Forum » Operacijski sistemi » ssd; db, vmware?
ssd; db, vmware?
ejresnevem ::
kakšna priporočila / odsvetovanja glede podatkovnih baz (glede na tipe, pretežno bralna, uravnoteženo bralno-zapisovalna, pretežno zapisovalna) na ssd?
baze so nekoč odsvetovali (zaradi hitrega wearing out), zdaj pa smo že nekje h2 2019, je tehnologija napredovala?
kaj pa vmware (client os, pretežno bralen) na ssd?
ps: če ni uvrščeno v pravo kategorijo, premaknite ali nekaj
baze so nekoč odsvetovali (zaradi hitrega wearing out), zdaj pa smo že nekje h2 2019, je tehnologija napredovala?
kaj pa vmware (client os, pretežno bralen) na ssd?
ps: če ni uvrščeno v pravo kategorijo, premaknite ali nekaj
- spremenilo: ejresnevem ()
no, seveda mislim katerokoli virtualizacijo os (kot mislim tudi katerokoli bazo), ne ravno neke določene znamke.
SasoS ::
Kaj drugega kot SSD sploh ne pride v poštev, razen če imaš nekaj TB podatkov in si omejen s financami...
Še bolje če daš na NVMe, tole je pesmica:
# hdparm -t /dev/nvme1n1
/dev/nvme1n1:
Timing buffered disk reads: 7308 MB in 3.00 seconds = 2434.37 MB/sec
Še bolje če daš na NVMe, tole je pesmica:
# hdparm -t /dev/nvme1n1
/dev/nvme1n1:
Timing buffered disk reads: 7308 MB in 3.00 seconds = 2434.37 MB/sec
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SasoS ()
antrim ::
ESXi daš na interno flash kartico. IO intensive obremenitve se pa daje na SSD-je odkar je to možno. Zanesljivost itd. se rešuje z drugačnimi pristopi in ne s konzervativno izbiro tehnologije.
so toliko izboljšali ssdje, da jih tudi intenzivne zapisovalne baze (z rekonstrukcijami indeksov) ne 'izrabljajo' pospešeno?
za virtualizacijo os bi sicer domneval, da ni nekih posebnih omejitev
sprašujem sicer pretežno za domače/razvojno okolje ne za produkcijsko (čeprav mi vedenje ne bo škodovalo)...
seveda gre za investment / performance tradeoff...
za virtualizacijo os bi sicer domneval, da ni nekih posebnih omejitev
sprašujem sicer pretežno za domače/razvojno okolje ne za produkcijsko (čeprav mi vedenje ne bo škodovalo)...
seveda gre za investment / performance tradeoff...
Premalo vhodnih podatkov. Za home lab je vsaka stvar hitro še predobra.
V razmislek - nekaj precej obsežnih baz že leta maltretiram na prenosniku z običajnim Samsung EVO 850 diskom in ni videti, da mu je kaj hudega.
V razmislek - nekaj precej obsežnih baz že leta maltretiram na prenosniku z običajnim Samsung EVO 850 diskom in ni videti, da mu je kaj hudega.
Rabiš dovolj prostega prostora, da lahko SSD dela wear-leveling.
Če imaš zasedeno 90%, ga boš hitro izrabil...čeprav sicer zdaj SSD že interno rezervira cca. 10% prostora, jaz ponavadi dam še nekaj % zraven. 480 GB diske sem particioniral na 450 GB, tistih dodatnih 30 GB ne pogrešam...
Če imaš zasedeno 90%, ga boš hitro izrabil...čeprav sicer zdaj SSD že interno rezervira cca. 10% prostora, jaz ponavadi dam še nekaj % zraven. 480 GB diske sem particioniral na 450 GB, tistih dodatnih 30 GB ne pogrešam...
Jaz namenoma nimam over-provisioninga. Sem pa ravnokar preveril. 30TB zapisanega v štirih letih. Status je Good.
Aja - pa disk je vedno je 80/90% zaseden. :)
Aja - pa disk je vedno je 80/90% zaseden. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: antrim ()
pegasus ::
Skozi štiri intlove P3608 4tb sem v dveh letih spustil mnogo pb. Enemu od štirih je health iz 100% padel na 99%, groza :D Natančne številke lahko preverim jutri.
HotBurek ::
SasoS, hvala za omembo kul tool-a (hdparm).
Sem pognal na 2x HDD Raid 1 in je 88 MB/sec, ter na 1x SSD 210 MB/sec, oboje verjetno SATA.
Zdej berem ta NVMe; se pravi da gre zgolj za drug vmesnik, in če bi SSD disk gor priklopil, bi imel tvoje cifre (ki so x10)?
Sem pognal na 2x HDD Raid 1 in je 88 MB/sec, ter na 1x SSD 210 MB/sec, oboje verjetno SATA.
Zdej berem ta NVMe; se pravi da gre zgolj za drug vmesnik, in če bi SSD disk gor priklopil, bi imel tvoje cifre (ki so x10)?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Ja, rabiš tudi SSD z NVMe vmesnikom. Ti so ponavadi v M.2 obliki in ne klasičen 2,5" SSD. Pozor, na M.2 dobiš tako SATA kot NVMe PCIe SSD-je zato je treba preverit v specifikacijah. Enako imaš lahko na plati (ali prenosniku) M.2 ki je SATA in/ali NVMe. SATA seveda ne bo šel dosti čez 500 MB/s (SATA3 omejitev). Če nimaš M.2 slota na plošči, se da za male pare dobit tudi PCIe kartico, recimo: https://www.mlacom.si/delock-m-2-ssd-pc...
MrStein ::
Obraba SSD je bolj mit kot dejstvo.
So jih eni testirali več kot leto dni z non-stop pisanjem, pa so komaj crknili.
Tega v normalni uporabi ne boš dosegel.
Edino, če bi imel krožno snemanje videja, tam pa je res bolje HDD uporabiti.
So jih eni testirali več kot leto dni z non-stop pisanjem, pa so komaj crknili.
Tega v normalni uporabi ne boš dosegel.
Edino, če bi imel krožno snemanje videja, tam pa je res bolje HDD uporabiti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
c3p0 ::
Pri SSD imaš tudi podatek DWPD, npr. za Intel S37xx serijo, katere par primerkov imam pri roki, je podatek DWPD 10 skozi 5 letno obdobje. Pomeni, da ga vsak dan lahko 10x v celoti prepišeš in bo čez 5 let še vedno tip top.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Cene SSD-jev rekordno nizke, počasi se ceni tudi RAM (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 16097 (10561) | Ijus |
» | Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 25226 (17606) | Invictus |
» | Kompatibilnost plošče in SSDjaOddelek: Strojna oprema | 1738 (1261) | ziga1990 |
» | SSD vs HDD v strežnikuOddelek: Kaj kupiti | 2758 (2096) | Ishmael |
» | Medion Akoya P6660 M.2 slotOddelek: Pomoč in nasveti | 1290 (988) | 6151 |