» »

Nabava racunalnika za audio delo

Nabava racunalnika za audio delo

Meizu ::

Torej, sem v precepu, katerega moram nekako razresit.

Ukvarjam se s tonsko produkcijo, zato iscem sposobno masino za studijsko delo v DAW programih.

Ker je ta branza malce manj poznana sirsi publiki naj omenim cisto na hitro hardwarske zahteve: dalec najbolj pomembna faktorja sta CPU ter ram. Torej tu se naceloma ne spara, the more the better. Pa disk seveda, ampak diski so danes dovolj poceni.

Za audio tehniko sta danes mac in Win platformi obe cisto dovolj kompetentni, mac se vedno prednjaci v live produkciji ker ima integrirane boljse audio konverterje od win konkurence, vendar mi to niti ni toliko pomembno.

Problem nastane, da sem navajen uporabljati program LogicProX, ki je nazalost mac exclusive. Do zdaj sem uporabljal mojega macbook pro 13 retina 2015, vendar je pocasi zacel kolcat.

Torej rabim zamenjavo. Vem, da bi za denar vstopne macbook pro retine zlozil absolutno killer PC kisto (64gb rama, ryzen 3900 al kaj je ze, 4tb diska itd.).

Pa vendar me zanimajo se mac opcije, zaradi omenjenega programa. Saj ne da PC nima alternativ, in to dobrih, vendar sem navajen na workflow logica, zaradi cesar je dostikrat precej annoying saltat med razlicnimi DAWi.

A je sploh neka realna sansa kje staknit nek stacionarni mac, ki bi imel vsaj nekih 16gb rama ter dovolj spodoben procesor (vsaj quad core) za neke normalne denaje, brez, da iscem modele stare 10 let na bolsjaku? Rabljeno pride v postev. Mogoce bi kdo tu na forumu potreboval macbook pro varianto pa bi celo menjal?

Hvala za info.

Han ::

iMac 27 s Core i9 in 2×4GB + 1TB SSD:

https://direkt.jacob.de/produkte/apple-...

Obstoječ RAM zamenjaš s 4×16GB Crucial DDR4:

https://direkt.jacob.de/produkte/crucia...

Dodaten večji HDD/SSD priklopiš prek Thunderbolta oziroma USB-C.

kateNite ::

ni kaj, naučiš se drugi DAW, prišparaš precej keša. Čeprav nevem. Moj i5 8500 preprosto ni dovolj močen včasih. Tako da za audio , nevem, odvisno kok maš trackov itd. in kolko VST pluginov, wait, na logic ni VSTjev right? lmao.

Aja zgleda da nisi ravno produkcija, samo če pa misliš tudi to rabiš obvezno en DAW z steinberg VST podporo..

Za to kar berem da rabiš bi mogel bit dovolj i7 8700 ? Če pa misliš nabijat VSTje, FX in Synthe, nimaš kaj gledat drugega kot Windows i9 9900k in še to ni dovolj. Še posebej pri kakšnih Omnisphere, Zebra2 določeni preseti, itd. (edino če misliš bounce-at, kar seveda ne boš ker je nightmare)
Disk za glasbo pa pod 3.500mb/s SSD , nimaš kaj iskat dandanes. Seveda ne boš zgubljal časa pri nalaganju ampak izkoristil inspiracijo da je vse zloadano 'v sekundi'

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kateNite ()

jakan123 ::

Navadiš se na drug DAW in nabaviš Windows mašino. Sem pred parimi leti napravil enako in mi ni žal.

TheBlueOne ::

Kaj pa hackintosh? Dokler Apple ne gre na ARM bo morda se slo.

pegasus ::

Linux je tudi lušten za multimedio :)

pegasus je izjavil:

To je za MAC uporabnika, kakor da namesto da gre v stacuno po kruh, da ga pece sam in se sam pridela surovine. :)

Zgodovina sprememb…

klinker ::

Han je izjavil:

iMac 27 s Core i9 in 2×4GB + 1TB SSD:

https://direkt.jacob.de/produkte/apple-...

