» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
279 / 287
»»

jernejl ::

Na OECD dokumentu, ki sem ga linkal, piše natančno to. Če ti lažeš in to laž večkrat ponoviš, se ne bo spremenila v resnico.
Slovenija spada v manjšino OECD držav, kjer Rent Control ne obstaja. V večini OECD držav so torej najemnine bolj regulirane kot pri nas.

Po tvoji komunajzarski logiki itak imamo vse cene regulirane, ker tudi v obligacijskem zakoniku obstaja institut oderuške pogodbe.

Če bi se pa zgledovali po drugih razvitih državah, bi bilo smiselno razmisliti o uvedbi regulacije najemnin, kot jo poznajo drugod v razvitem svetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Kanban ::

V linku piše tudi, da v Nemčiji regulirajo točno to kar mi (samo drugačen procent nad referenčno vrednostjo), pri nas pa jim je to ušlo.

Utk ::

Na OECD dokumentu, ki sem ga linkal, piše natančno to

Ne. Lažeš. Daj mi točen odstavek, kjer piše to:

Slovenija sodi v manjšino OECD držav, kjer "Rent Control" ne obstaja v nobeni obliki

Tega ne piše, ergo lažeš. Niti tega ne more pisat, ker bi to bila laž.

Kanban je izjavil:

V linku piše tudi, da v Nemčiji regulirajo točno to kar mi (samo drugačen procent nad referenčno vrednostjo), pri nas pa jim je to ušlo.

On trdi da Slovenija nima nobene regulacije najemnine. To je laž, niti tam tega ne piše.

Nivo pismenosti je tu res na dnu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kanban je izjavil:

Ne drži.
V Nemčiji je zgornja meja (benchmark rent) določena in vnaprej znana, pri nas ni, ker je meja tržna najemnina. Pa tudi "samo drugačen procent" imamo, mnogo višji, kaj je pa to tacga. Tud če bi imeli milijavžent procentov, bi se komunajzarji tvojega kova pritoževali nad regulacijo najemnin.
Pri OECD so smiselno ocenili, da prepoved oderuštva v Sloveniji ne predstavlja t.i. rent control, medtem ko nemški izračun maksimalne najemnine po področjih predstavlja rent control. Ampak ti praviš, da je to dvoje itak enako, tako da komot prevzamemo ta njihov rent control in ne bo nič drugače.

Utk je izjavil:

Na OECD dokumentu, ki sem ga linkal, piše natančno to

Ne. Lažeš. Daj mi točen odstavek, kjer piše to:

Slovenija sodi v manjšino OECD držav, kjer "Rent Control" ne obstaja v nobeni obliki

Tega ne piše, ergo lažeš. Niti tega ne more pisat, ker bi to bila laž.
Lažeš ti. V dokumentu imaš seznam držav, pa preštej, koliko jih ima katero vrsto rent control in koliko jih nima nobene. Aja, ne znaš šteti. Ni moj problem.
Bi bilo pa smiselno, če bi se prestavili tja, kjer je tudi večina OECD držav, torej bi uvedli rent control, da bi v naslednji verziji OECD dokumenta bili v skupini večine razvitih držav, ki to poznajo.

Zgodovina sprememb…

Nepismen.

Če ne piše kakšno regulacijo ima Slovenija, ne pomeni da piše da nima nobene. Pač nima take vrste regulacije kot so je tam iskali, kot tudi ne Nemčija, kar ne pomeni da nima regulacije v nobeni obliki.

Sicer ne vem zakaj se sploh kregam o tem, ker itak sem proti vsaki nepotrebni regulaciji. Če se odrasli ljudje ne zmorejo dogovorit za posel brez poseganje države, potem imamo morda najprej za rešit probleme v šolstvu, ki proizvaja take nepismene idiote. Kot vidimo tudi tu.

Utk je izjavil:

Nepismen.

Če ne piše kakšno regulacijo ima Slovenija, ne pomeni da piše da nima nobene. Pač nima take vrste regulacije kot so je tam iskali, kot tudi ne Nemčija, kar ne pomeni da nima regulacije v nobeni obliki.
Lažeš. Nemčija ima regulacijo, kot so jo tam iskali, Slovenija je nima. Če si ti nepismen in imaš neko svojo zblojeno definicijo rent control-a, je to tvoj problem, ne moj. Niti tvoje blodnje nikogar ne zanimajo.

