» »

Porodniška

Porodniška

gooo ::

Hej, imam pred sabo še 5 mesecev nosečnosti in sem sp. Zanima me ali se mi splača povečat prispevke? Imam možnost jih povečat tudi do maksimuma, ampak se sprašujem ali je smiselno? Ker na koncu je potrebno plačat še doodnino, pa manjši otroški dodatek dobiš itd... Poleg tega če gre kaj z nosečnostjo narobe je to denar vržen proč. Računovodkinja mi je svetovala naj ne višam prispevkov.

Je kdo kaj takega računal pred kratkim? Kaj se najbolj splača?

T-h-o-r ::

Zakaj bi to storil_a
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

HappyPills ::

V 5ih mescih boš storila bole malo. Povprečje itak jemljejo od leta nazaj pa še to od 2 mescev pred tvojim rokom. Torej imaš realno 3 mesece za kao dvig povprečja ampak boš več zapravla kokr dobila...

tony1 ::

Večina ljudi plačuje enako kot prej, ker se jim kaj več ne splača, saj denarja tako nimajo odveč, če bi jim res kaj pomenila nekaj višja porodniška...

Stikalo ::

@gooo

Najprej čestitke.

Načeloma se ti ne splača. Razen, če greš potem še na zavod. Tudi zadnja dva meseca se ti ne upošteva. Mogoče bi bilo dobro, da vmes zapreš s.p. in si potem še nekaj časa na zavodu in dobivaš denarno nadomestilo in teče ti delovna doba. Med porodniško, če si bila na dan nastopa zaposlena, ti še vedno teče delovna doba. Odvisno kakšen s.p. imaš. Če boš med tem časom izgubila dohodke, je najboje da ga zapreš.

Bodi pozorna, ne med porodniško ne smeš izdajati računov. Razen, če bi bil še kdo prokurist ali da je zaposlen za kakšen procent ali kaj podobnega.


Kar je velik plus je pa potem, da lahko do otrokovega 3. leta delaš za polovični delovni čas in plačuješ polovične prispevke cca 200€/mesečno. Ostalo polovico ti plača država, tako, da ti teče polna delovna doba. In tudi vse skupaj se šteje v pokojnino in tudi morebitno naslednje porodniško.

Če boš, ko boš imela 2 otroka, pa velja polovični delovni čas, da oba končata 1. razred oš. Mogoče bi pri drugem otroku plačevala že od začetka višje prispevke recimo 400€ + država ti še plača minimalne za preostali čas. Takrat si boš lahko z 2. otrokoma zbila dohodnino.


Veliko sreče pri starševstvu, pa svetujem čim manj kompliciranja in nabavljanja nepotrebne krame za otroka. Otrok potrebuje zelo malo, predvsem čas in mirne živce ;)

gooo ::

Hvala @Stikalo in ostalim. :)

Nisem vedela, da povprečje jemljejo do dva meseca pred rokom. Danes sem tudi ugotovila, da otroški dodatek je ena mizerija. Na zavod tudi ne morem, ker programiram in mi bodo verjetno hitro našli službo. Po možnosti tako, ki mi ne bo všeč. Pa tudi itak bi raje šla potem spet delat. Največji problem, se mi zdi akontacija, ker jo plačujem kar visoko... Ta porodniška bo pa bolj žalostna. Nič, si bom poskusila izračunat, kaj se splača (čeprav se mi fuuul ne da). Verjetno sem pa res že prepozna za neko optimiziranje. Mislim, sej preživela bom ampak mi je bedno, ker sem že toliko denarja zmetala državi in bi rada čim več nazaj. :D

LeyaPrive ::

Mislim, da celo upoštevajo plačo do 2 meseca pred oddajo vloge. Jaz grem na porodniški konec januarja in so mi kot zadnjo upoštevali septembrsko plačo.

Najbolje, da si res izračunaš koliko se splača.

S.p. bo ostal odprt? Recimo pri našem vrtcu dobijo več točk tisti, kjer sta oba starša zaposlena... Za višino vrtca pa so upoštevali prvo plačilno listo po porodniški, višina porodniške ni imela vpliva na vrtec....

Stikalo ::

@LeyaPrive

Vsaj pri nas to, da si zaposlen ne preverjajo. Oziroma je neka točka, ki jo sam izpolniš. Tudi zaposlitev je zelo relativna. Ali si zaposlen na dan pričetka, ali si zaposlen ob oddaji vloge, ali med tem izgubiš zaposlitev, ali boš kasneje zaposlen. Logično bi bilo samo v tem primeru, če hočeš biti stay at home mommy, da se upošteva, kot da nimaš/ne nameravaš imeti zaposlitve.

@gooo odvisno tudi od partnerja. Če ima zanič plačo, bosta dobila nekaj otroškega dodatka in cenejši vrtec. Je pa potem bonus polovičnih prispevkov.

Splača se ti imeti dokaj hitro še enega otroka. Iz socialnega vidika (otroka se igrata in urita stalno socialne veščine) in nista tako razvajena. Imaš družino, dohodek se razdeli, imaš zelo poceni vrtec za drugega, višje otroške.

