» »

Težava z driverjem

Težava z driverjem

Grizzly ::

Na računalniku z nameščenim Windows 8.1 imam preko USB kabla priklopljeno multifunkcijsko napravo CANON TS6150. Kot lahko vidite na sliki spodaj (Slika 1) imam driver naložen in naprava se pojavi v Nadzorni plošči. Težava je, ker gumba za skeniranje (Slika 2) ne morem klikniti - zdi se, kot da je naprava odklopljena. Podobna težava je tudi s tiskanjem (Slika 3), saj mi prikazuje, da je tiskalnik "offline". Če grem v Nadzorno ploščo in v kontekstnem meniju izberem "Start scan" (Slika 4) pa se mi pokaže obvestilo, da WIA driver ni nameščen (Slika 5).

Slike:


Če iz Nadzorne plošče zbrišem vse Canon tiskalnike in jih ponovno namestim (vbistvu gre namestitev skoz brez kakšnega CD-ja) pa tiskanje in skeniranje začne delovat. Vendar, ko bom računalnik naslednjič vklopil, se bo celoten problem ponovil - ponovno bom moral namestiti driverje, da bom lahko nekaj natisnil ali skeniral. Takšno početje je zamudno in me spravlja ob živce. Problem se je začel pojavljati šele pred kratkim, pred pa je vse delalo OK. Kje je težava (računalnik, multifunkcijska naprava, driver) in kako jo rešim?

Dodatno me še zanima, zakaj mi Word prikazuje vse te tiskalnike oz. kopije (Slika 3), ki niti v Nadzorni plošči niso prikazani? Kako se tega znebim?

Han ::

Blokiraj (izklopi) samodejno nameščanje in posodabljanje šoferjev z interneta.

http://www.troublefixers.org/windows/ho...

Grizzly ::

Han je izjavil:

Blokiraj (izklopi) samodejno nameščanje in posodabljanje šoferjev z interneta.

http://www.troublefixers.org/windows/ho...


To ni vzrok. Problem se mi pojavlja tudi takrat, ko povezava z internetom sploh ni vzpostavljena.

hojnikb ::

najprej updejtaj windows.... Se zna zgodit, da bojo z win10 vsi problemi magično zginal :)
#brezpodpisa

Riff ::

jst bi snel z neta s proizvajačeve strani gonilnik in ga probal sam namestit

Grizzly ::

Windows 10 zna rešiti marsikatero težavo, marsikatero pa tudi prinese. Za povrh imam na računalniku toliko pomembnih stvari, da bi priprave na menjavo operacijskega sistema trajale vsaj teden dni - v tem času pa sem prepričan, da se uredi tudi problem z gonilnikom.

Za probo sem zamenjal router in multifunkcijsko napravo wireless povezal s tem routerjem. Na računalniku sem odinštaliral driverje in jih ponovno namestil z originalnega CD-ja, ki je bil priložen ob nakupu naprave. Včeraj je zadeva (skeniranje, tiskanje) delovalo in mislil sem, da sem problem že rešil. Čez noč sem namerno vse skupaj odlopil. Ko sem zdaj vse zagnal (router, računalnik, napravo), se spet pojavlja isti problem, kot sem ga imel včeraj, ko je bil računalnik povezan s kablom (sedaj je wireless). Tiskanje je sicer delalo, ko sem probal skenirat pa mi je spet napisalo "You need a WIA driver to use this device" (slika 5 v prvem postu). Skeniranje je začelo delovati šele po tem, ko sem odprl services.msc in restartal storitev "Windows Image Acquisition" (WIA).

Za silo mi je OK tudi takšna rešitev (restart servisa WIA), bo pa zelo velik problem, če bo skener potreboval nekdo drugi in to v času, ko mene ne bo doma. Ima še kdo kakšno idejo?

