» »

Osebnostna rast

Osebnostna rast

bizgech ::

V zadnjem času je zelo popularen izraz "osebna rast" ali pogosteje "osebnostna rast". Ne vem ali gre v obeh primerih za isti pomen ali je to dvoje različno in tudi ne vem kaj točno to je. Prosil bi za razlago, kaj ta točno ta pojem pomeni oz. kako se to vidi. Če dam dva primera: 1) Če človek zraste za par centimetrov, se mu to pozna pri višini. 2) Če se človek zredi za par centimetrov, se mu to pozna pri širini oz. obsegu.

Posledično se v obeh primerih opazi tudi pri teži. Poleg tega se tu lahko hitro določi, kdaj je človek za svoja leta velik/majhen oz. suh/debel. Če grem še korak naprej: Obstajajo celo merila, kako velik in kako težak naj bi bil človek glede na svojo starost. Na kakšnem zdravniškem pregledu te radi opozarjajo na kakšna odstopanja - sploh kar zadeva kilograme. Skratka, pri fizični rasti ni nobenih težav z razumevanjem. Če je pa govora o osebni ali osebnostni rasti, pa nimam pojma, kaj naj bi to pomenilo in kako bi se ta rast lahko zaznavala. Mi zna kdo tole razložit?

jype ::

bizgech je izjavil:

Prosil bi za razlago, kaj ta točno ta pojem pomeni oz. kako se to vidi.
Tako, da se naučiš ločevati zrnje od plev. Postaneš miren, mentalno stabilen posameznik, ki ga loleki ne morejo spraviti ob živce z vztrajnim ponavljanjem, da se bliža konec sveta iz poljubnih očitno izmišljenih razlogov, a hkrati razumeš, kakšen vpliv imaš na ljudi okoli sebe in se odpoveš neodgovornemu početju, ki povzroča škodo.

737 ::

Ta dva izraza ne pomenita telesne rasti. Osebnostna (ali duhovna) rast pomeni predelovanje čustvenih nabojev, ki smo jih dobili ob travmah, večinoma v otroštvu. Možgani jih potisnejo v podzavest, da nas ne ovirajo v vsakdanjem življenju, a dokler niso ozaveščene in predelane, nam povzročajo neprijetne občutke, misli, reakcije, bolezni. Onemogočajo nam biti, kar v resnici smo. Ko jih predelamo, možgani lahko tisti del procesorske moči, ki so jo rabili za prekrivanje, namenijo inteligenci, zdravemu razumu, dobri volji...

Poti osebne rasti je vsaj toliko, kot ljudi. Lahko uporabljamo tisočletja staro znanje afirmacij, zbranih na primer v knjigi Življenje je tvoje avtorice Louise L. Hay. Zadnjih sto let smo priča eksponentnemu razvoju vede, ki je dobila ime pozitivna psihologija. Vsakih nekaj let se razvije nov, hitrejši in močnejši postopek za ozaveščanje in predelovanje preživetih travm. Od starejših naj omenim meditacijo, samohipnozo in post, od novejših pa meditacijo s pomočjo binauralnih zvokov, EFT, PEAT, PSYCH-K. Nekaj avtorjev: Thich Nhat Hanh, Wayne Dyer, Paulo Coelho, Eckhart Tolle.

Kar nekaj linkov o tej temi: https://www.brucelipton.com/other-resou...

Cruz ::

737 je izjavil:

od novejših pa
... si LSD pozabil.

Drugače pa: ko razmišljaš o nakupu kajaka, si osebnostno zrel. :)

P.S. Pozitivna psihologija po mojem mnenju ni najboljši način doseganja osebnostne rasti. Na kratki rok mogoče. Instant družba pričakuje instant rezultate... pozitivna psihologija je cash grab. :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

737 ::

Podzavest je plastična, se pusti preprogramirati, a je lena. Instant rezultatov je malo. Nekaj sem jih že doživel kot PEAT procesor (terapevt), a za to mora biti človek na točki, da je na spremembo že popolnoma pripravljen.

Osebnostna rast je pot, ki traja do smrti. Začne se z dobrimi reztultati, potem pa počutje navadno precej zaniha, ker čustveni naboji pridejo na površje in jih je treba predelati. Ko pridemo do trajnega izboljšanja, potrebujemo nekaj časa, da se na stanje navadimo, potem pa po želji počasi nadaljujemo.