Obstoječ RAM zamenjaš s 4×16GB Crucial DDR4:

https://direkt.jacob.de/produkte/crucia...

Dodaten večji HDD/SSD priklopiš prek Thunderbolta oziroma USB-C.

i9ko v iMac :)) seveda se pol odlepljavajo zasloni, itd, ko dajejo te pecke v 5mm debelo ohisje ;((
Hackintosh si naredi. Ga furam ze 7-8 let prav zaradi LogicPro. https://www.tonymacx86.com/ is your frend.

iMac učinkovito hladi i9, tako da lahko mirno pozabiš na pečko in odlepljanja zaslona...

kateNite je izjavil:

ni kaj, naučiš se drugi DAW, prišparaš precej keša. Čeprav nevem. Moj i5 8500 preprosto ni dovolj močen včasih. Tako da za audio , nevem, odvisno kok maš trackov itd. in kolko VST pluginov, wait, na logic ni VSTjev right? lmao.

Aja zgleda da nisi ravno produkcija, samo če pa misliš tudi to rabiš obvezno en DAW z steinberg VST podporo..

Za to kar berem da rabiš bi mogel bit dovolj i7 8700 ? Če pa misliš nabijat VSTje, FX in Synthe, nimaš kaj gledat drugega kot Windows i9 9900k in še to ni dovolj. Še posebej pri kakšnih Omnisphere, Zebra2 določeni preseti, itd. (edino če misliš bounce-at, kar seveda ne boš ker je nightmare)
Disk za glasbo pa pod 3.500mb/s SSD , nimaš kaj iskat dandanes. Seveda ne boš zgubljal časa pri nalaganju ampak izkoristil inspiracijo da je vse zloadano 'v sekundi'

Najprej vsem skupaj hvala za odgovore. 3k€ je zame precejsen financni zalogaj (kolega je zgoraj omenil maca z i9 masino, nimam se toliksnega prometa, da bi lahko upravicil taksen financni izdatek.

Uglavnem, da se obrazlozim:

Veliko materiala posnamem sam, imam dosti analogne opreme vendar ogromno tudi sintetiziram (moderni casi), zaradi cesar dostikrat furam real-time razne re-amp plugine, synth module, vcasih tudi drum machine (ce gre za bolj modernejse izvedbe, sploh ko triggeram), vse te zadeve pa rad ohranim real-time (vem da se da seveda freezat track) zato, da imam boljsi pregled in interakcijo prvic med samim snemanjem materiala, drugic zaradi meni osebno veliko boljse predstave, kaksen bi lahko bil potencialno koncni izdelek, kar vpliva na mojo kreativo.

Torej rabim nizek buffer ter mocan procesor, da lahko vse to izvedem, kanalov je pa kakor na kak komad, se pa komot zgodi, da imam lahko tudi 40-50 in vec kanalov (odvisno od kompleksnosti komada, ter stevila instrumentov/samplov).

Ena stvar, ki si je nisem se cisto razjasnil je multi-threading - a DAWi danes podpirajo vse te mozne procesorske arhitekture ali je bolj pomemben single core speed? Ryzen vem, da je ob optimizirani aplikaciji sposobnejsi od intelovih i9 resitev, ima pa intel enostavno hitrejse jedro. Bi bil vesel kaksnih obrazlozitev.

In koncno, Mac ne uporablja VST okolja, uporablja pa AU in vsi konkretni plugini za resno delo (Wavez, Ozone, Slate, Fabfilter itd itd.) ponujajo seveda AU razlicico. Se zastojnske plugine se v veliki vecini dobi v AU formatu.

pegasus je izjavil:

Linux je meni osebno od vedno bil zelo pri srcu ampak enostavno popusi v resnih DAW okoljih, ker nima profesionalne podpore za prakticno nic od nastetega, ce pa ze ima, zahteva dosti programskega znanja, da vse skupaj usposobis, potem imas pa tezave ze pri vzpostavitvi DAW okolja (routingi, plugini, ASIO driverji itd itd.).

Zaradi cesar je ze samo po sebi logicno, da gres v tem primeru na Windows okolje.

