» »

Posodabljanje spletnih strani

Posodabljanje spletnih strani

Boomerang ::

Danes zjutraj sem bil na razgovoru za neko delo. Firma išče kandidata za posodabljanje in vzdrževanje spletnih strani ter trgovin. To naj bi obsegalo vrsto ukrepov: posodobitev plaginov in dizajna, posodobitev celotne platforme oz. cmsja, dodajanje raznih pixlov in analytics skript, povezavo z različnimi storitvami, implementacija nekih lastnih rešitev itd. V praksi to zgleda tako, da lahko pride stranka z nekim XYZ cmsjem (Wordpress, Magento, Shopify, Drupal, lahko nekaj čisto tretjega ali pa custom made), znotraj cmsja ima lahko nameščinih kup plaginov in raznih stvari, za katere morda še sama ne ve, čemu so namenjene. Ne glede na to, kaj dobim v roke, naj bi jaz to stvar backupiral, ustrezno dopolnil (namestil must-have plagine in skripte, ki so predpisane), potem pa tedensko ali mesečno vse skupaj posodabljal.

Vse lepo in prav, ampak tu je ogromno neznank: Ena stvar je lahko odvisna od druge in za kakšno stvar morda ne veš čemu služi ter če je sploh potrebna. Nehote lahko z vstavljanjem kode kakšno stvar pokvariš ali popolnoma sesuješ. Ker tako spletišče prvič vidiš, tudi ne veš, kako točno bi moralo delati oz. se prikazati. To ni hec! Popravljati lastno platformo (ki jo vsak dan gledaš in dobro poznaš) je čisto nekaj drugega kot popravljati neko tretjo platformo.

Kako imajo ponavadi firme poskrbljeno za posodabljanje strani? Kakšno plačo lahko pričakujem na takem delavnem mestu? Tole se mi zdi odgovorno delo in tudi plača bi morala biti primerno visoka. Bolj kot o plači pa trenutno razmišljam, če bi takšno delo sploh sprejel.

sparklyslo ::

Kakšno plačo lahko pričakujem na takem delavnem mestu?

Bil si na razgovoru, pa nisi vprašal...eh...

Boomerang ::

sparklyslo je izjavil:

Kakšno plačo lahko pričakujem na takem delavnem mestu?

Bil si na razgovoru, pa nisi vprašal...eh...


Seveda sem - odgovor je bil, da je to odvisno od mojih izkušenj ipd. Kakorkoli, na drugem krogu naj bi se pogovarjali o plačilu. Je pa verjetno kakšna tarifa, koliko je tako delo vredno?

c3p0 ::

Plača tu ne bo ravno stimulativna. Brez nekega ball-park okvira plače, osebno ne bi niti hodil na razgovor.

Je pa neka spletna stran hitro lahko gordijski vozel. Grajena na nekem pluginu, ki ni več razvijan, nova verzija portala ga več ne podpira. Če si dober, lahko plugin/temo sam narediš kompatibilno, gre pa tu lahko hitro ure časa za nič v praksi vidnega, šef bo pa rekel "kaj si delal cel dan, to je ja le par klikov!".

Netrunner ::

Če hočeš vzdrževat sistem le tega moraš dobro poznati drugače boš naredil več škode kot koristi oz. boš porabil 10x preveč časa. Morajo ti navesti kaj točno boš delal saj tega ne moreš posplošit.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Tody ::

Opravljal boš delo, ki ga noben noče, hkrati pa boš v vlogi hišnika. Noben ga nebi velik plačal a vsi ga rabijo sem in tja. Noben ne ve kaj dela cel dan...

111111111111 ::

Ne spuščaj se v to. Oz. če ima firma strategijo, da pride stranka z XYZ cms-jem in prekucaš njihovo stran na vaš CMS, potem je to OK. KEr se mi zdi, da to kar opisuješ, je precej neverjetno. Ker nek XYZ cms je, tako kot je nekdo zgorj napisal, zajeb.

MasterKiD ::

Če ne veš kako je zgrajena stran, potem hitro pride do težav. Nevem kako si ta firma to zamišlja.

