» »

Primerjava

Primerjava

Quantum ::

Pozdravljeni,

zanima me kakšna se vam zdi primerjava faksov po objektivni oceni? KATERI JE TEŽJI? Strojni, gradbeni , logistični (vsi VSS)---->VISOKOŠOLSKI PROGRAM

LP q

KraitPay ::

Dvomim, da boš dobil nekoga, ki je obiskoval vse tri fakse...

Vse ostalo je bluzenje.

SaXsIm ::

Kako ti naj posameznik poda objektivno oceno? Objektivno bi morali biti vsi trije programi VSŠ enakovredni, glede na to, da imajo enako število ECTS.
SaXsIm

Facebook dev ::

Tezko ti bo kdo podal dobro oceno, kaksni so faksi po tezavnosti. Nekaj pa vedi, tisti ki pravijo, da so vsi faksi enako tezki (ponavadi to lapajo fdvjevci ali pa ff) res nimajo pojma.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.

Cruz ::

Jaz poznam nekaj studentov logistike(sicer uni program) in je faks dejansko bolj tezek in podroben kot se na prvi pogled zdi. Na koncu pa imas manj kariernih priloznosti in potenciala zasluzka od kolegov strojnikov in gradbenikov.

Isto je recimo pri kozmetologiji: Jemljejo zelo podobno podrobno snov(pri nekaterih predmetih se bolj) kot pri farmaciji, potencial zasluzka in kariernih priloznosti pa je manjsi. Ok, pri kozmetologiji je potem zelo pogosta pot v prodajo, kjer je precej denarja, pa vseeno si bolj omejen od diplomanta farmacije, ceprav si zmozen podobnega znanja.

Ce te najbolj zanima logistika le urno, dobri, motivirani studenti/diplomanti vedno najdejo zaposlitev. Se vedno pa mislim, da je strojnistvo malenkost bolj zajebano, je pa spet odvisno od tega kaj te najbolj zanima.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cruz ()

mirzad ::

Sedaj lahko za kako leto pozabiš na faks..

Facebook dev je izjavil:

Tezko ti bo kdo podal dobro oceno, kaksni so faksi po tezavnosti. Nekaj pa vedi, tisti ki pravijo, da so vsi faksi enako tezki (ponavadi to lapajo fdvjevci ali pa ff) res nimajo pojma.

Vsi faksi so primerljivo težki, to je cel point standardiziranega izobraževalnega sistema. So odstopanja? Seveda so. Ampak tega na podlagi individualne izkušnje ne moreš objektivno oceniti, kaj šele dokazati, se pa izobraževalni sistem ukvarja ravno s tem - merjenjem odstopanj in korigiranjem programov. To, da se ti, najverjetneje naravoslovec, čutiš superiornega napram družboslovcu, še ne pomeni, da je družboslovec kaj manj sposoben od tebe - povprečen družboslovec je po sposobnostih povsem primerljiv s povprečnim naravoslovcem. Sem tudi sam naravoslovec, pa nimam z družboslovci nobenih težav. Ampak glede na to, da so nekateri dobri košarkaši, drugi dobri nogometaši, tretji pa niso dobri za nič od naštetega, pač pomeni da določena specifična aktivnost ne ustreza vsem enako - ravno zato imamo možnost izbire.

Če pa si aktiven forumaš že nekaj časa (ali pa če ti da narediti minuto researcha pred postanjem), bi ti bilo jasno, da OP ne ve, kaj bi v življenju, ker se ni sposoben odločiti, in za vsako malenkost cinca po forumu. Moj nasvet OPu - pomembnih življenjskih odločitev ne bo nihče sprejel namesto tebe, če pa boš nasvete iskal po forumih, ne boš prišel nikamor. Tako da, izberi nekaj in s tem vztrajaj. Malokdo ima možnost početi nekaj, kar si res želi, a hkrati si marsikdo znotraj tistega, kar počne, najde nekaj, kar mu je zanimivo in ga motivira. Če ne v poklicnem, pa v zasebnem življenju.
SaXsIm

c3p0 ::

Glede tehničnih... noben ni lahek, le fokusi so drugje. Gradbena ima poudarek na fiziki in njeni aplikaciji, F(E)RI bolj na matematiki. Kaj ti leži?

