» »

tables ali layout tables

tables ali layout tables

Penny ::

Pozdravljeni!

Mene zanima, kateri je boljši način v dreamweaverju pri izdelavi spletnih strani, se pravi v standard načinu in uporaba tabel ali pa v layout način z uporabo layout tabel/celic.
Kateri način je bolj pripročljiv?
Kateri način uporabljate vi?
Kašne so prednoste in pomankljivosti enega in drugega načina?
Kateri je lažji, težji način?
Tenks!! LP

BluPhenix ::

Najbolj priporočljiv način je da pozabiš na tabele in delaš z DIV elementi.

Kolkor pa jaz razumem kar si ti napisal ... no napisal si enako stvar, le drugačen postopek dela, pa še to ne vem če je.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Kako pa gre z DIV elementi? Mi lahko pokažeš primer?
Tenks!! LP

Tody ::

Vse kar rabiš za CSS+še nekaj ostalih bedarij :D

aha že rezumem
sam tole je dost težko, da z CSS sestaviš strukturo strani, vsaj zame je :(
Tenks!! LP

Tody ::

ja ni nekekga vizualnega pripomočka. Maš pa zato nekaj generatorjev in ogromno že izdelanih predlog. Tko da...

JaaZoo ::

Jaz uporabljam kombinacijo vseh. Predlagam da si bolj podrobno pogledaš CSS in boš videl da ni tako težaven

inferno666 ::

Če si začetnik ti priporočam uporabo tabel.
Ker pri layerjih boš imel samo težave. Predvsem, če boš želel, da ti bodo delovali v vseh browserjih.

Drugače pa so tabele zastarela tehnologija.

mte ::

Jaz bi še bolj zaostril tole. Tabele uporabi le, če moraš nujno nekaj na hitro obesiti na internet in te izdelava spletnih strani drugače ne zanima. V nasprotnem primeru boš imel dvojno delo - učenje dela s tabelami ter velike komplikacije pri vzdrževanju, poleg tega pa še kasnešje učenje layouta s stili (css). Slednje ti v primeru, da se želiš naučiti izdelave spletnih strani, ne bo prikrajšano.

Pozicioniranje z div-i sploh ni tak bavbav, ko enkrat pogruntaš za kaj se gre. Je pa mogoče mučno za začetek, ker je to drugačen pristop glede na (skoraj) vse ostale oblikovalske stvari. Pojdi lepo na http://w3schools.org in začni od začetka, da spoznaš osnovne "ukaze". Potem se ti bo zgodilo, da v firefoxu in v IE ne bo izgledalo enako - za začetek en namig - nikoli ne uporabljaj za isti element hkrati margin ali padding in width ali height. To je daleč najbolj pogosta napaka začetnikov, ki zaradi tega velikokrat obupajo (pa je čisto enostavno).

Ker pri layerjih boš imel samo težave. Predvsem, če boš želel, da ti bodo delovali v vseh browserjih.

Kvečjem obratno...
lp

Ker pri layerjih boš imel samo težave.

V bistvu je tako kot je napisal mte, tebele so za nekaj na hitro, za nekaj pametno strukturiranega so pa divi. Aja layerji so čisto nekaj drugega, so zadeva, ki naj se sploh nebi uporabljala.

Sem poskusil delati z divi in sem najprej mislo da mi že uspeva, pol pa me je zgrivala ena osnovna napaka, ki mi je vzele ure in enostavno ne znam rešit.

Naredil sem 2 diva in sicer glava in vsebina, v glavo poskušam vnesti flash, vse lepo in prav le da FF naredi vrstico med flash in spodaj vsebino, med tem ko IE pa ne.

PRIMER

Če dodam namesto flasha sliko je stvar ravna v obeh brskalnih, samo flash tako čudno zategne. A lahko nekdo pogleda kodo in predlaga kaj naj naredim, da bo v obeh brskalnih ravno.
Tenks!! LP

jvolk ::

Probaj divGlava dodat "height:300px;", kolikor je visok flash.

Ne morem verjet, da je zdaj pa šlo, sem pa ja tut to probal :S
Hvala no. Zdej me še pa zanima, kako te dive sprvim v vodorvano, da bi recimo divvsebina razdelil na tri dele v vodoravni poravnavi?
Tenks!! LP

Sem najdo kako gredo v vodoravno, sam mi ne gre in ne gre.