TheBlueOne je izjavil:

O hackintoshu sem ze razmisljal ampak sem malo skepticen glede podpore ter morebitnih nestabilnosti sistema, zaradi cesar sem lahko med postopkom snemanja ob posnetek in zivce izvajalcev.

Lahko da cisto streljam mimo, se mi pa to ne zdi neka proper profi solucija. Se pa z veseljem motim, ce temu ni tako. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

jakan123 je izjavil:

Navadiš se na drug DAW in nabaviš Windows mašino. Sem pred parimi leti napravil enako in mi ni žal.

Zelo delam na temu, bi pa rabil najti neko spodobno alternativo Logic Pro, nekaj, kar ima na podoben nacin intuitiven routing, ter ostale MIDI opcije, ko so potrebne (prakticno sploh za produkcijo, rabis neko linijo, ruknes na MIDI keyboard, posnames, quantiziras po zelji (quantize strength), ter avtomatsko fadeas bouncane fajle brez, da bi rabu nujno posegat po avtomatizaciji, kar je meni res quality of life feature.

Se pa definitivno lahko potrudim zivet tudi brez tega, ne bom dosti na slabsem. Pro tools je super in hkrati logicna alternativa, vendar me zanima se, kako se obnese v realnosti Reaper, ker ima za moje pojme super poslovni model, kjer se cena njihovega izdelka prilagaja dohodkom tvojega podjetja. To bi lahko bil res vzor marsikaterem danasnjim podjetnikom. :)

WhiteAngel ::

A je Windows uporaben za realtime reči? V zadnjo je bil linux+ardour+jack "the thing" za večkanalno snemanje in miksanje z majhno latenco in brez stutteringa.

ST-777 ::

Meizu je izjavil:

... bi pa rabil najti neko spodobno alternativo Logic Pro ...

Morda ti bo pomoč: What is the best alternative to Logic Pro X?
https://www.slant.co/options/6430/alter...

Zengarden ::

Oj!
to je debata, ki je v avdio krogih na sporedu čisto prevečkrat. Osebno sem je že nekaj let sit.
Zdrav razum govori, da boš finančno prišel lepše skozi z Windows računalnikom.
Navaditi se uporabljati nov DAW, je precej enostavno. V kolikor so ti jasni principi.Vsak ima sicer svoje posebnosti, ampak za moje pojme se precej hitro ufuraš. Če pa se ti zdi, da so Logicovi plugini in instrumenti tako boljši od ostalih in da bo tvoje delo nemogoče s katerim drugim programom, potem pa je izbira jasna.
Vse alternative Logicu ponujajo demo verzijo. Preizkusi jih.
Verjetno poznaš forum Gearslutz. Tam boš precej hitreje izvedel, kaj se zdaj splača nabavit / sestavit.
Digitally affected

Zengarden je izjavil:

Oj!
to je debata, ki je v avdio krogih na sporedu čisto prevečkrat. Osebno sem je že nekaj let sit.
Zdrav razum govori, da boš finančno prišel lepše skozi z Windows računalnikom.
Navaditi se uporabljati nov DAW, je precej enostavno. V kolikor so ti jasni principi.Vsak ima sicer svoje posebnosti, ampak za moje pojme se precej hitro ufuraš. Če pa se ti zdi, da so Logicovi plugini in instrumenti tako boljši od ostalih in da bo tvoje delo nemogoče s katerim drugim programom, potem pa je izbira jasna.
Vse alternative Logicu ponujajo demo verzijo. Preizkusi jih.
Verjetno poznaš forum Gearslutz. Tam boš precej hitreje izvedel, kaj se zdaj splača nabavit / sestavit.

Seveda, saj ni da je tezko. Principi so jasni. Logicovi plugini znajo bit koristni sicer za kak sound research ter ogromen sample bank, ki ga ponuja je dovolj pester, da se da iz njega potegnit ven kaksno idejo ko se kreativa ustavi. Vendar se da tudi to drugje dobit, ali pa se nakako skompajla ven te sample in jih imam potem v neki loceni knjiznici na disku, da jih lahko uporabim, ko je za to potreba.

