» »

Igra kriva za smrt?

Igra kriva za smrt?

_Mortal_ ::

Kje pa drugje kot v ZDA neuravnoteženi ljudje za svoje napake iščejo krivca drugje. Tako naj bi bli EverQuest in Grand Theft Auto krivi za smrtne žrtve.

V arkanzaškem častniku "The Morning News" so poročali, da je v njihovih krajih umrla tri leta stara deklica. Razlog za njeno smrt je bilo igranje EverQuesta. Njena mama, stara 36 let, je več ur igrala in povsem zanemarila hčer. Otroka naj bi pozabila v avtu brez prezračevanja.

Druga zgodba prihaja iz države Tennessee. Tam sta se dva mladoletna polbrata, prvi 16 in drugi 13 let, preveč uživela v igranje igre Grand Theft Auto. Igro sta posnemala tako, da sta streljala na vozila, ki so se mirno peljala po "meddržavni" avtocesti. Obtožena sta bila za umor iz malomarnosti, povzročanja splošne nevarnosti in oborožen napad. S svojimi streli sta namreč ubila 45-letnega gospoda in ranila 19-letno žensko.

Še več takih dogodkov pa bo prepovedano igranje igric. Kje sta fanta dobila .22 kalibersko puško pa najbrž ni tako pomembno.

mislim kakšne majo amerikanci...:\
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

BigWhale ::

> Še več takih dogodkov pa bo prepovedano igranje igric. Kje sta
> fanta dobila .22 kalibersko puško pa najbrž ni tako pomembno.

V ameriki lahko orozje kupis prej, preden si lahko kupis pijaco v lokalu.

Sicer pa Bowling for Columbine. Odpres racun na banki in ti kot darilo zraven dajo pusko! Izberes jo pa lahko iz precej obseznega kataloga...

Sicer pa, Guns don't kill people, people with guns kill people...
Ali pa khm, kaksna ironija, Charlton Heston...

"Guns don't kill people, apes with guns kill people!"

:))

schurda ::

Amerika je vedno bolj bolana. Se mi zdi, da bomo tudi mi, če bomo capljali za njimi.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Gemm ::

"Guns don't kill people. Bullets do."
"Bullets don't kill people. People die of blood loss."
:\;)

para! ::

Zanimivo...

Vpliv multimedijskih vsebin, predvsem nasilnih iger, na mladostnike je, po mojem mnenju, irelevanten. Namreč, vsak mladostnik se mora zavedati, da GTA pač ne moreš prenesti v realnost. Oziroma lahko, ampak ne smeš.

Tako tudi na nekatere ljudi vplivajo različni dejavniki, kot na primer razočaranje, nezadovoljstvo,... Pa so še vseeno morilci, če nekomu odvzamejo življenje.

Ni vprašanje v igrah, ampak v šibkosti osebkov, ko vpliv dopustijo,...

LP

:\
Death before dishonor!

Brane2 ::


Ni vpra?anje v igrah, ampak v ?ibkosti osebkov, ko vpliv dopustijo,...



Ce "sibkega" osebka ne smes ubit, orozja mu zaradi ustave ne mores kar tko vzet, je mogoce najlazje izlocit edini preostali faktor-dolocene nasilne igre...

Razen, ce si to mislil kot poziv k odstranjevanju osebkov... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Gemm ::

@Jazz: Hm, torej mora biti osebek odgovoren za svojo šibkost? To, da nekoga potegne v igro in mu zje8e samopodobo je ekvivalent neprištevnosti, posebej če še nima trdne osebnosti. Za takšne osebke je interaktivno nasilje precej močan vtis - nasploh so igre zelo močni mediji, vpliv pa je še večji pri mlajših igralcih (recimo do 16. leta) - pri takih primerih pa sploh ne moreš računati na družbeno zrelost ali kakršno koli odgovornost. Saj ne, da bi bile igre povod za deviantna dejanja (to so v glavnem družinske ali osebnostne težave), vseeno pa igra posamezniku posreduje idejo, mem, kako s frustracijami ravnati. Zaradi grafičnosti in interaktivnosti je pa ta vtis močnejši kot pri knjigi, vinilki, telenoveli ali filmu.

Definitivno ni rešitev to, da se pljuva po gamedevih ali uvaja cenzure... problem je ta: kako naučiti mularijo odgovornosti in zdravega odnosa do iger. Dejstvo je, da bodo igre vedno bolj realne, interaktivne (poglejte kakšen HL2), skratka memetsko močnejše, hkrati pa imajo lasten nabor pravil univerzuma, ki je praviloma dokaj nekompatibilen z družbenimi normami.

Drugače pa odkrivamo toplo vodo... memetski šoki niso čisto nič novega: od mulcev iz antike ki so mislili, da so Herakleji, do raznih prerok wannabejev, ob kasnejšem razmahu književnosti pa sploh.. precej mladih Wertherjev je storilo bridko smert :\. Ista pesem z glasbo, filmi in sedaj s špili. Čeprav se mi zdi, da se odnos družbe do iger še ni popolnoma oblikoval.. zato igre kot grešni kozel niso presenetljiv pojav.

