» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
231 / 232
»»

TorrentXL ::

johnnyyy je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Definitivno ni vredno zategniti pas, zato da boš živel v Lipi ali neki podkleti. V tem primeru je boljše živet v najemu kot človek, pa tud če se to ne "splača". To je kvečjemu še en problem več, ker so vzeli ljudem normalno motivacijo. To, da se moreš odrekat vsemu in se na polno trudit da pristaneš v zanikrni garsonjeri v Lipi, je bolano. Tud za mlade, ki komaj začenjajo kariero.

Jaz takega problema nimam, ampak bi vseeno priporočal vsem, ki si ne morejo vsaj približno normalno nepremičnino kupit, da raje jamrajo naprej. V bistvu bi morali bit dost bolj jezni in to tud pokazat, ne pa da samo jamrajo.

Jaz sem drugega mnenja. Splača se "zategniti pas". Kot prvo ko si mlad in deloven, stanovanje večinoma služi da greš tja spat. Kot drugo se časi in ljudje spreminjajo in včasih so za čudne soseske veljale: Fužine, Brilejeva, Celovški dvori itd. Ljudje ne bi tam vzeli stanovanja, če jim ga šenkaš a danes so se pripravljeni zanj do konca življenja zakreditirati.

Ti si drugega mnenja, ker tega problema nimaš. Verjetno tud nimaš dovolj empatije. Ljudje smo različni. Zategniti pas za garsonjero v Lipi, medtem ko imaš občutek da bojo cene vedno nenormalno letele v nebo, je zelo slaba motivacija. Kar se tiče ostalih lokacij je res, da danes več niso na tako slabem glasu. Ljudje so se pa pripravljeni za njih zakreditirat do grla, ker druge izbire nimajo. Torej ne zato, ker bi imeli boljšo izbiro, pa jim je lokacija tu bolj všeč.

bm1973 je izjavil:

Lipa je še vedno precej v slabem stanju...

Ni pa to več toliko leglo drog in prostitucije...

Isto leglo drog in prostitucije je. Še bolj kot 30 let nazaj. Pa psihični bolniki. Pa samomori. Še več tega bi lahko našteli.

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

Fužine so 100x boljši plac, tudi če je garsonjera v originalnem stanju.

Drži. Lipa je najslabši blok v Ljubljani, če ne celo v Sloveniji. Zato pa tud ima tak sloves. Je še posebej smešno, ko nekdo to uporabi za primer, da lahko dobiš v LJ 20 m2 garsonjero za 100k. Se vidi, da tak človek nima pojma o čem blebeče in na silo išče argumente, ki bi podkrepili njegove idiotske trditve.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

Ti si drugega mnenja, ker tega problema nimaš. Verjetno tud nimaš dovolj empatije. Ljudje smo različni. Zategniti pas za garsonjero v Lipi, medtem ko imaš občutek da bojo cene vedno nenormalno letele v nebo, je zelo slaba motivacija. Kar se tiče ostalih lokacij je res, da danes več niso na tako slabem glasu. Ljudje so se pa pripravljeni za njih zakreditirat do grla, ker druge izbire nimajo. Torej ne zato, ker bi imeli boljšo izbiro, pa jim je lokacija tu bolj všeč.

Tega problema več nimam samo to ne pomeni da ga nisem imel. Glede na to da imam z LJ precej izkušenj in tudi z Lipo, ti lahko s prve roke povem da so stvari konkretno pretirane. Ampak ljudje očitno nimate empatije in vam ne gre tako slabo da bi slabe stvari poizkusili in dobili izkušnje.

shm je izjavil:

Sem šel poiskat raziskavo iz katere navajaš da 99% mladih ne more kupit svoje nepremičnine, ampak tam piše da ima 18,9% mladih svojo (ali od partnerja) nepremičnino:

59% teh mladih, ki ima svojo nepremičnino so jo kupili s svojim denarjem ali s kreditom:

Dvomim, da njegova trditev "99% mladih ne more kupit svoje nepremičnine" drži, ampak to ne pomeni, da problem ni velik. Mimogrede, grafi ki jih lepiš so na podlagi raziskave Mladine iz leta 2020. Mislim, da se je do 2026 že precej spremenilo na slabše.