Gearslutz poznam in ga seveda redno spremljam, sem pa hotel se tule v Sloveniji malo podpalit folk, da vidim, kaksno je mnenje pri nas oz. glede na razmere na nasem trgu.

WhiteAngel je izjavil:

A je Windows uporaben za realtime reči? V zadnjo je bil linux+ardour+jack "the thing" za večkanalno snemanje in miksanje z majhno latenco in brez stutteringa.

So ti casi ze mimo. Windows je glih toliko kompetenten OS za te reci kot je Mac, ki itak velja ze leta za audio produkcijski standard s tem, da je velika vecina ljudi ostala na Macu zato, ker so navajeni na okolje in ga ne zelijo spreminjat, jaz sem pa ravno na tisti tocki, kjer se lahko odlocim in presedlam, ker ce bom se nekaj casa cakal se bom tudi jaz pocasi ulenil s tem privajanjem na nove stvari.

Han je izjavil:

iMac učinkovito hladi i9, tako da lahko mirno pozabiš na pečko in odlepljanja zaslona...

A res? Zanimivo da poznam folk, ki se jim je z 7700 in 8700 zaslon odlepu zaradi pregrevanja.
Btw, 9900k je v kisti s konkretnim hladilnikom tezko hladit, kaj sele v tej "tablici"...razen ce so ga lockali na 95W, samo pol niti nikamor ne gre zadeva.

Če poznaš ti folk s to težavo, zanjo ve tudi Jabolko d.d., ki je nove modele ustrezno prilagodilo, da se to ne more ponoviti... i9 niso nič posebno lockali, jim pa Intel zagotovo dobavlja boljše čipe...

Hudo, so celo sposbni fiziko prelisicit. Hudi tej pri jabukih.
Verjetno so porihtali ja, tako kot tipkovnice :))

opeter ::

Tipkovnice občasno še vedno odletijo, tako kot to počnejo metulji.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Guglaj iMac 9900K overheat... Zaenkrat se nihče ne pritožuje... Pravzaprav so vsi presenečeni, kako dobro deluje i9, sploh v navezi z Vego.

Meizu je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

O hackintoshu sem ze razmisljal ampak sem malo skepticen glede podpore ter morebitnih nestabilnosti sistema, zaradi cesar sem lahko med postopkom snemanja ob posnetek in zivce izvajalcev.

Lahko da cisto streljam mimo, se mi pa to ne zdi neka proper profi solucija. Se pa z veseljem motim, ce temu ni tako. :)

Pa baje niti ni neka huda umetnost. Dokler ti se dela star MAC vsaj za silo morda vzporedno poskusi s Hackintoshem. Potem imas vsaj potolazis izvajalce, da je bil problem zacasen. :)

Ce bodo res sli stran od Intela, potem zna biti, da to potem vec ne bo mozno. Tako, da ce ne bos dvignil cen na nivo kjer lahko ostanes pri Applu, je sedaj morda cas, da zacnes z Winsi dokler ti star Apple se deluje in lahko v sili preklopis nazaj.

Morda se to. Sicer ne vem, kako zadeve povezes na Maca, ampak pred leti, ko sem bil se student sem pomagal delat majhen studio. Nabor strojne opreme v smislu zunanjih zvocnih s Phantom power vhodi itn. je bil za Winse zelo sirok.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

https://thewindowscentral.com/logic-pro...

A tole pomaga?

Potem lahko sestaviš kako konkretno Xeon mašino, recimo:

https://www.ebay.de/itm/HP-Workstation-...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

misticnimrk ::

I'll just leave this here ...
'Skonfiguriraj si svoj mac'

TheBlueOne je izjavil:

Meizu je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Pa baje niti ni neka huda umetnost. Dokler ti se dela star MAC vsaj za silo morda vzporedno poskusi s Hackintoshem. Potem imas vsaj potolazis izvajalce, da je bil problem zacasen. :)

Ce bodo res sli stran od Intela, potem zna biti, da to potem vec ne bo mozno. Tako, da ce ne bos dvignil cen na nivo kjer lahko ostanes pri Applu, je sedaj morda cas, da zacnes z Winsi dokler ti star Apple se deluje in lahko v sili preklopis nazaj.

