Forum » Pomoč in nasveti » Prosim za pomoč - Excel
Prosim za pomoč - Excel
mp5 ::
Pozdravljeni!
Prosim vas za pomoč pri pretvorbi vrednosti v Excelovi tabeli. Določeno obdobje bi rad spremenil v besedilo. Primer:
Omenjeni zapis bi rad spremenil v sledeče: Janez Novak: januar, februar, marec....2000, januar, februar, marec...2001...junij 2018
Dejansko ni potrebe po letnici v zapisu, ker slednjo lahko vnesem ročno. Rad bi, da se datumsko obdobje spremeni v besedilo.
Je to mogoče?
Za vse nasvete in pomoč se vam vnaprej zahvaljujem. Lp
Prosim vas za pomoč pri pretvorbi vrednosti v Excelovi tabeli. Določeno obdobje bi rad spremenil v besedilo. Primer:
Omenjeni zapis bi rad spremenil v sledeče: Janez Novak: januar, februar, marec....2000, januar, februar, marec...2001...junij 2018
Dejansko ni potrebe po letnici v zapisu, ker slednjo lahko vnesem ročno. Rad bi, da se datumsko obdobje spremeni v besedilo.
Je to mogoče?
Za vse nasvete in pomoč se vam vnaprej zahvaljujem. Lp
reeves ::
Tole je pa res čudna želja. In vsi meseci naj bi bili v isti celici? A lahko vprašam zakaj mora biti ravno takšna oblika zapisa. Se mi zdi, da bi rad dosegel nekaj, kar se da tudi na drugačen način. Štetje mesecev zaposlitve ni problem (=DATEDIF(B2;C2;"m").
rokp ::
Naredis .xlsm datoteko, pritisnes Alt-F11, izberes Insert->Module, pastas spodnjo kodo (na hitro spackana, bi morala biti enostavno berljiva, ce je potreben kaksen popravek), za polja uporabis =razpon(B2;C2)
Function razpon(first As Date, last As Date) Dim d As Date d = first Dim s As String s = Mesec(DatePart("m", d)) While d < last d = DateAdd("m", 1, d) s = s & ", " & Mesec(DatePart("m", d)) If DatePart("m", d) = 12 Or d >= last Then s = s & " " & DatePart("yyyy", d) End If Wend razpon = s End Function Function Mesec(i As Integer) As String Select Case i Case 1 Mesec = "januar" Case 2 Mesec = "februar" Case 3 Mesec = "marec" Case 4 Mesec = "april" Case 5 Mesec = "maj" Case 6 Mesec = "junij" Case 7 Mesec = "julij" Case 8 Mesec = "avgust" Case 9 Mesec = "september" Case 10 Mesec = "oktober" Case 11 Mesec = "november" Case 12 Mesec = "december" End Select End Function
Zdravo!
Nikoli še nisem pretvarjal dokumeta v .xlsm datoteke, prav tako še nisem nikoli delal z Microsoft Visual basic orodjem. Sem pregledal nekaj videov in poskušal, vendar mi ne gre. Mi lahko prosim bolj detajlno opišeš postopek oz. me vodiš skozi postopek. Hvala
Nikoli še nisem pretvarjal dokumeta v .xlsm datoteke, prav tako še nisem nikoli delal z Microsoft Visual basic orodjem. Sem pregledal nekaj videov in poskušal, vendar mi ne gre. Mi lahko prosim bolj detajlno opišeš postopek oz. me vodiš skozi postopek. Hvala
rokp ::
Dokument shranis kot .xlsm - tam, kjer vpisujes ime datoteke (Save As), imas sedaj verjetno spodaj napisano "Excel Workbook (*.xlsx)", namesto tega izberes "Excel Macro-Enabled Workbook (*.xlsm)". V slovenskem Excelu so verjetno izrazi malenkost drugacni.
Ko imas .xlsm odprt, pritisnes Alt-F11, odpre se ti "Microsoft Visual Basic for Applications".
V meniju "Insert" izberes "Module", odpre se ti novo okno, kamor prilepis zgornjo kodo, nato pa v tabeli v ciljno polje vpises formulo "=razpon(celica_s_prvim_datumom;celica_z_zadnjim_datumom)".
Ko imas .xlsm odprt, pritisnes Alt-F11, odpre se ti "Microsoft Visual Basic for Applications".
V meniju "Insert" izberes "Module", odpre se ti novo okno, kamor prilepis zgornjo kodo, nato pa v tabeli v ciljno polje vpises formulo "=razpon(celica_s_prvim_datumom;celica_z_zadnjim_datumom)".
Super :) Dela! Res hvala. Lp
rokp
Prosim poglej še zasebna sporočila. Hvala
rokp
Prosim poglej še zasebna sporočila. Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mp5 ()
Twixz ::
Pozdrav,
rabil bi pomoč, če morda kdo ve, kako narediti tabelo v excelu za urni plan dela.
