Forum » Programiranje » Zapleti pri programiranju
Zapleti pri programiranju
bizgech ::
Po več letih počivanja, sem se odločil spet obnoviti znanje programiranja. Kmalu preko znanca dobim ponudbo: obstoječo spletno stran naj bi prenovil tako, da bo bolj moderna in odzivna (responsive web design). Si mislim nič lažjega in kljub neprijetni izkušnji iz preteklosti ponudbo sprejmem. Večje napake nisem mogel narediti!
Hitro osvojim nove znanja in celotno spletno stran vidno prenovim, po moji oceni nekje na 80%: stran je zdaj odzivna, vsebuje foto galerijo, ostale slike na podstraneh se modalno odpirajo, ima tudi cms (prej je bila statična stran). Potem se začnejo komplikacije:
1. Odtenek barve je naročniku pretemen. Dam svetlejši odtenek. Zdaj je odtenek presvetel. Rečem naročniku naj mi da html kodo odtenka in link, kjer lahko barvo preveri. Na koncu dobim ne nov odtenek, ampak popolnoma novo barvo.
2. Slika je preblizu druge ali pa preveč oddaljena. Paddingi in razmiki naj bi bili enakomerni. Potem, kakšno sliko vrže v novo vrstico, kar ne bi smelo. Razložim, da je to no-go, ker je pozicioniranje odvisno od razpoložljivega prostora, saj je stran rwd.
3. Rečem naročniku, naj mi pripravi slike in podam točne zahteve. Pošlje mi le link, kjer si lahko slike prenesem. Potem ko so slike in videi že dodani v galerijo, naročnik opazi, da je poslal nekaj napačnih. Sledijo popravki in s tem dvojno delo.
4. Ko je spletna stran že skoraj končana, se pojavi ideja, da bi bila začetna stran drugačna, in sicer bi nastavili neko podstran, tam pa bi dali neko popolnoma drugo vsebino. Ponovno popravki in dvojno delo.
Poleg naštetega še kup drugih komplikacij za že tako majhen budget. Si mislim, škoda mojega časa, poračunam in projekt predam nekomu drugemu. Ker sem pred leti že imel en podoben primer, ko zaradi komplikacij in nerealnih pričakovanj spletna stran nikoli ni šla online, sklepam, da se v praksi to kar pogosto dogaja. Ima še kdo podobne izkušnje in kako jih rešujete? Če omenim samo še to: V mojem primeru je šlo za preprosto stran z nizkim budgetom... ne predstavljam si, kaj bi me čakalo, če bi nekdo moral plačati celega jurja.
Hitro osvojim nove znanja in celotno spletno stran vidno prenovim, po moji oceni nekje na 80%: stran je zdaj odzivna, vsebuje foto galerijo, ostale slike na podstraneh se modalno odpirajo, ima tudi cms (prej je bila statična stran). Potem se začnejo komplikacije:
1. Odtenek barve je naročniku pretemen. Dam svetlejši odtenek. Zdaj je odtenek presvetel. Rečem naročniku naj mi da html kodo odtenka in link, kjer lahko barvo preveri. Na koncu dobim ne nov odtenek, ampak popolnoma novo barvo.
2. Slika je preblizu druge ali pa preveč oddaljena. Paddingi in razmiki naj bi bili enakomerni. Potem, kakšno sliko vrže v novo vrstico, kar ne bi smelo. Razložim, da je to no-go, ker je pozicioniranje odvisno od razpoložljivega prostora, saj je stran rwd.
3. Rečem naročniku, naj mi pripravi slike in podam točne zahteve. Pošlje mi le link, kjer si lahko slike prenesem. Potem ko so slike in videi že dodani v galerijo, naročnik opazi, da je poslal nekaj napačnih. Sledijo popravki in s tem dvojno delo.
4. Ko je spletna stran že skoraj končana, se pojavi ideja, da bi bila začetna stran drugačna, in sicer bi nastavili neko podstran, tam pa bi dali neko popolnoma drugo vsebino. Ponovno popravki in dvojno delo.
Poleg naštetega še kup drugih komplikacij za že tako majhen budget. Si mislim, škoda mojega časa, poračunam in projekt predam nekomu drugemu. Ker sem pred leti že imel en podoben primer, ko zaradi komplikacij in nerealnih pričakovanj spletna stran nikoli ni šla online, sklepam, da se v praksi to kar pogosto dogaja. Ima še kdo podobne izkušnje in kako jih rešujete? Če omenim samo še to: V mojem primeru je šlo za preprosto stran z nizkim budgetom... ne predstavljam si, kaj bi me čakalo, če bi nekdo moral plačati celega jurja.
Utk ::
Zato se zmeraj zaračuna triduplo, ko se približuješ 50% zaračunanega časa, pa začneš počasi kenslat vse skupaj. Ker vseeno boš prišel na 100%.
bluefish ::
Na začetku točno specificiraš obseg dela, od naročnika zahtevaš ves material, ki naj bi bil prisoten na strani. Ponudiš neko število revizij oz. popravkov, ki seveda ne vključujejo spremembe celotne strani. Vsako nadaljnjo željo ali spremembo pa računaš po "ceniku".
Invictus ::
Ne delaš fixed price projekta, ampak time + material...
Boš vedel za naslednjič...
Boš vedel za naslednjič...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
OracleDev ::
Phantomeye ::
Jaz bi ekstra zaračunal vse, kar ni bilo zmenjeno vnaprej. Glede paddingov je pa tko. Obstaja teorija, obstajajo smernice in dobre prakse - tako v programiranju kot v dizajnu. Pač to je pomoje on you. ne vem kako sta bila zmenjena. ostalo je izmišljevanje, česar sem kriv tudi jaz.
Drugič zahtevaj končen dizajn vnaprej - od njega ... ali pa svoje delo razdeli na dizajn + programiranje. In računaj ločeno.
Drugič zahtevaj končen dizajn vnaprej - od njega ... ali pa svoje delo razdeli na dizajn + programiranje. In računaj ločeno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prosim za kritiko (oceno) spletne strani!Oddelek: Izdelava spletišč | 4672 (3402) | Skatey |
» | Koliko zaračunati (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 4903 (3222) | bond007 |
» | oblikovna/pravna/itd pomoc pri spletni straniOddelek: Izdelava spletišč | 1965 (1338) | Road Runner |
» | tables ali layout tablesOddelek: Izdelava spletišč | 2167 (1735) | Penny |
» | Nanjnovejsi Netscape, Opera ipd. - kamena doba?Oddelek: Izdelava spletišč | 1239 (1114) | [MYTiX] |