» »

Pomivalni stroj Gorenje napaka

Pomivalni stroj Gorenje napaka

pobiralec ::

Pozdravljeni.

Upam da pišem v pravilno rubriko.
Imam pomivalni stroj Gorenje GV62314 in mi javi napako E4 kar pomeni izlitje vode.
Voda da bi kje puščala ni videti, preveril sem dovod in odtok vode, vse izgleda normalno, pumpa se mogoče ko ni več vode v pomivalcu sliši ma bolj glasno vendar je lahko ker dela na prazno.

Hvala za pomoč.

solatko ::

Ventil proti izlitju vode je zanič.
Delo krepa človeka

ToniT ::

Spodaj pod strojem je plošča, v kateri se zbira voda. Tam je tudi senzor oz. plovec, ki se vklopi, če je notri voda. Verjetno ti spušča kje pri črpalki in ne vidiš, da je kaj narobe...

mat xxl ::

Gorenje Top sheat ........ kliči servis.... ostalo , naj te ne zanima, no vsaj serviserji so prijazni.

fikus_ ::

Če je še v garanciji, servis, če ne, potem čaraj po svoje. Poglej tisti senzor na dnu in če je kaj mokro.

pobiralec ::

Je že izven garancije tako da probam sam kaj pogruntat preden poklicem servis.
Bom preveril tudi ventil.
Za to posodo sem bral s plovcem to bi rad pogledal ja, ma verjetno ga moram okoli obrnit, se ne da s strani prit do nje predvidevam, ker sem ga ze odpru pa ni lih dosti prostora.
Veselo na delo.

ToniT ::

Stroj moraš dati na hrbet (bok) in od spodaj odviti ploščo...

pobiralec ::

To sem naredu danes in pogledal par "senzorjev" ma ta plovček nevem če sem kje zasledil.

Zgleda pa tako od spodaj
https://ibb.co/fCfXPHR

Anney ::

V spodnjem desnem kotu imaš nekaj vlage, tam okoli preveri.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

APPluk ::

Ve kdo kako resitirati pomivalca Gorenje GV66160 ki kaže napako F54?
V navodilih piše:
F54 | Prekomerno polnjenje | Zaprite pipo za vodo in pokličite servisno službo.
Ker pa pride čez 2 meseca nova kuhinja in nov pomivalec, ne bi rad plačeval servisa.
Po navodilih iz https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto... nisem bil uspešen.

mpu2Q7 ::

Baje
Če želite izvedeti, kako uporabljati tipke za resetiranje pomivalnega stroja Gorenje GV66160, lahko poskusite naslednje korake:

Pritisnite in držite tipko "Start/Pause" vsaj 3 sekunde.

Ko se sliši zvočni signal, izpustite tipko "Start/Pause".

Tipke "Start/Pause" in "Cancel" bosta utripali, kar kaže na to, da se stroj resetira.

Počakajte, da se postopek resetiranja konča. To lahko traja nekaj minut.

Ko se tipki "Start/Pause" in "Cancel" prenehata utripati, je pomivalni stroj resetiran.

Če ti koraki ne rešijo problema, se lahko obrnete na uradni servis Gorenje ali pa pokličete strokovnjaka za popravilo pomivalnih strojev.

OutOfTheBox ::

Imam istega, tvoje napake nisem imel, sem pa imel nekaj s pumpo. Zaradi zataknjene veternice, ni spiralo in je nastala samo pena v pomivalcu, senzor pa je zaznaval vodo in pumpa je nonstop vlekla vodo, ki jo ni bilo oz. jo je že kdaj počrpalo.

Aparat se načeloma resetira tako da se ga izklopi iz omrežja za določen čas (mislim da je okoli 20 min, ampak če že to delaš potem izključiš za več časa). Meni to sicer ni rešilo problema takoj, ker je kljub resetiranemu stroju, senzor še vedno zaznaval vodo in vedno ko sem ga vključil v napajanje se je pumpa vklopila.

Nato sem zadevo izklopil za kakšen teden in po tednu se je tista pena posušila in zadeva je normalno delovala naprej.

Mogoče lahko ta primer daš v tvoj kontekst.

