» »

Indukcijski bojler za vodo?

Indukcijski bojler za vodo?

RejZoR ::

Me zanima če se to sploh da kupit pri nas? Ko sem mal raziskoval indukcijsko tehnologijo mi je prišla na misel ideja zakaj ne bi vodo grel z indukcijo namesto navadnim grelcem, ki rabi miljavžent kilovatov in vodo počasi segreva. Indukcija pa bi jo praktično instantno in ker je zadeva tolk hitra tud pri manjših močeh bi bil bojler komot pretočni namesto da vodo hraniš na zalogo.

Po brskanju sem našel par patentnih zadev in nekaj linkov na Alibabi, to pa je bilo to. Me kr mal preseneča, da se kaj takega ne proizvaja bolj na veliko glede na to da indukcijska tehnologija ni več nek bavbav.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Highlag ::

Ja samo ko boš moral plačati 1000€ za grelnik, ki bi drugače stal 200€, voda pa nebi bila nič hitreje topla, bi verjetno mislil kaj so ti to eno sranje prodali.

Indukcijska plošča segreva posodo ne vode. In za segret vodo potrebuješ toliko in toliko energije. (4200J/ za 1oC / za 1L vode, če se ne motim) Če hočeš segreti hitreje uporabi večji (močnejši grelec). Običajno imajo vgrajen 2-3KW, toliko kot ena Indukcijska plošča. Posoda za vodo, če hočeš imeti dober izkoristek mora imeti kar debelo dno. Torej bi moral odebeliti še steno grelnika. TO sigurno nebi pozitivno vplivalo na ceno.

Tak da dvomim, da je tvoje razmišljanje rentabilno.
Never trust a computer you can't throw out a window

Venum ::

Če se govori o številkah 1000€+ pa če maš hišo in si pripravljen vložit še malo več dnarja in dela pol ti priporočam sončne kolektorje. Poleti nerabiš nič gret vode oz. sploh zalaufat peči, pozimi ko pa ni tolk sonca si pa itak ogrevaš stanovanje s pečjo (verjetno) in mimogrede še pogreješ vodo. Profit oz. prihranek je v vsakem primeru sam vprašanje je če maš voljo tako zadevo izpelat. Sami mamo sončne kolektorje že cca. 10 let in več kot dvoletno vzdrževanje po par minut ni potrebno, deluje pa brezhibno :)

MadMax ::

Navadni uporovni grelec ima 100% izkoristek, indukcija pa ranga 90, raje še kak % manj...
Če bi že rad "izkoristek" imel preko 100%, potem tu pride v poštev le toplotna črpalka. Tu pa moraš vedeti, da tisto razliko nad 100% moraš spet nekje vzet. Če je to stanovanje, potem pozimi spet ni neke rentabilnosti...
-------------------------------------------------------
Kupi navaden bojler, pa ne kompliciraj kjer ni treba.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Okapi ::

Po brskanju sem našel par patentnih zadev in nekaj linkov na Alibabi, to pa je bilo to.


Saj jih je nekaj, recimo:
http://www.bidorbuy.co.za/item/63720934...

Prednost je ravno pri pretočnih, če nimaš prostora za bojler, ker sicer edina prednost indukcije - hitrost - ne pride do izraza.

O.

dzinks63 ::

Indukcijskih grelnikov je že kar nekaj, v bistvu bi lahko bilo tega precej več, kakšna navadna indukcijska plošča je poceni, z malo predelave se jo sigurno da prilagodit za ogrevanje vode v bojlerju.

WarpedGone ::

RejZoR je izjavil:

Me zanima če se to sploh da kupit pri nas? Ko sem mal raziskoval indukcijsko tehnologijo mi je prišla na misel ideja zakaj ne bi vodo grel z indukcijo namesto navadnim grelcem, ki rabi miljavžent kilovatov in vodo počasi segreva. Indukcija pa bi jo praktično instantno in ker je zadeva tolk hitra tud pri manjših močeh bi bil bojler komot pretočni namesto da vodo hraniš na zalogo.