Sicer ne vem zakaj se sploh kregam o tem, ker itak sem proti vsaki nepotrebni regulaciji.
Tako je, zato se je pa treba zgledovati po večini razvitih držav, da bi ugotovili, katere regulacije so potrebne in katere niso. Rent control je že ena taka, ki bi bila potrebna in tudi smiselna.

In je tudi imamo, oderuško najemnino.

Če nepismen nesposobnež pri oecd ali nekdo v Sloveniji, ki poroča oecd, ni tega vedel, potem smo nazaj na problemu šolstva in nepismenosti.

Utk je izjavil:

In je tudi imamo, oderuško najemnino.
Lažeš, rent control pri nas ne obstaja, vir je že bil podan.

Če nepismen nesposobnež pri oecd ali nekdo v Sloveniji, ki poroča oecd, ni tega vedel, potem smo nazaj na problemu šolstva in nepismenosti.
Če se nepismen forumski idiot ne strinja z ugotovitvami OECD, je to problem tega nepismenega idiota, ne mene in tudi ne OECD. Mogoče je to tudi problem slabega slovenskega šolstva - še dobro, da imamo kot vir dokument iz tujine, ki to potrjuje.

Jaz sem ti dal link na zakon, ti imaš link kjer to ne piše.

Tak nivo imamo.

https://iea.org.uk/publications/rent-co...

Tu si pa lahko vsak pogleda negativne posledice vtikanja države. Nič novega za tiste, ki znajo razmišljat, niti nič novega za tiste, ki ne znajo razumet prebranega.

Utk je izjavil:

Jaz sem ti dal link na zakon, ti imaš link kjer to ne piše.

Tak nivo imamo.
Jaz sem dal link na dokument, kjer piše točno to, da pri nas rent control ne obstaja, za razliko od večine drugih OECD držav. Ti si dal link na zakon, ki govori o nečem drugem.
Je pa hecno, ker so tvoja mnenja praviloma različna od dokumentov OECD, to zdaj ni prvič, je bilo že večkrat doslej, ob različnih trenutkih in dokumentih različnih avtorjev. Pa ti kljub temu ne potegne, da si neumen ti in ne vsi okrog tebe? Saj vem, idioti ponavadi ne vedo, da so idioti, morda spadaš v to skupino.
Ti spominjaš na onega, ki vozi po avtocesti in posluša obvestilo na radiu, da en voznik vozi v napačno smer, potem pa pribije, da ne le eden, ampak vsi vozijo v napačno smer.

Mimogrede, tudi Nemci, ki jih je tvoj kamerad zgoraj omenjal, imajo zakon o oderuški najemnini, precej podoben našemu zakonu o oderuški najemnini (https://de.wikipedia.org/wiki/Mietwucher ) - oderuštvo je, ko je najemnina za več kot 50% višja od povprečne.
Ampak Nemci imajo potem še poseben zakon, ki spada pod rent control.
Omejevanje oderuške najemnine namreč ne pomeni, da je dvig najemnin navzgor omejen, temveč je prepuščen trgu. Tržna najemnina se lahko vsako leto poviša za milijavžent procentov, in torej ni kaznivo, če lastnik najemnino poviša za milijavžent procentov.
Pri rent control je drugače. Tam je višina najemnine vnaprej določena, torej ne more zrasti za neskončno procentov.
Ampak kaj to sploh razlagam, če še preprostega besedila ne znaš razumeti, kaj šele osnovnošolsko matematiko.