Han ::

Problem ostane, če napravo priklopiš v drug USB, recimo USB 3.0?

bobby ::

dej poglej v gonilnik, kater port imaš nastavljen,..
če imaš nastavljen ona WDS, zato ti ne dela.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Grizzly ::

Teh nastavitev ne najdem, manjka mi cel kup zavihkov.

Sedaj sem prenesel še gonilnike z uradne spletne strani proizvajalca in ponovno namestil. Med namestitvijo mi je napisalo "Uninstalling old drivers", torej bi morali biti stari driverji odstranjeni in nameščeni novi. Zanimivo pa je, da pod "Digital Signifier" piše Microsoft Windows in ne Canon. Tudi ločljivosti (resolucija) skeniranja je nastavljena na 150 DPI in je ne morem spreminjati. Če popravim resolucijo na 160 DPI, mi javi napako "You supplied an invalid value for Resolution. The value has been reset to the nearest valid value".

Nikjer pa ne najdem datotek gonilnika, da bi namestil ročno. Tako na spletni strani kot tudi na CD-ju imam samo SETUP.exe datoteke, ki naredijo bogvekaj, morda niti ne namestijo driverjev.

bobby ::

Potem si naredil ultimativno napako, da si win10 zaupal, da ti namesti gonilnike zaro ti pa nic ne dela.
Pogooglaj, kako prides v win10 do menija Printserver properties in tam notei pobrisea repositorij, kjer se datoteke nahajajo.
Restart racunalnika, potem pa najprej zazenes full paket gonipnika, cele ko ti paket rece kako bo printer priklopljen sledis navodilom. NIC prej ne pobezujes kakega usb kabla ali kaj podobnega.
Najprej setup, ko ti on rece za povezavo, sele takret kabel oz IP tiskalnika
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Grizzly ::

Tiskalnik je v redu, skener pa ne dela pa da ga jebeš.

1) Odprl sem Device Manager in v kontekstnem meniju skenerja izbral "Update driver". Tukaj imam na izbiro 2 možnosti (Slika 1) - "Search automatically" ali "Browse my computer". Nobena od teh možnosti ne dela, namesto tega mi napiše, da je driver že nameščen.

2) V Device Managerju sem v kontekstnem meniju izbral "Uninstal". To bi moralo odstranit napravo (torej skener) in njene pripadajoče driverje. Ko potem refresham se skener spet pojavi kot da ne bi naredil ničesar in še zmeraj ima isti driver. Pred tem sem odstranil tudi v Control Panelu. Mogoče odstranjujem na napačnem mestu?

3) Ponovno vse odstranim in v Control Panelu izberem "Add device". Izberem možnost "Have disk" (Slika 2) in na seznamu določim kar celotno mapo z driverji iz CD-ja (Slika 3). Po potrditvi mi napiše, da mapa ne vsebuje primernega driverja (Slika 4).

Slike:
 Slike

Slike



Druge ideje nimam. Če se do jutri ne najde rešitev, sestavim skupaj še en PC, da vidim, če skener sploh dela ali je problem že v sami napravi.

Han ::

bobby ::

ne morem ti pomagat ker nisi sposoben sledit mojim smernicam i ntupaš svoje,.. žal,. .vem kje imaš probem ampak ne dojameš.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Grizzly ::

Pač, mislim, da te dobro razumem. Print server sem našel in odstranil vse kar se je dalo. Tule v tem okencu sem urejal:


Sledil sem tudi navodilom @Han-a in šel korak za korakom. Brez da bi kaj priklopil sem vstavil original CANON-ov CD in sledil navodilom, kot sem to naredil prvič, ko sem multifunkcijsko napravo priklopil. Po koncu postopka mi je tokrat inštaliralo samo printer. Prej mi je namestilo Windowsove driverje za skener, zdaj pa niti teh ni namestilo, čeprav sem instaliral s CD-ja, kjer naj bi bili driverji. Tudi z ročnim dodajanjem skenerja nisem uspel usposobiti, vbistvu zdaj nimam nikjer v Windowsih nimam gumba "Scan", kot da skener ne bi obstajal.