Boomerang ::

Točno tako je, kot sem opisal zgoraj: Stranka lahko pride s katerimkoli cmsjem. Po njihovih izkušnjah je >90% raznih opensource cmsjev, ampak v kolikor te-tega ne poznaš, je lahko že to zajeb* opravilo. Že namestitev nekega plagina lahko privede do spora z nekim drugim delom kode in neka stvar lahko hitro crkne, bodisi dodajanje v košarico, pošiljanje povpraševanja, lahko se podre kakšna custom koda... po mojih izkušnjah je nemogoče napovedat in tudi marsikdaj stranka prej opazi napako kot si, saj ti prvič vidiš neko spletišče prvič vidiš, medtem ko ga stranka gleda vsak dan.

Drugače firma namerava na dolgi rok pokriti celoten proces - od svetovanja, izdelave strani, optimizacije, posodabljanja. Za stranko je itak boljše, če ima vse na enem mestu. Razumem, da mora nekdo opraviti tudi posodabljanje, ampak to se mi zdi too much, sploh ker vem, kako je s strankami: Marsikatera stranka ne razume, čemu so namenjeni kateri podatki in ti jih posledično ne zagotovi, zdaj pa bakupiraj zadevo, če nimaš dostopa do baze ali fajlov.

111111111111 ::

Bolj računajo na to da je vse wordpress.

DePalmo ::

Uh, to pa je nehvaležno delo. Kot so ti že rekli, če ne poznaš sistemov bo to samo ena velika štala. Pa tudi če jih poznaš, a ti kdo garantira da plugini dejansko delujejo? Sem delal na Magento trgovini zadnje leto in pol in sploh ne štejem več kolikokrat so plugini na prvi pogled delali pravilno, nato pa naredili štalo da sem tudi po par dni sedel za računalnikom in popravljal eno zadevo. Seveda je prvi izziv sploh ugotoviti iz kje napaka prihaja, nato pa jo še odstranit in popravit vse kar se je vmes zjebalo.

Če imaš dobre živce in se res hitro učiš, se lahko podaš v te vode. Pod pogojem da šef zastopi da se stvari zakompicirajo in da boš lahko delal eno preprosto nadgradnjo več dni, tudi cel teden. Sklepam pa da šef nebo toliko dojemljiv in da si to on predstavlja kot da "narediš par klikov, obračunaš par ur" x _ projektov na dan in imaš profit. Heh, žal ne gre to tako, bi pa bilo fajn če bi šlo.

Osebno take službe nebi sprejel, pa sem včasih rad imel izive. Drugo je, če bi strani od vseh strank premetali na svoj CMS ali CMS ki ga obvladate v nulo in tudi pišete svoje plugine.

Yakamashi ::

111111111111 je izjavil:

Bolj računajo na to da je vse wordpress.


Na to sem takoj pomislil tudi sam. Sej v tem primeru bi se se dalo, sploh WP-CLI je precej ok zadeva za avtomatizacijo.

Mene bi na OPjevem mestu bolj skrbel poslovni model firme - tkole smo ga srali petnajst let nazaj, ko je bil divlji zapad in smo se vsi lahko lotil vse posraufat, ce ti danes pride stranka z Magento trgovinco, od katere zivi, je pa najbrz bolje zate, da mas na rosterju nekoga s certifikatom in ne enga nevrotika, ki se je se vceraj dajal z enim Joomla templejtom...

Utk ::

Takih poslov nihče noče. Nekdo je pa našel priložnost v njih. Me pa res zanima, ali ta firma to dejansko že dela in to funkcionira ali samo iščejo suckerja, ki bi šel v to...

kuall ::

Saj to je tipična programerska služba: popravljaš sisteme od drugih.
Sistem deluje, stranka ga koristi ampak treba ga je vzdževat isto kot je treba vzdrževat kolo, telo itd. Če je tak sistem stranki zelo pomemben potem ni razloga, da ti to vzdrževanje ne bi lepo plačevala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

DePalmo ::

Je razlog zakaj nihče noče takih poslov. Katera stranka bo plačala plugin, namestitev in nato čez dva meseca še par deset ur ker je tisti plačljiv plugin zjebal cel kup stvari?