Tu si pa lahko vsak pogleda negativne posledice vtikanja države.
Ja najbolje bi bilo, če bi se država povsem umaknila iz nepremičninskega trga. Naj vsak gradi in ruši kaj mu paše in kje mu paše. Zemljiška knjiga se ukine, vojska se ukine, gasilci in policija se ne ukvarjata z reševanjem premoženja oz. premoženjsko kriminaliteto, sodišča tovrstnih prestopkov ne preganjajo, iz zakonodaje se odstrani vse omejitve povezane s tem. Je nekdo požgal neko hišo? Nič zato. Se je nekdo vselil v neko hišo? Nič zato. Nekdo ne plačuje najemnine? Nič zato. Je nekdo onemogočil dostop do neke nepremičnine? Nič zato. Ko država gradi infrastrukturo (ceste, pločnike, kanalizacijo, elektriko...) se ne ukvarja s tem, da bo bližnjim nepremičninarjem omogočila dostop do te infrastruture, in se ne ukvarja s tem, če jim bo s tem onemogočila dostop/dovoz do nepremičnine.
Potem naj pa vsak sam poskrbi za tisto, kar misli, da je njegovo.

Zgodovina sprememb…

Z dovolj butasto ne-logiko lahko dokažeš katerikoli neumnost hočeš. In tebi je uspelo dokazat svojo.

Zakaj ne bi v rent control zapisali da se najemnina vsako leto zniža za 5%. Problem rešen.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Z dovolj butasto ne-logiko lahko dokažeš katerikoli neumnost hočeš. In tebi je uspelo dokazat svojo.
Meni ne, jaz samo navajam rezultate raziskav OECD. Ti si pa tipičen primerek, ki z idiotsko nelogiko vedno znova dokazuješ nove idiotizme, ki nimajo z realnostjo in stroko nič skupnega.
Pričakovano je, da se mnenja idiota velikokrat ne skladajo z izsledki stroke. Ampak s to kruto ugotovitvijo se boš moral soočiti ti (če boš kdaj tega sposoben), ne jaz.

Izsledki ekonomske stroke, v bistvu temeljni zakon, pravi da če omejiš ceno nečesa, se bo ponudba tega zmanjšala, in če se ponudba zmanjša, se pri istem povpraševanju cena zviša.
To pravijo tudi vse teoretične in praktične študije. Sem dal link.
Seveda daš lahko potem novo regulacijo čez staro regulacijo, ampak nazadnje tudi nova regulacija povzroči isto.

Tega niti OECD ne more spremenit.

Bi bilo zanimivo pogledat kak primer države kdaj so začeli regulirat in kdaj so se začele pojavljat težave z visokimi najemninami. Čisto lahko da se je nekdo na pamet spomnu da bi treba nekaj regulirat, in s tem povzročil v naslednjih letih probleme, ki jih je bilo spet treba regulirat, in s tem nove še večje probleme.

To pravi AI:

Švedska ima neko obliko regulacije že 84 let, vendar današnji sistem v resnici izvira predvsem iz reform 1968-1978, ne neposredno iz vojnega zamrznjenja.

V drugi polovici 70. let je najemnina rasla precej hitreje od plač, čeprav je bil bruksvärde že vzpostavljen in je bil leta 1978 uveden še formalni sistem kolektivnih pogajanj.

Če gledava samo cilj "regulacija naj bi ohranila najemnino poceni glede na dohodek", rezultat Švedske ni tako impresiven, kot bi pričakoval.
Najemniki danes še vedno porabijo približno četrtino do tretjino razpoložljivega dohodka za stanovanje. Regulacija je predvsem povzročila nekaj drugega: obstoječe pogodbe na zelo zaželenih lokacijah so lahko precej cenejše od tržne vrednosti, zato je dostop do take pogodbe zelo dragocen. OECD opozarja, da to povzroča dolge čakalne vrste in slabšo mobilnost na stanovanjskem trgu.

Če uporabiva isto Eurostatovo metriko kot prej za Švedsko -- stanovanjski stroški kot delež razpoložljivega dohodka gospodinjstva -- je Slovenija precej nižje.
Za 2024 je bila slika približno:
Slovenija: ~14 % razpoložljivega dohodka
Švedska: ~25 %

To ti naredi "regulacija" v daljšem obdobju.

Zgodovina sprememb…

In ugani kaj tvoj OECD priporoča Švedski:
Relax rent controls

https://www.oecd.org/en/publications/oe...

V Stockholmu se na to tvoje regulirano stanovanje čaka skoraj 9 let. Ja, nekateri imajo nizko najemnino (nižjo kot na črnem trgu, ki tudi obstaja, ampak relativno višjo kot v "neregulirani" Sloveniji), drugi pa ta čas lahko preživijo v škatlah.

