» »

Zanimivost: Glasba s pomočjo teslinih transformatorjev

Zanimivost: Glasba s pomočjo teslinih transformatorjev

Gregor P ::

To si me je zdelo tako zanimivo, da sem si rekel zakaj pa ne bi odprl nove teme; saj se spomnite, ko smo kot "otroci" tako množično igrali video igrico Mario Bros. Morda ste se kdaj spraševali zakaj? Morda zato:

Twin Musical Tesla Coils playing Mario Bros

Makezine: Tesla coil super mario duet
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Fave ::

Impresivno. Mi pa ni čisto jasno kako dobijo tako "čisti" ton, brez prasketanja iskre.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

rokec_mx ::

Fave, tak ton zato, ker je dejansko resonančna frekvenca LC krogov tako visoka, da ne slišiš več tistega prasketanja ampak samo višje tone, višina tona pa se spreminja s spremembo frekvence LC krogov, torej s spremembo vrednosti C ali L, ki se spreminja v ritmu glasbe. Mogoče se v prihodnje celo lotim podobnega projekta(Tesla coil že mam narjen), torej izdelave vmesnika za regulacijo frekvence. Kar pa je seveda precej zahtevno(visoka napetost) in navadna elektronika ponavadi ne pride v upoštev.

Fave ::

@rokec_mx: Hvala za odgovor. To mi je sedaj jasno. 8-)

Od kje do kje pa potem lahko dela (frekvenčno) teslin transformator? In ali se s frekvenco spreminja dolžina/jakost iskre?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

PaX_MaN ::

Kolikor sem gledal razlago, dela Tesla coil pri nativni frekvenci 135kHz(mHz?) in jo potem enostavno ugašajo in prižigajo, da dobijo želeno frekvenco. :)
Razlaga, za laike, je tule. Še več filmčkov v akciji. :D
To je ful noro! Naj naredi en štromar to za seminarsko, ali pa magar za diplomsko; ga kuj pridem poslušat. :D

rokec_mx ::

Fave:
Frekvenca tesla coila se določi, kot prvo, glede na točen namen uporabe. Recimo v muzejih, kjer imajo velike naprave, je ponavadi frekvenca "nizka" (okrog 100kHz). To je frekvenca, pri kateri se sliši močno pokanje in ravno tak efekt imajo ponekod namen doseči. Najnižja frekvenca tesla coila, kar sem jih zasledil na netu, je bila okrog 75kHz(bolj namenjeno zvočnemu efektu(grom-pok, strela). Ampak na račun nižje frekvence so posledica tudi krajše iskre. Nekje tu pa je tudi spodnja meja.

Razlaga:
Iskre z neko frekvenco prebijajo zrak. Zrak pa je izolator, torej tudi dielektrik, v katerem pride ob prisotnosti električnega polja do polarizacije atomov, kateri se hočejo pretrgati, saj + in- naboja silita vsak na svojo stran. Prebojna trdnost dielektrika je pri enosmerni napetosti nekjakrat višja kot pri izmenični. Predstavljamo si lahko kos žice ki ga želimo z golo roko pretrgati. Lažje ga bomo razpolovili, če ga izmenično zvijamo sem ter tja na istem mestu, kot pa, če ga samo vlečemo narazen. Enako se dogaja z atomi v dielektriku pri izmenični in enosmerni napetosti. Torej, večja bo frekvenca, prej(in lažje) bo prišlo do preboja.

Se pravi iz tega se da sklepati, da so pri višji frekvenci tudi daljše strele. Ker pa vemo, da je iskra električni tok skozi zrak(upor), se tukaj troši delovna moč, ki pa mora seveda od nekod priti(moč napajanja). Moč napajanja pa ima vedno neko mejo in z njo je določena tudi maksimalna možna dolžina strel.
Eno od glavnih bistev, če želimo doseči maksimalen efekt, je to, da je potrebno večati frekvenco, dokler dolžina strel ne pride do točke, ko jo začne omejevati moč napajanja. V tej točki imamo maksimalen izkoristek. Če večamo frekvenco čez to točko, se dolžina strele začne manjšati.