Morda se to. Sicer ne vem, kako zadeve povezes na Maca, ampak pred leti, ko sem bil se student sem pomagal delat majhen studio. Nabor strojne opreme v smislu zunanjih zvocnih s Phantom power vhodi itn. je bil za Winse zelo sirok.

Defintivno, nabor opreme za Windows je vsaj tako sirok kot za Apple. Itak se za stacionarne studijske namene uporablje eksterne naprave, tako da so integrirane resitve v racunalnikih precej irelevantne (zvocna kartica), pride pa to v postev, ko nekje izvajas live performance, tam pa naceloma Macbooki prednjacijo, ker ne rabis s sabo nosit eksternih konverterjev, imas ze v laptopu premium Apogee konverter. Ampak to so bolj sitnice, eksterno napravo enostavno prikljucis v laptop in je to to. En kovcek vec za znosit. Pa se to je arguably mit, je pa res, da pac integrirana solucija pri windows laptopih pod cenovnim rangom macov seveda ne bodo parirali ampak to je jasno.

Invictus je izjavil:

https://thewindowscentral.com/logic-pro...

A tole pomaga?

Potem lahko sestaviš kako konkretno Xeon mašino, recimo:

https://www.ebay.de/itm/HP-Workstation-...

Tale windows port mi je poznan in vem da potencialno deluje, je pa to zelo stara razlicica Logica (najbrz se preden je Apple sploh kupil Logic in je mogoce celo obstajala Windows razlicica tiste case (lahko da se motim). Danes je zunaj ze Logic Pro X (10ka) in je veliko bolj expanded v funkcionalnosti ter naboru pluginov/samplov, ki ga ponuja.

Vse kaze na to, da bom presaltal na Windows sistem in malo razbremenil denarnico.

Kar se pa prometa studija tice, kot so nekateri omenjali v temi: Ni lahko, se tisti, ki imajo vrhunsko opremo pri nas v Sloveniji (npr. SSL mesalne mize za 100k€ + se mnogo vec), si kvecjemu lahko privoscijo ceno kaksnih 500eur na snemalni dan, kar je v primerjavi z investicijo zelo nizka cena. MacPro za 5k€ je v primerjavi financni prdec v morje. Jaz seveda nisem se na tej stopnji (ce sploh kdaj bom), tako da iscemo alternative, PC kista izgleda kot super ideja, preostanek 4k€ pa raje porabim za nakup profi analogne opreme, kar je vecji plus kot sijoca metalna skatla z jabko na njej.

Ce smo ze pri tem in ce poskusamo ostati relativno realni, a se mogoce komu svita kaksna bi bila realna fer cena za Macbook Pro Retina early2015, 8gb rama, 256gb SSD ter osnovni CPU? Po bolhi vidim, da se cena giblje nekje okrog 700€, je to realna cena ali je to bolj zajebancija?

errhec ::

https://www.reaper.fm

Naj bi bil podoben LPXu ima tudi preobleko ki ti posnema LPX.
dd

errhec je izjavil:

Yes, to je moj realen adut za "presalt" na Win okolje.

kateNite ::

errhec je izjavil:

Baje je dober ja. Sam meni se ga ne da učit.

To sm naredu z Fl 12 , gross beat, sub se ne spomnem kako sm naredil. Bassline tud se ne spomnem točno, je pa meni ful hud komad res. Je pa izdan kot nek x project. Check it out Meizu! https://open.spotify.com/track/0Aqb2wRi...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zlaga se workstation za DAW

Oddelek: Pomoč in nasveti
81103 (747) Meizu
»

Stacionarni komp (in izbira OSa) za development in glasbo

Oddelek: Kaj kupiti
51035 (798) jakan123
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12329339 (23852) s1m0n
»

Nakup: iMac ali PC? :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
456838 (5674) Mr Hilter

iMac i7 27" SSD ali PC + 27" monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5313104 (11225) jazbec

Več podobnih tem