Ne, tipična programerska služba je da razvijaš nove stvari in odpravljaš napake na stvareh katere si spisal in jih poznaš v detajle. Sprejemanje dela na že obstoječih projektih je ponavadi strel v koleno.

kuall ::

če so obstoječi projekti uspešni ni noben strel v koleno, ker ni razloga, zakaj ne bi za minimalno vzdrževanje bil dobro plačan.
na novo pisat stvari je tvegano in je lahko strel v koleno, res pa da se več naučiš.

111111111111 ::

Pišimo v ednini. Delo na obstoječem projektu ni problematično. Delo na 2 obstoječih projektih je naporno. Delo na 3+ obstoječih projektih pa je noro.

Govorimo seveda o projektih, ki jih nisi sam postavil pokonci.

Csharp ::

Delo ni problematično samo v primeru, če platformo oz. cms res dobro poznaš. To je ponavadi samo v primeru, če razviješ sam.

Tudi wordpress zna biti zaj*. Se zavedaš, da moraš zaradi ene majhne spremembe (čeprav piše, da je plugin 100% kompatibilen) pretestirat vse? Se pravi od odpiranja podstrani, pošiljanja povpraševanja, nakupnega procesa do dodajanja novih strani, spreminjanja artiklov ipd. Praktično celo stran z vidika userja in admina moraš preklikat, da si res prepričan, da vse dela! Tako vzdrževanje lahko za eno stranko traja pol delavnika. Na koncu je lahko ena mini napakica in je ne opaziš (recimo da se sesuje varnostna zaščita, ki preprečuje spam). Računaj, da ti stranka kakšen dostop ne bo zagotovila, ti pa moraš delo kljub temu opraviti brezhibno!

Tudi s custom cms-ji zna biti cela je*a. Pri nas razvoj strani s custom cms-jem zgleda takole: Med 100-imi strankami pogledaš katera stranka ima spletno stran čim bolj podobno trenutnemu projektu in njeno stran vzameš za izhodišče. Ven zmečeš vse podatke in prilagodiš dizajn. Potem pogledaš katere funkcionalnosti mora imeti admin in jih pobereš od druge stranke ali pa razviješ na novo. Kopiranje pluginov od druge stranke pa ne pomeni, da skopiraš datoteke in dela (tako kot na wordpressu), ampak je treba paziti na programsko kodo... vmes se je namreč pri kakšni stranki kaj posodobilo ali izboljšalo in se je koda popolnoma spremenila (rezultat isti, a je čisto druga logika in drugače poimenovane spremenljivke). Dokumentacije ni nobene, programska koda je popolnoma razmetana. Popravljati takšne spletne strani je prava veselica!

spam321 ::

Tole zelo diši po faliranih družboslovcih (tako na strani šefota, projektnih falirancev in štancarjev). Beži stran kolikor te noge nosijo...

Urbano#Desno ::

spam321 je izjavil:

Tole zelo diši po faliranih družboslovcih (tako na strani šefota, projektnih falirancev in štancarjev). Beži stran kolikor te noge nosijo...


Sicer ne vem če so družboslovci, se pa definitivno strinjam da naredi obvoz. Služb je dosti in če ne znajo na prvem razgovoru povedati plačo v rangu +- 500EUR, kjer je najnižji znesek še vedno dovolj privlačen lahko samo zaključiš in jim zaželiš obilo sreče.

Boomerang je izjavil:


Seveda sem - odgovor je bil, da je to odvisno od mojih izkušenj ipd. Kakorkoli, na drugem krogu naj bi se pogovarjali o plačilu. Je pa verjetno kakšna tarifa, koliko je tako delo vredno?


Seveda ni vnaprej določenih tarif. Oni imajo neko zgornjo mejo katera je še vzdržna za njihov poslovni model in imajo interes te dobiti čim ceneje :D . Kje vmes se srečate pa je odvisno od kopice faktorjev (koliko te rabijo, kakšen fit v tim si, izkusnje, ocena kako boš napredoval, kako se pogajaš.....)