Zgodovina sprememb…

Alcarinnn ::

Utk je izjavil:

Relax rent controls

V Stockholmu se na to tvoje regulirano stanovanje čaka skoraj 9 let. Ja, nekateri imajo nizko najemnino (nižjo kot na črnem trgu, ki tudi obstaja, ampak relativno višjo kot v "neregulirani" Sloveniji), drugi pa ta čas lahko preživijo v škatlah.

EPIC, jernej poownan od samega OECD priporočila, bori se pa ravno kontra.

Lahko naštejem še vsaj 8 metrik po katerih je Švedska glede najemnin slabša od Slovenije in povprečja Oecd. "Čeprav" (seveda ne čeprav, ampak ravno zarad tega) ima že 84 let zgodovine regulacije najemnin.

Ampak mislim da nima smisla, point je bil normalnim dokazan, nepismenim pa ni pomoči.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Mokre sanje tukajšnjih par nepremičninskih vseznalcev so čim večji davki na nepremičnine, ameriški sistem.
Tam je hitro jurja, dva ali tri davka na povprečno nepremičnino, četudi bivaš v njej. Mesečno, da ne bo pomote.
Ni pa videti, da bi bile zaradi tega bolj dostopne, ravno obratno je.

So pa plače res manj obdavčene. Ampak ne zaradi nepremičninskega davka, temveč zato, ker ne plačujejo zdravstva, penzije in sociale.

nurmaln ::

LeQuack je izjavil:

Dejstvo je, da so ljudje kot Utk ugrabili drzavo, in se zato zivljenje za ostale vztrajno slabša, medtem ko oni bogatijo.

Dejstvo je da je revščina naravno stanje človeka in človeštva. Dejstvo je da so družbe vedno relativno bogatele ko so bogate reveži probali oponašati in da so družbe propadle ko so želeli bogatim pokrast premoženje.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

lebang1 ::

https://www.finance.si/studenti-gredo-na-lov-za-sobami-in-stanovanji-kaksne-so-zdaj-najemnine/a/9050028

https://www.finance.si/studenti-gredo-na-lov-za-sobami-in-stanovanji-kaksne-so-zdaj-najemnine/a/9050028

20 let nazaj smo posteljo v dvoposteljni sobi v najslabšem delu Ljubljane plačevali 25,000 sit, povprečna plača je bila 160. Tisti ta bogati so plačevali 10 jurjev več za svojo sobo. V dvosobno stanovanje grejo 4, se pravi 250 po glavi, povprečna plača je 1600. S tem da je to normalen del Ljubljane danes, ne Rakova Jelša in podobno.
Kar skompenzira še tistih 50 evrov stroškov po glavi mesečno.

Pa tudi štipendije so danes višje in predvsem sploh so. Včasih socialne štipendije ni dobil skoraj noben. Si moral bit resen socialni problem, ali pa kmet oz privatnik, za te je enako kot danes.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

karafeka je izjavil:

Ne vem kako je to včasih delovalo. Razen če partija ni zbirala nepremičnin kot poštnih znamk in je poznala neko zdravo mejo.

Včasih smo imeli enopartijski sistem, ki ni bil najbolj navdušen nad kritiko čez sistem, partijo ali državo. Danes imamo osebke, ki so tukaj glasni kako država ne ve, ne zna, ne more itd. in se večina ne zaveda, da bi jih v Jugi hitro utišali.

Pa v jugi ni bilo centralnega sistema, ampak si imel več porazdeljenih sistemov, kjer je ogromen del prispevalo tudi gospodarstvo/podjetja in imel si tudi samoprispevke. Tako ogromno stanovanj ni bilo v direktni lasti države ampak v lasti podjetij, ki so jih potem po internih točkovanjih dodeljevala stanovanja svojim delavcem. Boljša kot je bila firma več je gradila in več delavcev je prišlo do stanovanj. Tako je bilo včasih, bolj pomembno kje si bil zaposlen kot danes!