Kot rečeno, jutri probam še na drugem PC-ju, da se prepričam, če je skener sploh brezhibno deluje, da brezveze ne zapravljam časa. S CANON napravami imam slabe izkušnje (vsak printer mi je do zdaj zdržal max 3 leta), zato ne bi dal roke v ogenj, da tudi tokrat ni kaj crknilo.

Han ::

Predvidevam, da si poskusil tudi s šoferji z neta...

https://www.canon.co.uk/support/consume...

Grizzly ::

Zadeva rešena, pokonci pa sem že od 5-ih zjutraj.

Kot rečeno sem sestavil še en PC za namene testiranja, nanj sem namestil enak Windows. Tudi ko sem ta nov PC hotel brezžično povezati z multifunkcijsko napravo, se je težava pojavila: tiskal sem lahko normalno, za skeniranje sem najprej moral restartati servis WIA, potem pa sem imel na voljo le 150 DPI resolucijo in brez kakših nastavitev. Za skener mi je namreč namestilo Windows driver. Ponovno sem vse skupaj odinstaliral, restartal oba PC-ja in tokrat napravo povezal preko kabla. Čim sem kabel priklopil na PC, se je v Control Panelu in Device Managerju pojavil še en TS6150 skener. Ko sem preveril ta drugi skener, pa je res imel nameščen CANONov driver in pri skeniranju imam tako na voljo kup možnosti, ki jih preko wireless skeniranja nimam.

Zaključek: driver, ki je na CD-ju (ali pa če ga povlečem z neta) je namenjen le skeniranju, kadar je naprava povezana s kablom. Za wireless skeniranje pa očitno ni priloženega driverja in se zato uporabi Windows driver. Naprava je sicer kompatibilna z Windows 8.1 kot tudi z drugimi Windows sistemi. Mogoče bi bilo na Windows 10 kaj drugače, ampak samo zaradi enega skenerja operacijskega sistema zdaj ne grem menjat, ker sicer računalnik dela kot nov pa tudi nimam zagotovila, da bi menjava sistema to rešila.

Zakaj je temu tako, ne vem. Očitno pa bom za skeniranje moral imeti priklopljen kabel. Ni ravno najboljša rešitev, saj bi rad kdaj skeniral tudi na drugi računalnik, vendar za zdaj je to edina možnost, ki jo imam na izbiro.

Han ::

Grizzly je izjavil:

Na računalniku z nameščenim Windows 8.1 imam preko USB kabla priklopljeno multifunkcijsko napravo CANON TS6150.

Takole si napisal na začetku, ko si odprl temo...

Grizzly ::

Han je izjavil:

Grizzly je izjavil:

Na računalniku z nameščenim Windows 8.1 imam preko USB kabla priklopljeno multifunkcijsko napravo CANON TS6150.

Takole si napisal na začetku, ko si odprl temo...


Res je, vendar se je potem začelo dogajati, da se je naprava obnašala, kot bi bila offline. Potem sem jo poskušal povezati wireless, kjer pa je bila druga težava - čudna slika ob skeniranju in nezmožnost prilagajanja resolucije. Ker sem se želel znebiti kablov, sem se potem nagibal k odločitvi, da bi vse skupaj imel wireless. Zdaj pa vidim, da je edina možnost, da jo imam povezano s kablom. Drugače pač ne gre.

Han ::

Jaz bi na testni PC namestil še Windows 10...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri tiskalnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17037853 (21567) gazer
»

Kje danes kupiti kakšno multifunkcijsko napravo v akciji?

Oddelek: Kaj kupiti
182007 (1420) perci
»

Multifunkcijska naprava (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8830131 (23829) Bye
»

Canon MP520 problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
192383 (1953) overdovs
»

Multifunkcijska za domačo rabo

Oddelek: Kaj kupiti
274157 (3400) debil

Več podobnih tem