Od kemičnih pripravkov (LSD, antidepresivi, pomirjevala...) trajnih učinkov ni. Travme je treba ozavestiti in predelati, kemija jih le odmakne in je uporabna za premoščanje najhujših trenutkov.

jype ::

737 je izjavil:

Od kemičnih pripravkov (LSD, antidepresivi, pomirjevala...) trajnih učinkov ni.
To ni kar univerzalno res. Z ustreznim doziranjem in spremljajočimi dejavnostmi se močno halucinogene snovi že dolgo časa učinkovito uporablja v psihoterapiji, seveda pa zaradi prepovedi mnogih od teh snovi precej manj, kot bi se jih lahko.

737 ::

Bo držalo, a učinkovite substance so prepovedane precej bolj, kot trde droge. Poleg LSD bi omenil DMT (Ayahuasca), peyote in ibogain.

sparovcek2 ::

Kako izmeriš osebnostno rast? Ne moreš je. Ha-ha...

V aktualnem kontekstu je IMO to predvsem marketinška fora, ki jo raznorazni "guruji" s pridom izkoriščajo.

korenje3 ::

Oseba in osebnost naj bi bila 2 različna pojma.

Osebnostna rast naj bi pomenilo višanje mentalne kapacitete in zmogljivosti.
Osebna rast pa fizična rast telesa.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

737 ::

"Stopnjo" v osebnostni rasti se da oceniti. Imamo dve osnovni čustvi: ljubezen in strah (love/fear). Ljubezen ne pomeni zaljubljenosti, pomeni stanje zadovoljstva, dobrega počutja, smo brez strahu, imamo radi sebe in vse okoli sebe.

Človek se rodi le s strahom pred padanjem in glasnimi zvoki. Vse ostalo takrat v njem je ljubezen. Do tretjega leta so možgani v stanju hipnoze, (delta in theta EEG valovanje). V tem stanju vpijajo miselne vzorce kot goba, ker za nadalnje življenje ta "software" nujno potrebujemo. Tudi najmanjši pretres v tem času se globoko vtisne.

Primer: Majhen otrok se ne boji teme. V temi hodi po sobi proti stikalu za luč, pri tem ga pred stikalom čaka njegov poredni starejši brat in še preden lahko luč prižge, ga le-ta močno prestraši. Od tega trenutka naprej ga je teme strah, lahko tudi zelo močno.

Odrastemo torej s kupom "prtljage," čustvenimi naboji (stres - strahovi, ki so povezani z določenimi situacijami). Nekateri bolj, drugi manj. Odvisno, koliko smo bili v otroštvu zaželjeni, sprejeti, slišani, kakšna sporočila smo dnevno dobivali.

Imamo torej skupino ljudi, ki bi jim radi ocenili stopnjo osebnostne rasti. Spustimo jih skozi življenje in opazujemo njihove reakcije na posamezne situacije. Za tiste, ki jim manj situacij povzroči negativno reakcijo in so več časa v stanju dobrega počutja pravimo, da so višje na lestvici. Lestvica nima le ene dimenzije.

Glede "gurujev": Terapevt lahko klienta pripelje kvečjemu do stopnje, na kateri je sam. Klient si izbere natančno takšnega terapevta, kot si ga predstavlja. Če ima mnenje, da so vsi terapevti prevaranti, si bo takšnega tudi izbral. Po drugi strani pa obstajajo terapevti, ki sicer določene postopke obvladajo, a se še niso rešili potrebe po neupravičenem izkoriščanju ljudi. Takšen terapevt ni guru, ampak prevarant.

Osebnostna rast ni potrebno, da je draga. Lahko si sam svoj terapevt in te vodi knjiga. Večino dela moraš tudi ob terapevtu narediti sam. Pravi guruji nekaj svojega dela razdelijo brezplačno. Veliko predavanj je na Youtubu. Od slovenskih terapevtov na primer od Marjana Ogorevca in Aleksandre Kelc. Dobra je tudi Ana Bučević.

kuall ::

Osebnostna rast je razvoj možganov nasproti telesni rasti, o kateri ti govoriš.
Vključuje izobraževanje, pridobivanje telesne kondicije, izboljševanje značaja, da si bolj prijetna družba, večanje samozavesti, dobroto do drugih, pridobivanje dobrih navad in izločanje slabih. Jaz sem precej naravnan v to, je dobra kvaliteta.

Ivana3 ::

Nekaj je že zgoraj napisanega, bom pa povzela in nekaj malega dodala.