Ko je juga razpadla, so z Jazbinškom do stanovanj večinoma prišli ti, ki so takrat živeli v teh stanovanjih - ti so imeli pravico do poceni nakupa.

Ko se zavedaš teh stvari, potem ti je kar hitro jasno, zakaj so boomerji proti vsakemu davku na nepremičnine. Oni so vse to financirali in sedaj nočejo biti še enkrat obdavčeni. Tako da bo IMO potrebno počakati še nekaj desetletij, da se stvari spremenijo.

Predvsem so pa celo dvojno financirali tisti, ki so si sami kupili stanovanje ali zgradili hišo. Eno zase eno za druge na firmi. Stanovanja so pa delili po prijateljskih linijah. Sistem je bil bistveno bolj nepošten kot je danes.

TorrentXL ::

Kanban je izjavil:

Kaj sem želel povedati je pa to, kar si prosil, pa prikladno izbrisal iz tvojega citiranja:

TorrentXL je izjavil:

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008?

Samo to in nič drugega.

18 let so bile cene v LJ nižje kot 2008, sedaj smo tam tam. Ta tema je odprta že od 2019.

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008? Še boljše pa če pokažeš primerjavo z letom 2015 recimo ali pa 2000 itd.

Le kdo je brisal del citiranja. :)) Torej si ugotovil, da je podbno kot na vrhu balona, s tem da še vedno nimaš podatka za celo leto, ampak nima veze. Ostala leta boš pa ignoriral, ker se je ustrezno primerjat samo z vrhom balona, ko dokazujemo, da je stanje super, a ne? :))

Pa kaj če so bile cene nižje 18 let? A lahko tisti, ki danes kupuje, kupi po ceni v poljubnem letu? :))

Malidelničar ::

lebang1 je izjavil:

Hvala za tole.
Utk - se pravi se ti zdi, da so razmerja kar pravšnja? Meni se zdi overkill, oz. kar ubijajoče.
Ne vem kako bi sfolgal, če bi danes študiral. Prav nič ne zavidam študentom.
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Razmerja so praktično enaka, samo da je bila takrat minimalna plača manj kot pol povprečne, danes je pa 2/3. In večina s problemi je seveda bližje minimalni kot povprečni. Tako da ja, takrat je bilo bistveno težje.

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Utk - se pravi se ti zdi, da so razmerja kar pravšnja? Meni se zdi overkill, oz. kar ubijajoče.

Hja, mi smo imeli 2006 za 2.5 sobno (66m²) 480€. 2008 sem gledal garsonjere pa so bile cene od +400€. Takrat sem bil na enem ogledu v mostah - garsonjera 22m², postelja je bila kavč, oprema stara, hotel pa je imeti 500€/mesec brez stroškov. Kolegica je oddajala sobo v svojem stanovanju (50m²) okrog 2015 za 200€/mesec.

Glede na te cene, inflacijo in povprečno plačo takrat bi rekel, da je stanje podobno kot 10/20 let nazaj.

Kanban ::

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Kaj sem želel povedati je pa to, kar si prosil, pa prikladno izbrisal iz tvojega citiranja:

TorrentXL je izjavil:

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008?

Samo to in nič drugega.

18 let so bile cene v LJ nižje kot 2008, sedaj smo tam tam. Ta tema je odprta že od 2019.

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008? Še boljše pa če pokažeš primerjavo z letom 2015 recimo ali pa 2000 itd.

Le kdo je brisal del citiranja. :)) Torej si ugotovil, da je podbno kot na vrhu balona, s tem da še vedno nimaš podatka za celo leto, ampak nima veze. Ostala leta boš pa ignoriral, ker se je ustrezno primerjat samo z vrhom balona, ko dokazujemo, da je stanje super, a ne? :))

Pa kaj če so bile cene nižje 18 let? A lahko tisti, ki danes kupuje, kupi po ceni v poljubnem letu? :))

Kaj zdaj, lahko podam primerjavo z 2008, kot si rekel, ali ne smem?

zavajon ::

Utk je izjavil:

20 let nazaj smo posteljo v dvoposteljni sobi v najslabšem delu Ljubljane plačevali 25,000 sit, povprečna plača je bila 160. Tisti ta bogati so plačevali 10 jurjev več za svojo sobo. V dvosobno stanovanje grejo 4, se pravi 250 po glavi, povprečna plača je 1600. S tem da je to normalen del Ljubljane danes, ne Rakova Jelša in podobno.
Kar skompenzira še tistih 50 evrov stroškov po glavi mesečno.

