» »

Posebnosti Teslove tuljave

Posebnosti Teslove tuljave

marjan_h ::

Teslova tuljava pretvarja enosmerno nižjo napetost v visoko napetost visoke frekvence. Vendar kaj je tukaj posebno, da se imenuje po izumitelju? Transformator so izumili 20 let prej, preden je nastala Teslova tuljava. Če bi vzeli transformator, ki pretvarja iz nižje napetosti v višjo in bi eno sekundarno sponko ozemljili, drugo pa pa pustili v zraku, bi prav tako prišlo do ionizacije zraka.

Zame je Tesla eden od največjih izumiteljev, vendar pa ne vem kakšna je posebnost Teslove tuljave. Je mogoče znana zato, ker pretvarja enosmerno napetost baterije, v izmenično visoke frekvence?

A. Smith ::

Posebnost je bila v tem, da je NT to izumil v časih, ko ni bilo elektronskih elementov in silicija. Izdelati vezje, ki je zmožno generirati visoke frevence in visoke amplitude v tistih časih ni bil mačji kašelj.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Teslova tuljava ne pretvarja enosmerne napetosti v visokofrekvenčno izmenično, za to moraš imeti poseben, namenski element. Tesla je uporabljal iskrišča, v obloku se tvori čuda različnih frekvenc, in Tesla je z LC filtrom (vsaka teslova tuljava ima v krog vključen kondenzator in ta par induktivnost/kapacitivnost določa frekvenco nihajnega kroga, ki ga dejansko predstavlja teslova tuljava s kondenzatorjem) izfiltriral ustrezno visoko frekvenco. Pri svojem delu je ugotovil, da železna jedra pri visokih frekvencah ne pomagajo, da so dovolj zračne tuljave in bil je prvi, ki mu je uspelo doseči tako visoke napetosti in frekvence. V bistvu je postavil osnove radiotehnike.

Lp

Jože

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svet po Nikoli Tesli (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7410032 (7787) Utk
»

Razlika med linearnim elementom in nelinearnim (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
646623 (5734) ZaphodBB
»

DC-AC pretvornik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
176720 (5234) cegu
»

Zanimivost: Glasba s pomočjo teslinih transformatorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111514 (1514) Tic
»

napetostni transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
63156 (3014) KajtimarXXX

Več podobnih tem