Lahko povzamemo bistvo, da je frekvenca delovanja tesla coila odvisna od napajalne moči(posredno tudi velikosti same naprave).
Za info, moj tesla coil deluje s frekvenco 215kHz(še vedno se sliši dokaj močno pokanje).

Če pogledaš recimo na youtube, lahko vidiš da eni izdelujejo TC-je z dosti višjo frekvenco, tudi do 400MHz, kjer so velikosti naprav majhne, efekt pa je po večini samo korona(električna meglica), ki je tudi zelo lep za gledat in "pojoči" zvok visoke frekvence. Še ena posebnost pri tako visokih frekvencah pa je, da se lahko dotakneš strele in te ne trese zaradi takoimenovanega skin efekta....


PaX_MaN:
Zanimivo, torej je več teorij za spreminjanje zvoka. Kar omenjaš dela tako, da ostane resonančna fr. TC-ja enaka, in se zvočna frekvenca določa s frekvenco vklopov napajanja naprave.
Sam pa sem omenjal teorijo, ko z vrednostjo C in L direktno spreminjamo resonanco, kar bi sicer bilo v praksi težje izvest.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rokec_mx ()

rokec_mx ::

Tam, ko sem napisal do 400MHz, sem se zmotil, pravilno je: do nekaj MHz

KajtimarXXX ::

Frekvenca transformatorja je bolj ali manj pogojena s samo velikostjo sekundarne tuljve - za dobro delovanje mora biti dolžina navitja (dolžina žice) 1/4 valovne dolžine, da dobiš maksimum napetosti na vrhu tuljave in maksimum toka na ozemljenem koncu. To pomeni, da tuljave ne moreš poganjati s poljubno frekvenco, ampak jo moraš izbrati tako, da se izpolnijo resonančne zahteve in omenjeno pravilo "lambda četrtin". Iz tega logično izhaja, da bojo velike tuljave vedno delovale na nižji frekvenci, manjše tuljave pa na višji. Edino, kar ti ostane, če želiš višjo izhodno napetost, je povečanje vhodne napetsti (moči).

(Konkretno, veliki teslov trafo v našem Tehnišekm muzeju v Bistri tiktaka z 61 kHz.)

A. Smith ::

Še ena posebnost pri tako visokih frekvencah pa je, da se lahko dotakneš strele in te ne trese zaradi takoimenovanega skin efekta....


A potem se teli motijo?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

rokec_mx ::

A.Smith, ne motijo se. Jaz sem govoril o zelo visoki frekvenci in mali moči(takrat ne čutiš). Pri nižjih frekvencah in večji moči, pa gre tok bolj v globino kože in je zaradi večje moči tudi sam tok večji.

A. Smith ::

Tako je, ne motijo se.

Although skin effect is applicable to effective electrical conductors (i.e., metals), the 'skin depth' of human flesh at typical Tesla Coil frequencies is still of the order of 60 inches or more.

Zanimivo, tudi sam sem včasih mislil, da gre za skin efekt. Pa ne gre zanj. Gre samo za to, da signala visoke frekvence človeški živci ne zaznajo. Moč navitja je tista, ki odloča, ali bomo dobili po dotiku opekline, ali ne.

Since the body no longer provides a warning 'shock', novices may touch the output streamers of small Tesla Coils without feeling painful shocks. However, there is anecdotal evidence among Tesla Coil experimenters that temporary tissue damage may still occur and be observed as muscle pain, joint pain, or tingling for hours or even days afterwards. This is believed to be caused by the damaging effects of internal current flow, and is especially common with continuous wave (CW), solid state or vacuum tube type Tesla Coils.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Tic ::

Haha noro! Prec bi mel doma! :D
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Weather modifications and Haarp (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15912056 (6335) krneki0001
»

Delovanje transformatorja pri višji frekvenci?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81925 (1777) Brane2
»

Komarjevo zvonjenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
587457 (5013) OwcA
»

Kako povečati napetost?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61389 (1289) Blisk

Več podobnih tem