» »

Težava z osebnim računalnikom

Težava z osebnim računalnikom

matejzagar ::

Pozdravljeni ljubitelji (računalniške) tehnologije.

Moje ime je Matej in imam težavo s svojim osebnim računalnikom (kišta). Prosim za vašo pomoč, ker sem tak tip človeka, ki rad stvari popravi (ali pa vsaj diagnosticira) sam, kljub temu, da se včasih kaj zalomi.

Pred tremi leti sem kupil rabljen delujoč računalnik. Sama kišta je imela veliko dodatnih ventilatorjev, ki jih je prejšnji lastnik sam vgradil so bili ''tako-tako'' speljani in povezani.
Do nedavnega je računalnik funkcioniral brez težav.



Asus h81m-k
Intel i5
R9 380
750W napajalnik
8 gb ram

Prva težava, ki se je začela pojavljati je to, da ko sem ohišje malenkost pomigal (recimo pomotoma presedanjem, premeščanju,...) je cel sistem zablokiral. Začasna rešitev samo reset in pazljivost v bodoče. Včasih po resetu ni delovalo pravilno (ni se vklopil) in sem moral ponoviti postopek par krat. Ne glede na to, sem se na ''težavo'' navadil in z njo živel. Pred dvema mesecema je pa začelo prihajati do bolj nadležnih težav in sicer to, da je sredi video aplikacij (youtube, igre, filmi,...) kar naenkrat sistem zablokiral. Težava je narasla do te mere, da uporaba računalnika ni bila več možna.

Naj tukaj dodam, da se računalnik ni nikakor pregreval. CPU ima Coolermasterjev hladilnik in je dosegel maksimalno 35 stopinj pri igrah, grafična pa maksimalno 85 stopinj pri igrah.

Prejšnji vikend sem se spravil raziskovat reč in sklenil sam pri sebi, da ostranim vso dodatno kablsko ''nesnago'', ki jo je prejšnji lastnik montiral.

Prvo vprašanje za vas je sledeče:


Ali so lahko tako grozno povezani kabli bli krivi za zablokiranje sistema?






Vse te kable sem odstranil/porezal stran. Bili so kabli za dodatne ventilatorje na vrhu ohišja in kabli za osvetlitev ambient lighta ohišja.

Ko sem te meni nepotrebne reči odstranil sem upal, da sem težavo rešil in začel z montažo komponent nazaj.

Vse komponente ustrezno fiksiram in vstavim v svoja mesta in nato povežem kable.
Vklopim samo:
- Power kabel za matično
- Povezave za 1 SSD disk, 1 HDD disk in 1 CD-ROM
- Sata kable za SDD, HDD in CD-ROM
- PCI-e kabel (6+2) pin za grafično kartico Strix R9 380
- 4 pinski kabel v matično ploščo (levo zgoraj od CPU-ja). Ne vem čemu služi sicer ta konektor ampak 4 pinski kabel paše not.

Povežem glavni napajalnik kabel, dam napajalnik na ena, vklopim računalnik... Po deset sekundah začne smrdeti po zažgani plastiki. Hitro ugasnem ampak škoda je že bila narejena.



Na sliki je 6 pin konektor za grafično kartico.

Drugo vprašanje za vas:

Ali sem uničil samo konektor na kablu ali tudi grafično kartico? Kot veste, gori rdeča dioda na grafični, če nima dovolj napajanja in bela ko ima ustrezno napetost. No, sedaj gori samo rdeča, ko pa priklopim konektorje bela NE sveti. Poleg tega sta diodi na grafični drugačno obarvani (ena je lepo bela, druga je ''zažgano'' rjava) - ali sem skuril tudi grafično??

Konektor na grafični zgleda tako:



Trije sivi konektorji se skladajo s skurjeno plastiko konektorja na kablu.


Dodatno opažanje

Ko samo priklopim stikalo (I/O) na napajalniku na I se po 10 sekundah nenormalno začne pregrevati chipset na plati. Do te mere, da dotik ni možen.
Seveda se sedaj računalnik sploh ne prižge.


Slikal sem tudi napajalnik:


Slučajno na prvi pogled tukaj kaj narobe?


