Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
LeQuack ::
Najbolj smešno je, ko se bencin podraži za par centov in vsi paniko delajo, pa vlada obljublja da bo omejila cene. Ko pa se podražijo nepremičnine za 2x in več, in je realna kriza, pa vlada mirno spi in noben ne dela panike.
Quack !
zavajon ::
Seveda je uresničil določene zadeve, ki jih oni ne bi želeli. Sej desničarji tud ne bodo npr. uresničili reformo davka na nepremičnine, ampak vsaj ne bodo uresničili npr. večjo obremenitev plač. Sej ni tako težko razumet. Pa mislim, da je po mojih komentarjih jasno, da ideološko nisem desničar.
Če trdiš, da je Golob povišal obremenitev plač, potem nisi desničar, ampak navaden janševik.
Res se je obremenitev plač v tem mandatu povišala za 1% zaradi prispevka za dolgotrajno oskrbo, a se je hkrati znižala zaradi obvezne božičnice, ki je neobdavčena.
TorrentXL ::
Seveda je uresničil določene zadeve, ki jih oni ne bi želeli. Sej desničarji tud ne bodo npr. uresničili reformo davka na nepremičnine, ampak vsaj ne bodo uresničili npr. večjo obremenitev plač. Sej ni tako težko razumet. Pa mislim, da je po mojih komentarjih jasno, da ideološko nisem desničar.
Če trdiš, da je Golob povišal obremenitev plač, potem nisi desničar, ampak navaden janševik.
Res se je obremenitev plač v tem mandatu povišala za 1% zaradi prispevka za dolgotrajno oskrbo, a se je hkrati znižala zaradi obvezne božičnice, ki je neobdavčena.
2%. Kam misliš da se pretopi 1% za delodajalca? Prav tako ni ustrezno dvignil splošno olajšavo. Sej veš da je inflacija bila visoka in to pomeni, da ti država več pobere od višje plače? Božičnico sem že prej dobil, tako da mi je dal recimo malo več kot prej za neobdavčen del, medtem ko mi je pobral večkratnik tega. Zraven pa posrkbel/dopustil, da so cene nepremičnin zrastle za 20%? Al celo 30%? Sej ne vem, ker več ne sledim.
P.S.
Sem šel pogledat. Cena rabljenih nepremičnin v LJ je za časa Golobove vlade šla gor 22%.
Razumem pa, da ste zagriženi levičarji zelo podobni zagriženim desničarjem. "Če nisi brezpogojni vernik, si proti nam." Glede na to, da so tud tebi v interesu visoke cene nepremičnin, bi lahko bil tud desničar brez problema oz. janševik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
Sem pa že povedal, da ta tema ni levo vs. desno, ampak mlajši vs. starejši. Kdorkoli od mlajših voli katero od obstoječih strank v parlamentu, bo dobil enak rezultat, vsaj kar se teme nepremičnin tiče.
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Sem pa že povedal, da ta tema ni levo vs. desno, ampak mlajši vs. starejši. Kdorkoli od mlajših voli katero od obstoječih strank v parlamentu, bo dobil enak rezultat, vsaj kar se teme nepremičnin tiče.
Kako mlajši proti starejšim?
Boster mladi starim zaplenili stanvoanja? Ki so jih kupili s svojim delom?
Na eni strani se greste mladi svetost zasebne lastnine, ampak bi jo pa plenili, ko vam to prideprav.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Če ne razumeš, zato ker delaš v proizvodnji za trakom, še ne pomeni, da sem jaz janševik.
Seveda bi jaz dobil ta 1%. Če ne drugo, se pozna pri nagradi, ki je pač zarad dodatnega stroška dela manjša.
Najbolj pa gre za princip, saj namesto obljubljene razbremenitve, dobimo dodatno obremenitev. Zakaj? Zato da financiramo dolgotrajno oskrbo tud bolj premožnim od sebe. A ti to razumeš? Vmes pa kr ignoriraš, da so se cene nepremičnin v tem mandatu še konkretno zvišale.
Zakaj bi karkoli zaplenili? Samo pošteno se obdavči, al pa se preprosto zmanjša subvencioniranje starejših. Takih, ki imajo več premoženja.
Seveda bi jaz dobil ta 1%. Če ne drugo, se pozna pri nagradi, ki je pač zarad dodatnega stroška dela manjša.
Najbolj pa gre za princip, saj namesto obljubljene razbremenitve, dobimo dodatno obremenitev. Zakaj? Zato da financiramo dolgotrajno oskrbo tud bolj premožnim od sebe. A ti to razumeš? Vmes pa kr ignoriraš, da so se cene nepremičnin v tem mandatu še konkretno zvišale.
Kako mlajši proti starejšim?
Boster mladi starim zaplenili stanvoanja? Ki so jih kupili s svojim delom?
Na eni strani se greste mladi svetost zasebne lastnine, ampak bi jo pa plenili, ko vam to prideprav.
Zakaj bi karkoli zaplenili? Samo pošteno se obdavči, al pa se preprosto zmanjša subvencioniranje starejših. Takih, ki imajo več premoženja.