BTW na zavodu ti ne bodo iskali službe.. malo mutiš, in je takoj 3-6 mesecev naokoli, takrat pa programiraš kot nora in ti pač izplačajo, ko odpreš s.p. Ne vem, dobro premisli kaj in kako. Nekaj je tudi pomoči ob rojstvu otroka, ponavadi kaj primakne tudi občina. Pač, da se.. ni problem. Za otroka pa potrebuješ res malo materialnih dobrin. Samo ne kupuj vozička za 1k€, ki bo čez 6 mesecev out :)

Ko dojiš lahko še poslušaš kakšne tutoriale o programiranju, bereš razne zadeve, pač znajdi se. Vse bo dobro :) Šele, ko imaš 2. otroka vidiš, koliko malo dela bi lahko imel s prvim :)

HappyPills ::

Če boš vzela porodniško, kar verjetno boš ne zapiraj spja saj ti bo država plačevala prispevke!
Glede dela z otrokom so si otroci zelo različni tako, da to ti bo loto povedal. Če ne bo imel hudih krčev ti bo dejansko kej spal potem se kaj da, če ne potem pač boš full time mama in boš iskala luknje za spat.

Zgodovina sprememb…

gooo ::

Ja, vendar kot jaz razumem, bom morala plačevat akontacijo v vsakem primeru - če zaprem ali pustim odprto?

Kaj pa za vrtec potem upoštevajo dejanske prihodke ali samo koliko plačaš državi prispevkov?

jype ::

gooo je izjavil:

Ja, vendar kot jaz razumem, bom morala plačevat akontacijo v vsakem primeru - če zaprem ali pustim odprto?

Kaj pa za vrtec potem upoštevajo dejanske prihodke ali samo koliko plačaš državi prispevkov?
A imaš normiran s.p.?

gooo ::

Ja normiran. :)

jype ::

Potem so tvoji prihodki 20% vsote vseh izdanih računov.

dvojka ::

Akontacijo dohodnine lahko znižaš in porodniška je en dober razlog za znižanje le te.

HappyPills ::

Nič ne plačaš no. Vse prispevke itd ti plačuje država za čas porodniše. Vem sem imel očetovskega lansko leto in mi je en mesec vse država plačala.

gooo ::

Spustila sem se tja kamor se nisem želela - v računovodstvo in spreadsheets 8-O. Če zanimajo še koga ugotovitve (sicer vsak naj si sam pogleda in izračuna kaj je najbolje):
- lahko naložiš maksimalne prispevke in profitiraš za par sto eur, ampak tvegaš več tisoč eur za to. Če dodaš še inflacijo se pomoje to ne splača delat. Mogoče če od začetka nalagaš in si prepričan, da bo vse ok z nosečnostjo. To nisem računala.
- med porodniško prispevke plača država in se ti šteje delovna doba
- mislim, da dohodnino še vedno plačaš na koncu porodniške. Ampak lahko znižaš akontacijo od prejšnjega leta (hvala @dvojka!!).
- otroški dodatek je mizerija - se ne splača optimizirat. Sploh ne vem zakaj ljudje toliko debatirajo o tem.
- prihodki so 20% vsote izdanih računov (hvala @jype). To pač so kakšni so, itak jih ne morem it spreminjat za nazaj.
- lahko greš še na zavod, ampak se leta delovne dobe štejejo kot meseci. To se mi zdi škoda kurit, ker lahko kdaj v življenju pride kriza in resnično potrebuješ ta prihodek. Ali pa greš par let prej v penzijo. :D

V glavnem, mislim da bom pustila vse kot je. Edino akontacijo bom znižala ko nastopi porodniška. Če se kje motim pa naj me kdo popravi. :)

Stikalo ::

@gooo

Kar ni slabo je tudi, da se potem zaposliš za polovični delovni čas in plačuješ polovične prispevke, ostalo ti pa država. To je 200€/mesečno razlike.

8ipsy ::

Pozdravljeni,

Sem normirani s.p.,zaposlenih nimam, imenovanega imam prokurista. Konec novembra naj bi začela s porodniški dopustom. Kolikor razumem lahko v času porodniškega dopusta prokurist prodaja blago in izdaja račune, jaz pa prejemam porodniško nadomestilo in prispevke mi plačuje država?
Glede na to da bom na porodniški od novembra 2021 do novembra 2022, bo moj s.p. pri oddaji letnega poročila aktiven samo en mesec? In prihodek celega leta pade na december? Za izračun prispevkov v naslednjem mesecu bo torej upoštevan prihodek enega meseca X 12, torej bo moj izračun prispevkov za naslednje leto visok, če bo s.p. zaslužil več kot je "limit" za mesečni dohodek, da ostanem na minimalnih prispevkih?

Hvala za pomoč!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978216401 (86960) kamiKaZaA
»

CSD in njegov najnovejši neoliberalistični prispevek družbi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8720751 (18758) Invictus
»

Ženske, S.P. ter porodniška (je glupa država ali sestra?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6620003 (5724) telexdell

Več podobnih tem