Forum » Pomoč in nasveti » AM2 osnovna plošča - težava
AM2 osnovna plošča - težava
Leprechaun ::
Imam težave z AM2 ploščo iz daljnega leta 2009. V rabi ni bila zadnjih 6-7 let (oz. priklopljena občasno za diagnostiko), na njej sem do tedaj imel Semprona le-1200 (za današnje razmere popolnoma neuporaben CPU). Po svoje mi je bilo malce škoda, da je ležala v kotu, zato sem za 5EUR dokupil Phenom X4 9500.
Še preden sem ga dobil sem ploščo priklopil in opazil, da ena izmed ram rež ne deluje - plošča ima samo 2. Ko sem imel nazadnje priključeno (že lep čas nazaj) je delovalo bp. Preveril sem kondenzatorje in izgleda, da na enem na vrhu pušča elektrolit (ni pa napihnjen), ostali izgledajo ok. Bi lahko bil razlog v tem? Računalnik se zažene normalno, če v "defektni" reži rama ni nameščenega - težava sta v tem primeru zgolj 2 reži.
Kondenzator je 16V 470uF 105c.
Še preden sem ga dobil sem ploščo priklopil in opazil, da ena izmed ram rež ne deluje - plošča ima samo 2. Ko sem imel nazadnje priključeno (že lep čas nazaj) je delovalo bp. Preveril sem kondenzatorje in izgleda, da na enem na vrhu pušča elektrolit (ni pa napihnjen), ostali izgledajo ok. Bi lahko bil razlog v tem? Računalnik se zažene normalno, če v "defektni" reži rama ni nameščenega - težava sta v tem primeru zgolj 2 reži.
Kondenzator je 16V 470uF 105c.
- spremenil: Leprechaun ()
DeeCoy ::
Kateri kondenzator pušča? Slikaj od blizu, lahko je tudi to razlog, čeprav dvomim.. Očisti reže z alkoholom. Zna pomagat, sploh, če se je nabral prah.
737 ::
Na takšnih ploščah je treba menjati precej elektrolitskih kondenzatorjev. Še posebej, če je delovala v premajhnem ali slabo prezračenem ohišju. Elektroliti imajo omejeno življensko dobo, ki z višanjem temperature še pada. Kondenzatorje je treba menjati s kakovostnimi low-ESR elektroliti, saj so tokovi skoznje tudi blizu 100 A. Dobijo se pri Farnell-u ali Mouser-ju.
S plošče odcinimo enega po enega vse elektrolite, tudi tiste, ki so na videz še dobri, tudi teh bo kar nekaj že suhih. Vsakega pomerimo z ESR metrom in slabe zamenjamo z novimi. Pazimo na polariteto. Po opravljenem postopku bo najverjetneje oživel tudi okvarjen pomnilniški port.
S plošče odcinimo enega po enega vse elektrolite, tudi tiste, ki so na videz še dobri, tudi teh bo kar nekaj že suhih. Vsakega pomerimo z ESR metrom in slabe zamenjamo z novimi. Pazimo na polariteto. Po opravljenem postopku bo najverjetneje oživel tudi okvarjen pomnilniški port.
Mr.B ::
Na koncu bo ceneje kupiti rabljeno plato...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Leprechaun ::
Ne, saj imam doma nekaj defektnih plošč z ok kondenzatorji, to ni problem :), če mi ne bi bilo škoda plošče, ne bi nabavljal niti procesorja ampak vse skupaj nekomu podaril. To bo neke vrste hoby računalnik za kakšne malenkosti in občasne retro špile. Malo vaje v spajkanju pa ni še nikomur škodilo.
Poizkusim menjati in sporočim rezultate.
Poizkusim menjati in sporočim rezultate.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Leprechaun ()
Han ::
Odspajkat dober rabljen kondi iz tiskanega vezja, brez da ga poškoduješ, ni tako enostavno. Ker bo imel (pre)kratke "noge", ga boš zelo težko prispajkal na drugo plato...
Baja ::
OP ma očitno doma vso potrebno opremo, naj proba. mene bi bolj skrbeli OK kondiji z defektnih plat :)
Dr_M ::
Odspajkat dober rabljen kondi iz tiskanega vezja, brez da ga poškoduješ, ni tako enostavno.
Ce nisi prevec nasilen, je precej enostavno. Mal moras imet obcutka in gre.
Pa precej pomaga, ce imas pomocnika zraven.
Sem na tak nacin popravil ziher 10 plat, vse bp. Od ~50 odlotanih kondijev sem unicil eneg, ker sem ga prehitro dol potegnil.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
hojnikb ::
ti ram slot ne dela na obeh procesorjih? Lahko da je problem tudi v procesorju, da ima kakšen slab pin za dram ali slab memory controller.
#brezpodpisa
Duhec ::
Če je to plata Gigabyte GA-M61SME-S2L potem boš moral najprej pokukat v bios, če imaš zadnjo verzijo (F5J).
Vmesne verzije so začele podpirati tudi AM2+ cpu-je ala Phenom X4 9500.
Poglej si CPU support.
Če nimaš zadnjega ga preko Q-Flasha flešni. Imaš navodila.
Skratka odgovori na vprašanje, ki ga je zastavil @hojnikb.
Kondenzator zaenkrat pusti, meni ni sumljiv.
Raje najprej očisti prah iz spominskih rež in natančno poglej, če ni kje v prvi reži skrivljen pin.
Imaš dve enaki (firma, kapaciteta, hitrost...) ram palčki?
Vmesne verzije so začele podpirati tudi AM2+ cpu-je ala Phenom X4 9500.
Poglej si CPU support.
Če nimaš zadnjega ga preko Q-Flasha flešni. Imaš navodila.
Skratka odgovori na vprašanje, ki ga je zastavil @hojnikb.
Kondenzator zaenkrat pusti, meni ni sumljiv.
Raje najprej očisti prah iz spominskih rež in natančno poglej, če ni kje v prvi reži skrivljen pin.
Imaš dve enaki (firma, kapaciteta, hitrost...) ram palčki?
http://blackbird.si/
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Set za spajkanje (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10348 (8072) | He-Man |
» | popravilo napajalnika za namizni PCOddelek: Strojna oprema | 2339 (1687) | Ikspe |
» | Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15333 (11013) | Pyr0Beast |
» | Kje do točno določenega kondenzatorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6345 (5834) | VolkD |
» | Dodajanje kondenzatorjev (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6520 (5644) | OwcA |