Zgodovina sprememb…
In katero stranko naj voli, da bo dobil drugačen rezultat?
Nobeno. Bitka je izgubljena. Samo čas bo naredil svoje.
Aha, super. Hvala za nasvet.
Seveda ne mislim nasvet meni, kajti jaz že dišim po cipresah ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Aha, super. Hvala za nasvet.
Ni problema. Itak mlajši nimajo izbire, tako da je vseeno. Upam vsaj, da se neha omenjat neko ku*čevo solidarnost do starejših, ker si je ne zaslužijo. Situacija mlajših je bolj podobna suženjstvu, kot fer medgeneracijskem sobivanju. Govorim splošno in generacijsko seveda, ne o tem, da bi moral posamezen otrok to zamerit svojim staršem.
Najboljši nasvet je izogibanje davkom na vse mogoče načine ali pa pobeg. To se itak vedno bolj dogaja. Najbolj pa zmaga izogibanje davkom in istočasno cuzanje različnih državnih pomoči. To so pa pravi zmagovalci. To tud desničarji podpirajo s tem, da so jim v interesu čim višji stroški za nepremičnine, zdravstvo itd.
Zgodovina sprememb…
Kje ti vidiš subvencioniranje starejših?
Če bodo obdavčili nepremičnine, bodo te davke plačevali tudi mladi lastniki nepremičnin...
Na to mladi ne pomislijo...
In obdavčit nekaj za klar si že vsaj 2x plačal davke?
Ti nisi normalen...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Subvencioniranje starejših je povsod. Penzije, dolgotrajna oskrba, zdravstvo, zastonj prevozi... Torej ne gre samo za socialo. Zakaj bi nekdo plačeval javni prevoz ali dolgotrajno oskrbno nekomu drugemu, ki ima več premoženja od njega?
Če bodo obdavčili nepremičnine (reforma), bodo več davka plačevali tud premožnejši mlajši lastniki, seveda. Nič narobe s tem. Sej lahko proda prazno nepremičnino in ne bo nič davka. To smo že pogruntali, a ne?
Ja, obdavči se zato, ker je prostor omejen. To pomeni, da je lastništvo večih nepremičnin luksuz, ki povzroča pomanjkanje, še sploh če so te "prazne". Ne gre se za to koliko davka je bilo že plačanega, sploh ne če ne gre za primarno rezidenco.
Taki davki so nekaj povsem normalnega v celem razvitem svetu, tako da zna bit, da prej ti nisi normalen. Sej mi ga tud imamo, ampak je neustrezen.
Če bodo obdavčili nepremičnine (reforma), bodo več davka plačevali tud premožnejši mlajši lastniki, seveda. Nič narobe s tem. Sej lahko proda prazno nepremičnino in ne bo nič davka. To smo že pogruntali, a ne?
Ja, obdavči se zato, ker je prostor omejen. To pomeni, da je lastništvo večih nepremičnin luksuz, ki povzroča pomanjkanje, še sploh če so te "prazne". Ne gre se za to koliko davka je bilo že plačanega, sploh ne če ne gre za primarno rezidenco.
Taki davki so nekaj povsem normalnega v celem razvitem svetu, tako da zna bit, da prej ti nisi normalen. Sej mi ga tud imamo, ampak je neustrezen.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Tudi če ne bi dvignili niti za 1%, pa so ga za 2, bi bilo to slabo, ker niso dvignili olajšav in razredov z višanjem povprečne plače ali pa vsaj za inflacijo.
Za nekoga 2% ni nič, za nekoga pa 100, 150 evrov, ali pa 1500 na leto. Za ta denar imam teslo na 10 let. Če bi še dvignili razrede kot bi morali, bi imel še eno teslo na 10 let.
2 tesle pa zame niso drobiž. Vsaj ne tak drobiž da bi rekel kurc glede, pa naj bo Golob.
Tudi če zanemarimo vse njegove druge laži, njegovo nesposbnost in pokvarjenost, da ne najde več niti enga človeka, ki bi hotel bit minister. Če bo moral še enkrat sestavlja vlado mu ostanejo samo še klošarji iz podhoda.
Za nekoga 2% ni nič, za nekoga pa 100, 150 evrov, ali pa 1500 na leto. Za ta denar imam teslo na 10 let. Če bi še dvignili razrede kot bi morali, bi imel še eno teslo na 10 let.
2 tesle pa zame niso drobiž. Vsaj ne tak drobiž da bi rekel kurc glede, pa naj bo Golob.
Tudi če zanemarimo vse njegove druge laži, njegovo nesposbnost in pokvarjenost, da ne najde več niti enga človeka, ki bi hotel bit minister. Če bo moral še enkrat sestavlja vlado mu ostanejo samo še klošarji iz podhoda.
No vidiš in nihče ne bi vpil, da je potrebno dodatno obdavčit Tesle. Trenutno še subvencijo dobiš, ki jo spet plačajo tud taki, ki si jo sami ne morejo privoščit.
Jure14 ::
...Upam vsaj, da se neha omenjat neko ku*čevo solidarnost do starejših, ker si je ne zaslužijo. Situacija mlajših je bolj podobna suženjstvu, ...