Recimo 2020 je v LJ bila mediana m2 2.960€. Povprečna neto plača pa 1.208€. 2,45 plač za m2.

2025 v LJ mediana m2 4900€. Povprečna neto plača pa 1526€. 3,2 plač za m2.

johnnyyy je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Tega problema več nimam samo to ne pomeni da ga nisem imel. Glede na to da imam z LJ precej izkušenj in tudi z Lipo, ti lahko s prve roke povem da so stvari konkretno pretirane. Ampak ljudje očitno nimate empatije in vam ne gre tako slabo da bi slabe stvari poizkusili in dobili izkušnje.

Če ga nisi reševal v zadnjih letih, pomeni da nisi imel takega problema. To je statistično dokazljivo, ne glede na tvoje osebne občutke. Očitno pa imaš poleg pomanjkanje empatije, tud pomanjkanje opazovalnih sposobnosti. To kar pišem sem doživel sam in tud slišal mnoge zgodbe, ker je kolega imel tam stanovanje, kjer sem včasih prespal, da se nisem rabil vozit iz MB na študij v LJ, ko sem čakal na študentski dom. Tistemu, ki bi zagovarjal 5k na m2 v Lipi, pa verjetno tud manjka kr nekaj koleščkov v glavi. Pa brez zamere. :)

To, da se pa dejansko prodajajo za približno tak denar 4-5k na m2, je pa samo še en pokazatelj več kako bolana situacija je v LJ, tako za najem kot nakup.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Če ga nisi reševal v zadnjih letih, pomeni da nisi imel takega problema. To je statistično dokazljivo, ne glede na tvoje osebne občutke. Očitno pa imaš poleg pomanjkanje empatije, tud pomanjkanje opazovalnih sposobnosti. To kar pišem sem doživel sam in tud slišal mnoge zgodbe, ker je kolega imel tam stanovanje, kjer sem včasih prespal, da se nisem rabil vozit iz MB na študij v LJ, ko sem čakal na študentski dom. Tistemu, ki bi zagovarjal 5k na m2 v Lipi, pa verjetno tud manjka kr nekaj koleščkov v glavi. Pa brez zamere. :)

Povej kaj si tam tako slabega doživel na lastni koži? Ker jaz sem v LJ slabih 20 let in od požganih kant, avtomobilov, kleti vlomov v avtomobile in stanovanja se ni nič zgotilo tam, pa sem pričakoval.

johnnyyy je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Povej kaj si tam tako slabega doživel na lastni koži? Ker jaz sem v LJ slabih 20 let in od požganih kant, avtomobilov, kleti vlomov v avtomobile in stanovanja se ni nič zgotilo tam, pa sem pričakoval.

Tako kot sem napisal. Stenice so bile v celem nadstropju, če ne celo še drugod. Vem samo za nadstropje. Ščurki. Pretepanje in dretje. Zasvojenci so se potikali po bloku, včasih je kak kr ležal na hodniku. Zelo grde prostitutke so se sprehajale po bloku. Če bi vsaj bile za pogledat, pa jim niti gat ne bi dal oprat. Tud transvestiti mimogrede. Kregirja okrog bloka. Južni bratje izvajali sumljive posle iz avtomobilov. To sem doživel sam. Kolega mi je pa povedal, da je kr nekaj samomorov bilo. Da je policija redni gost. Sosedi so nemarni. Itd.

Zdaj mi pa razloži, kako je 5k na m2 normalna cena za tam, če je v Bruslju toliko novogradnja? Pa tam je povprečna plača dvojna. Še bolj pa me zanima, kako je lahko to predlagana rešitev za nekoga mladega, ki bi se samo rad postavil na svoje noge?