SaXsIm je izjavil:

Facebook dev je izjavil:

Vsi faksi so primerljivo težki, to je cel point standardiziranega izobraževalnega sistema. So odstopanja? Seveda so. Ampak tega na podlagi individualne izkušnje ne moreš objektivno oceniti, kaj šele dokazati, se pa izobraževalni sistem ukvarja ravno s tem - merjenjem odstopanj in korigiranjem programov. To, da se ti, najverjetneje naravoslovec, čutiš superiornega napram družboslovcu, še ne pomeni, da je družboslovec kaj manj sposoben od tebe - povprečen družboslovec je po sposobnostih povsem primerljiv s povprečnim naravoslovcem. Sem tudi sam naravoslovec, pa nimam z družboslovci nobenih težav. Ampak glede na to, da so nekateri dobri košarkaši, drugi dobri nogometaši, tretji pa niso dobri za nič od naštetega, pač pomeni da določena specifična aktivnost ne ustreza vsem enako - ravno zato imamo možnost izbire.

Če pa si aktiven forumaš že nekaj časa (ali pa če ti da narediti minuto researcha pred postanjem), bi ti bilo jasno, da OP ne ve, kaj bi v življenju, ker se ni sposoben odločiti, in za vsako malenkost cinca po forumu. Moj nasvet OPu - pomembnih življenjskih odločitev ne bo nihče sprejel namesto tebe, če pa boš nasvete iskal po forumih, ne boš prišel nikamor. Tako da, izberi nekaj in s tem vztrajaj. Malokdo ima možnost početi nekaj, kar si res želi, a hkrati si marsikdo znotraj tistega, kar počne, najde nekaj, kar mu je zanimivo in ga motivira. Če ne v poklicnem, pa v zasebnem življenju.

So družboslovci tudi čisto okej, sposobni na drugih področjih veliko bolj kot naravoslovci. Da pa lahko narediš FDV brez da bi dvakrat knjigo odprl medtem ko pri marsikaterem drugem faksu tega ne moreš, je pa tudi vsem jasno. Ne pomeni, da nekateri FDVjevci niso sposobni, jasno pa pomeni, da je FDV krepko lažji faks za naredit.

Kar jasno ni res in kaže na to, da FDVja najbrž nisi videl od blizu in nabijaš nekam v tri krasne. Ti lahko potrdim iz prakse, ker poznam precej FDVjevcev, in so se učili povsem primerljivo veliko z mano in mojimi sošolci iz FE, pa tudi definicija ECTS je neposredno povezana s časom, ki ga je potrebno vložiti za opravljanje obveznosti. Da pa o tem, da imajo študijski programi istega nivoja enako število ECTS, ne bi izgubljal besed.

V resnici bi bilo takšne nabijače, kot si ti, pametno dati na FDV ali kakšen drug program, ki ga tako omalovažujete, pa da vas vidimo.
SaXsIm

Please :D

Žalostno te je brat, ko si tako deluden.

Se pravi, imaš narejen FDV? Pa nato še z zaporednim študijem še enako stopnjo naravoslovne smeri?
SaXsIm

Za primer, koliko časa se kdo rabi učit na kakšnem faksu, da le tega naredi, je irrelevantna primerjava. Zakaj? Na razne fakse se pač ne vpiše enak vzorec populacije. Uspešnejši ljudje v gimnaziji, se pač ne bodo v veliki meri odločali, da grejo študirat na FDV, pač pa bodo izbrali druge fakse. (Bolj perspektivne mogoče?) In četudi se bo potem povprečen fdvjevec učil enako količino časa, kot se uči povprečen študent medicine, to ne pomeni da sta faksa enako težka, zato ker so se na medicino pač vpisali uspešnejši študentje.

Ne verjameš? Poglej si omejitve vpisa na razne te študije. Naprej, najdi kje kakšne podatke o prehodnosti fakultete, kakšen % ljudi vpisanih naredi to.

In ja, stojim za svojo izjavo, 90% študentov na medicini/strojni ali kakem drugem naravoslovnem faksu, bi FDV izdelali brez problema, pa še 3krat na teden bi šli ven vsak teden.