Kaj se je pa sploh zgodilo?

mpu2Q7 je izjavil:

Baje
Če želite izvedeti, kako uporabljati tipke za resetiranje pomivalnega stroja Gorenje GV66160, lahko poskusite naslednje korake:

Pritisnite in držite tipko "Start/Pause" vsaj 3 sekunde.

Ko se sliši zvočni signal, izpustite tipko "Start/Pause".

Tipke "Start/Pause" in "Cancel" bosta utripali, kar kaže na to, da se stroj resetira.

Počakajte, da se postopek resetiranja konča. To lahko traja nekaj minut.

Ko se tipki "Start/Pause" in "Cancel" prenehata utripati, je pomivalni stroj resetiran.

Če ti koraki ne rešijo problema, se lahko obrnete na uradni servis Gorenje ali pa pokličete strokovnjaka za popravilo pomivalnih strojev.



Tudi to ja (to so meni svetovali na servisu), drugo je pa izklop iz el. omrežja.

Zgodovina sprememb…

APPluk ::

Problem je, da skozi dela črpalka, sploh se ne znemi za to, da je odprt ali pa da stisksš katero koli tipko. Iz omrežja je bil čez noč, ker drugače skozi laufa in ni nič pomagalo.
Tole kombinacijo pa nevem, kako bi izvedel, ker imam samo tipko za vklop in izbiro porgramov, probel sem že z držanjem tipke za vklop pa nič ne pomaga,
bom sedaj porobal pogledati še pod kad, če je mogoče tam kaj vode.

OutOfTheBox ::

Problem je, da skozi dela črpalka,


Isto kot pri meni potem. Izklopi za več dni, da se posuši ker senzor zanava vodo. Če je stroj v garanciji, lahko v tem času pokličeš serviserja.

Sedaj se spomnim da je tudi meni javljalo napako, ne spomnim pa se točno katero ampak verjetno je bila ista kot tvoja.


Se je zataknila veternica med pomivanjem?

Zgodovina sprememb…

APPluk ::

Na žalost ni več v garanciji.
Nič kaj posebnega nisem ugotovil, posoda je bila čista stroj je pa laufal, sem prvo pogledal za tisti rumeni čep, ker to je bilo že večrat, da se je tam kaj zamašilo, ampak je bilo vse čisto in tudi voda je bila izčrpana.
Bom probal malo pogledat kako je spodaj, drugače pa par dni in upal, da bo delal, ker 2 meseca mi ni za na roko prati :(

OutOfTheBox ::

En teden je dovolj, če je zadeva ista kot pri meni (kar verjetno je, ker se pumpa ne ustavi). Senzor pač zaznava nekje še vodo (pri meni je bilo isto, tudi če sem vso peno sčistil z dodatno vodo), zato pač laufa.

Reset v tem primeru ne bo pomagal, ker kar zaznava senzor prepiše potem delovanje (kar je nekako logično - če zaznava vodo, jo mora izčrpati, drugače lahko potencialno maš poplavo).

Mora bit pa senzor na neki čudni lokaciji.. smotano narejeno.

mpu2Q7 ::

Zdaj se boš smejal, vendar menda tudi, da se lahko nekakšna opna/senzor napije vode in se sploh ne posuši, ker voda zastaja in tam moraš izzaugati vodo (v odtočnem delu) in se s fenom posušiti, potem še reset. Dobro je, če imaš tisto kača-kamera, ker se vse ne vidi dobro od zunaj...

APPluk ::

Sem zrihtal8-)
Zdaj sem odstranil spodnjo plastiko in je bilo v tistem prostoru z motorjem in kabli polno vode, ki sem jo pobrisal in nato še posušil s fenom.
Verjetno nekje spušča in se je to nabiralo, upam, da zdaj zdrži dva meseca

Hvala za nasvete

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: APPluk ()

jakabac ::

Ker imam "intimne" izkušnje z dotičnim strojem (GV66261) sem se odločil, da se registriram na slo-tech samo zato da napišem odgovor za bodočo referenco vsem nesrečnim lastnikom dotičnega modela stroja.