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Anyway, kateri del Ljubljane pa je najbolj affordable v tej situaciji po vašem?
In ali ima preveč minusov, da se ne izplača kupiti tam?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Noben del v Ljubljani ni affordable. A ti si se komaj sedaj priključil debati oz. realnemu svetu? :)

TorrentXL je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Noben del v Ljubljani ni affordable. A ti si se komaj sedaj priključil debati oz. realnemu svetu? :)

V smislu affordable recimo za dobro stoječega IT-normiranca, ki ima neko denarno blazino, sicer ve, da ima premalo za Schellenburg, išče pa eno za njega dostopno opcijo v LJ. Se da kaj najti (razen Lipe)?

bm1973 ::

Odvisno kaj iščeš...

In za koliko denarja...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

jernejl ::

Kaj pa je bivanjski standard za dobro stoječega IT-jevca? Trosobno s teraso? Mogoče štirisobno, če želiš notri pospraviti dva otroka? Pa lastniško garažno mesto (oz. dve, če sta dva in imata dva avta), kjer je možno namestit polnilnico za EV?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

LeQuack ::

V Sloveniji je standard za takega garsonjera, če je srečen da dobi 200k kredita. Če gre pa v tujino pa ima lahko tak standard, ki ga opisuješ.
Quack !

Malidelničar je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

V smislu affordable recimo za dobro stoječega IT-normiranca, ki ima neko denarno blazino, sicer ve, da ima premalo za Schellenburg, išče pa eno za njega dostopno opcijo v LJ. Se da kaj najti (razen Lipe)?

Žal. Preostanejo mu Jazbinškova stanovanja. Bo treba dat eni "čistilki" za 3s stanovanje v prvotnem stanju vsaj 400k. Menda ne misli, da bo kot dobro stoječi IT-normiranec živel v boljšem stanovanju? ;)

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

V Sloveniji je standard za takega garsonjera, če je srečen da dobi 200k kredita. Če gre pa v tujino pa ima lahko tak standard, ki ga opisuješ.

Odvisno kam v tujino...

Nemčija to že ni...

bm1973 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Odvisno kam v tujino...

Nemčija to že ni...

A ti nisem pokazal, da je tud Munchnu lažje, ki je najdražji v Nemčiji? :)

Ne, nisi...

shm ::

TorrentXL je izjavil:

Dvomim, da njegova trditev "99% mladih ne more kupit svoje nepremičnine" drži, ampak to ne pomeni, da problem ni velik.

Verjamem da je problem večji kot leta 2020, ampak ne prenesem ljudi, ki tolk časa ponavljajo nek podatek, da ga potem še drugi ljudje začnejo naprej prodajat kot nekaj verodostojnega.

Pa še to, ta raziskava zajema ljudi do 29. leta. Jst sem pri 28 letih bil med prvimi v moji družbi z lastno nepremičnino, zdej pri 35 jih imamo praktično vsi. Verjetno bi bile številke precej drugačne, če bi imeli raziskavo tudi za 30-40 let stare ljudi.

TorrentXL je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Tudi po zahodu se na veliko investira v nepremičnine, saj so cene celo za Slovenijo abnormalne.

1m2 stanovanja, novogradnje v Muenchnu leta 2018, kao stanovanja za mlade družina, cena 10k EUR/m2...

Pa niti ne center Muenchna... Tukaj, da ne bo kdo mislil, da nakladam...

https://maps.app.goo.gl/berSrHMGGVEjV8c...

Jaz sem delal takrat v Die Bayerische, zavarovalnica zraven... Ravno, ko se je gradilo, pa je sodelavec, "mlad", sicer 30+, ki je s punco živel pri starših, hotel to kupit...

Zakaj ne bi raje kr z Monakom primerjal? Kaka pa je povprečna neto plača v Munchenu? Če ima Numbeo prave podatke, so še vedno na boljšem, kot LJ.

Glede na to, da si kao tam delal, bi lahko vsaj glavne razlike poznal glede na LJ. Npr. ena največjih je to, da imajo podzemno železnico (U-Bahn).

