» »

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile. Toda v nasprotju z lanskimi govoricami, ki so sicer zadele, da gre za dvozaslonsko napravo, bo operacijski sistem Googlov. V Redmondu so se očitno odločili, da bodo raje tekmovali na polju aplikacij in same strojne opreme. Duo je torej poklopni telefon z dvema zaslonoma - in ne enim upogljivim kot Samsungov Fold. Ekrana sta velika po 5,6 palca in ju je mogoče zasukati za poln krog ter napravo uporabljati na poljuben način, denimo kot tablico ali "knjigo". V notranjosti je trenutno Snapdragon 855, kar pa ni finalno, kajti Duo predvidoma prispe šele prihodnji božič, se pravi 2020. Do takrat naj bi inženirji in predvsem razvijalci aplikacij izkušnjo izpilili dovolj, da ta telefon ne bo končal v pozabi kot pretekli podobne sorte.

V večzaslonskost v Microsoftu evidentno polagajo znatne upe, kajti naslednji izpostavljeni prototip sliši na ime Surface Neo in je dvozaslonski dva-v-enem, se pravi križanec med tablico in laptopom, ki spominja na stari prototip Courier. Na njem teče povsem nova različica Oken - Windows 10X, namenjena prepogljivim oziroma poklopnim napravam vseh vrst. Zaradi tega je prirejena dotikabilnosti in poganjanju različnih programov na vsakem od zaslonov, povsem spremenjen je tudi meni Start, ki nima več živih ploščic. Neo ima prav tako 360-stopinjski tečaj kot Duo, le da sta ekrana velika po 9 palcev. Zanimiva je dodatna modrozoba tipkovnica, ki se jo lahko z magneti pritrdi preko dela spodnjega zaslona; v tem primeru se njegov preostanek spremeni v mini zaslonček ali "WonderBar", ki se kontekstualno odziva na aktivno aplikacijo. Za nameček bo v njem tiktakal prihajajoči Intelov procesor Lakefield, se pravi prva implementacija tehnologije 3D čipov Foveros. Žal ne o Neu ne o Lakefieldu še ne vemo dosti več, saj tudi ta naprava pride šele čez dobro leto.

Slušalke Surface Earbuds kažejo, da področje pametnih ušesnih napravic zares postaja eno od pomembnih bojišč uporabniške elektronike. V nasprotju z nedavno najavljeno Amazonovo različico je Microsoftova precej elitističen primerek, z nalepko 250 dolarjev (vse cene so brez davka). V zameno so Earbuds nabasane z elektronsko pametjo, osrediščeno predvsem okrog njihovega ekosistema, saj znajo govor v realnem času pretvoriti v tekst za Office 365 in prevajati. Začuda je videti, da ne poznajo dušenja hrupa, bo pa bržkone navdušila baterija, ki naj bi zmogla osem ur pogovarjanja. Prispejo decembra.

Celo pričakovane posodobitve navadnih tablic in prenosnikov niso minile brez presenečenj. Poleg Surfaca Pro 7, ki je dobil vtič USB-C ter Intelov CPU desete generacije, so namreč najavili Surface Pro X z Armovim sistemskim čipom in Okni 10. Čip SQ1 je napravljen v sodelovanju s Qualcommom, se pravi na osnovi Snapdragona, in z dodatnim vezjem za strojno učenje. V primerjavi s telefoničnimi je očitno precej navit, saj deluje pri sedmih vatih, kar naj bi Surface Pro X napravilo trikrat učinkovitejšega od šestice. Pro X zato ni varčna in šibka naprava kot pretekli Microsoftovi poskusi z Armovimi vezji, temveč premijska delovna mašina. Kako se rešitev obnese, bomo videli 2. novembra, ko dospe v zameno za tisočaka in navzgor.

Veja prenosnikov medtem dobiva tretjo inačico. Surface Laptop 3 prispe 22. oktobra, in sicer v dveh izvedenkah. Tako 13,5- kot 15-palčna bosta lahko nosili Intelov zadnji CPU Ice Lake in USB-C, nepričakovana pa je bila dodatna 15-palčna različica, v kateri je posebej Surfacu prirejena inačica AMDjevega APUja Ryzen 3000! Se pravi, gre za CPU arhitekture Zen+, spojen z grafiko Vega. To je prvo sodelovanje AMDja in Microsofta pri Surfacih, ki je bržkone tudi posledica izkušenj z Xboxi. Za Surface Laptope 3 bodo ravno tako zahtevali od tisočaka dolarjev navzgor.