Jaz naj tebi dokazujem? Ti trdiš, da so fakultete neenakovredne, zato ker ti tako praviš, dejstvo pa je, da FDV zaradi manjšega števila razpisanih mest na posameznih programih ima omejitve, strojništvo pa jih nima. Kar pomeni, da če vzamemo za oceno uspešnosti objektivni merili, kot sta učni uspeh ter uspeh na maturi, se na fakultete z omejitvami vpisujejo bolj uspešni srednješolci.

Sicer pa, naj bo - evo ti zgodovino vpisa na strojništvo in mednarodne odnose. Strojništvo je v zadnjih 5 letih imelo omejitev 3x, od tega je bil najvišji prag 64,5, mednarodni odnosi v zadnjih 5 letih omejitev 5x, najnižji prag pa je bil 65 točk, najvišji pa 80,5. Torej se po tvoji trditvi na Fakulteto za strojništvo vpisujejo uspešnejši dijaki ali kako?

Tako da, čakam, da se izjasniš, če imaš diplomi iz družboslovja in naravoslovja istih stopenj, pa kakšno metodologijo si izvajal za raziskavo, na podlagi katere se proglašuješ za defacto avtoriteto na področju primerjave zahtevnosti družboslovnih in naravoslovnih visokošolskih programov.
SaXsIm

https://portal.evs.gov.si/documents/101...

Število razpisanih mest za mednarodne odnose: 35
Število razpisanih mest za strojno: 200

Skrij se s svojo žalostno FDV diplomo v najtemnejši kot, ki ga najdeš. Argumentiranje in analiza situacije in podatkov ti očitno ne gre. Če bi se pa vpisal na kaj drugega kot FDV, bi pa te sposobnosti mogče razvil.

Da ne povemo, da ima medicina omejtev opisa preko 90 vsa leta, pa ima razpisanih 160 mest.

Kar se mene tiče, si en užavljen fdvjevec, ki ne more sprejet, da je pač naredil faks, ki je lažji od ostalih. Sedaj ne dobiš službe in po forumih napadaš vsakega, ki reče kaj čez FDV.

S tem sva zaključila sedaj. Nimaš argumentov, da bi podprl tvoje teze. Dve možnosti sem ti dal, obakrat si se slabo odrezal.

Srečno pri iskanju službe!

Čakaj, kako zdaj? A sedaj, ko si na uspehu popušil, je pa absolutna številka važna? Boš pokazal, kolikšen delež vpisanih strojnikov se vpiše v 2. letnik? Ali koliko jih zaključi? Ker fakulteta to informacijo namreč dobro skriva, pa se težava ne skriva v zahtevnosti programa, temveč v dejstvu, da se zaradi nizke ali neobstoječe omejitve vpiše marsikdo, ki se sicer ne bi.

Medicino v debato mešaš ti, ampak izjasni sedaj stališče, je medicina enako zahtevna kot strojništvo ali sta primerljiva ali kako? Pa pustimo zdaj dejstvo, da medicina traja enkrat dlje, tudi ECTS je vredna več, ker ti kot neka avtoriteta ocenjuješ na podlagi lastnih izkušenj (za katere referenco še čakamo), stroka, ki je ECTS postavila, pa nima pojma.

Glede osebne ravni pa, če ti težave deluje že razumevanje, kaj pomeni FE, dalje sploh nima smisla.

Tako da, a se bova šla argumentirano debato, ali ostajaš defacto avtoriteta, ki ne rabi referenc za svoje trditve in jih vleče iz riti?
SaXsIm

Ti si ta, ki bluzi, da so ETCS prav definirane tako, da so vse fakultete enako "zahtevne". Naprej sem ti dal primer z medicino, ker me tu nemoreš kontrirat. In če si slučajno drzneš reč, da je medicina enako težka kot fdv ali da na medicino pridejo enako sposobni študenti kot pridejo na fdv, si sramota celotnemu šolskemu sistemu pri nas.

Naprej primer s številkami, kjer ti ne gre. Če bi imela strojna vpisanih mest 35, potem bi imela omejitev krepko nad 90. Ampak seveda nima 35 vpisanih mest, jih ima 200. Nimaš pojma.