1. Stroj je popolna polomija. Polprodukt, ki se po mojem mnenju sploh ne bi smel prodajati. Drugače sem čisto za domače proizvode in želim podpirati Slovenske firme, ampak dotični stroj ni vreden niti evra.

2. V stroju je ob spodnji vetrnici ki prši vodo (ko gledaš v stroj na levi strani). Majhen plastični pokrovček z odprtino. Obstajata dve izvedbi "original" in "poboljšani". V vsakem primeru odprtina predstavlja direktno pot za vodo iz notranjosti stroja v spodnji predel, kjer se nahaja tudi elektronika. Ta odprtina je verjetno mišljena, da če se slučajno zgodi, da se v stroju nabere preveč vode, le-ta odteče čez odprtino v spodnji del, tam dvigne plovček in sproži napako E54.
Težava pa je v tem, da vode, ki "uide" v spodnji predel, črpalka nikakor ne more izčrpati. Tako se večinoma zgodi, da stroj izčrpa vso vodo, ki je v predelu za pomivanje, piska, in črpa zrak ter goni črpalko v prazno.
Seveda nič ne preprečuje, da med pranjem manjša količina vode, ki škropi po notranjosti stroja, uide čez to isto odprtino v spodnji predel. Tako vsakič ko stroj pere igra hkrati E54 loterijo. Bolj pogosto pereš, večja je verjetnost za "glavni dobitek".

3. Žal ni znan NOBEN način, kako stroj ko je enkrat podivjal z napako E54 ustaviš. Edini način je ta, da ga izklopiš iz elektrike. Tipično to ni lahko narediti, ker je stroj nekam vgrajen. In najverjetneje ni edina naprava na svoji lastni varovalki.

4. Podivjani stroj ukrotiš tako, da odstraniš vodo iz spodnjega predela. To lahko storiš iz prednje ali zadnje strani stroja. Na obeh straneh sta plastična pokrova pritrjena z vijaki. Ko to odpreš prideš do spodnjega predela, vodo nekako odstraniš in stroj se bo umiril. Vendar !POZOR! SMRTNO NEVARNO !POZOR! preden se tega posega lotiš pazljivo preberi naslednjo točko

5. V tem spodnjem predelu je plovček za vodo in hkrati vsa elektronika. Elektroniko ločuje od vodne gladine le kos pene. Tako da se v skrajno nesrečnih okoliščinah stroj ob napaki E54 zna ob spremljavi zvočnih, svetlobnih in dimnih efektov, ustaviti tudi sam. Zakaj je 220V del elektronike nevarno blizu vodi mi ni znano. Očitno razvojniki v Gorenju ne razmišljajo prav dosti. Skratka preden tiščiš roke v notranjost stroja, OBVEZNO izklopi elektriko. Če vidiš lužo okoli stroja... raje ne stopaj vanjo :D
Če v kuhinji nimaš FID stikala, se raje ne dotikaj kovinskih delov stroja :D

Skratka kot sem že omenil polomija od stroja. Vsem lastnikom želim, da se jim stroj amortizira, da bo lahko brez slabe vesti romal na smetišče, kamor tudi sodi.

Po želji lahko tisto odprtino ob vetrnici zadelaš in tako ukineš E54 loterijo ob običajnem delovanju.
EDINI scenarij kadar ta odprtina pomaga je ta, se odtok zamaši in pumpa ne uspe odstraniti med pomivanjem vode iz stroja preden naliva novo. Če pušča napeljava ki vodi v spodnji predel stroja se bo sprožila sicer napaka E54, vendar bo pumpa črpala zrak, medtem ko bo parket še vedno moker, ker zaznano vodo zaradi zasnove ne more črpati.

delavec44 ::

Lahko kakšna slika kako zgleda ta odprtina?

Jaz upam, da so pri GS673C60W to popravili.

jakabac ::

Lahko :)
 Gorenje odprtina

Gorenje odprtina



Notranjost stroja (zadnja stran). Vidna je pena in 220V napeljava skoraj v bazenu za vodo :)

 Gorenje mojstri elektrike

Gorenje mojstri elektrike

delavec44 ::

Hvala za slike. Nekaj podobnega (malce višje in ožje) ima tudi moj novejši model.

