» »

Plan dopusta in vaši nasveti

Plan dopusta in vaši nasveti

cistnov ::

Torej v planu imam solo varianto dopusta. Ker se na tako zadevo podajam prvič, pa sem odprt za vse nasvete.

Mikajo me Srednja in Južna Dalmacija ter otoki. V Splitu sem že bil enkrat na hitro, kaj več pa nisem doživel. Časa imam sicer zgolj do naslednje srede ideja pa je kolesarjenje po otokih. Seveda vse bolj ležerno - malo dopoldne, malo popoldne, saj je vročina konkretna. Plan je naslednji:
- petek -> Zjutraj se z avtom odpeljem v Split kamor (po sreči) prispem sredi dneva. Parking nekje pri trajektni luki. Seveda plačljiv, saj dvomim, da se splača iskati brezplačne na obrobju mesta. Avto je še malo ekstravaganten in vpijajoč. Dilema tu je, ali avto pustim v Splitu ali pa na Braču? Kaj je bolje? Dejanske lokacije?
Zvečer se s trajektom odpeljem v Supetar (Brač) (zadnja sta ob 21:00 in 23:59) in plujeta slabo uro. Če avta ne pustim v Splitu, bi ga pustil tu (Kako je s parkiranjem in puščanjem avta za več dni? Varnost?). Na Braču nekje prespim. Za ta namen bom imel tudi šotor, saj so apartmaji kar dragi.
- sobota -> Dopoldne odkolesarim proti Bolu (23km, 700m čistega vzpona). Popoldne pa iz Bola proti Sumartinu (25km, 600m č. vzpona). Ker je zadnji trajekt za Makarsko že ob 20h bom nekje prespal. Najraje kamp s šotorom.
- nedelja -> Ob 6h trajekt Sumartin - Makarska, kjer upam, da se bom lahko iz kampa pobral tako zgodaj, v primeru, da mi na recepciji ne bomo dali osebnega dokumenta nazaj ob taki zgodnji uri. Naslednji trajekt je šele ob 9:30. Počasno kolesarjenje proti Drveniku (30km, 400m č. vzpona). Trajekt za Sučuraj, Hvar. Zadnja ob 20:30 in 22:35. Plujeta 35min. Nato v Sučuraju nekje prespim. Spet preferiram šotor.
- ponedeljek -> Sila zgodaj bi se moral odpraviti naprej, saj je do Starega Grada kar 60km in 900 m č. vzpona. Tole mi je najbolj nehumano, ker se kolesari po notranjosti in ni nobene sence. Vmes so sicer neke manjše vasice. To pot bi skorajda moral opraviti dopoldne v enem kosu. Če bi mi to uspelo, bi potem lahko ali popoldne lenaril v Starem Gradu (kar sicer ni moj stil) ali pa se odpeljal proti mestu Hvar (18km, 450m č. vzpona). Nekje bom prenočil.
- torek -> Trajekt za Split (oz. tja, kje bi pustil avto) in počasi domov. Ne vem, kako bi tole uredil, da se ne bi potem naslednji dan ponovno vozil v Maribor.
- sreda -> Okoli 11h moram biti v Mariboru (raje še prej, ker mesta ne poznam). Iz Splita bom odšel zjutraj okoli 6h. Lahko tudi zamudim kakšno uro, morda dve. Več pa res ne.


Sicer bi šel še dlje in mi ni kul, da se vračam, a vezan sem na avto v Splitu. Poleg tega so morske povezave na nadaljnje otoke Korčula, Vis, Mljet dražje in pogosto ne prevažajo koles.
Kakšne so kazni za kampiranje na črno na teh otokih? V primeru, da sem za kamp prepozen, oz. me prehiti noč in ga recimo postavim kar nekje na sredini?
GPS deluje po teh otokih? Navigacija itd.? Mobilno omrežje?

Rabim še:
- zadnji nosilec za kolo - so nekje po 25 €
- malo spalko (imam zgolj večje zadeve) - za tole bodo dobre tudi tiste po 15 €, zložljive na 20x40cm
- power bank (pomoje pride kar prav)
- hrana, ki se jo splača vlačiti s seboj. Za 1. dan že, kaj pa potem. Tisti Konzumi so bolj tako tako.

Miha 333 ::

Glede na to, da dol ne boš uporabljal avta in ti bo samo napoti, pa še drago parkirnino boš plačeval, ti svetujem, da greš do Splita z nočnim vlakom (odhod iz ZG je okrog 23.00, prihod v Split okrog 7.00, karte za celotno pot lahko kupiš pri naših železnicah). Odhod je lahko tudi iz Slovenije s prestopom v ZG. Pozanimaj se, kako je s prevozom kolesa.

Tretja možnost je letalo ZG - Split. Prevoz kolesa je možen po predhodnem dogovoru, moraš pa izpustiti gume in poravnati balanco ter ga oviti v folijo, za kar lahko uporabiš napravo na letališču. Povratna vozovnica na tvoje datume z doplačilom za kolo in s transferji v Splitu do mesta (Pleso prijevoz) pride ca. 170 €.