Wot?
Miljavžen kilovatov za počasno segrevanje, indukcija pa praktično instantno? Hitra pri manjših močeh?
Dej ti raje prej mal ponovi osnovnošolsko fiziko. Klasičen grelec je 100% učinkovit i.e. vsa energija gre v povečanje toplotne energije vode.
Indukcija tle nima kej pomagat, dejansko pa je slabša ker 'pogonska' tuljava in elektronika nista potopljeni v vodo ampak jo je potrebno hladiti z zrakom kar pomeni izguba. Lahk jo potopiš ampak morš dobr razmislit kaj točno bi profitiral.

Počastnost bojlerja je posledica količine vode, ki se sočasno segreva in tut običajni 3kW grelec nuca kako uro da temperaturo vode dvigne iz mrzlega na toplo.
Klasičen 3kW grelec je v najbolšem primeru sposoben segreti iz omrežnih 15 na 'vročih' 65 stopinj vsako sekundo kakih 14ccm vode. Pri pretoku 14ccm/s se 2 deci kozarec polni 14 sekund. Odpri pipo in prištimaj curek, ki kozarec napolni v približno takšnem času in boš dobil občutek kako mizeren pretok je to in zakaj je praksa da se vodo segreva na zalogo in ne sproti.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Plinski grelniki so recimo pretočni, pa dvomim, da so močnejši, kot bi bil lahko indukcijski. Poleg tega vode v takem primeru ne segrevaš na 65 stopinj, ampak je 40 več kot dovolj.

O.

Magic1 ::

Razor, mal si falil princip indukcije.
Voda se greje glede na količino toplotne enrgije je dovedeno. Več kot 3kW je malo nepraktično dovajat zaradi varovalk. En kW elektrike je pa vedno lahko le max en kW toplote, neglede na način kako jo dovedemo(pustmo toplotne črpalke).
Magic

RejZoR ::

WarpedOne, pozabljaš pa eno bistveno razliko. Lahko ima navadni grelec 100% izkoristek, nima pa površine, da bi jo učinkovito dovedel tja kjer jo rabiš. Indukcijsko dovajanje energije pa ima, izgube gor ali dol na samem elektronskem sklopu. Z indukcijo ti segrevaš celotno "spiralo" cevi skozi katere gre voda. Kako boš to dosegel z navadnim grelcem? Da se, o tem ni dvoma, vse se da. Kako lahko in praktično izvedljivo je to, je pa druga stvar.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

Ne se srat no. Tvoja logika je mimo

>Plinski grelniki so recimo pretočni, pa dvomim, da so močnejši, kot bi bil lahko indukcijski. Poleg tega vode v takem primeru ne segrevaš na 65 stopinj, ampak je 40 več kot dovolj.

Pretočni grelniki so ranga 5kW+
Pri plinu pa tudi ni problem generirat 20kW

Imajo pa vsi pretočni grelniki eno skupno lastnost - da temperaturo vode reguliraš s pretokom in ne s mešanjem hladne/tople pri konstantnem pretoku
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Magic1 ::

Pri plinu se da narediti pretočno varianto, zato ker so plinske peči močne čez 10kW in lahko greje sproti vodo. Izračunaj si koliko moči potrebuješ, da za en povprečen pretok segreješ vodo za 20°C.
Razor še enkart, ni važen način ali površina, temveč moč, ki jo potrebuješ.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

WarpedGone ::

WarpedOne, pozabljaš pa eno bistveno razliko. Lahko ima navadni grelec 100% izkoristek, nima pa površine, da bi jo učinkovito dovedel tja kjer jo rabiš.

In kje je problem to površino 'dobit', kadar se res nuca in omejuje pretok toplote iz grelca na vodo?
Okrog njega oviješ kos štrlečega pleha pa si mu efektivno površino komoto podvojil ali potrojil. Če je že treba.