Zgodovina sprememb…

Boomerang ::

Mislim da sem 80% odločen, da dela ne bom sprejel. Tu dejansko opravljaš dva odgovorna dela... najprej kot tester in če najdeš napako si še developer. Tudi če so fokusirani samo na wordpress, navaden developer tu nima kaj iskat - rabijo nekoga, ki zna, kako deluje wordpress. Tudi vsak strojnik še ni avtomehanik in tudi vsak avtomehanik ni specialist za vsak avto.

WhiteAngel ::

Boomerang je izjavil:


Vse lepo in prav, ampak tu je ogromno neznank: Ena stvar je lahko odvisna od druge in za kakšno stvar morda ne veš čemu služi ter če je sploh potrebna. Nehote lahko z vstavljanjem kode kakšno stvar pokvariš ali popolnoma sesuješ. Ker tako spletišče prvič vidiš, tudi ne veš, kako točno bi moralo delati oz. se prikazati. To ni hec!


To preverjaš s testi, tako kot pri vsej drugi programski opremi.

Boomerang je izjavil:


Kako imajo ponavadi firme poskrbljeno za posodabljanje strani?


Nimajo. Pač dela, doller dela. Ko jih pa kdo poheka, pa začnejo razmišljat. Idealno je, da imajo stran pokrito s testi in se, ne vem, 1x tedensko sistemc vzame 1h v povprečju za upgrade celotnega stacka.

Boomerang je izjavil:


Kakšno plačo lahko pričakujem na takem delavnem mestu? Tole se mi zdi odgovorno delo in tudi plača bi morala biti primerno visoka. Bolj kot o plači pa trenutno razmišljam, če bi takšno delo sploh sprejel.


Odgovorno? V najslabšem primeru spletna stran crkne :)) Jaz tega dela ne bi počel, ker mi zveni na smrt dolgočasno in nekaj, kar se sploh ne bi smelo početi (beri: statični pejdži...). Plača je zelo odvisna od tvoje učinkovitosti. Lahko daš od sebe toliko kot faliran fdvjevec in boš dobil jurja neto. Lahko pa pametneje zastaviš in boš dal od sebe toliko kot 10 njih. Potem boš plačan tri :P

Csharp ::

WhiteAngel je izjavil:

Boomerang je izjavil:


Odgovorno? V najslabšem primeru spletna stran crkne :)) Jaz tega dela ne bi počel, ker mi zveni na smrt dolgočasno in nekaj, kar se sploh ne bi smelo početi (beri: statični pejdži...).


Ravno zato, ker spletna stran lahko crkne, je to odgovorno delo. Predstavljaj si, da spletna trgovina z veliko obiska par dni ne dela. Pa nedelovanje spletne strani še opaziš. Veliko hujši je primer, če ne deluje pravilno. Recimo, da kupec opravi naročilo, ki pa se zaradi neke napake nikamor ne shrani. Veš kaj bo rekla stranka, ki upravlja s to spletno trgovino? Da je v teh dneh izgubila XY(Z) evrov. Firmo lahko to drago stane. Ko pri nas kakšna spletna stran pade dol, se mora to takoj zrihtat, četudi na sam prvomajski praznik dela.

Res pa je, da je tako delo smrtno dolgočasno in precej nehvaležno... vzame ti ogromno živcev in vprašanje, če plača to odtehta. Moj predlog: Čim dlje stran od posodabljanja. Spletno stran naj posodablja stranka sama ali pa tisti, ki jo je izdelal (odvisno od dogovora med njima).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena izdelave spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5115219 (8269) FX6300B
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713190 (11606) Goran's Blog
»

Kaj moram paziti pri kupovanju spletne strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
7313949 (11635) tiga325
»

CMS stran - cena?

Oddelek: Izdelava spletišč
497890 (6555) technolog
»

Top Firma

Oddelek: Izdelava spletišč
435834 (4476) IceIceBaby

Več podobnih tem