Za potovati med potoki so hitrejši potniški katamarani, prevoznika sta Jadrolinija in Krilo.hr. Predhodno preveri možnost prevoza kolesa.

Kampiranje v divjini odsvetujem, verjetno boš dobil kazen. Navigacija in mobilno omrežje seveda delujeta, niso ti otoki nobena "divjina", ampak v tem času zelo oblegani.

Vsa prenočišča si zagotovi vnaprej, ker sicer boš v vrhuncu turistične sezone ostal brez. Še za kampiranje prej preveri, če je še prostor.

erkgheoruugh ::

Ideja je ok, ampak...
Nekaj pripomb.
Malce preosptimistično si predstavljaš vožnjo do Splita in nazaj sredi sezone. Če imaš srečo, je lahko pet ur brez postankov (ne priporočam), sicer pa si vzemi malce rezerve, če si vezan na uro.

Spanje na otokih na divje sredi sezone ne priporočam. Sicer pa so to pretežno kamniti otoki z makijo, najti skrit prostor je cel projekt. Ni to Slovenija, ko greš malo globlje v gozd. Priporočam, da si pogledaš kje so kampi in načrtuješ svoje postanke okrog njih. Za eno osebo s kolesom na navadni parceli v kampu pa tudi ne more biti taka cena. Poleg tega se lahko v miru stuširaš, pustiš prtljago tam in greš mogoče zvečer na en pir al pa kepco v mesto.

Makarska riviera in Šučuraj-Stari grad v doppoldanskem času na edini prometnici v tej smeri ne vem če je najboljša ideja s kolesom. Ampak ok ljudje imamo različne preference.

flyko ::

Za kampiranje - en šotor - ponavadi ni problem najti prostora. Večina kampov ima tudi prostor, kjer ni parcelacije in se že stisneš nekam za tisto noč (pri večjih kampih tudi šverc ne bo problema, se pripelješ s kolesom, vržeš šotor, in zgodaj zjutraj naprej).

Hrane ni treba nositi zraven, lokalne trgovine so vedno dobro založene in s kolesom se lahko še vedno ustaviš kje izven mesta v kaki gostilni, kjer je krepko ceneje kot ob obali, v centru mesta,...

Cesta Sučuraj - Stari Grad/Hvar je kar ozka, tu ti priporočam malo previdnosti, domačini so navajeni in divjajo, turisti pa se izogibajo in hitro se kdo znajde v jarku.

tomazic89 ::

Hodim v Dalmacijo in na Hvar ze vec let (sicer ne s kolesom), vendar nekaj nasvetov oz idej ti lahko podam....

cistnov je izjavil:


Dilema tu je, ali avto pustim v Splitu ali pa na Braču? Kaj je bolje? Dejanske lokacije?

Bolje v Splitu, ker sicer bos moral zadnji dan iz Hvara v Split in nato na Brac, ker ni direktne povezave (razen taxi-boat mogoce).

cistnov je izjavil:


Ker je zadnji trajekt za Makarsko že ob 20h bom nekje prespal. Najraje kamp s šotorom.

Tam so ves cas kampi ob cesti, tako da ne bo problem najti nekje za spat. Sploh pa ne za eno noc za kolesarja s sotorom.

cistnov je izjavil:


Ob 6h trajekt Sumartin - Makarska, kjer upam, da se bom lahko iz kampa pobral tako zgodaj, v primeru, da mi na recepciji ne bomo dali osebnega dokumenta nazaj ob taki zgodnji uri.

Ob prijavi takoj poravnaj se racun - povej, da zjutraj gres takoj naprej. Tako bos imel dokument pri sebi in zjutraj se ne rabis ukvarjati z odjavo in delovnami urami recepcije.. to je dalmacija.. do 7:30 ne pricakuj da bo kdo sposoben prizgati racunalnik.

cistnov je izjavil:


Trajekt za Sučuraj, Hvar. Zadnja ob 20:30 in 22:35. Plujeta 35min. Nato v Sučuraju nekje prespim. Spet preferiram šotor.

Zelo blizu Sucuraja imas lusten kamp Mlaska (in je tudi na tvoji poti proti Staremu Gradu.

cistnov je izjavil:


Sila zgodaj bi se moral odpraviti naprej, saj je do Starega Grada kar 60km in 900 m č. vzpona.

Preveri kdaj pridejo trajekti.. oz ko pripelje trajekt se bo usulo avtomobilov, takrat se za 15 minut umakni ob cesti v senco in pocakaj. Cesta je ozka, vendar prazna med intervali trajektov.
Okoli Jelse, Vrboske in Starega grada so kampi. Ta del je meni lepsi kot sam Hvar. Tudi trajekt pelje iz Starega Grada in ne iz mesta Hvar.

cistnov je izjavil:


- sreda -> Okoli 11h moram biti v Mariboru (raje še prej, ker mesta ne poznam). Iz Splita bom odšel zjutraj okoli 6h.