Recimo: https://www.neubaukompass.com/property/...

To je 30min do starega mestnega jedra s podzemno. Cena EUR488,000 za 3s 72m2. 37k še parking. Povprečna neto plača pa cca. 4k bojda.

Center Ljubljane samo vi primerjate s centrom Munchena, zato da se potem pretvarjate kako je LJ kao poceni. Pa seveda zato, da lahko nabijate, kako si vsaka frizerka želi živet na Prešercu. Pri nas rabiš iz Rudnika, kjer so cene novogradenj skoraj take kot primer zgoraj, 30 min. z LPP do centra ob prometni konici.

No, potem si pa še enkrat preberi.

shm je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Dvomim, da njegova trditev "99% mladih ne more kupit svoje nepremičnine" drži, ampak to ne pomeni, da problem ni velik.

Verjamem da je problem večji kot leta 2020, ampak ne prenesem ljudi, ki tolk časa ponavljajo nek podatek, da ga potem še drugi ljudje začnejo naprej prodajat kot nekaj verodostojnega.

Pa še to, ta raziskava zajema ljudi do 29. leta. Jst sem pri 28 letih bil med prvimi v moji družbi z lastno nepremičnino, zdej pri 35 jih imamo praktično vsi. Verjetno bi bile številke precej drugačne, če bi imeli raziskavo tudi za 30-40 let stare ljudi.

Saj tudi Zuckenberg se druži z njemu podobnimi. Po njegovem opažanju iz krogov ljudi, si lahko vsak do 30ga privošči jahto, do 40ga pa vsekakor.
Quack !

Ima to kr prav LeQuack. To je kr malo "bias" na tak način gledat na situacijo. Tud moji prijatelji so skoraj vsi imeli nepremičnino pred mano, ampak od prvega do zadnjega s konkretno pomočjo staršev. Jaz sem tud nekaj pomoči dobil, ampak na žalost prepozno, da bi lahko še izkoristil znosnejše cene.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Tako kot sem napisal. Stenice so bile v celem nadstropju, če ne celo še drugod. Vem samo za nadstropje. Ščurki. Pretepanje in dretje. Zasvojenci so se potikali po bloku, včasih je kak kr ležal na hodniku. Zelo grde prostitutke so se sprehajale po bloku. Če bi vsaj bile za pogledat, pa jim niti gat ne bi dal oprat. Tud transvestiti mimogrede. Kregirja okrog bloka. Južni bratje izvajali sumljive posle iz avtomobilov. To sem doživel sam. Kolega mi je pa povedal, da je kr nekaj samomorov bilo. Da je policija redni gost. Sosedi so nemarni. Itd.

Zdaj mi pa razloži, kako je 5k na m2 normalna cena za tam, če je v Bruslju toliko novogradnja? Pa tam je povprečna plača dvojna. Še bolj pa me zanima, kako je lahko to predlagana rešitev za nekoga mladega, ki bi se samo rad postavil na svoje noge?

Jaz sem bil tam cca 2010 - cca 2-3 leta. Stenic nisem videl, slišal sem da so problemi in 1x so me obiskali iz deritizacije da so preventivno preverili. Da bi se kdo kar tako potikal po bloku niesem imel občutka niti nisem videl - res je pa da nisem stražil in da se nisem potikal po vseh nadstropjih. Prostitutke - takrat je bilo žensk v samem bloku izjemno malo. Nekega dretja in pretepanja - nisem doživel. Od vseh zgodb ki sem jih slišal tam nisem kaj dosti doživel/videl/občutil.