Osebnost zajema telesni, duševni in vedenjski del del. Tisti, ki se ukvarjajo z duhovnostjo, pa prepoznajo tudi duhovni del. Rast poteka od rojstva do smrti.

Najbolj jo zaznamo ob življenjskih prelomnicah, npr. nova služba, ali v med partnerskem odnosu, seveda če ga nadgrajujemo, ali pa v primerih travm hudih življenjskih preizkušenj, ITD. V vseh teh primerih rastemo, seveda če na temu delamo. Potrebna je visoka stopnja zavedanja.

Poznamo različna teoretična izhodišča osebnostne rasti, npr. Transakcijska analiza …. Vedenjsko kognitivna … Integrativna s poudarkom na čuječnosti itd.

Dejavniki, ki vplivajo na rast so genski, okoljski in samoaktivnost. Novejše raziskave kažejo vedno večji vpliv genetike. Nevro znanost pravi, da so odločilna prva leta po rojstvu.

No, in če pogledamo npr. Tino Turner. Rodila se je z izrednim talentom vendar v zelo slabem okolju že ob rojstvu. Bila je izredno samoaktivna in je razvila svoj talent. Osebnostno je rastla in še vedno raste, kot jo lahko spremljamo.

Ivana :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Ivana3 ()

jype ::

Ivana3 je izjavil:

No, in če pogledamo npr. Tino Turner. Rodila se je z izrednim talentom vendar v zelo slabem okolju že ob rojstvu. Bila je izredno samoaktivna in je razvila svoj talent. Osebnostno je rastla in še vedno raste, kot jo lahko spremljamo.
Pomislite, koliko naprej bi človeštvo že prišlo, če bi vse potenciale, ki jih zatrejo v "zelo slabem okolju že ob rojstvu", dejansko izkoristili.

Zato je smiselno, da otroci ne odraščajo pri ljudeh, ki zanje ne znajo skrbeti, tudi če imajo lastna stanovanja in visoke prihodke.

bizgech ::

Kljub številnim razlagam (mimogrede hvala za pojasnila) bi še zmeraj težko definiral kaj točno je to. Če si sposodim dve razlagi:

"Za tiste, ki jim manj situacij povzroči negativno reakcijo in so več časa v stanju dobrega počutja pravimo, da so višje na lestvici." in "Vključuje izobraževanje, pridobivanje telesne kondicije, izboljševanje značaja, da si bolj prijetna družba, večanje samozavesti, dobroto do drugih, pridobivanje dobrih navad in izločanje slabih."

Nekdo ima lahko končanih samo 6 razredov osnovne šole, brez kakršnega koli poklica in izobrazbe, brez splošne razgledanosti, brez telesne kondicije, brez kakšnih zanimanj... vsako jutro človeka vstane ob 5ih zjutraj, gre trdo delat za minimalno plačo in ob 3 popoldan se utrujen vrne iz službe. Človek je sicer prijeten, dober, včasih celo predober in ga nemalokrat izkoriščajo, ampak se zaradi tega ne sekira. Človek tako živi že 20 let... se ne izobražuje, služba mu ne omogoča napredovanja, kljub temu pa je človek s svojim življenjem zadovoljen. Res da dela za malo denarja, vendar njegovo življenje ni stresno. Ima streho nad glavo, ima družino, ima nekaj prijateljev, s svojim življenjem je nadvse zadovoljen in ne čuti, da mu karkoli manjka.

Na drugi strani imamo človeka s končano fakulteto. Na svojem področju je uspešen, ima svoje zelo uspešno podjetje, denarja mu ne manjka... privošči si lahko najboljše avte, potuje lahko kamor hoče, redno skrbi za telesno kondicijo in se ukvarja s športom. Prijeten človek, v vsakem področju pozna nekoga oz. ima nekaj vez. Kot podjetnik ni nikoli izkusil, kaj pomeni delati za nekoga drugega, zato ni razvil delovnih navad. Kljub temu, da ima denar in vse kar si zaželi, je njegovo življenje stresno... da bi kot podjetnik bil uspešen, se mora neprestano učiti, spoznavati nove ljudi, paziti na svoj ugled, druži se z uspešnimi... življenje ima resda stresno, vendar ga ne bi zamenjal za nič na svetu, saj ne prenese misli, da bi delal za koga drugega.

