» »

Sumljiv oglas v gmailu

Sumljiv oglas v gmailu

kajetan ::

Danes smo se v živo pogovarjali o eni firmi, ki izdeluje mobilne hiše. Nakar, ko pridem domov mi po par urah pride na gmail oglas od prav te firme.
Fora je, da nikoli v življenju nisem vpisal v google te besede oz. te firme niti nisem nikoli iskal mobilnih hiš ali kaj podobnega. Bilo je med promocijami kot oglas in sponzorirano. Bila sta samo 2 sponzorirana oglasa.

edina razlaga mi je da nam sledijo že tako, da če ti recimo k nekomu prideš blizu, ki je že o tem brskal po spletu se nekak zaradi lokacije predvideva, da bi tudi tebe zanimalo in ti pošljejo potem oglas na mail? to je že malo scary.


saj to mi je jasno da če jaz gledam na mimovrste recimo sesalce, da mi jih bo vsepovsod ven metalo kot oglas... ampak v tem primeru je bilo malo drugače...

hm?
  • spremenilo: kajetan ()

pegasus ::

Jaz dva meseca jem ocvirke in sedaj dobivam reklame na telefonu za previsok holesterol, zamaščene žile, itd ... :D Pa tu niti ne morem kriviti prisluškovanja ...

bastadu ::

Obstaja tudi možnost, da telefon avtomatsko "prisluškuje" in pošilja sezname ujetih izrazov Googlu, le ta jih obdela in ti tako servira prilagojene oglase ... a veš tisto "če je soritev free, potem si ti produkt", no to!

zindo23 ::

Pomoje je tukaj situacija jasna. To je lokacija.

Velikokrat ti Google npr pošlje notification ce lahko ocenis neko restavracijo, ker zazna da si bil tam. Isto tukaj ve da si bil pri tem podjetju, ker pa to podjetje oglasuje, si postal tarča.

bastadu ::

Breberi še 1x, on ni bil pri tem podjetju, on se je samo s kolegom pogovarjal o tem podjetju ... je pa seveda čisto na mestu, da če je tvoj kolega o tem guglal, da oglase prikaže tudi tebi ...

Reycis ::

Moji ženi je obraz knjiga ponujala moje sodelavce za prijatelje. Pa jaz sploh nimam računa pri obraz knjiga. Res bi bilo zanimivo razodetje kako je prišlo do tega. Skoraj gotovo nečedni posli.

bastadu ::

FBju večina folka tudi (nevede) omogoča dostop do telefonskega imenika, iz tega potem algoritem dokaj enostavno potegne skupaj predloge, kdo bi lahko koga poznal, v tvojem primeru imata verjetno tako žena kot tvoj sodelavec shranjeno tvojo telefonsko ... skratka teh možnih načinov za iskanje povezav je kar precej in bogsigavedi s čem vse se uporabiki FB strinjajo(-mo) s sprejetjem njihovih pogojev uporabe ...

kuall ::

Ja iz lokacije to sklepajo ti programi.
Meni je Linkedin ponudil enega človeka iz sosednje pisarne, da naj bi ga poznal, čeprav je najina edina povezava samo bližina firm in čisto nič drugega, nikoli se pogovarjal s človekom. Po nesreči sem mu celo poslal prošnjo za povezavo in ga je bilo potem malo nerodno par dni videvat na hodniku.

V tvojem primeru je lahko bilo tudi samo naključje.

kajetan ::

mutni posli so tu od zadaj

hvala vsem za odgovore

@kuall - lahko je naključje vendar je mnogo bolj verjetno da so kaj izbrskali - in NE nisem bil v tem podjetju, saj je v Avstriji!


glejte - če jaz 10 let nisem dobil nobenega oglasa za te hiške, in se tudi nisem dostikrat pogovarjal o njih, danes pa pač malo dlje - in še bolj je sumljivo da ta oseba s katero sem se pogovarjal nima mene dodanega za frenda in tudi facebooka ne uporablja dosti - ma fake acc. Ima pa mojo telefonsko in sklepam, da oni posredujejo te informacije naprej, že samo ista lokacija je zadosti, da oni meni pošljejo takšen mail - čeprav potem spet ne vem kako so dobili moj mail - to je v bistvi vse "inter-konektano" se mi zdi.

no v glavnem, mail sem dobil - 4 ure kasneje kot pa smo se o tem pogovarjali. V bistvu 1 uro za tem ko sem prišel domov in se fajn namestil na kavč - že začnejo promovirat. mislim, to so taki računalniki in algoritmi od-zadaj, da se nam sploh ne sanja.

Machete ::

Nekaj te je izdalo, mogoče tv, aleksa ali pa hladilnik..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Pac-Man ::

bastadu je izjavil:

Obstaja tudi možnost, da telefon avtomatsko "prisluškuje" in pošilja sezname ujetih izrazov Googlu, le ta jih obdela in ti tako servira prilagojene oglase ... a veš tisto "če je soritev free, potem si ti produkt", no to!


Zadeva je vsekakor strojna. Če sta govorila v slovenskem jeziku ni mogoče, ker STT še ne obstaja.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

shawshank ::

Sem bil enkrat v podobni situaciji (in sicer z glineno ploščo za peko pic) ter sveto prepričan, da zna telefon pobirat iz okolja fraze, ki jih lahko trži.
To že zaradi opaznega povečanja procesiranja ter porabe mobilnih podatkov preprosto ni mogoče.

Kar pa je mogoče, pa sta 2 zadeve:
- Confirmation bias. Dnevno smo obkroženi z tisoči oglasov na internetu. Od teh tisoč oglasov, jih večino avtomatsko "spregledamo", saj jih jemljemo kot šum na spletnih straneh in podobno. Ko pa opaziš kako tako reklamo, pa ti vzbudi neprimerno večjo pozornost kot ostale, in ji pripisuješ večji pomen. Možno je, da bi se ti reklama prikazala v vsakem primeru, tudi če nisi govoril o tem izdelku. Lahko da preprosto spadaš v skupino, kateri proizvajalec teh hišk hoče prodajat in je to le vprašanje statistike, postal pa si pozoren saj si se od nje prej zgovarjal.
- Geolokacija v kombinaciji z network & user agent podatki. Da ste prišli na temo teh mobilnih hišk, je verjetno nekdo moral te hiške (pa ni nujno da prav točno te) na internetu iskati. Ko ste se pogovarjali to v živo, ste bili verjetno priklopljeni na isti WIFI, oz. na isti geografski lokaciji, preko katerih vas je Google pospravil v eno škatlico (e.g. to so ljudje ki se družijo skupaj) ter začel tržit (saj mobilne hiške ponavadi ne najame samo 1 oseba ampak skupina ljudi).

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mobilne hiške - zakonodaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8748561 (31459) liberluminus
»

Nakup in oddajanje mobilne hiške

Oddelek: Loža
95753 (5311) jernejl
»

Vikend, nezazidljiva parcela, dovoljenja?

Oddelek: Loža
4925597 (24095) Magic1
»

Stroški mobilne hiške ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6020933 (19279) Matej_K
»

Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Oddelek: Novice / Zasebnost
298777 (6299) nino9

Več podobnih tem