Pa tudi štipendije so danes višje in predvsem sploh so. Včasih socialne štipendije ni dobil skoraj noben. Si moral bit resen socialni problem, ali pa kmet oz privatnik, za te je enako kot danes.

Rakova Jelša je Manhattan za tiste tvoje vukojebine, kjer imaš in oddajaš svoja stanovanja.
Sploh pa, mar si moral priti v Ljubljano, za se izučiti pleskarjenja?

lebang1 ::

Malidelničar je izjavil:

lebang1 je izjavil:

Hvala za tole.

Ja, če ne prideš v študentski dom, kjer je povprečje 110€/mesec z stroški, je kar slabo na trgu.

Rakova Jelša je Manhattan za tiste tvoje vukojebine, kjer imaš in oddajaš svoja stanovanja.

Kanalizacijo pa le imamo. In to zaprto.

Sploh pa, mar si moral priti v Ljubljano, za se izučiti pleskarjenja?

Ja, ker so me sprogramirali da bo tako najbolje. Čeprav je kasneje postalo jasno da so to zgrešene dogme. Kot vse druge od boomarjev. Ker so bli pač tudi oni narobe sprogramirani v Jugoslaviji.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Na Redditu je zanimiv topic:

Ali vsi lastniki nepremičnin tu podpirate nadaljne rekordne legalne migracije, da bo vrednost šla še višje?
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Medtem pa v razvitih delih sveta cene padajo. Kitajska, Avstralija, Nova Zelandija, po novem tudi UK in London.

Dramatičan pad cijena nekretnina u Britaniji: Za mjesec "nestalo" 100.000 funti
https://www.nezavisne.com/ekonomija/trz...
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Jasno da padajo, saj v razvitih delih sveta ni toliko migrantov ;)

Si že prodal bajto in dal v SBI? Sbi samo raste, nepremičnine padajo. Odločitev je lahka.

Samo treba walk the talk.

zavajon je izjavil:

Jasno da padajo, saj v razvitih delih sveta ni toliko migrantov ;)

Če klovn pride v palačo ne postane kralj, ampak palača postane cirkus.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Zakaj pa postane cena cirkusa višja, kot je bila prej, ko je ta še bil palača?

Malidelničar ::

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Zakaj pa postane cena cirkusa višja, kot je bila prej, ko je ta še bil palača?

Temu se v ameriški ekonomski literaturi strokovno reče effect-lag.

Gre za to: Folk še vedno misli, da gre za palačo in jo tako vrednoti in ostaja psihološko v naraščajočem ciklu rasti vrednosti palač (ki je temeljil na povsem drugačnih opažanjih in posledično vrednotenjih), medtem ko v resnici postaja vedno bolj očitno, da ne gre več za palačo, ampak za cirkus.

Tisti, ki pravilno opaži in naradi re-evaluation in zadevo vrednoti kot cirkus, lahko izstopi na vrhovih se umakne in potem, ko vsi ugotovijo, da vlagajo v cirkus vstopi nazaj po crashu bodisi se čisto umakne iz tržišča, ki nima več kupcev - ker: iskreno, kdo pri zdravi pameti bi sploh vlagal v cirkuse?

V tujini (ZDA, Zah. Evropa) se dogaja re-evaluacija, oz. strokovno se v ameriški ekonomski literaturi reče 'critical re-rating within the economic cycle'. Tu si strokovnjaki niso edini, kje bo re-evaluacija močnejša, v Zah. Evropi ali v ZDA.

V Sloveniji pa nismo še v tej fazi cikla in še vedno investiramo v rastoči trg palač.
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Jaz že ne. Sem napisal da po teh cenah kupovat kot "investicijo" je norost.