Fora pri cenah na m² je, da manjše kot je stanovanje, višja je cena na m². Zame te cene niso normalne, ampak takšne pač so. Jaz nisem ne politik nisem ne nek župan, da bi imel kaj vpliva na dostopnost ali na cene. Jaz kar lahko svetujem slehrniku je glede kar sem sam izkusil in doživel in kako sam vidim. Jaz gledam na rešitve iz "spodaj". Ko si v dreku rabiš hitre rešitve, zato so moje rešitve hitre - kaj lahko sam narediš - takoj, kaj požreti in kako se prilagoditi. Pač nekaterim to ni všeč in čakajo na neka državna stanovanja, kjer se ne ve kdaj bodo in ali bodo do njih sploh upravičeni. Pač to je odvisno od tvoje oz. bralčeve filozofije.

shm ::

TorrentXL je izjavil:

Ima to kr prav LeQuack. To je kr malo "bias" na tak način gledat na situacijo. Tud moji prijatelji so skoraj vsi imeli nepremičnino pred mano, ampak od prvega do zadnjega s konkretno pomočjo staršev.

Res je, to je anecdotal evidence, sej zato sem reku da je škoda da nimamo raziskave za 30-40.
Ampak za ljudi do 29 let pa vemo, da si je brez pomoči staršev kupilo nepremičnino 59% od vseh, ki so kupili nepremičnino.

Malidelničar je izjavil:

Če si dobro stoječ IT-normiranec in delaš remote - zakaj bi sploh bil v LJ?

Ker hočeš biti v civlizaciji, ne med zapitimi hilibiliji?

shm je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Ima to kr prav LeQuack. To je kr malo "bias" na tak način gledat na situacijo. Tud moji prijatelji so skoraj vsi imeli nepremičnino pred mano, ampak od prvega do zadnjega s konkretno pomočjo staršev.

Res je, to je anecdotal evidence, sej zato sem reku da je škoda da nimamo raziskave za 30-40.
Ampak za ljudi do 29 let pa vemo, da si je brez pomoči staršev kupilo nepremičnino 59% od vseh, ki so kupili nepremičnino.

Meni to zgleda malo sumljivo, da od teh do 29 let starih, ki so uspeli kupiti, je kar 30% kupilo s prihranki. Pazi, ne s kreditom, ampak s prihranki. Torej so skeširali nepremičnino? Pa tud če upoštevamo, da so kupovali ceneje glede na plačo in mogoče celo večina izven večjih mest, zgleda malo čudno. Mogoče tja spadajo tud tisti, ki so imeli pomoč staršev, ampak niso odgovorili "Nakup s sredstvi staršev", ker dejansko niso starši dali cel znesek. Ne vem. Samo pravim, da je čudno.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Če si dobro stoječ IT-normiranec in delaš remote - zakaj bi sploh bil v LJ?

Mnogi morejo hodit tud v pisarno, ampak imajo normiran s.p., da se plača čim manj davkov. A to nisi vedel? :)

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Baja je izjavil:

gledam da v Lj dobis garsonjero že za 100k. sam pač snežinkica ne bo živela 5 let na 20kvm, rabi bajto takoj.

Kje to gledaš?

Hotel Lipa...

Ima pa Hotel lepa lepši razgled kot 99% novogradenj, kjer gledam enemu drugemu čez okno. Npr. Novi Bežigrad, kjer se prodajaja 2 sobna stanovanja za 400k. Tam ti računajo 10k za vsako višje nadstropje, npr. če hočeš biti v 9. nadstropju je to 90k več.
Quack !

zavajon ::

tony1 je izjavil:

Sicer pa še jaz povem isto: ne hodite v najem (OK, pejte za eno leto, če nujno rabite streho nad glavo ampak si zadajte cilj, da boste v enem letu kupili stanovanje), kupite raje garsonjero, tudi če s kreditom na 20 let, ker imaš kot začetnik zanič plačo.

Pozabil si napisati, kako naj nekdo z zanič plačo vzame 150.000 kredita na 20 let z 840€ anuitete.

https://www.otpbanka.si/stanovanjski-kr...

Tako, da si zviša plačo...

