» »

Pravno vprašanje: pravice do avtorskih slik po stečaju podjetja

Pravno vprašanje: pravice do avtorskih slik po stečaju podjetja

bastadu ::

Torej zaposlen sem bil v podjetju, naredil ogromno takšnih in drugačnih slik ter filmov produktov (s privatno foto opremo, veliko tudi v privatnem času ker mi je fotografija tudi hobi), ki so bile potem objavljene na njihovi spletni strani za promocijo s čimer nisem imel težave, dokler sem bil tam zaposlen in so bili do mene korektni. Potem pa je to podjetje že nekaj let nazaj šlo v stečaj in mi je ostalo dolžno kar lepo vsoto denarja, ki ga nikoli ne bom videl, s čem sem se nekako moral sprijazniti, kaj mi je pa drugega preostalo ...
Sedaj sem pa ugotovil, da je podjetje dejansko ves ta čas z istm programom poslovalo naprej, ampak pod drugim imenom in drugim lastnikom (na papirju), čeprav v ozadju še vedno vse vozi prvotni lastnik/ustanovitelj. Torej očitno so nas vse upnike na suho nate*nili, vso premoženje pa jim je nekako uspelo prestaviti na drugo podjetje ... Spletna stran tega x-podjetja je tako polna mojih slik in posnetkov. Kaj lahko storim? Lahko zahtevam izbris oz. prepoved uporabe vseh mojih slik novemu podjetju? Kako dokazati avtorstvo slik (vse slike/videe imam seveda še v svojem digitalnem arhivu)? Seveda ker zadaj stojijo prvotni lastniki pričakujem, da ne bo šlo tako zlahka, saj brez mojih slik njihova stran izgubi kar veliko bistvne promocijske vsebine, večino le te pa ne morejo ponovno poslikati, ker so izdelki bili po večini unikatni ... Hvala za nasvet!

Furbo ::

Če si bil zaposlen in je bilo to tvoje delo, potem posnetki itak niso tvoji in se ne rabiš sekirat.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Raptor F16 ::

Furbo je izjavil:

Če si bil zaposlen in je bilo to tvoje delo, potem posnetki itak niso tvoji in se ne rabiš sekirat.


Če še ni preteklo 10 let od nastanka fotografije v delovnem razmerju, to drži. Po izteku tega obdobja avtorske pravice pripadajo nazaj fotografu.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

bastadu ::

Nikjer v opisu delovnih nalog nisem imel zapisano, da to moram početi, to sem pač počel, ker se mi je zdel prav in ker nihče drug tega ni počel, tudi vodstvu je bilo po godu, da je imelo vsaj neke solidne slike produktov. Kot sem že napisal pa sem veliko tega fotomateriala pridelal tudi v svojem prostem času. Ne bi me motilo, če bi bile slike objavljene v tem istem podjetju za katerega sem jih naredil, ampak glede na to da le tega ni več in jih sedaj objavlja neka x-firma, mi to seveda ni po godu ...

Lonsarg ::

Pravno gledano moraš jih tožit za goljufijo da so prepoceni prenesli lastnine iz stečajnega podjetja na novega. Če zmagaš(ne bo lahko in bo drago) bodo lastninske pravice romale nazaj v stečajno maso oziroma bodo morali doplačati denar da jih ohranijo in bo denar romal nazaj v to maso, da se razporedi med upnike od takrat.

Če si ti med uradnimi in večjimi upniki tistega podjetja ko je šlo v stečaj bi torej celo kako malenkost morda videl, drugače boš pa z vsem tem večletnim in tisoče EUR dragim trudom sam komu drugemu uspel malo več drobiža nazaj dobiti.

Tak to je..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

MIHAc27 ::

Če to ni bilo v opisu tvojih del, bi jaz enostavno poslal dopis naj prenehajo z uporabo slik. Avtor si ti, oprema tudi tvoja, da lahko uporabljajo slike do sedaj pa pač tvoja dobra volja in nevednost, da to še delajo.

Seveda ne bi izključil odkupa slik. Se pa dogovarjaj z novim podjetjem, o starem jaz ne bi nič hotel slišat (ker potem gre denar itak v stečajno maso).

Če nočejo nič slišat jih pa prijaviš povsod kamor jih lahko glede avtorskih pravic. Dejansko se na sodišča it tožarit pa vprašanje, če se ti splača. Mogoče zaradi osebnega zadoščenja, ampak tam zna it živcev.

Phantomeye ::

ugibam, a ni neka fora, če je neka firma pravna naslednica prejšnje, da se potem tudi avtorska dela, patenti itd. in podobno prenesejo nanjo?

MIHAc27 ::

To verjetno že, ampak tukaj avtorsko delo ni nikoli bilo plačano. Niti ni v opisu dela.

v firmi kjer sem sedaj se tudi uporablja par kosov moje opreme. Verjami, ko oddidem vzamem vse z sabo.
No slike so pa avtorjeva 'oprema'.

Če bi avtor tole vedel prej, bi bila enostavna rešitev, da se slike zbrišejo ob njegovem odhodu. Če bi jih želeli nazaj bi pač plačali.

bastadu ::

Nihče ni rekel, da je trenutna firma pravna naslednica prejšnje.

jype ::

Če si ti avtor, so reči jasne. Če si fotografiral v službenem času in si imel v pogodbi napisano, da so materialne avtorske pravice izdelkov v delovnem času last podjetja, potem so last podjetja v stečaju (in ti ne pripadajo avtomatično ampak so del stečajne mase). Če je vse v luftu, IMO lahko pišeš novemu podjetju, da uporabljajo tvoje fotografije in pošlješ ponudbo, s katero lahko fotografije še naprej uporabljajo. Pri tem se potrudi, da pogledaš datum nastanka fotografij na strežniku, da boš vedel za koliko nazaj moraš zaračunati.

111111111111 ::

Kar predlaga jype, je dobra rešitev v dani situaciji. Boš takoj videl pri čem si.

Verjetno pa nimaš odprtega s.p.-ja?

Phantomeye ::

bastadu je izjavil:

Nihče ni rekel, da je trenutna firma pravna naslednica prejšnje.


Nihče (ti) ni niti rekel, da ni pravna naslednica. Samo dajem ven ideje, kaj je treba upoštevati in predvidevati. Samo pomagati hočem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stečaj - prijava terjatev

Oddelek: Loža
162126 (1467) borut_p
»

Podjetje: lastnik podjetja

Oddelek: Loža
194618 (3845) allforsro
»

eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7523893 (17274) MajorM
»

Garancija - podjetje v stečaju

Oddelek: Loža
164436 (3193) St235
»

ZDR krši osnovne pravice delavcev - kje so sindikati?

Oddelek: Problemi človeštva
112874 (2434) Mr.B

Več podobnih tem