Utk je izjavil:

Izsledki ekonomske stroke, v bistvu temeljni zakon, pravi da če omejiš ceno nečesa, se bo ponudba tega zmanjšala, in če se ponudba zmanjša, se pri istem povpraševanju cena zviša.
Ne drži. Če se cena navzgor omeji, se ne more zaradi tega bolj povišati. Ne razumem kako lahko kdo v eni vrstici pride do tako butastega sklepa.

Alcarinnn je izjavil:

EPIC, jernej poownan od samega OECD priporočila, bori se pa ravno kontra.
Ravno nasprotno. Ti in tebi podobni ste poownani od OECD priporočila, ki pravi, da moramo (poleg ostalega) povišati obdavčitev nepremičnin.

Utk je izjavil:

Lahko naštejem še vsaj 8 metrik po katerih je Švedska glede najemnin slabša od Slovenije in povprečja Oecd.
Kako misliš, še? Saj nisi nobene.
Tisti procenti pomenijo zgolj, da niso imeli Jazbinška, ki bi eni generaciji poklonil nepremičnine in zaj.... naslednje generacije, ne da si mladi pri nas lahko lažje privoščijo najem ali nakup.
Razmerje med ceno ali najemnino in plačo je na Švedskem pač ugodnejše kot pri nas.
Otroci se od staršev odselijo precej mlajši kot v Sloveniji, obe državi sta glede na povprečje EU na različnih koncih lestvice.
Ampak ja, eni boste trobili, da je slabo razmerje med plačami in najemninami pri nas nekaj dobrega, da je ugodnejše razmerje slabše :))
Saj se pogojno strinjam, ugodnejše razmerje je slabše... za bogate, ne za večino naroda.

Ne drži. Če se cena navzgor omeji, se ne more zaradi tega bolj povišati

Preberi si kako knjigo. Ker točno to se zgodi v naslednjem koraku. Je pa treba imet možgane za premislit naslednji korak. Komunisti mislite da lahko premagate zakone narave. Well, ne morete. Če bi bila optimalna cena nižja, potem bi bila nižja zarad trga, ne zarad nekega birokrata.

Ravno nasprotno. Ti in tebi podobni ste poownani od OECD priporočila, ki pravi, da moramo (poleg ostalega) povišati obdavčitev nepremičnin.

Aha, zdaj moramo obdavčit nepremičnine, ni nam več treba regulirat najemnin, čeprav jih "skoraj edini" kao nimamo reguliranih.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ne drži. Če se cena navzgor omeji, se ne more zaradi tega bolj povišati

Preberi si kako knjigo. Ker točno to se zgodi v naslednjem koraku.
Ti v življenju sploh nisi prebral nobene knjige. Zate bi že osnovnošolsko berilo bilo uspeh.
Ne, če je cena 1000 in jo navzgor omejimo na 800, ne more biti zaradi tega 1200. To še v vrtcu razumejo.

Aha, zdaj moramo obdavčit nepremičnine, ni nam več treba regulirat najemnin, čeprav jih "skoraj edini" kao nimamo reguliranih.
Ah, tvoje umske kapacitete so res do skrajnosti omejene. A se ti zdi, da lahko država uvede zgolj en ukrep in če ga uvede, ne more uvesti nič drugega? :))
Ti si še bolj zabit, kot sem se bal doslej.
Če predlagam nek ukrep, to še ne pomeni, da nisem več za noben drug ukrep, ki sem ga kadarkoli predlagal.

Zgodovina sprememb…

Alcarinnn ::

jenerj misli da če omejimo najemnino na 500EUR da bo to preprečilo folku zahtevat še 1k na roke.... LOL

To je še najmanjši problem. Pa sej sem dal link na Švedsko. Tam se čaka 9 let na regulirano stanovanje. Ker pač nihče noče oddajat niti gradit. Zato grejo čez leta tudi regulirane cene gor, drugače bi se na stanovanja čakalo 20 let.

Če omejiš ceno, zmanjšaš ponudbo. Če je nekdo pripravljen gradit ali oddajat za 1000, ne pomeni da je pripravljen tudi za 700. To so res osnove.

nizke najemnine za srečne obstoječe najemnike -> presežno povpraševanje -> čakalne vrste -> črni trg -> manjša ponudba -> manj gradnje -> slaba mobilnost -> privilegiranje obstoječih najemnikov pred mladimi.