24 komentarjev

LeQuack ::

Zgleda so res čisto obupali nad Windows sistemom, kar se tudi sicer vidi pri posodobitvah.
Quack !

Ganon ::

LeQuack je izjavil:

Zgleda so res čisto obupali nad Windows sistemom, kar se tudi sicer vidi pri posodobitvah.


Kaj? :|

FireSnake ::

Zanimivost: 15 inčni "površinar" ima AMD procesor, cenejša trinajstka pa Intelovega.

Vir:
https://finance.yahoo.com/news/amd-micr...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Aggressor ::

Intel je lahko v obeh, 15tka ima možnost AMDja.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Lonsarg ::

Zadnje desetletje so Microsoftove predstavitve enostavno sci-fi v primerjavi z vsakdanjostjo konkurence.

Pa če pustimo "sci-fi" dvojnih zaslonov pri miru. Največji distruptor tukaj je Qualcomov 7W ARM čip ki naj bi bil primerljiv ali bolši od 15W Intel I5 xxxU serije.

Vstopamo v obdobje ARM procesorjev, Microsoft je začel, Apple pa bo sledil v par letih ko bo MacBook prešel na ARM. Že samo če pogledaš dizajn Surface Pro X (ARM) in Surface Pro 7(x86) vidiš da je x86 izgubil svoj primat, zaradi potrebe po hladilniku trpi vse. Surface Pro X je enostavno prva konkretna sprememba v zgodovini Pro linije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Mavrik ::

A imaš za tale QC dejansko kake benchmarke pri roki? Ker QCjevi ARMi niso bili nekaj blesteči v teh zadnjih letih, manjko hlajenja pa poklekne praktično vsak laptop in telefon, kar sem ga videl. Vključno z Appli.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

WhiteAngel ::

Pro X zato ni varčna in šibka naprava kot pretekli Microsoftovi poskusi z Armovimi vezji, temveč premijska delovna mašina. Kako se rešitev obnese, bomo videli 2. novembra, ko dospe v zameno za tisočaka in navzgor.


Kva so marketingarji sposobni sproducirat ej. Premijska mašina s pasivnim hlajenjem :| Za browser poganjat je hitro dovolj. Kaj, boš špile in autocad gor laufov?! My ass ;(( In to z emulacijo za x86? Za jurja+ evrov? Wtf.

filip007 ::

Me čudi, da niso predstavili WindowsX Linux z Windows podsistemom.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

WhiteAngel ::

Edini dve firmi, ki znata proper notebooke delat sta Dell in Asus. Mogoče še Elitebook serija od Hpja. Vse ostalo so pa postala neka butična dizajnerska sranja (apple, ms) ali pa cheap ass kitajska plastika (lenovo, acer).

Zgodovina sprememb…

jype ::

filip007 je izjavil:

Me čudi, da niso predstavili WindowsX Linux z Windows podsistemom.
Ni več daleč dan:

https://www.phoronix.com/scan.php?page=...

BT52 ::

Mavrik je izjavil:

A imaš za tale QC dejansko kake benchmarke pri roki? Ker QCjevi ARMi niso bili nekaj blesteči v teh zadnjih letih, manjko hlajenja pa poklenke praktično vsak laptop in telefon, kar sem ga videl. Vključno z Appli.


Apple misliš takšno hlajenje... :D

Lonsarg ::

@Mavrik, benchmark z Intel i5 U serijo je od Qualcoma, zato ga je res treba morda jemati z rezervo. Ampak kljub temu če ne drugega je vsaj v istem rangu, naj bi bil minimalno faktor 2 poskok glede na 850. 8cx je prvi Qualcomov čip ki je preveč požrešen za telefone in je torej tablet+ only:
https://www.pcworld.com/article/3397783...