Plan dela je čez teden fixen, jaz pa bi vnašal v tabelo planirane delovne ure delavcev, ter tako dobil na koncu meseca nek izračun +/- ur.
Kako bi se dalo to narediti?
rabil bi pomoč, če morda kdo ve, kako narediti tabelo v excelu za urni plan dela.
Plan dela je čez teden fixen, jaz pa bi vnašal v tabelo planirane delovne ure delavcev, ter tako dobil na koncu meseca nek izračun +/- ur.
Kako bi se dalo to narediti?
prtenjam ::
Pozdravljeni,
Vaše vprašanje je preobširno, saj je vprašanje ali res želite doseči samo to, kar pišete ali še kaj več. To kar ste napisali je namreč trivialno. Predpostavimo vrstico, kjer piše:
Izračun ure je preprost (B - A === zahtevano število ur), (D - C === dejansko število ur). Tisto kar torej zanima vas pa je (recimo da gre za tretjo vrstico delovnega zvezka):
Vendar pozor na ta način bi dobili neko realno številko, ki Excelu predstavlja čas. Kako je v Excelu predstavljen čas, si preberite tukaj. Glede na to da vi kot rezultat pričakujete ure, je torej stvar potrebno pomnožiti s 24 in dobite sledečo formulo:
To je to v najpreprostejši različici
Vaše vprašanje je preobširno, saj je vprašanje ali res želite doseči samo to, kar pišete ali še kaj več. To kar ste napisali je namreč trivialno. Predpostavimo vrstico, kjer piše:
- v koloni A planirani prihod na delo,
- v koloni B planirani odhod z dela,
- v koloni C dejanski prihod na delo,
- v koloni d dejanski odhod z dela.
Izračun ure je preprost (B - A === zahtevano število ur), (D - C === dejansko število ur). Tisto kar torej zanima vas pa je (recimo da gre za tretjo vrstico delovnega zvezka):
=(D3 - C3) - (B3 - A3)
Vendar pozor na ta način bi dobili neko realno številko, ki Excelu predstavlja čas. Kako je v Excelu predstavljen čas, si preberite tukaj. Glede na to da vi kot rezultat pričakujete ure, je torej stvar potrebno pomnožiti s 24 in dobite sledečo formulo:
=((D3 - C3) - (B3 - A3))*24
To je to v najpreprostejši različici
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si
https://mnet.si
otago ::
Dodatno lahko imas atribute:-> navaden delovni dan, sobota, nedelja oz. praznik, ce smensko delo-zjutraj, popoldan, nocna, kolicnik? Lahko naredis cel CRM s tega.
Ne pozabi na sestevanje / odstevanje casa npr. start 16.12 16:00, konec 17.12. 02:00, da ne dobis zmazka(negativnih vrednosti).
Ne pozabi na sestevanje / odstevanje casa npr. start 16.12 16:00, konec 17.12. 02:00, da ne dobis zmazka(negativnih vrednosti).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
Twixz ::
Zdravo,
vem da je že nekaj časa minilo ampak jst samo rabim za ure in minute da se sproti sešteva oz. odšteva.
Prilagam sliko kaj rabim.
Torej v B2 imam plan dela, v B3 imam čas dela ki ga je opravil nek delavec, v B4 bi pa da mi sproti sešteva oz. odšteva stanje ur glede na plan. V minutah oz. urah. In mi potem v celici AC4 za vse 4 tedne vrže ven stanje ur po opravljenih 4h tednih.
Ko dam sum B2:AC2 mi vrže ven 16:00. Nekaj moram še narediti pa ne znam.
Dal sem tudi oblikuj celice, po meri, čas, hh:mm/AM/PM ampak ne pomaga.
vem da je že nekaj časa minilo ampak jst samo rabim za ure in minute da se sproti sešteva oz. odšteva.
Prilagam sliko kaj rabim.
Torej v B2 imam plan dela, v B3 imam čas dela ki ga je opravil nek delavec, v B4 bi pa da mi sproti sešteva oz. odšteva stanje ur glede na plan. V minutah oz. urah. In mi potem v celici AC4 za vse 4 tedne vrže ven stanje ur po opravljenih 4h tednih.
Ko dam sum B2:AC2 mi vrže ven 16:00. Nekaj moram še narediti pa ne znam.
Dal sem tudi oblikuj celice, po meri, čas, hh:mm/AM/PM ampak ne pomaga.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Excel obfuscationOddelek: Programska oprema | 1977 (1672) | SeMiNeSanja |
» | excelOddelek: Programska oprema | 4751 (3360) | xtrat |
» | excell formuleOddelek: Programska oprema | 2165 (1867) | ZePe |
» | [Excel]Vrednost celice = ime dokumentaOddelek: Programska oprema | 4728 (4150) | veteran |
» | Visual Basic in ExcelOddelek: Programiranje | 2671 (2237) | Vesoljc |