TorrentXL je izjavil:

Mnogi morejo hodit tud v pisarno, ampak imajo normiran s.p., da se plača čim manj davkov. A to nisi vedel? :)

Še nisem slišal za dobrega ITjevca, ki bi moral hodit v pisarno v LJ. Kolikor imam informacij se dobri ITjevci Ljubljane in cele Slovenije izogibajo kot hudič križa :). Če si dober lahko v US/UK/DACH zaslužiš precej več, zakaj bi delal za Slovensko firmo?

Ker če si v službi in precej delaš potem je tudi 20m² za samsko osebo dovolj, saj greš domov samo spat. Če delaš od doma, potem pa postane teh 20m² precej ustesnjenih in rabiš več. Več pa pomeni višja cena. Večina ljudi, ki jih poznam in so se preselili v LJ so se zaradi službe ali potencianih boljših možnosti. Še nisem srečal človeka, ki bi prišel sem zaradi lepe megle, hrupa in prometa. In tudi življenje malce bolj premožnih Ljubljančanov je takšno, da so v LJ zaradi dobrega biznisa, za vikend pa gredo na svoje vikende.

tony1 ::

" Ampak za ljudi do 29 let pa vemo, da si je brez pomoči staršev kupilo nepremičnino 59% od vseh, ki so kupili nepremičnino. "

Kar je izjemno čudna statistika, pravzaprav že nestatistika. :D

Med tistimi, ki so se uspeli preriniti v srednji sloj pri 29ih (torej so izjemno uspešni in/ali izjemno bogati) je kar 59% izjemno bogatih.

Vau, kakšno iztraživanje rude i gubljenje vremena 8-O Ta podatek ne pove nič.

PROTEINSKI ::

Stevo pravi, da bo naredil dodano vrednost na zaposlenega da bo joj. Pričakujem povprečne plače neto 4000€ do konc mandata.

Saj bodo, v javnem sektorju. V privat nikoli.
Quack !

johnnyyy je izjavil:

Še nisem slišal za dobrega ITjevca, ki bi moral hodit v pisarno v LJ. Kolikor imam informacij se dobri ITjevci Ljubljane in cele Slovenije izogibajo kot hudič križa :). Če si dober lahko v US/UK/DACH zaslužiš precej več, zakaj bi delal za Slovensko firmo?

Kaj je za tebe dober IT-jevc al slab jaz ne vem, ampak jaz poznam kr nekaj takih, ki imajo normiran s.p. in delajo v pisarni. Eni celo enako kot da bi bili redno zaposleni ("naročnik" da računalnik, všteje v storitve plačan dopust itd.), ker tako manj davka plačajo. Seved si najdejo še vsaj eno drugo stranko zarad pravil, ki pa je bolj provizorična. Ti kr dost stvari še nikoli nisi videl ali slišal. :)

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kaj je za tebe dober IT-jevc al slab jaz ne vem, ampak jaz poznam kr nekaj takih, ki imajo normiran s.p. in delajo v pisarni. Eni celo enako kot da bi bili redno zaposleni ("naročnik" da računalnik, všteje v storitve plačan dopust itd.), ker tako manj davka plačajo. Seved si najdejo še vsaj eno drugo stranko zarad pravil, ki pa je bolj provizorična. Ti kr dost stvari še nikoli nisi videl ali slišal. :)

Jaz osebno ne poznam nikogar, ki bi to izkoriščal. Sem pa slišal zgodbe o tem, kaj nekateri delajo in tudi da so nekatere dobili. In kot normiranec sem bil pri teh stvareh večkrat opozorjen - da se ne splača zaj*.

Ampak tako je pač na balkanu, kjer igramo igro - postavimo zakone in zmaga tisti ki jih najbolj uspe obvoziti ali pa kršiti in ga ne dobijo :).