Spredaj nisem uspel odpreti dna, sem pa prišel za blendo in ima na najnižji točki okroglo odprtino. Upam da tam steče voda ven.
Hkrati upam, da se tudi spoti posuši kar prikaplja notri, če pomivaš 1x dnevno. Dokler je v garanciji ne upam odpirati.

jakabac ::

Upajmo, da če ima ta odprtina na novem modelu isto funkcijo, da so vsaj naredili nekaj v stilu sifona, ki bi preprečil to da voda ob škropljenju pri pranju uhaja čez odprtino in da voda steče notri res samo ko je gladina preveč visoka.

Res ne vem kaj so razmišljali. Sem pogledal stroj od tuje konkurence in te odprtine ali česa podobnega nima. In elektronika je na varnem izven vidnega dosega... :)

delavec44 ::

Na tvoji sliki je videti okroglo odprtino v reži. Pri meni je malo drugače in ne vidim nič. Tako da vprašanje kako so naredili in kaj je spodaj.

https://ibb.co/VH78jGJ GS673C60W

Zgodovina sprememb…

jakabac ::

Pri meni se lahko ta plastični delček sname kot pokrovček in lahko vidiš kako je narejeno notri. Upajmo, da jih je srečala pamet in so ta "mehanizem" izboljšali.
Ne razumem zakaj niso pustili samo spodnje luknje. Voda ne more pri škropljenju potem ko pade dol poleteti še enkrat gor. Tako bi res ujeli le situacijo, kjer se gladina vode dvigne preveč.

Upam, da boš imel več sreče z novim modelom :)

jakabac ::

Uradni odgovor podjetja Gorenje (pošiljatelj se ni predstavil, podpisana je le gospa iz klicnega centra):

Tehnične dokumentacije ne pošiljamo fizičnim osebam.
Dostopna je le pooblaščenim serviserjem. Pri napaki 54 se vključi odvodna črpalka. Aparat v tem trenutku zaprede dovodni ventil za vodo. Voda ne more doteka ti v stroj. Odvodne črpalke se ne da izključiti med napako 54. Aparat je tako zasnovan, da pri pravilnem varovanju električne inštalacije ob primeru izlitja vode ne povzroči škode ali električnega udara. Vaš aparat je v okvari, ki jo lahko odpravi serviser.


Torej, to da je elektronika v bazenćku kjer je voda po njihovo ni sporno, ker imate vsi doma varovalke in fid-e :)
Kot že vemo, stroj ne moreš izključiti na noben način ko podivja (razen če zaradi razlitja po elektroniki vrže ven varovalko, ali pa če se stroj izklopi iz elektrike).

Jaz mislim, da ni ravno pametno, da je elektronika pri vodi... Gorenje misli drugače :) Ostali presodite sami....

mat xxl ::

Brez problema to izključiš, osnove, res osnove, ti raje ne delaj NIČ, ker če tega ne veš, bolje res NIČ.

Vzemi krpo, popivnaj in z fenom posuši vso vodo v spodnji kadi in bo spet delal, napake , res ne bo več, bo pa kmalu spet nazaj, ko bo spet voda iz stroja prišla v kad in namenska elektronika bo spet ponovila napako. Pač, je treba posušiti in najti, napako, kaj in kje pušča.... in bo delalo, sama napaka pa pove samo to, da je voda v podnožju.

APPluk ::

Lahko potem PROSIM deliš svoje znanje z nami :8)
Ker meni ni uspelo izključiti pumpe na nobeden drug način kot, da sem izklopil napajanje

mat xxl ::

Sem ti napisal, posuši pobriši podnožje in resetiraj mašino.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gospodinjski aparati Gorenje, mnenja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12015814 (700) hazlhof
»

Nakup pomivalnega stroja (izbira) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509038 (4977) Kodrnusa
»

Pomivalni stroj ne dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5020809 (4322) BCSman
»

Kater pomivalni stroj ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8322927 (11828) starfotr
»

Pralni stroj - kateri? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6322190 (20257) ismon1

Več podobnih tem