» »

Finance: BTC, delnice in državne obveznosti - polno vprašanj

Finance: BTC, delnice in državne obveznosti - polno vprašanj

neram ::

Spoštovani!

Vprašanja imam glede 3 stvari: delnic, državnih obveznic in BTC.
(Nekaj dni nazaj sem spraševal kam z 10K, zato sem se odločil za še eno povpraševanje, da dobim večje razumevanje vašega razmišljanja (Finance - varčevanje


1. Zanimam se za nakup delnic, zato me zanima, kje je najbolj poceni nakup in vodenje računa, saj nikjer ne najdem cen ponudnikov, ki so slednji: http://www.ljse.si/cgi-bin/jve.cgi?doc=...

1.a Podvprašanje: Zanimam se bolj iz vidika, da delnic ne bi prodajal in gledal na ceno, ampak bi jih imel nekaj let samo zato, da bi dobival dividende. Je to legitimen nakup za delnice ali ne?

1.b Podvprašanje: Obstaja tudi kakšen program za hiter nakup in prodajo slovenskih delnic, tako kot je to večkrat prikazano na spletu, da lahko hitro kupujejo in prodajajo z višanje in nižanjem cen delnic tako, da lahko sproti služiš s prodajo delnic?


2. Zanimam se tudi za nakup državnih obveznic, vendar ne vem, kje jih lahko kupim, npr. grške? Zanimam se zgolj zato, ker naj bi bile varne (saj države najverjetneje ne bodo bankrotirale) hkrati pa ponujajo višjo obrestno mero v primerjavi z depoziti, ki so še bolj varni zaradi državne zaščite tega denarja.

2.a Podvprašanje: Poleg tega kje sploh lahko dobim državne obveznice me zanima, kje jih je najceneje kupiti, če je več ponudnikov, verjetno je samo država sama?


3. Kje je najboljši vir za razumevanje kupovanje BTC, kaj sami menite, kje jih je najbolje kupiti, hraniti, vem, da obstajajo različne denarnice (kjer imaš shranjene te BTC?), zato me zanima kako imate vi sami urejeno to področje


Zgolj informativno glede mojega razmišljanja:
Imam 10K, ki bi jih razdelil tako:
2K - kratkotrajno varčevanje (varno, nizka obrestna mera)
2K - delnice (večje tveganje, zanimajo me predvsem dividende in pa koliko moram na leto plačati za vodenje računa)
2K - BTC (največje tveganje, največje možnosti za povečanje)
4K - državne obveznice (varno, skoraj tako kot depoziti/varčevanje, višja obrestna mera, vendar manj obetavno od delnic in BTC)
  • poskusilo klonirati: neram ()

OracleDev ::

Ne znam ti čisto natančno na vse odgovorit ampak nekaj pa vseeno.
1. Pred leti sem uporabljal spletno aplikacijo od Ilirike https://ilirika.online/User/LogOn?Retur..., je relativno simpl. Kakšne so cene oz. provizije ne vem natančno, lahko si sam mal pobrskaš. Razlog zakaj sem uporabil to in ne kakšne tuje, je tudi to, da sem lahko enostavno naredil izpisek iz aplikacije in izpolnil svoje davčne obveznosti. Ta aplikacija ti omogoča to kar pišeš pod 1b točko. Obstajajo tudi tuje, ampak nimam z njimi izkušenj.
2. Nikoli se nisem ukvarjal z tem, tako da bom raje tiho
3. Priporočam da se prijaviš na bitstamp in tja nakažeš denar. Kupovanje je dejanskko podobno kot pri kupovanju delnic (točka 1), skoraj ni razlike, razlika je le ta da se kripto trg nikoli ne ustavi, delnice pa lahko kupuješ le ko so borze odprte. Glede na to koliko misliš v tej točki vložiti ti predlagam da enostavno pustiš kupljene kripto stvari na borzi in si samo pravilno urediš prijavo ki naj bo 2FA. Če zadeva naraste, pa si kupiš hardware wallet, ampak to moraš že nekaj vedeeti o kripto zadevah oz. ti mora nekdo povedati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15956481 (15234) Buggy
»

Alternativa vezavi na banki

Oddelek: Loža
224220 (2585) Roadkill
»

Zmeden - kam naj z denarjem?

Oddelek: Loža
359195 (8015) _Dormage_
»

kam vložit denar (1 MIO sit)

Oddelek: Loža
282170 (1172) pirat

Več podobnih tem