Sprememba ::

shm je izjavil:

Sem šel poiskat raziskavo iz katere navajaš da 99% mladih ne more kupit svoje nepremičnine, ampak tam piše da ima 18,9% mladih svojo (ali od partnerja) nepremičnino:

59% teh mladih, ki ima svojo nepremičnino so jo kupili s svojim denarjem ali s kreditom:

Ne da se mi zdele iskat kje si pobrkljal, smo to že predebatirali v prejšnji temi o nepremičninah, ampak že iz tvojih grafov, 18 % jih živi v svoji ali partnerjevi nepremičnini, od teh jih je samo 30 % kupilo z lastnimi sredstvi. Torej 0,3x18=6, torej samo 6 % mladih živi v lastni ali od partnerja nepremičnini, ki jo je kupilo z lastnimi sredstvi. To pomeni samo en na 17 samo. Torej tle je upoštevano /šteto tudi če je nepremičnina od parnerja /partnerke. Pol pa računaj, da so danes taki časi, da večina mladih niti partnerja nima in trendi grejo v to smer da bo tega še več (vse kaže, glede na trende, da bodo mladi kot generacija večinsko trajno samski, kar pomeni da bodo finančno še slabše shajali, ker dva približno 2x lažje nekaj financirata kot en sam/ena sama).

Zgodovina sprememb…

Eni temu pravijo izkoriščanje, drugi optimizacija. Ne gre za nobeno zaj*, ker je vse v skladu s pravili. Tako da ne vem kaj bi jih "dobili".

pujsekpepe ::

Hja edino kar mladini preostane je kripto in delnice.

TorrentXL je izjavil:

Eni temu pravijo izkoriščanje, drugi optimizacija. Ne gre za nobeno zaj*, ker je vse v skladu s pravili. Tako da ne vem kaj bi jih "dobili".

Stvari niso tako črno bele. Če boš imel samo 2 stranki in 90% prihodkov od ene imaš precejšnjo verjetnost, da bo ob pregledu FURSovo stališče, da gre za elemente delovnega razmerja in prikrito delovno razmerje. Potem pa piši pritožbe in dokazuj, da to ni res. Kolega računovodja pravi vsaj 30% prihodkov iz drugih virov - če hočeš biti na varni strani.

pujsekpepe je izjavil:

Še bolje selitev v tujino.
Quack !

luli ::

johnnyyy je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Stvari niso tako črno bele. Če boš imel samo 2 stranki in 90% prihodkov od ene imaš precejšnjo verjetnost, da bo ob pregledu FURSovo stališče, da gre za elemente delovnega razmerja in prikrito delovno razmerje. Potem pa piši pritožbe in dokazuj, da to ni res. Kolega računovodja pravi vsaj 30% prihodkov iz drugih virov - če hočeš biti na varni strani.

Verjetno si prespal zadnja leta. Nima FURS kaj razpravljati o tem. In prav je tako.

johnnyyy je izjavil:

Siso je izjavil:

Možno,ampak
Bumeri bodo čez 20 let povprečno stari sto let,pa tudi nepremičnina že tako stara v tem času propade

No čisto ne propadejo, se pa pozna če se vzdržuje ali ne. Če se ne vzdržuje, je dobro, da imaš na strani sredstva za obnovo. Sedenje na kapitalu je precej kilavo.

Imam kolega, kjer imajo kmetijo in ko sva bila mulca, slabih 30 let nazaj, je bil čisto ponosen "koliko oni imajo" in da njemu nikoli ne bo treba "delat". Njegov foter je živel neko brezdelno življenje saj je bil njegov ded precej podjeten (oče mu je kmalu umrl). In tako je tudi sin mislil, da bo šlo tako enostavno naprej. No pred parimi leti mu je umrl oče, zapustil kmetijo, ki se je razdelilo še na mamo in sestro. Čeprav je mislil, da bo ogromno dobil, hoče sestra da ga izplača. Ker je celotna kmetija nekaj mio€ in zaščitena (ne sme prodati parcele ali jo drobiti), tudi izplačilo gre v 100k. Stroji stari in zamortizirani, prav tako kar vsa poslopja. Nazadnje, ko sva imela debato, je bil precej bolj zaskrbljen kaj bo. Namreč nima denarja da bi vzdrževal, niti za obnovo, niti ni s stroji in kmetijo konkurenčen - da bi lahko zaslužil. Kot kaže bo šlo v naslednjem rodu v prodajo, ker bo tveganje da bi nekdo veliko vložil in kmetoval preveliko.

