» »

Nakup novega PSU?

Nakup novega PSU?

VANR ::

Pred tremi tedni mi je crknila teden in pol stara RTX 2070 grafična. RMA so mi odobrili, vendar imam pomisleke o trenutnem napajalniku. Problem je v tem, da ne vem zakaj je GPU pregorel in me je sedaj malo strah dati novo grafično notri.
Vsi detalji, ki se tičejo GPU-ja in PSU-ja:
1. Ko je kartica pregorela, se je najprej zaslišalo praskanje/pokanje, nato se mi je PC ugasnil in iz GPU-ja se je pokadil dim. Če bi šlo samo za artefakte, kot so jih imeli ostali uporabniki RTX, ne bi niti pomislil, da je lahko krivo še kaj drugega, kot samo GPU. Iz 8+6 pin konektorjev na GPU-ju je tudi smrdelo po zažganem (čeprav bi lahko bil tudi samo vonj nove plastike- nisem ravno vohal kartice, ko je delovala :D ).
2. V preteklosti se mi je PC že resetiral zaradi Asus Anti-Surge zaščite, čeprav se to že kar nekaj časa ni ponovilo - težave so se nehale takrat, ko sem PC priklopil iz razdelilca na drugo, svojo vtičnico. Računalnik sem v času, ko je GPU pregorel, imel priklopljen direktno na vtičnico. Vmes ni bilo nobene protinapetostne zaščite.
3. Priporočena moč PSU-ja za RTX 2070 je 650W, moj ima 550W (XFX XTR). Za napajanje moje RTX 2070 sem uporabljal tak kabel: https://goo.gl/fWkba7 . Glede na to, da je prišel skupaj s PSU-jem, sem domneval, da se ga lahko uporabi za napajanje 8+6 pin grafične. Tudi videl sem več Youtuber-jev, ki so za isti model PSU-ja naredili isto. Je uporaba Y spliter-jev varna?
4. Ko je GPU prenehal delovati, ni bil pod load-em (brskanje po internetu). Pred tem je 11 dni vse delovalo brez kakršnega koli problema (tudi ko sem igral).
5. Po drugi strani pa sedaj ta isti napajalnik uporabljam že 3 tedne za poganjanje trenutnega rig-a (brez grafične) in ni videti nobenega problema.

Ker imam manjše ohišje - Fractal Design Define Nano S, sem razmišljal, da če že moram zamenjati napajalnik, bi si vzel SFX PSU. S tem bi si potencialno "odprl" možnost open-air GPU-jev (vidno na tej sliki: http://i.imgur.com/c3BIsCn.jpg), ki trenutno niso možni. Blower GPU-ji me ne motijo (ne temperature ne hrup), je pa včasih težje dobiti kak pameten deal pri blower karticah. Prav tako bi lahko v neki daljni prihodnosti prešel na ohišja, kot so NCASE M1 oz. LOUQUE GHOST S1, brez da bi potreboval menjati čisto vse.


Vprašanja:
1. Kaj je najverjetnejši vzrok, da je kartica pregorela?
2. Je moja skrb, da je z napajalnikom kaj narobe, odveč, ali je bolje da napajalnik zamenjam? (V kolikor menjava ni potrebna, je varno uporabljati isti Y splitter, kot je bil uporabljen v prvi, pregoreni kartici?)
3. Kako se obnesejo SFX napajalniki (hrup, življenjska doba)?
4. Kateri SFX napajalniki bi bili primerni za moj sistem (https://pcpartpicker.com/user/deanvanr/... )?
5. Naj raje ostanem na ATX napajalniku in blower karticah?

Leprechaun ::

Glede na "kakovost" pri RTX 2070 sploh ne dvomim, da si dobil tovarniško okvarjeno. Običajno se napake na takih pokažejo v prvem mesecu. Podobno dogodivščino sem doživel pred leti, ko mi je dobesedno "zagorela" Zotac GTX 780.

Napajalnik je preko glave, ohišje tudi ok. Edina stvar, ki mi pade na pamet je morda vgradnja kakovostnejših ventilatorjev - recimo Noctua A12-25 (dobri in ugodnejši so tudi Bionix od Arctic), so super vendar dragi. Torej 2x spredaj, 1x zadaj. Navzgor lahko obrneš še napajalnik, ki s tem pripomore k odvodu zraka iz ohišja.
V nasprotnem primeru pustiš, kot je bilo in upaš na več sreče pri loteriji (naslednji kartici) - če se ni (pre)grela, je zračni tok že v stock konfiguraciji ok.
*************************************************************

VANR ::

Leprechaun je izjavil:

V nasprotnem primeru pustiš, kot je bilo in upaš na več sreče pri loteriji (naslednji kartici) - če se ni (pre)grela, je zračni tok že v stock konfiguraciji ok.


Sem pozabil dodati zgoraj: temperature v idle so bile okoli 34°, med igranjem iger pa nekje 77-78° max.

VANR ::

Sem se odločil, da tvegam s starim napajalnikom, a me prvo zanima, kje bi lahko kupil dva 8 pin v 6+2 PCI-E kabla? Moj napajalnik je prišel samo z enim 8pin v 2× 6+2 pin kablom (Y splitter), a tega raje ne bi več uporabljal.

Trenutno gledam to grafo:
https://www.amazon.de/dp/B07JW46LZP/?co...

vendar je nekdo v drugi temi omenil, da naj bi MSI uporabljal slabše komponente...

Se mi splača dati malo več in spet kupiti Asus Turbo?
https://www.amazon.de/dp/B07JBGY6KC/?co...


