Forum » Zvok in slika » Kamera ali fotoaparat za snemanje filmov?
Kamera ali fotoaparat za snemanje filmov?
techuser ::
Zanima me kaj predlagate tisti, ki imate izkušnje s snemanjem filmov, ali se bolj splača vzeti kamero ali fotoaparat za snemanje filmov? Doma imam od sonyja kamero model CX240E in lahko povem, da nisem zadovoljen s kakovostjo slike. Stari fotoaparat z objektivom Carl Zeiss Sonnar je delal fantastične slike, je pa bil prestar in ni podpiral 1080p filmov. Kamera snema v 1080p načinu ampak slika z objektivom Carl Zeiss Tessar je porazna. Moram rečt da je tessar nasploh nič kaj od kvalitete v primerjavi s sonnarjem.
Opazil sem, da pri fotoaparatih pride lepši zajem slike, večji zorni kot, pri kameri je vse bolj togo in škatlasto. Kaj torej priporočate za snemanje filmov, je kamera sploh vredna nakupa in zakaj se sploh prodajajo, če nimajo smisla v primerjavi s fotoaparati? Na youtubu sem opazil, da imajo večina tistih ljudi, ki se profesionalno s snemanjem, DLSR fotoaparate. Razmišljal sem o kameri AX53 od Sonyja, ki pa je 4K in ima Sonnar objektiv ampak ne vem kaj se resnično splača. Hvala za nasvete.
Opazil sem, da pri fotoaparatih pride lepši zajem slike, večji zorni kot, pri kameri je vse bolj togo in škatlasto. Kaj torej priporočate za snemanje filmov, je kamera sploh vredna nakupa in zakaj se sploh prodajajo, če nimajo smisla v primerjavi s fotoaparati? Na youtubu sem opazil, da imajo večina tistih ljudi, ki se profesionalno s snemanjem, DLSR fotoaparate. Razmišljal sem o kameri AX53 od Sonyja, ki pa je 4K in ima Sonnar objektiv ampak ne vem kaj se resnično splača. Hvala za nasvete.
- spremenil: techuser ()
Cruz ::
Odvisno od budgeta. Meni je všečna Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, ampak se mi zdi, da ni najboljši bang for the buck. DSLR je zadosti za amaterske filme. Tudi z mobitelom se da brez problema. Ogromno ljudi kombinira iPhone ter aplikacijo Filmic Pro in je odlična slika. Jaz mislim, da je Panasonic G7 čisto dovolj za amaterske filme. Drugače pa pri amaterskih filmih ponavadi ni problem v sliki, ampak v zvoku. Nameni več pozornosti zvoku kot sliki. Slika je overrated in ljudje izgubljajo čisto preveč časa s tem. Zgodba, zvok, slika. V tem vrstnem redu.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cruz ()
Ales ::
@techuser, se mi zdi, da kar vsepovprek primerjaš zelo različne stvari med sabo in da si si zato ustvaril marsikatero čisto napačno mnenje.
Kot prvo, pri objektivih poleg kvalitete same optike moraš primerjati dejanske specifikacije. Poglej malo številke in oznake na njih in si preberi, kaj je kaj.
Reči, da je "...pri fotoaparatih lepši zajem slike, večji zorni kot..." je neumnost. Ko si boš malo prebral stvari, ti bo hitro jasno zakaj.
Drugo, ni sploh vse v objektivu ali v megapisklih zajetega materiala. Preberi si kaj o formatih zapisa.
Kot ti je Cruz omenil, ne pozabi na zvok.
Če že hočeš iti v profi/semi-profi vode, potem čim prej začni brati kup literature na to temo oz. vsaj spremljaj profi bloge, ne gledat kar nekaj na YouTubu, ker boš sicer zmetal kup denarja za nekaj, kar dejansko morda sploh ne rabiš ali sploh ne bi hotel imeti.
V glavnem, moje toplo priporočilo je, da se prvo toliko izobrazi o tematiki, da boš sploh vedel, kaj iščeš.
Če pa bi rad nek instant odgovor, pa povej sledeče:
- okviren proračun
- kaka vrsta gradiva se bo snemala, v kakih pogojih, s kakim namenom
- boš sam delal obdelavo kasneje, s čim.
Kot prvo, pri objektivih poleg kvalitete same optike moraš primerjati dejanske specifikacije. Poglej malo številke in oznake na njih in si preberi, kaj je kaj.
Reči, da je "...pri fotoaparatih lepši zajem slike, večji zorni kot..." je neumnost. Ko si boš malo prebral stvari, ti bo hitro jasno zakaj.
Drugo, ni sploh vse v objektivu ali v megapisklih zajetega materiala. Preberi si kaj o formatih zapisa.
Kot ti je Cruz omenil, ne pozabi na zvok.
Če že hočeš iti v profi/semi-profi vode, potem čim prej začni brati kup literature na to temo oz. vsaj spremljaj profi bloge, ne gledat kar nekaj na YouTubu, ker boš sicer zmetal kup denarja za nekaj, kar dejansko morda sploh ne rabiš ali sploh ne bi hotel imeti.
V glavnem, moje toplo priporočilo je, da se prvo toliko izobrazi o tematiki, da boš sploh vedel, kaj iščeš.
Če pa bi rad nek instant odgovor, pa povej sledeče:
- okviren proračun
- kaka vrsta gradiva se bo snemala, v kakih pogojih, s kakim namenom
- boš sam delal obdelavo kasneje, s čim.
pegasus ::
Jaz sem si kaufnil Panasonic GH5, ker je takrat edina znala 4k60 snemat, a zdaj trpim, ker je avtofokus prepočasen in za moje potrebe preslab. Tako da ti svetujem, da si spišeš seznam tehničnih zahtev, ki jih za svoje scene potrebuješ in potem pregledaš ponudbo na trgu, kater produkt zadovoljivo ustreza tvojim zahtevam v tvojem proračunu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri DSLR fotoaparat (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 9688 (3365) | errhec |
» | Nakup videokamereOddelek: Zvok in slika | 2244 (1495) | cashy |
» | Nakup VIDEOKAMERE - z zapisovanjem na...?Oddelek: Kaj kupiti | 3739 (3050) | franci |
» | Katero kamero kupitiOddelek: Kaj kupiti | 5207 (4046) | Gwanaroth |
» | Digitalna kamera za 150.000?Oddelek: Kaj kupiti | 2247 (1874) | Calligula |