V sredo zjutraj bos iz splita v MB v 5h urah brez problema. (ne nagovarjam k krsenju predpisov, ampak tole je iz ust HR policista) Na AC ni radarjev, cakajo le na pocivaliscih, tam gredo za tistimi, ki mimo pocivalisca pripeljejo nad 150km/h. Vmes jih ne moti ce vozis 170-180. BTW dol ni kamionov in razen kemperjev je na voznem pasu hitrost ~150km/h. Prehitevalni je res prehitevalni.

cistnov je izjavil:


Kakšne so kazni za kampiranje na črno na teh otokih? V primeru, da sem za kamp prepozen, oz. me prehiti noč in ga recimo postavim kar nekje na sredini?

Zapelji v prvi kamp in prespi. Kampi so vecinoma odprti in ni problem iti notri. Ce gres zjutraj naprej niti ne bo nihce tezil da se prijavi, ker se jim zgodaj zjutraj ne da ukvarjati s posamzniki za eno noc. Ce pa na recepciji zjutraj poves, da si prisel ponoci in da gres dalje ti mogoce celo recejo srecno (brez da bos rabil kaj placati).

cistnov je izjavil:


- hrana, ki se jo splača vlačiti s seboj. Za 1. dan že, kaj pa potem. Tisti Konzumi so bolj tako tako.

Dvomim, da se ti kaj razen kaksnih energijskih tablic splaca voziti za seboj. Plodine in Konzumi so dobro zalozeni, pekarne so na vsakem vogalu.

Upam da sem ti kaj pomagal..

Se to... poglej na avtokampi.si, kjer imas vse kampe in njihove cenike.

Zgodovina sprememb…

cistnov ::

Vidim, da je kolo kar ovira. Gledal sem tudi v smeri letalskih kart in vlaka. Na vlaku je problem, ker nikakor ne bom zaspal, vožnja traja pa kar 8 ur. V samem Splitu pa mi je avto samo v napoto.
Po drugi strani je izposoja koles smotrna. Recimo tule pride izposoja za 5 dni le 50 € z vso dodatno opremo. Celo prtljažnik bi dobil.
Kar pa se tiče varnosti, sem dosti slišal o nevarnosti ceste Makarska - Drvenik, ampak kako pa naj se temu izognem.
Ali je tako, da so na otokih zgolj manjše vasice in kampi ter dejansko ni prav veliko za videti. Kaj je aktulno v večernih urah? Pivo itak. :)

jype ::

Kaj pa, če bi šel do Splita tudi s kolesom? Jaz sem iz Ljubljane prek Črnomlja in Knina potreboval 19 ur in pol, pa nisem dirkal, je bilo povprečje precej pod 25km/h (za 440km).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

firbec ::

cistnov, lep plan si si omislil
v praksi je ponavadi majckeno drugače, že en dan slabega vremena v tvojem primeru ti lahko obrne celoten dopust v kontra svet.
Želim ti, da vidiš veliko lepega, se pa pridružujem tistemu, ki je predlagal, da pojdi dol z vlakom. Tako boš brez skrbi za avto.

Skratka uživaj in naj te čim manj žge sonce.

Miha 333 ::

cistnov je izjavil:


Kar pa se tiče varnosti, sem dosti slišal o nevarnosti ceste Makarska - Drvenik, ampak kako pa naj se temu izognem.

Mogoče bi lahko potoval direktno med otoki. Slišal sem, da potniški katamarani prevoznika Krilo prevažajo tudi kolesa, pozanimaj se. Če to drži, imaš kar nekaj možnosti:
https://www.krilo.hr/plovidbeni-red/

cistnov ::

Torej plan je padel v vodo. Še dobro da je, saj vreme ni bilo ravno primerno in tudi sedaj je bolj tako. Sredi avgusta me čaka še en teden dopusta, kar bom izkoristil ali za vožnjo direktno do Splita ali pa drugo opcijo vožnja med otoki. 9 dni bo dovolj za katerokoli.

Trenutno sem se odločil, da se za začetek odpravim do najbližjega morja in zvečer z vlakom nazaj. Na slovenski obali sem bil že velikokrat, zato se spogledujem z vožnjo do Trsta. Tu bi se lahko popoldne odpeljal ali do Kopra ali pa do Kozine in skočil na večerni vlak za Ljubljano.
Kako je s tem?

Lahko bi šel tudi do Reke, ampak tam pelje nazaj samo en vlak okoli poldneva.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam na dopust?

Oddelek: Loža
182820 (2447) PacificBlue
»

roadtrip, kampiranje in šnorklanje hrvaška

Oddelek: Loža
235426 (4510) krneki0001
»

Dopust 2017 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8928989 (26310) maco-maco
»

Malo samote na hrvaški obali ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5121454 (19333) msjr
»

Ljubljana - Hvar

Oddelek: Loža
103468 (3288) Vesoljc

Več podobnih tem