Edina omejitev pretočnega grelca je razpoložljiva moč in enostavnost/zanesljivost uporabe.
Zgoraj maš račun, kakšen pretočen grelec si lahko omisliš na klasičnih max varovalkah v stanovanjih (3kW) : 14 sekund za 2 deci tople vode. To je enostavno prepočasi oz. 'neudobno'.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Sploh pa površina ni resen problem, če se sprijazniš z lokalnim uparevanjem vode tik ob steni grelca. Gre pač grelec na nekaj sto stopinj, voda tik ob njem se upari potem pa ko odteče naprej se zopet kondenzira in se ohladi pod 100, ob tem pa okoliško vodo, ki se ni uparila segreje.

Energija ne gre v nič, niti iz nič ne nastane. Indukcija ni noben međik, za kuhanje energije iz nič. V šporhetu maš do 3kW indukcijske grelce, ki lahko 1 liter vode pogrejejo natanko enako hitro kot 3kW potopni grelec. Če le ta potopni grelec ni narjenen tako, da mu s temperaturo opazno naraste upornost in s tem pade moč (kar je varnostna praksa).
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Sploh pa površina ni resen problem, če se sprijazniš z lokalnim uparevanjem vode tik ob steni grelca.

Parni mehurčki so odličen izolator.

WarpedGone ::

So, še vedno pa to ni nujno game-over. Če se ti bo grelec pri 400 stopinjah stopil, je to problem, če gre lahko na 4000 pa niti ne. Pustmo tut pokalni plin itd.
V principu tle ni resnega problema, stvar komot spelješ tko, da deluje b.p. Če je preveč pare, dodaš nekaj pleha na grelec in bo pare manj oz. nič.

Kar rejzorja v osnovi bega je to, da je 3kW potopni grelec v povprečju opazno šibkejši, ker mu s segrevanjem moč uppade. Pri indukciji ta padec moči s segrevanjem medija ni tako izrazit zato ma občutek da indukcija ful bolje dela. Ja, v nekaterih primerih ampak izključno zaradi boljše izvedbe oz. 'slabe' izvedbe potopnega grelca.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

>Parni mehurčki so odličen izolator.
Pa med drugim tudi odličen način za odstranjevanje vodnega kamna.

In mimogrede je sama grelna špirala ovita v precej slabo toplotno prevodno keramiko s še slabšo prevodnostjo med žico in keramiko in keramiko ohišjem.

Grelci so afaik narejeni na cirka 180W/0.1m
Slabši na več, manjši na manj.
Edini problem ki ga ima grelec je edino pregrevanje materiala, vse ostalo je brezveze razmišljat.

Indukcija ni noben mumbo jumbo ki bo rešil vse probleme. Omejen si s dovodom toplote in to je vse.
Za ugodnih 1L/s pri primerni temperaturi rabiš okoli 7kW pri temperaturi vstopne vode okoli 10°C +
Sam sem nekje zmeril 2.6kWh za pol ure tuširanja z minimalno odprto pipo. Tako da je 'obremenitev' ~ 5kW, 2kW iz grelca (dejansko le 1.6kW izmerjene električne (ja, lažejo se ko svinje, vem)), ostalo iz toplotne rezerve.

>Če se ti bo grelec pri 400 stopinjah stopil, je to problem, če gre lahko na 4000 pa niti ne.
Grelec se bo v primeru pregrevanja začel uničevati do te mere, da bo ali prežgal in ga bo zalila voda ali pa se bo spalil sam element.
Sama žica lahko notri na komot žari.

V primeru pečice za hrano pa to tudi počne. Ni baš hude obremenitve. Tako kot nitka v žarnici ki se praži pri blizu 3000K


>Kar rejzorja v osnovi bega je to, da je 3kW potopni grelec v povprečju opazno šibkejši, ker mu s segrevanjem moč uppade.
Material iz katerega je žica grelca nima (močnega) PTC ali NTC koeficienta in s temperaturo mu moč opazno ne pada. Razlike je manj kot 2%
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7626818 (23940) radmannsdorf
»

nakup bojlerja

Oddelek: Loža
4920554 (17315) Spock83
»

indukcijsko kuhališče (poraba elektrike)

Oddelek: Loža
3914747 (12995) radmannsdorf
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9934230 (31109) Maestral
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8645586 (41987) Volk|

Več podobnih tem