Intel je pokazal max kar zmore v fanless produktu v Surface Go, ki je by the precej hitra zadevca (zdajle tipkam na njem). A Qualcomm je pokazal da lahko pri istih Watih naredi 2x več, tako da komaj čakam upgrade od Surface Go, ki bo imel manjši bezel, bolšo baterijo, večjo hitrost in vse to zahvaljujoč ARM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

vostok_1 ::

Jz res ne razumem več tega "napredka".
Danes mi spletne strani delajo vedno počasneje, a posredujejo nič več informacij kot html iz leta 1998.
S-T, ki je skoraj nespremenjen že 20 let bi delal na Pentiumu 3 čist uporabno.
Mogoče kak google maps res rabi dodaten acceleration, ampak pomojem nič več kot je bil zmožen klasičen Voodoo 2.

Izven entertainmenta je napredek v IT samemu sebi namen. Dodane vrednosti je iz leta v leto asimptotično manj. Gre zgolj za bulšitiranje.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

tony1 ::

But, but, vse to lahko počneš na mini ekranu smart-phona! The phone's smart, so it makes you... smartish as well!! :D

PH03N1X ::

Škoda da niso predstavili naslednika Surface Booka, s kakšno RTX 2080 bi 2 in 1 bil fenomenalen.

Dr_M ::

jype je izjavil:

filip007 je izjavil:

Me čudi, da niso predstavili WindowsX Linux z Windows podsistemom.
Ni več daleč dan:

https://www.phoronix.com/scan.php?page=...


Leto Linuxa 1999 kliče in hoče svojo slabo šalo nazaj. :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

zmaugy ::

Ah, spet sem v predlogih tem preveč pričakoval od M$. Namesto da bi naredili Win Duo, ki bi bil tablica, mini notebook in velik telefon z Windows OS, ki bi, če bi spilili OS, naredil ostalim ponudnikom celo štalo, so naredili pač še en tam neki Androidni telefon, za katerega vsem dol visi, ne samo to, killer kombinacija dveh fukfehtarskih vendorjev - Google in M$ - folk bo zagotovo stal v vrstah, da bo to kupil in ga fasal bez vazeljini od dveh naenkrat.
M$ - kam se pride s povprčnim BSom.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: MrStein ()

MrNighthawk ::

Najbrž edina verzija foldable telefona/računalnika vredna omembe. Me pa zanima kakšna bo verzija/tema Androida. Obstaja verjetnost, da se bo v bodoče res dalo kupit Samsung Galaxy MS edition. Google play in MS prednaložene aplikacije. Kar bi moral MS naredit že pred časom.

Surface Book 15' je sicer lep ampak za manj kot jurja lahko dobiš Lenovo 15' i5 gtx 1650 256 ssd + 1tb hd.

WhiteAngel ::

vostok_1 je izjavil:

Jz res ne razumem več tega "napredka".
Danes mi spletne strani delajo vedno počasneje, a posredujejo nič več informacij kot html iz leta 1998.
S-T, ki je skoraj nespremenjen že 20 let bi delal na Pentiumu 3 čist uporabno.
Mogoče kak google maps res rabi dodaten acceleration, ampak pomojem nič več kot je bil zmožen klasičen Voodoo 2.

Izven entertainmenta je napredek v IT samemu sebi namen. Dodane vrednosti je iz leta v leto asimptotično manj. Gre zgolj za bulšitiranje.


+1 :))

zmaugy je izjavil:

Ah, spet sem v predlogih tem preveč pričakoval od M$. Namesto da bi naredili Win Duo, ki bi bil tablica, mini notebook in velik telefon z Windows OS, ki bi, če bi spilili OS, naredil ostalim ponudnikom celo štalo, so naredili pač še en tam neki Androidni telefon, za katerega vsem dol visi, ne samo to, killer kombinacija dveh fukfehtarskih vendorjev - Google in M$ - folk bo zagotovo stal v vrstah, da bo to kupil in ga fasal bez vazeljini od dveh naenkrat.
M$ - kam se pride s povprčnim BSom.


Za to rabiš jajca in sposobne inženirje, ki so slišani. Ne vem, če ima MS kar koli od tega. Pač bodo marketingarji furali svoj Azure in Office še naslednjih 10 let, potem pa počasi šli pod vodo.