Na tretji strani pa imamo človeka, ki si življenje komaj ureja. Recimo da se je izšolal za nek poklic, sicer dober človek, ampak stvari dela po liniji najmanjšega odpora in s čim manj stresa... tak človek je videl, da si tudi z malo denarja lahko srečen in ne čuti potrebe po napredovanju. Recimo, da zasluži nekaj več kot minimalca, a mu takšen slog ustreza. Izobraževanje in spoznavanje drugih ljudi je zanj španska vas... svoj prosti čas raje preživlja za druge stvari... te stvari mu sicer ne prinesejo denarja, a ga delajo srečnega.

Zdaj imamo 3 različne ljudi. Finančno so vsak na svojem nivoju, imajo različne izkušnje, a vsem je skupno, da so s svojim življenjem zadovoljni. Kdo je zdaj v tem primeru osebnostno bolj visok ali bolj narastel?

FTad ::

@bizgech

še vedno ne razumeš, kaj je to osebnostna rast. Tukaj moras gledati na to, kako clovek reagira ob situacijah, ki niso materialne narave. Zelo lepo je to opisal 737.

Tukaj moras gledati, kako oseba reagira npr ob izgubi ljubljene osebe (smrt, konec veze). A ga to povsem potolce in se zateka k alkoholu, ali to sprejme kot nekaj naravnega in optimisticno gleda naprej. Tukaj vidis, kdo je osebnostno visoko. Druga situacija bi bila, kako bi oseba reagirala v primeru nenadne hude bolezni, nesrece, izgube premozenja ipd.

Tvoja primerjava 3 primerov oseb zgoraj tukaj ni ravno na mestu.

bizgech ::

FTad je izjavil:

@bizgech

še vedno ne razumeš, kaj je to osebnostna rast. Tukaj moras gledati na to, kako clovek reagira ob situacijah, ki niso materialne narave. Zelo lepo je to opisal 737.

Tukaj moras gledati, kako oseba reagira npr ob izgubi ljubljene osebe (smrt, konec veze). A ga to povsem potolce in se zateka k alkoholu, ali to sprejme kot nekaj naravnega in optimisticno gleda naprej. Tukaj vidis, kdo je osebnostno visoko. Druga situacija bi bila, kako bi oseba reagirala v primeru nenadne hude bolezni, nesrece, izgube premozenja ipd.

Tvoja primerjava 3 primerov oseb zgoraj tukaj ni ravno na mestu.


To sem nekako sklepal na podlagi komentarja @kuall, ki je podal kar obširno razlago.
Temu kako človek reagira v nekih okoliščinah bi jaz rekel "čustvena rast". Zakaj? Pred vsako reakcijo vsakega človeka se najprej pojavi neko čustvo... se pravi, kako neki dogodek vpliva na njega... ali ga prizadane ali ga razjezi ali ga spravi v dobro voljo. Od tega čustva je potem odvisno, kako bo človek reagiral v primeru bolezni, nesreče, izgube, poraza ipd.

Osebnostna rast pa bi pripisal nečemu širšemu - človekovi osebnosti. Na primer: kako se bo obnašal, ko bo opazil, da nekdo potrebuje pomoč (bo solidaren, bo nudil pomoč ali bo šel mimo), kako se bo ta človek obnašal v družbi (je prijeten in komunikativen, je tih in se drži zase), kako gleda na dolžnosti, odgovornosti, je pošten/nepošten, konflikten/nekonflikten... praktično vse, kar opiše človekov značaj.

TheBlueOne ::

Osebnostna rast pomeni samo, da si se nakaj naucil. Duhovna rast lahko pomeni, da si se nekaj naucil ali pa, da si se malo bolj zaveden.

Vse skupaj so fine fraze za vsakodnevne malenkosti. Bolj slabo se slisi, ce se pri 40ih naucis manir, manj slabo, ce pri 40ih osebnostno zrastes, ker to je vecen proces bla bla.... :)

Avenger ::

737
+1

bizgech je izjavil:

Kdo je zdaj v tem primeru osebnostno bolj visok ali bolj narastel?