In poznam še kup podobnih primerov. LJ familija, Jazbinšek jim je prej pomagal, kasneje pa so podedovali, bajta je ostala, a da se pokaže ima se može se so zgradili še vikend. Pred desetletj vsi polni ponosa kaj imajo, zadnja leta, pa ta hvala hitro kopni - kljub temu da so šle cene nepremičnin gor. Ja tudi delo je šlo precej gor - še bolj, a ker se stvari niso vzdrževale, inflacija je pojedla prihranke, drugih naložb pa ni, se čedalje bolj kaže realnost - stvari niso tako urejene da bi prinašale več denarja, a denarja za investicije pa ni. In če je nekdo mislil, kako bo dedoval in brez dela živel se bo ob dedovanju pokazalo, da to ne bo šlo in da se je preko amortizacije konkretno izgubilo.

Ufff joj, tudi sam poznam takšne zadeve! 8-)

Se mi zdi, da se dogaja prav medgeneracijski spopad med boomerji in trenutno mlado (milenijsko, tudi Z-jevsko) generacijo.

Ob morebitnem dedovanju oz. ponujanju hiš (ter kot si napisal primer celo celih kmetij) mlademu rodu, ogromno teh socialističnih bajturin predstavlja veliko breme.
Po eni strani potem boomer pogosto precenjuje vrednost svoje dediščine in so tudi mladi, ki naivno mislijo kakšno premoženje bodo zdaj podedovali, v resnici je pa to past in ogromen prihajajoči strošek, ki se ga mlad človek ne zaveda in mu njegova slovenska plača v veliko primerih ne more biti kos.

Ogromno teh hiš je najprej prevelikih, potrebnih vzdrževanja, energetsko potratnih. Pogosto jih je potrebno ob obnovi "olupiti" do surovih sten in betona. Potem parcele in služnostne poti so kažin. Potem imaš cel kup dozidkov, prizidkov, škarp, ki segajo kar čez mejnike parcel.
In seveda pogosti ultimativni problem: izplačilo nujnih deležev, za katerega številni nimajo denarja.

Pogosto pa boomerji mislijo, da sedijo na precenjenih kepah zlata, ker jih GURS nerealno ocenjuje.

Ampak vrednost tega nepremičninskega fonda v reali pada tudi zato, ker pogosto 70-80-letni boomer ponosno zapusti nepremičnino svojemu mlademu potomcu ki je star tam 45-55 let, da si končno ustvari družino :))

Samo porušiti, na parceli pa montažno ali skeletno bajto. Bodo še potomci hvaležni, ko bodo čez 50 let manj plačali za rušenje tistih lesenih trsk.

Obnova socialistične bajturine je hobi za miljonarje, navadni ljudje naj se temu izognejo v širokem loku.

Tudi na pol porušeno bajto lahko prodaš za pol milijona ali več. Poglej si oglase nepremičnin.
Quack !

Če prodaš si rešen vseh skrbi ceglov iz realsocializma.

Ampak, če jo pa kupiš, pa svetujem zgoraj...

feryz ::

LeQuack je izjavil:

pujsekpepe je izjavil:

Še bolje selitev v tujino.
Taki odgovori so mi najbolj všeč.
Nekdo, ki v Sloveniji ne more priti do lastnega stanovanja, bo to lahko storil v tujini?
V pravljici ja.

Lažje kot v Sloveniji. Pri nas je na svetu skoraj najtežje priti, zdaj če ti to ne priznaš je vseeno, ker si kapitalist in ti ustreza tako stanje. Ti si na drugi strani razrednega boja, ne z nami.

Primerjava s plačami: Stanovanja v Ljubljani dražja kot v Dubaju in New Yorku!
https://www.finance.si/primerjava-s-pla...
Quack !
««
231 / 232
»»