Osnove. Vse je na linku od oecd.

Utk je izjavil:

Enako se je govorilo že pred 20 leti, le da je bilo takrat 2k/m2 zelo drago ;)

Direkt iz oecd:
However, rent controls have not made housing affordable for low-income households, with 44% of people in rental housing in the bottom quintile of the income distribution spending more than 40% of their disposable income on rent. This is a considerably higher share than in the OECD on average (36%), in Denmark (34%) or in Norway (37%)

Ko je Finska šla na deregulacijo, se je število privat najemnih stanovanj povečalo v 5 letih za skoraj 50%.
https://www.oecd.org/content/dam/oecd/e...

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Enako se je govorilo že pred 20 leti, le da je bilo takrat 2k/m2 zelo drago ;)

Nekateri so govorili tako, res je. Ampak morali bi poslušat mene dokler sem govoril "buy". Zdaj ne tega pravim.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Nekateri so govorili tako, res je. Ampak morali bi poslušat mene dokler sem govoril "buy". Zdaj ne tega pravim.

Ja, za nazaj je lahko biti pameten!
Ne vem, že ti zdaj ne praviš buy, a nekateri tvoji janšistični kompanjoni tukaj še vedno trdijo, da nepremičnine pri nas niso predrage.
Eden teh celo trdi, da je vredno za stanovanje 30 let živeti 30 let z 800EUR na mesec ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Kanban je izjavil:

Kaj zdaj, lahko podam primerjavo z 2008, kot si rekel, ali ne smem?

Seveda lahko. Smo še enkrat ugotovili, da so cene danes v LJ enako nore, kot na vrhu balona. Pod predpostavko seveda, da se danes ustavi rast cen. Ne vem pa zakaj bi to bilo zaželjeno stanje iz vidika stanovanjske problematike.

Ne vem, že ti zdaj ne praviš buy, a nekateri tvoji janšistični kompanjoni tukaj še vedno trdijo, da nepremičnine pri nas niso predrage.
Eden teh celo trdi, da je vredno za stanovanje 30 let živeti 30 let z 800EUR na mesec ;)

Nikoli niso predrage niti prepoceni, so toliko kot reče trg pod pogoji kot jih imamo.
So pa predrage da bi zdaj kupoval in oddajal za nek profit, to pa.

Utk je izjavil:

Relax rent controls

Poudarek na "relax". Če bi prebral poročilo, bi ugotovil, da predlagajo "rent control" tako kot na Norveškem, kjer se na začetku prosto dogovoriš za najemnino, ampak so povečanja regulirana. Norveška pa zato, ker so ocenili, da to tam dobro deluje. Če se ne motim, je v Nemčiji podobno. Torej obstajajo primeri, kjer lahko določene ukrepe zapelješ pravilno ali pa zgrešeno.

Lahko pa si še prebereš ostala priporočila, med katerimi je tud priporočilo za višji davek na nepremičnine in prenehanje z davčnimi subvencijami kupcem (davčne olajšave - odbitek hipotekarnih obresti). Pa seveda še ena najbolj pomembnih, olajšanje gradnje ("zoning" in hitrejša birokracija).

Me pa veseli, da si zdaj tud ti sprejel, da OECD ve nekaj o tem kar predlaga. Definitivno več kot ti in tvoj potrček Mato, ki živi v popolnoma svojem svetu. Aja, samo v primeru Slovenije se OECD moti, ker je vrhovni Janez najbolj pameten na tem planetu in ZDA edina primerljiva država za obljubljeno blaginjo Slovenije. Zarukani boomerji (tako levi, kot desni) pa vejo kaj je najbolje za prihodnost naše družbe. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

Kripto mesi ::

nejc_nejc je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Če imaš najemnike, pomeni da imaš preveč premoženja, in ne veš kaj bi z njem. Edino logično bi bilo, da država premoženje podržavi in ga da tistim, ki ga potrebujejo. Delovalo je včasih.

alj je tvoja ideja posledica zaužitih norih gob?

Ne, on je samo tako glup. Nič čudnega potem, da si ne more kupiti nepremičnine.
««
279 / 287
»»