Ta, ki je bližje razsvetljenju. Teoretično lahko buda postane kdorkoli v nekem trenutku, pa čeprav pred tem ni 40 let meditiral 3x dnevno, si ponavljal afirmacij in razreševal notranjih konfliktov, vendar se to verjetno nikoli ne zgodi, ker je glavna ovira strah. Praktično pa se pot začne s prebujanjem iz ene izmed treh oseb, ki si jih opisal, ki so po mojem mnenju bolj ali manj izenačene, spijo v svojem liku, pot se začne, ko zares pogledaš svoje življenje in se vprašaš kdo si. Naslednji korak je iskrenost do sebe, odkrivanje svojih vzorcev, odpravljanje travm, celjenje čustvenih ran, soočanje s svojimi občutki, čutenji, čustvi in iskanje pristnega zadovoljstva, s katerim ničesar ne potlačuješ ali prekrivaš. Z razreševanjem tega, se zmanjšuje strah in povečuje zaupanje in ljubezen. Od duhovnih učiteljev še: Teal Swan, Alan Watts, Tom Campbell. Na koncu, kot pri vsaki izbiri, ni tako pomembno koga izbereš, pomembno je le, da izbereš. Kasneje si lahko vedno premisliš in izbereš koga drugega, ampak bo zdaj tvoja izbira malo bolj osnovana. Če te oseba odbija, potem pač ta trenutek ni zate, morda kasneje, morda sploh ne.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

FormerUser ::

Verjetno marsikdo tukaj že pozna Gaborja Mateja, jaz sem naletela nanj šele nedavno tega in je bil pravo razodetje, s svojim nastopom deluje kot poosebljenje modrosti. Poglobljen intervju z njim, vreden ogleda:


Cruz ::

FormerUser je izjavil:

Verjetno marsikdo tukaj že pozna Gaborja Mateja, jaz sem naletela nanj šele nedavno tega in je bil pravo razodetje, s svojim nastopom deluje kot poosebljenje modrosti. Poglobljen intervju z njim, vreden ogleda:
Sem prebral njegovo knjigo o odvisnosti(no ne cele, če sem pošten). Odvisnost je fascinantna tema, tako v filozofskem kot znanstvenem smislu.

Trenutno na petnajsti minuti, kar kul tip. Bi šel na sprehod po parku z njim.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

FormerUser ::

No, letos je pri nas izšel prvi prevod njegove knjige, "Ko telo reče ne" in ko sem si jo želela v knjižnici izposoditi sem ugotovila, da bo treba nanjo čakati leto in pol, če ne bodo nabavili še kakšnega izvoda, tako da očitno je precej iskan.

Cruz ::

FormerUser je izjavil:

No, letos je pri nas izšel prvi prevod njegove knjige, "Ko telo reče ne" in ko sem si jo želela v knjižnici izposoditi sem ugotovila, da bo treba nanjo čakati leto in pol, če ne bodo nabavili še kakšnega izvoda, tako da očitno je precej iskan.
Sem šel gledat in tudi v MS je vse izposojeno, izgleda da res. A razmišljaš o nakupu knjige ali te ne mika tako močno?
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

FormerUser ::

Verjetno bom ob naslednji priliki, ko bom v knjigarni, knjigo prelistala in morda prebrala kakšno poglavje in se potem odločila ali je vredna nakupa, na srečo je veliko njegovih predavanj tudi na YT, ki jih lahko lahko gledam.

Tac20 ::

sci3nc3 ::

Tudi Brian Tracy ima veliko zanimivih posnetkov na YT, če slučajno še kdo ni pogledal... se splača.

Cruz ::

Kratek intervju in promocija nove knjige: A Neuroscientist Explores The Power And Potential For Successful Aging

Award-winning neuroscientist Daniel J. Levitin, PhD, joins The Mountain Life. Levitin is the bestselling author of This is Your Brain on Music and The Organized Mind. He explores the new science of aging in Successful Aging: A Neuroscientist Explores the Power and Potential of Our Lives. At age 84, the Dalai Lama released his 125th book. Artist Carmen Herrera, at 104, is still exhibiting new works in NYC, in a career that didn't begin until she was 81. Millions of people are experiencing increased creativity and purpose in their lives through their 80s, 90s, and beyond. Why do some people age better than others?

Cruz ::

Debata dveh filozofov/opozicij iz Filozofske fakultete Ljubljana o evtanaziji. Debata je potekala prejšnji teden.

Ne vem, če ravno spada v to temo, pa vseeno, če bi koga zanimalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobre knjige

Oddelek: Loža
214377 (1429) SonjaP
»

Ženski Smiljan Mori?

Oddelek: Loža
358687 (5855) Mare2
»

Sitetalk

Oddelek: Loža
84238 (3989) Auba
»

Facebook dosegel eno milijardo aktivnih uporabnikov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
419219 (7626) BigWhale
»

Kam naprej, kako do denarja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13219168 (14041) IceIceBaby

Več podobnih tem