom izdani Pixli 2 so ob procesorju imeli tudi Pixel Visual Core, ki je omogočal, da je Googlova storitev HDR+, ki se je naslanjala na strojno učenje, tekla petkrat hitreje in porabila desetkrat manj energije.

Podobno idejo, torej prehod na lastne procesorske čipe so v zadnjem obdobju dobili še mnogi drugi proizvajalci, najbolj znan je morda Apple. Tak prehod naj bi namreč ob precejšnjih prihrankih omogočal tudi večji nadzor nad prihodnostjo lastnih izdelkov.

Za zdaj je znano le še to, da novi čipi še ne bodo nared za letošnje generacije Pixlov - za Pixel 4a in Pixel 5 je že jasno, da ju bodo poganjali Qualcommovi Snapdragoni - pač pa se bodo najverjetneje v prvih izdelkih pojavil že konec prihodnjega leta.

6 komentarjev

Poldi112 ::

Zanimivo. Če čip ne bo naprodaj, znajo biti Android HW "partnerji" živčni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

smihael ::

Dokler je vsaj arhitektura ista je to ok, ampak se bojim da bo to vodilo v vedno večji vendor lock in, tako da na telefon praktično nič svojega boš mogel namestiti.

drysmoke ::

CPU? Od googla? Raje neham uporabljati telefon. To je pribljizno tako kot da bi dal otroka v varstvo pedobearu.

drysmoke ::

smihael je izjavil:

Dokler je vsaj arhitektura ista je to ok, ampak se bojim da bo to vodilo v vedno večji vendor lock in, tako da na telefon praktično nič svojega boš mogel namestiti.


Bos bos, drek od javanskih aplikacij (saying java is good because it works on all CPUs is like saying anal sex is good because it works on all species/geners) bos lahko namestil nanj, hkrati pa ne bos mogel posegati v googlovo vohunjenje. Barabam se kolca po Applovi svobodi vohunjenja. Seveda se vedno najde dovolj idiotov s stockholmskim sindromom, ki bojo kupili, da bojo lahko "moderni".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drysmoke ()

MKrmec ::

Ma ne kupm NIČ od Googla. Še Android bi skenslu če ne bi bla edina velika izbira samo še iŠhit

pegasus ::

Velika izbira? A majhne izbire pa niso kul?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Oddelek: Novice / Procesorji
479950 (7346) FireSnake
»

Brisanje meja med slušnimi aparati in pametnimi slušalkami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
299081 (7463) Markoff
»

Facebook s polprevodniki misli resno

Oddelek: Novice / Ostale najave
53515 (3035) Unknown_001
»

Android 8.1 je tu

Oddelek: Novice / Android
4117246 (13921) Invictus
»

Prihodnost Skyneta po Googlovo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
308691 (6449) Markoff

Več podobnih tem