Ali lahko iz tega zapisa sklepate kaj bi lahko bilo narobe (poleg mojega neznanja)?

Hvala vsakomur za odgovor/ideje.

Littlaman ::

Na prvo žogo te vprašam kaj si mislil ko si v grafično ki ima 8 pin vtaknil 6 pin konektor??? Laično rečeno je potegnila grafična čez 6 pin elektrike za 8 pin. Jaz rečem da si 99% skuril vsaj grafično. Glede na to da se ti sedaj pregreva še plata je 60% tudi ta skurjena. Na tvojem mestu bi razmišljal o novem sistemu. Če si na kratkem z € je najbolj ugodna rešitev b450 plata in 3400g in OBVEZNO nov napajalnik. Za 3400g je 300W dost, če boš v prihodnosti dokupoval grafično pa 500-600W( po možnosti preberi teste ne prvega ko ga vidiš kupit).
Lp!

matejzagar ::

Vklopil sem vseh 8.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Prvo kar narediš je, da razstaviš celoten računalnik na posamične komponente. Odmontiraj matično in naredi test na antistatični podlagi, to je MB s CPU, en RAM, sistemski disk, grafiko uporabi procesorsko. Priključiš napajanje 24 pin in 4 pin za procesor (konektro ki ima dve črni in dve rumeni žici) in seveda monitor.

Potem z izvijačem narediš kratek stik na pinih MB za POWER. Če je vse v redu, bi zadeva morala prit v sistem, če ne pride, najprej preveriš še drug RAM.
Če še ne gre, odklopiš sistemski disk in bi zadeva morala prit v bios. Če tudi to ne gre, si skuril napajalnik ali MB.
Priključiš na enak način drug napajalnik in poizkusiš, če dela, si našel krivca, če ne dela, je šla po vsej verjetnosti matična.

Če slučajno zažene, zadevo ugasneš in dodaš še drugi RAM, sprobaš, če je v redu, ugasneš in dodaš grafiko, sprobaš najprej brez priklopa, če deluje, ugasneš in priklopiš gor monitor. Če bo vse delalo, se spraviš na ohišje. Odmontiraš vse ventilatorje in razne osvetlitve, tako, da dobiš čise žice, ki jih vsebuje ohišje.
Potem počasi povežeš ventilatorje, ker si verjetno zvezal kakšno stvar narobe, ko si čistil "nepotrebne" reči. Vse kable lepo spelješ, da se rešiš te anarhije, ki jo imaš sedaj. Ki pripravš ventilatorje (predlagam enega zgoraj, enega zadaj in enega spredaj), pravilno vstaviš MB, potem napajalnik, vse povežeš in na koncu zmontiraš not še grafično.

Glede na to, da sam praviš, da tega ne počneš prav velikokrat v življenju, je priporočljivo, da ti pomaga kak kolega, ki to obvlada.
Delo krepa človeka

matejzagar ::

Solatko hvala.

Kako je sploh možno, da je prišlo do prenapetosti (skurjenja)? Nič ni bilo priključeno narobe. Ali je bil napajalnik časovna bomba?

Dodatne ventilatorje ohišja sem odstranil in jih nisem vračal v sistem. V funkciji so samo ventilatorji od napajalnika, CPUja in GPUja.

Kako naredim kratek stik na pinih?

Zgodovina sprememb…

Zodiac ::

Jaz bi na tvojem mestu pustil v ohišju, če se ne spoznaš boš težko ponovno sestavil skupaj tudi, če ne dela. Odstrani grafično, ventilatorje in druge nepomembne stvari, ki so priklopljeni na molex konektorje (črni konektor na tvoji drugi sliki) in probaj prižgati računalnik. Monitor priklopi na vga ali DVI, ki ga ima H81M.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zodiac ()

Han ::

Navedel si, da si rezal žice... Obstoječ napajalnik je totalni šrot. Tudi če bi bil na videz brezhiben, bi ga za tak sistem po toliko letih uporabe moral takoj zamenjat že ob prvi težavi. Bolje bi bilo seveda že v štartu, takoj po nakupu kište.

