» »

napetostni transformator

napetostni transformator

slaviša1976 ::

v aparatu za tig varjenje sem imel prej visokonapetostni transfornator ki se je pokvaril tako da sem ga vrgel ven pomotoma pa sem pometal ven tudi napetostno oziroma tokovno ojačitev .sedaj imam podoben le slabši visokonapetostni transformator primarna 220v -55va sekondar 2*10kv ampl-30ma ki ko je odklopljen dela veliko iskro ko pa ga priklopim na kable varilnaga aparata iskre ko približam kable+ in - ni več.verjetno zaradi mase kablov se izgubi.
zanima me kako naj ojačam moč zdaj ne vem ali napetost toda verjetno tokovno moč iskre.
kako naj ojačam moč visokonapetostnega transformatorja negdo mi je omenil z vezavo diod itd tako imenovano kaskado.se pravi kako ojačati visokonapetostni transformator oziroma iskro in ga tudi zaščititi tokovno z kako varovalko najbolj enostavno saj primanjkuje znanja prosim kako skico.nujno in hvala.

Brane2 ::

Slaviša ne se zaj* s takimi stvarmi, sploh če o njih nimaš pojma, ker bi v hipu znal postat uglješa...

Resno. Švas aparat ni tako enostavna zadeva, da bi ga lahko predeloval kar vsak vodovodar.

Vsaka napaka je lahko ( sploh pri teh močeh in napetostih) lahko nevarna bodisi zate, bodisi za okolico.

Tvoj predelani stroj lahko dela težka sranja po mreži in zaradi tega recimo sosedu crkne računalnik ali kaj podobnega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kobilica ::

Da bi mi sosed unicu komp,bi zahteval placilo,ce ne bi placal,bi se mu pa na skrivaj priklopil na njegovo elektriko pa bi toliko casa imel zastonj dokler ne bo poplacano >:D

Ampak ima Brane2 prav,ne se zajebavat z takimi stvarmi..dubi enak model transformatorja ali pa raje sploh ne.

slaviša1976 ::

če gdo ne ve še ne pomeni da lahko drugemu govori da nima pojma ali neke neumnosti o računalnikih saj ga imam v garaži in normalno dela.
ne vem koliko je bil prejšni trafo močen saj sem ga vrgel stran vse skupaj z vrečko z drugimi deli po pomoti.
trafo se uporablja samo za preskok iskre da se ustvari pot po kateri potem lahko potuje amperaža iz aparata brez da bi se dotikali z wolframovo elektrodo saj v tem primeru šmelca.jaz rabim samo načrt kakšen enostaven kako ojačati iskro in katero diodo da ščiti trafo od povratnih tokov ki so večji od trafa da ga ne poškoduje.še boljše bi bilo načrt od komplet usmerniške škatle ki je iskra e10 tig.

Brane2 ::

Kako hudiča veš da normalno dela ? Ker je TEBI v redu ?

Kaj če stvar moti vse DSL upoirabnike v krogu 500 m ?

Te stvari niso tako enostavne, pa če verjameš ali ne... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

> pometal ven tudi napetostno oziroma tokovno ojačitev

Si fliknil ven dušilko?! Brez nje noben tak aparat ne dela prav. Prekinja, šprica in dela hude motnje v električnem omrežju. Upam, da tega nisi naredil (dušilka je težka precej kg) in si "samo" uničil/sfriziral VN trafo in usmernik, takrat stroj dela bolj zanič in uničuje salamensko drago elektrodo.

Enostavno moraš vrniti manjkajoče dele. Ker piseš. da je stoj od Iskre, bi bilo najbolje in najbrž tudi najceneje, da se obrneš na Iskra-varjenje, oz. njihov servis. Čarati nekaj na slepo srečo je drago in nevarno.

Sheme za tig napravo nimam (jih tudi nikoli nisem šravfal) in tako ne poznam podatkov o sestavnih delih. Mogoče je ta tvoj trafo (verjetno od gorilca?) celo primeren, samo ne more delovati brez usmernika, ki je če drži izjava "napetostno oziroma tokovno ojačitev", Delonovo podvojitveno vezje ali neka kaskada. Vendar to je ugibanje in brez dokumentacije in potrebnega znanja je šarjenje po taki napravi vstropnica za Darwin Awards.
Nekoč je bil Slo-tech.

KajtimarXXX ::

Če pravilno sklepam iz tvojega opisa, si vzel ven tudi zračno "dušilko" z debelo bakreno žico in kakimi 15, 20 ovoji?
Če je to to, potem je ta "dušilka" v resnici sekundarna tuljava visokonapetostnega visokofrekvenčenga zračnega transformatorja (ti Teslov transformator) in deluje na principu superponiranja (prištevanja) visokofrekvenčne napetosti h glavni varilni napetost za predionizacijo in s tem lažji vžig varilnega obloka.
V osnovi Teslov trafo sestoji iz nekega VN napajalnega vira (lahko je to navaden VN omrežni trafo 230/5-10kV, ali v novejšem času "solidstate" napajalnik v spregi z množilnim vezjem (kaskado) za generiranje ustrezne napetosti), iskrišča (ponavadi so to keramična "telesca" slična prenapetostnim odvodnikom), kondenzatorja ter zračnega transformatorja - primarne (nekaj ovojev) in sekundarne tuljave (ponavadi 15 do 20 ovojev). Teslov trafo deluje tako, da se z visoko napetostjo polni kondenzator, ki se izprazni preko iskrišča in v zračni tuljavi inducira še višjo napetost napetost in z visoko frekvenco. In ker je sekundarna tuljava (tista s 15, 20 ovoji) vezana zaporedno z varilnim izvorom, se ta napetost prišteje k varilni napetosti za nekaj sekund na začetku varjenja. Vezava mora vsebovati tudi elemente, da se tokokrog Teslovega trafota primerno zaključi PRED varilnim izvorom (da se ta ne pokuri), poavadi dajejo posebne kondenzatorje z velimi izgubami ali/in supresorske diode.
To je zelo na kratko.
Mogoče pridejo prav načrti na tejle povezavi (home-made TIG varilnik):

http://www3.telus.net/public/a5a26316/T...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13943343 (5813) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9114288 (7742) recmajkemi
»

Kako narediti iskro?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
315696 (3410) CeSTbon
»

Kateri varilni aparat?? VARMIG 1400 ali MIG 170 ISKRA

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
59291 (9187) Azrael
»

dušilke

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212957 (2688) stromar

Več podobnih tem