ECTS je nekaj, kar je bilo definirano s strani strokovnjakov za izobraževanje. In ker jaz strokovnjak za izobraževanje nisem, verjamem, da je zadeva bolj objektivna, kot mnenje nekega forumaša. Razen seveda, če si strokovnjak za izobraževanje (česar še nisi dokazal), ali pa imaš takšne izkušnje, da dejansko lahko objektivno sodiš (česar tudi nočeš dokazati, kljub temu, da sem te k temu že pozval).

Medicine v debato ne vlečem jaz, ampak ti. Če ne razumeš, kaj sem ti želel povedati z ECTS, naj ponazorim:

Strojništvo BUN - 180 ECTS, trajanje 3 leta
Mednarodni odnosi BUN - 180 ECTS, trajanje 3 leta
Medicina EMŠ - 360 ECTS, trajanje 6 let

Kar pojasni samo to, da primerjaš hruške z jabolki. Kar pa je relevantnega pri vsemu skupaj pa je to, da ima vsak semester vrednost 60 ECTS, in v tem so študiji primerljivi. Da je pa medicina enako težka kot FDV, pa trdiš ti, ne jaz. Jaz pravim, da je en semester primerljiv na vseh fakultetah, da more povprečen študent vložiti v en semester primerljivo količino časa. So pa pogoji za dokončanje študija enaki kot pogojem dokončanja magistrskega bolonjskega študija + 1 leto na magistrskem študiju strojništva in 2 letom magistrskega študija mednarodnih odnosov.

Kar se pa razumevanja številk tiče, spet cifre vlečeš iz riti. A imaš podatke, koliko točk so študentje, ki so bili sprejeti na strojništvo, imeli? Tako da je omejitev 90 potegnjena iz riti.

Čakam, da dejansko pokažeš kakšno referenco ali vir, do takrat pa žal sam izpadaš kot zelo slab primerek visokošolsko izobraženega osebka, tako da bi na tvojem mestu dvakrat premislil, preden bi koga obtoževal, da je sramota slovenskega visokega šolstva. Ker zna biti, da eden od naju najbrž je.
SaXsIm

A110 ::

v en semester priblizno enako casa? hahaha nemorem verjet kaj preberem. ok mogoce jaz ali pa nekdo drug ki mu svoje podrocje res gre (v mojem primeru matematika ) porabi enako kot nek fdvjevec, varnostne vede,... pri njih. ampak ce zamenjas vlogi pa verjamem da bo prvi se prej dokoncal oz naredil semester drugi pa v 99% sploh nebo naredil niti 1 izpita.

A110, FDVjevci tega nikoli ne bodo razumeli, prav tako pa vidiš, da imajo tudi s priznavanjem probleme.

A110 ::

saj ni samo fdv. nasplosno so tezavnosti razlicne. upam si trditi da preko 95% studentov drugih programov ni sposobno dokoncati uni smatematike/fizike na fmf pa ce jim das poljubno casa, ne pa samo tistih 3*20*60 ur ali koliko pac je vreden en kredit. po drugi strani pa za kaksno pravo je sposoben vsak (razen ce si zabit kot zemlja oz. z zelo slabim spominom pa se to se da natrenirati) ce ima le dovolj casa in predvsem volje. tretje stvari je pa sposoben vsak z se manj casa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Jaz predlagam, da povesta, na kateri fakulteti sta diplomirala, pa da javno razglasimo, da lahko to fakulteto naredijo le najpametnejši, vsi ki grejo kam drugam, pa zgolj povprečni. Najbolje, da nekam postavimo še kakšen vajin kip, pa se recimo 1. oktobra ob začetku študijskega leta nosi vence in časti vajino nadsposobnost in inteligenco. Družboslovce pa pošljemo, da potem, ko končajo smeno v McDonaldsu, vse skupaj spucajo.
SaXsIm

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10428353 (25070) bbbbbb2015
»

Vpis na FDV - izobrazba (strani: 1 2 )

6317073 (15392) Meizu
»

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19328117 (20264) CaqKa
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

7121996 (20143) romat

Več podobnih tem