Hvala za pomoč! =)

Seba22 ::

VANR je izjavil:

Sem se odločil, da tvegam s starim napajalnikom, a me prvo zanima, kje bi lahko kupil dva 8 pin v 6+2 PCI-E kabla? Moj napajalnik je prišel samo z enim 8pin v 2× 6+2 pin kablom (Y splitter), a tega raje ne bi več uporabljal.

Trenutno gledam to grafo:
https://www.amazon.de/dp/B07JW46LZP/?co...

vendar je nekdo v drugi temi omenil, da naj bi MSI uporabljal slabše komponente...

Se mi splača dati malo več in spet kupiti Asus Turbo?
https://www.amazon.de/dp/B07JBGY6KC/?co...


Hvala za pomoč! =)


Nič ni narobe z msi firmo.To je včasih veljalo dan danes ni več tako sicer je pa pri vsaki firmi loterija da pač naletiš na defekt produkt.Sam sem zadnih 5 let uporabljal večinoma komponent od msi ali asus pa je delovalo brez problema
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seba22 ()

smacker ::

Je pa ogromno narobe z referenčnimi karticami, ne glede na znamko. Vzemi tako s custom hlajenjem. Recimo tole: https://www.amazon.de/GIGABYTE-GeForce-...

VANR ::

Imam mini ITX ohišje, ki mi tega ne omogoča (oz. bi mi, če bi kupil SFX(-L) napajalnik, ene 2 ekstra ventilatorja, ... Kar pa je čisto izven mojega budget-a.). Tako, da je trenutno blower kartica žal edina izbira, ki jo imam.

Slika notranjosti ohišja, če kdo vidi še kako 3. opcijo (menjava ohišje NE šteje! :D ):
https://imgur.com/a/RKUUksS

Če bi imel open-air gpu, bi bil 1 ventilator popolnoma pokrit (s trenutnom napajalnikom) in bi moral drugi toliko več delati. Tako da bi na koncu imel še slabše rezultate, kot z blower kartico.

VANR ::

Zanimiv odgovor od XFX customer support-a:

Moj email:
I had XFX XTR 550W PSU for over two years. Because I didn't have a GPU in this period of time, I never noticed the lack of PCI-E cables, that were included with the PSU. My PSU shipped with only ONE 8pin -> 2× 6+2pin PCI-E cable. Looking at the specs sheet on your official website, it says it should come with two 6+2pin cables.
I would have never noticed, but a few weeks ago my brand new RTX 2070 died (with smoke coming out of it). The GPU had one 8 pin and one 6 pin connector on it. So I plugged the PCI-E cable, that was included with the XFX XTR (so the 8pin -> 2× 6+2pin) into it. It worked without any problems for 11 days.
Now, the RMA for the GPU was successful and I am getting a new GPU. But I am still uncertain, wheather the choice of using that cable on a 175W GPU was the right choice. It also seems that my PSU shipped with 1 PCI-E cable less than it should.

So the main question: Are XFX XTR and it's included cables (the ones that I got - one 8pin -> 2× 6+2pin) enough to power up a 175W GPU which has 8pin + 6 pin connectors?

Thank you in advance!



Njihov email:
Dear sir

If there is only one 6+2 cables for the psu, it is not enough for your new gpu.

Please try to get a new set of cables or otherwise just get another psu.

I apologize for can't help you much.

Best regards

Wade



Kje torej nakupim dva 8pin v 6+2pin kabla za XFX XTR (Seasonic SE serija)? Ali naj res kar kupim nov PSU? :/

DarwiN ::

Sumljivo, da sploh dajo zraven tak Y splitter. No sej obstaja tudi 6pin -> 2x6pin in kabel ne bo pregorel, ampak je vseeno stvar dimenzionirana za 75W, ti pa nato priklopiš 150W. Je vse skupaj malo preobremenjeno, zato se to ne priporoča in se ne dela. Medtem pa ima tvoj napajalnik privzeto tak razdelilec 8 pin --> 2x8pin, torej 150W v 2x150W in lahko teoretično priklopiš 300W kartico.

Torej, še enkrat, če prav razumem, ta modularni napajalnik ima 2x8-pin pcie izhoda, ti si pa prisiljen vso breme priklopiti na zgolj enega od njiju?

Potem pa še ITX ohišje, kjer se zadeve sploh rade grejejo. A si kaj razmišljal o vodnem hlajenju?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

VANR ::

Ta napajalnik ima 4× 8-pin CPU/PCI-E izhode. In ja, dobil sem samo en Y splitter. Na njihovi strani (http://xfxforce.com/en-us/products/xtr-... pa piše pod Specs: "PCI-E 6+2-pin Power Cables : 2". Bral sem že na parih forumih, kjer ostalim tudi ni čisto jasno, ali se lahko uporablja ta splitter za malo bolj požrešne kartice, ali ne.

Tale Define Nano S sploh ni tako majhen (razen pri GPU-ju je bolj tesno, zato tudi gledam bolj blower kartice). CPU imam večino časa nekje med 34-55°. Vodno hlajenje je žal čisto izven mojega budget-a.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: VANR ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z grafično RX Vega 64

Oddelek: Pomoč in nasveti
191187 (821) D3m
»

Ne prepozna nove grafične kartice

Oddelek: Strojna oprema
111348 (964) Markokoz
»

Priklop napajalnika

Oddelek: Strojna oprema
4713717 (13106) pol3ni
»

converter 8 v 4 pin.. a bo delal?

Oddelek: Strojna oprema
201963 (1792) mihco

Več podobnih tem