Kaj čmo... tale relativno nov medij mora družba še sprejeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gemm ()

BigWhale ::

Ma lepo vas prosim, ljudje iscejo opravicila za svojo retardiranost in nesposobnost vzgoje otrok in samih sebe do nekega common sensa v vsem, razen v sebi ne.

Ce je otrok preprican, da lahko nekaj kar je videl v igri/na tv/videl v stripu etc etc, pocne tudi v zivljenju je stars nesposoben.

Ja se strinjam, nasilja in podobnih stvari je prevec (pr0n je prepovedan, ampak glave se lahko kotalijo) in tezko je pazit na otroka/whatever 24ur na dan in vpliv okolja je tudi precejsen ampak nemogoce pa to ni...

Nekaj let nazaj je neka zenska tozila sony zaradi everquesta, ker se je njen 21 letni sin fental, ker je vec kot 12 ur na dan igral everquest. Naj dajo gor 'warning label'. Res je ni jim tezko dat gor opozorilnega napisa na skatlol ampak, lepo vas prosim! Se malo pa bodo prodajali ure z alarmom, da vas spomnijo na to kdaj treba scat it, da nimas mokrih hlac...

A bi cigarete v crni skatlci z mrtvasko glavo na sredini kaksnega kadilca odvrnile od kajenja? Najbrz bi samo privable koga, prodal bi se jih pa se vec. ;>

||_^_|| ::

BigWhale: AMEN!

Binji ::

A bi cigarete v crni skatlci z mrtvasko glavo na sredini kaksnega kadilca odvrnile od kajenja? Najbrz bi samo privable koga, prodal bi se jih pa se vec. ;>

Samo kot zanimivost. Ze obstajajo, prodajo jih pa bolj malo:)
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

_Mortal_ ::

V angliji....
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

BigWhale ::

Anglezi so bli ze od nekdaj mal cudni :P

sketch ::

"Guns don't kill people, people do." - Charlton Heston

"Well, they say guns don't kill people... but I think the gun helps. Just standing there going "BANG!" wouldn't do much, would it? Unless you have a heart disorder or something." - Eddie Izzard

"They blame all this craziness the people do on music, TV, games... shit, what happened to HE'S CRAZY?!" - Chris Rock

Evo, to je vse od mene... oz., tehnično od drugih, ampak je s tem vse povedano :D

lp
s.
Adapt and overcome.

Dr_M ::

tko bi mogl bit kot je chris rock reku...kugle bi mogle bit po 5000$.

"ubil te bom, hodil bom v tri sluzbe, da si bom lahko privoscil kuglo in te ubil z njo!"
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Charlton Heston je pa sploh svojevrsten kljukec, predsednik Rifle Association in dejansko verjame v to, da bi vsak moral imet doma vsaj eno pusko. Za zascito... ;)

... zdaj ko imamo pa vsi puske, hmmm, kaj ko bi jaz eno havbico, samohodno, nabavil... ... za zascito, pusko ma ze tko al tko vsak.



never underestimate the power of a small nuclear weapon

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

undefined ::

Fora je v tem, da so ameri že od same kolonizacije bili hudi oboroženi kavbojci, pa še danes se ni nič spremenilo. Stvari ne gredo na slabše, ampak le ostajajo na isti ravni.

Ameru vzet pištolo je nekaj takega, kot bi normalnemu človeku poskušal vzet ženo. Dejansko nekateri brez orožja sploh ne morejo živet, se ne počutijo dovolj "varne". :)

Zgodovina sprememb…

||_^_|| ::

Zgrešen mem majo, al kako že thomas reče.:)

freejack ::

They don´t need gun control, they need bullet control. If a bullet costs 5000$, there wouldn´t be any innocent bystanders.

i´m gonna get a job, i´m gonna get two jobs, i´m gonna start saving up,..and then, you´r dead, man :D

l_jst ::

Mislm, če so taki idioti, da ne ločjo fikcije od realnosti pol jim pa tut ni pomoči.

undefined ::

Em, v psihi je fikcija podlaga za realnost, prav tako kot so tudi sanje. Vprašanje je le koliko ima nekdo razvite male sive celice, da kaj tako butastega še res ne uresniči. :)

BigWhale ::

Freejack, give credits where credits are due... ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

ah, ti desničarji

Oddelek: Loža
71097 (932) zee
»

Personalizacija spletnih cen na poti

Oddelek: Novice / Zasebnost
359194 (6791) techfreak :)
»

Naredi si sam lasersko pištolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6123421 (20122) AtaStrudl
»

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

Oddelek: Novice / Igre
345360 (3687) imagodei
»

Konec TorrentSpya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
589989 (6684) OmegaBlue

Več podobnih tem