Pina, ki imata oznako PW, skleneš z izvijačem za trenutek, pol sekunde.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

matejzagar ::

@Zodiac
Vse komponente sem imel že zunaj ohišja, da sem lahko kar se da uredil odvečne nepomembne dodatke. Ponovno sestavit skupaj ni problem, mi je samoumevno kam kaj gre in vem kam kaj paše.

@Han
Rezal sem žice kablov za osvetlitev na ohišju, ne na napajalniku. Kabli napajalnika so nedotaknjeni.
Hvala, sedaj razumem. Praktično simuliram gumb za vklop na ohišju s to metodo.

Nisem nikoli razmišljal, da bi za prvotne težave lahko bil kriv napajalnik...

Zgodovina sprememb…

Zodiac ::

Ni nujno, da je bil, gole žice vezane na molex je bolj rizično.

matejzagar ::

Kaj pa trenutno pregrevanje chipseta? Verjetno je prva stvar kar moram narediti - najdit en napajalnik samo za test.

Zodiac ::

Misliš tisti chipset, ki ga pokriva rumeni/zlat hladilnik?. Brez ločene grafične se tudi ne zažene?.

matejzagar ::

Tako je, chipset na matični. Tudi brez ločene grafične se računalnik ne prižge, se pa močno pregreva bakreni hladilnik na chipsetu (zelena lučka na matični gori).

Zgodovina sprememb…

Zodiac ::

Ventilator na procesorju in napajalniku se prižge?.
Na kaj je pa vezano tisto stikalo na prvi sliki spodaj?.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zodiac ()

Han ::

Z obstoječim napajalnikom boš povzročil le še več škode!

matejzagar ::

@Zodiac

Stikalo na prvi sliki je za rdečo neonko... Sedaj je ni več v ohišju.

@Han

Se strinjam. Tale napajalnik gre še samo v koš!

Koliko W mislite, da bi bilo dovolj za trenutne komponente? 500W? Več, manj?

Zgodovina sprememb…

Zodiac ::

Brez grafične manj. Poskusi najprej s kakšnim poceni rabljenim napajalnikom, če si ga lahko sposodiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zodiac ()

matejzagar ::

Bom rekel prijatelju pa bova poskusila.

Najlepša hvala vsem zaenkrat. Javim, kako se bo situacija razvila. Upam, da je crknil samo napajalnik in da so ostale komponente ok, čeprav imam občutek, da je grafična zaključila...

opeter ::

Če imaš srečo, potem samo grafična. Če nimaš sreče, je šla v večna lovišča tudi matična plošča, pa še kaj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

problemi2 ::

Te plošče so se prodajale za 45€ nove, čipset je kvečjemu mlačen, če je vroč je plata fuč.
Napajalnik zamenjaj ker je fuč. Konektor je spaljen, ker ga nisi porinil dovolj globoko, stran postrgaj spaljeno plastiko in ga lahko uporabljaš naprej.
Crkuje zaradi slabega ohišja ki se zvija in dela stike in prekinja povezave. Že na sliki je vse povito, tudi plata ni naravnost. Ta ohišja, brez da so stranice res dobro nabite gor in zašravfajo dobesedno plavajo.
Če boš kupoval, kupi novo plato in proc, lahko tudi i3, saj imajo današnji 4 jedra in so hitrejši od i5, dobiš jih pa za peneze.
Grafična je verjetno v redu, matična je verjetno fuč.

In pa kupi novo ohišje, nekaj normalnega. Lekcija za naslednjič ...

hojnikb ::

kar je delujočega, prodaj in začni znova, z kvalitetnim napajalnikom...
#brezpodpisa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Retro PC ne pokaže slike (in se ne zažene)

Oddelek: Pomoč in nasveti
192241 (1311) opeter
»

Nakup novega PSU?

Oddelek: Strojna oprema
91647 (1361) VANR
»

Razstavil, očistil, sestavil - nehal delovati

Oddelek: Strojna oprema
487949 (6030) cegu
»

Servis računalnika

Oddelek: Strojna oprema
151433 (991) Hayabusa
»

Napajanje r9 280x - napetosti

Oddelek: Strojna oprema
474274 (3222) Jst

Več podobnih tem