A mi lahko nekdo pojasni prosim tale primer zakaj spet v IE ne gre skupaj :\
Tenks!! LP

Prevelika slika(width prevelik) in ker ima IE narobe box model, misli da gre slika čez, zato ti prestavi nižje.

Zakaj pa tako misli?
Če so slike po pravilih narete:

divSkupaj = 859 px
divLevo = 100 px
divCenter = 659 px
divDesno = 100 px

slika ima dolžino točno 659 px

zakaj bi bil potem problem? Kako pa naj popravim zdaj da bi bilo v obeh lepo skupaj?
Tenks!! LP

Penny: kaj pa paddingi in margini? IE prišteje to k širini, zato je priporočljivo da se padding in margin nikoli ne uporablja hkrati z width ali height.
lp

mte: saj sem poskušal, dolg časa, če pa ne gre in gre, sem dal vse paddinge margine na 0, pa ni šlo, vse vrste kombinacij sem probo, pa ne vem kam naj dodelim ta pedding oz margin, ni mi še čisto jasno tole.

Tisto ko praviš da se ne sme hkrati uporabljat, če prav razumem, če nekemu divo določiš širino ali dolžnio, moraš pustiti margin in padding na miru?

Čemu naj torej dodam padding & margin za zgornji primer?
Tenks!! LP

Evo, tako zgledajo tvoji divi brez slike. Opaziš kaj čudnega?

povezava

Ja, tisti beli črti med vsem skupaj.

vidim tiste dve črti, ampak mi na žalost nočeta izginiti, sem določil divom centru/levi/desni left in right padding in margin na 0 ampak sta črti še vedno tam :\

prilepi še rešitev, če je teb uspelo..
Tenks!! LP

Nisem še podrobno pogledal problema, bom jutri. Možno, da bo že kdo drugi podal rešitev.

Saj zdaj sem pa že hvala bogu najdo rešitev in sicer sem na novo postajo dive, v zgornjem primeru jaz nisem najdo rešitve, pa sem tam po vodiču postavo dive, res čudno.
Važn, da zdaj dela.
Hvala za vso pomoč.
Tenks!! LP

Haj.

Lepo bi prosil še za en nasvet glede datoteke .css in sicer sem zdaj, ko sem najprej ustvaril uvodno stran, naredil posebej mapo stylesheet, kamor sem shranil svojo .css datoteko, zdaj pa ne vem kaj bi naredil, ko sem se lotil podstrani, recimo ustvaril sem mapo za podstran, v njo nasnel index uvodne strani in updejtal linke (do slik in css).
Zdaj pa ne vem, recimo sam izgled postrani ostane enaka glava in noga, vsebina pa se bo spremenila, zato me zanima a naj stile te vsebine shranjujem kar v prvotno .css datoteko ali pa v samo podstran nasnamem nov .css in delam v njem.

To sprašujem zato, ker če bom nadaljeval oblikovati v eni sami .css datoteki, lahko kasneje postane rahlo nepregledno zaradi toliko elementov, če pa uporabim za vsako podstran svojo .css datoteko, pa lahko za vsak podstran pobrišem stile prejšnje vsebine.

Kaj menite kaj bi bilo najbolj priporočljivo?
Tenks!! LP

Najbolje je da najprej narediš en skupni stil za vse strani v eni datoteki, potem pa še posebej stile ki se tičejo samo neke določene strani (če je prva css datoteka že prevelika jih daš pač v drugo). S tem ko ti narediš skupen stil za vse strani ubiješ dve muhi na mah, saj se izogneš težavam kasneje če hočeš neko malenkost spremenit, hkrati pa te prisili delat boljšo strukturo samih strani, tako da dobro sestavljena stran ne bi smela imeti nepregledno gromozanskega fajla s stili.
lp

Seveda, na to sploh nisem pomislil, da v glavo dodam še eno .css datoteko, za fiksno obilko strani je tako ali tako glavni .css, za vsebine posebej podstrani pač določim svoj still, tako se tudi v DW-ju stili nove .css datoteka ločijo od glavne in postane lepo pregledno.
Super.
Hvala.
Tenks!! LP

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1298344501 (3638) sunniegoldie
»

CSS dimenzije in pozicije

171340 (1068) marjan_h
»

CSS - DIV - Brez Tabele

231582 (1285) jernejp
»

CSS problemi (strani: 1 2 )