Zgodovina sprememb…

Vazelin ::

Slušalke je oblikoval kar CEO?:))
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Looooooka ::

WhiteAngel je ocitno na gobicah, ker se nobene stevilke ne ujemajo z napisanim.
Prakticno na vseh podrocjih prodaje jim gre samo se v plus.
Pa ocitno so za razliko od hruskovcev pripravljeni celo inovirat. Ce se jim poleg surface laptopov kdaj dvigne prodaja telefonov lahko mirno spet probajo spacat skupaj kaksen windows 10 phone os. Z webassembly-jem bi se znalo vecino aplikacij v prihodnosti zagnati na kateremkoli operacijskem sistemu tako, da ti dejansko izgubljajo pomen pri vsakdanjih opravilih.
Meni je samo vazno, da so na telefonu aplikacije za njihov ekosistem. To na katerem OS-ju laufajo je nepomembno dokler ta ne onemogoca dostopa do storitev.
Za PC gaming se pa se zmeraj ve kdo je na prvem mestu.

||_^_|| ::

Kul novosti. Različne Surface Pro uporabljam že 5 let kot moj primarni računalnik in se odlično obnese (no..razen baterije:)), ampak na mizi je itak na docku.

Najbolj me zanima, kako se bo obnesel Pro X na ARM..

Ahim ::

WhiteAngel je izjavil:

Edini dve firmi, ki znata proper notebooke delat sta Dell in Asus. Mogoče še Elitebook serija od Hpja. Vse ostalo so pa postala neka butična dizajnerska sranja (apple, ms) ali pa cheap ass kitajska plastika (lenovo, acer).

Kateri Asusov model imas v mislih? Jaz imam (po sluzbeni dolznosti) neko ROG sranje, ki ima sicer res relativno hiter CPU in prostor za obilico RAMa (32 GB), ampak je notri navesenih cel kup neumnosti (invaliden diskretni GPU, ki bi bil neuporaben za 3D igrice in je odvec za normalno delo, milijon butastih LEDic, itd.), ki povzrocajo hrup dodaten ventilatorja in poskrbijo, da baterija drzi samo nekaj ur (niti pol dneva se ne da delati na baterijo, kaj sele da bi zdrzala 8 ur). Tudi dizajn ohisja je katastrofalen, tako da takoj zmanjka USB portov; da ga vklopis ali izklopis pa moras vsakic odpirati monitor?! Plastic-fantastic ...

Glede na to, da je celotna zadeva ze s tem mini 15" monitorjem nenormalno tezka, je po eni strani razumljivo, da niso notri hoteli tlaciti se vecje baterije, ceprav jo za normalno uporabnost krvavo potrebuje, lahko pa samo ugibam koliko teze (in se povecane porabe) bi se dodal vecji (17") monitor, da bi ta "prenosnik" postal dejansko uporaben se kako drugace, kot da je ves cas priklenjen na opeko od napajalnika (se ~1 dodaten kg) in zunanji monitor.

Meni se zdi to vse prej kot "proper notebook" - je kilav namiznik (kot NUC, samo bistveno tezji in vecji) s slabo izbiro komponent (npr. 250 GB SSD leta 2019, zelo glasen ventilator pri cemerkoli razen pri 0% obremenitvi, zunanji monitor deluje samo na diskretnem GPUju, da bosta ja poraba in hrup cim vecja?!), ki to poskusa prikriti z LEDicami. Tipkovnica je klasicno za en drek (tako je z vsemi prenosniki), tako da potrebujes tudi zunanjo tipkovnico in mis. Edini potencialni plus, katerega sicer sam pri njem se nisem imel priloznosti izkoristiti, se mi zdi "vgrajeni UPS". Vse ostalo so sami minusi, cena je pa tudi lepo napihnjena.

Mavrik ::

ROG je gaming serija ki pač ni namenjena službeni uporabi in gamerji eksplicitno iščejo stvari čez katere se ti pritožuješ. Zenbooki so super.

Če rabiš poslovni laptop, moraš kupiti poslovni laptop a ne?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Andro

Oddelek: Novice / Ostale najave
2411848 (9957) Mavrik
»

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Oddelek: Novice / Windows Mobile
187306 (1724) mtosev
»

Microsoft predstavil Hololens VR, Surface 4, nove telefone, prenosnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12841660 (32908) boolsheat
»

Microsoft razprodaja še Surface Pro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
15548394 (43404) HunterMan
»

Microsoft objavil cene Surface tabletov, ne bodo cenejši od iPadov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
6819601 (16196) Lonsarg

Več podobnih tem