» »

Pomoc pri priklopu novega elektricnega steklokeramicnega stedilnika

Pomoc pri priklopu novega elektricnega steklokeramicnega stedilnika

holabaluza ::

Ziv,

nedavno mi je sel rakom zvizga steklokeramicni elektricni stedilnik. Na mojo sreco sem dobil rabljenega, vendar v teh casih tezko dobim stromarja pa sem se zelel sam lotit zamenjavo. Edin en problem je, da je priklop novega dosti drugacen od starejsega.

Prosil bi za nasvet kako morajo bit priklopljeni kabli iz starega (levo na sliki) na novem elektricnem stedilniku (desno na sliki)

priklop

priklop

Hvala in lp.

Miha 333 ::

Čisto spodnja shema. Je pa na sliki obrnjena 180 stopinj glede na sponko. L je rjava, N modra, ozemljitev rumenozelena.

Na dovodnem kablu imaš samo eno fazo, zato bo v tem primeru treba paziti, da ne vklopiš vseh grelcev naenkrat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miha 333 ()

WhiteAngel ::

Če prav vidim, imaš na voljo samo eno fazo. Torej spodnja shema - vse tri L1, L2 in L3 bodo na isti fazi.

Kawl6 ::

Sponke L1/L2/L3 naj bi imele mostičke, če jih ni si sam "prešlingaš".Nula-plava,rz-zemlja.
Velikokrat so mostički potrojeni na kakšnem kontaktu,izgleda kot en vendar so zloženi en na drugem.

starfotr ::

Glede na to, da ti sheme niso jasne, čeprav je vse narisano in napisano, predlagam, da vseeno počkaš in pokličeš električarja.

Daj tu prilepi še račun od elektrike (seveda zakrij vse, kar ni pomembno), zanima me, če imaš slučajno 3 fazni priklop.

Super, hvala za nasvete. Sem gleda na racun za elektrniko pa ni kaj ocitnega koliko fazni je, tip varovalke je 3x25.

Zgleda, da samo jumper kable nastavim za ostala dva fazna prikljucka.

Sedaj ce je stedilnik narejen za dvofazni priklop jaz mam pa enofazni, pomeni verjetno, kot je Miha omenil, problem ce vkljucim vse stiri glelce ne bo dovolj moci in bo delal slabse?

Xserces ::

Ti že imaš v bajti 3f ampak nimas pa speljane instalacije. Imas samo 3x2,5mm2. Rabiš 5x2,5mm2 kabel iziroma 5 žic v fiksni priključnici

Takole zveži

Takole zveži

tako. Ampak nebos mogu met vse naenkrat prizgan
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Hvala! Tako sem si predstaviljal.

Vuli ::

glavno varovalko(na števcu) ti bo vrglo ven, če boš vse hrkati prlopil. 5kW-6kW se hitro nabere.
Sej probaš lahko komot, itak imaš zunaj na omarci gumb, da reaktiviraš glavno varovalko.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Kawl6 ::

V nekaterih blokovskih stanovanjih si lahko imel celo dve fazi+nula+zemlja.
Nikjer nimaš slikane priključnice.Potem bi vedeli še kaj več.

K0l1br1 ::

Vuli je izjavil:

glavno varovalko(na števcu) ti bo vrglo ven, če boš vse hrkati prlopil. 5kW-6kW se hitro nabere.
Sej probaš lahko komot, itak imaš zunaj na omarci gumb, da reaktiviraš glavno varovalko.

Itak ne delajo vse ves čas in prilagajajo moč po potrebi. Jaz sem na eni fazi gnal steklokeramiko, pečico, pralni stroj in še to na eni varovalki, pa je redko vrglo limitator ven - tisti črn gumb. Ga pa je, ko se je še kaj vklopilo zraven. Varovalka je bila itak vrela na otip (ena sama je bila, itak, stara bajta, najem).

starfotr ::

Naj ti električar potegne nov kabel in montira 3 polni inštalacijski odklopnik, da bo to narejeno, kot se zagre. Ne čarat nekaj, prosim lepo.

In po vsej verjetnosti ne rabite 3x25 A, lahko zmanjšate na 3x20 A. Naj električar pove, najbrž je smiselno. 5 eur na mesec je položnica manjša.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: starfotr ()

Gre se za vecstanovanjski objekt in vem da smo se kako leto nazaj v skorajn vseh stanovanjih greli z elektricnimi radiatorji (takrat se ni bilo urejene centralne) in je ene 2x skuril glavno varovalko. Zaradi tega je sedaj tudi mocnejsa.

Drugace pa super tema, sem se ze veliko naucil.

Eh sem ugotovil da je potrebno se mal odrezat povrsino za nov stedilnik. Zanimiv je pa, da me je malenkost streslo kljub temu da je bila varovalka za stedilnik izklopljena. Mogoce bi moral najprej dischargat kabel?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8730679 (12135) energetik
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

11946108 (32701) borut_p
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

6530026 (21875) mat xxl
»

Varovalke v stanovanju

4018685 (17516) imagodei
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

8646921 (43322) Volk|

Več podobnih tem