Ja, tudi penzionisti bi lahko bili malo bolj solidarni do penzionistov.
Torej solidarnost "starih" oenzionistov z "novimi" penzionisti.
In se ob vsaki spremembi zakonodaje VSEM penziponistom na novo preračuna pokojnina. Po novih predpisih.
Subvencioniranje starejših je povsod. Penzije, dolgotrajna oskrba, zdravstvo, zastonj prevozi... Torej ne gre samo za socialo. Zakaj bi nekdo plačeval javni prevoz ali dolgotrajno oskrbno nekomu drugemu, ki ima več premoženja od njega?
Svašta rodi pi**a...
Penzije so subvencija?!?!?! Ne, gre samo za izupolnjevanje obvez. Boš sam 1x tam...
feryz ::
Ja tebe.
Mene pa ne. Ker vidim na plačilni listi, koliko gre vsak mesec za to.
Ponzi bazira na prostovoljni shemi, penzije pa niti pod razno ne.
Mene pa ne. Ker vidim na plačilni listi, koliko gre vsak mesec za to.
Ponzi bazira na prostovoljni shemi, penzije pa niti pod razno ne.
Svašta rodi pi**a...
Penzije so subvencija?!?!?! Ne, gre samo za izupolnjevanje obvez. Boš sam 1x tam...
Res je in očitno je ena rodila tebe, kar je še posebej žalostno. Lahko pa preprosto začnemo manj davkov in prispevkov plačevat, pa bomo potem videli kakšne penzije boste imeli. Očitno enim še danes ni jasno, da če je manj delovnih in več penzionistov, da morejo delavci več davkov plačat za te penzije. Obenem se pa za te delavce vedno bolj slabšaji pogoji za njihove penzije. Enako velja za zdravstvo, solidarno oskrbo, socialo... A bo šlo? Verjetno ne, ker si eden tistih "jAz SeM pLačEvaL zA pEnzIjo" in "kAr jE MojE jE mOje, kAr jE TvoJe pa naŠe".
Zgodovina sprememb…
toro69 ::
Očitno bi bilo najbolje, glede na medgeneracijski razkol, enkrat na vdako generacijo vse razlastninit, tako da bi vsi začeli z nova. Oz. najlažje bi bilo za začetek ukiniti dedovanje :)
Definiraj luksuz...
No vidiš in nihče ne bi vpil, da je potrebno dodatno obdavčit Tesle. Trenutno še subvencijo dobiš, ki jo spet plačajo tud taki, ki si jo sami ne morejo privoščit.
Res je, pa tu se sploh ne neha.
Boomerji, ki obnavljajo bajturine, dobijo polno subvencij. Mladi, ki delajo novogradnjo, nič.
Zakaj sploh rabimo ekosklad. Naj dajo 0% ddv na stiropor in stekleno volno in stvar rešena. Isto na komplet material za prvo novogradnjo za mlajše od 35, na primer. En kup stvari si bi lahko izmislili, ki ne bi nič stale, samo država bi manj pobrala.
Ampak takih ukrepov država noče, ker potem ne bi mogla na ekoskladu, csdjih, stanovanjskih skladih in ne vem kje vse zaposlovat stotine nepotrebnih ljudi, in če se nek denar obrača, se lahko tudi ukrade. Če spustiš ddv na 0 za stiropor, kako naj nek birokrat tu nekaj ukrade.
Sej bi lahko dali tud 0% davka ob nakupu nove nepremičnine, če je ta prva in bo npr. not ta x let živel, pa to ne naredijo. Možnih ukrepov je mnogo, ne samo reforma davka.
Nič od tega ne bo, ker pri takih ukrepih se ne da omastit. Ukrepov kjer se da in se tudi zmeraj masti pa nočem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Edina stalnice Ljubljane je, da je življenje vedno slabse. Od osamosvojitve naprej vsaj.
Quack !
Edino kar mi ni jasno je, ko gledaš cene nepremičnin v Evropi. Bolj je država shithole, večjo imajo rast cen. Razne Bolgarije, Mandžarske, Turčije, Makedonije itd. Nenazadnje tudi Slovenija. Medtem ko v razvitih državah ni tega. Kaj je fora, a je to da so ljudje v teh državah samo bolj glupi ali je še kakšna druga povezava?
Quack !
Zako ::
Visoke cene = premalo ponudbe + previsoko povpraševanje
Krivec = država
Zakaj = 30+ let ni bilo gradnje novih naselij, vasi, mesta
Poljska = sredi ogromnih travnikov država naredi novo vas, zgradi infrastrukturo, ceste, osvetlitev, in nato prodaja za 1000,00 EUR/m2
Ljudje kupijo novogradnjo, ki jo zgradi privat podjetje, po državno določeni ceni.
Ste videli kje novo vas v Sloveniji? Koliko novih naselij se ne zgradilo v zadnjih 10 letih = Vrhovci, tam je delal javni sklad bloke oz novo naselje. Drugo ne poznam.
Posledica = cene starih in novih stanovanj grejo v nebo, pričakujem 10.000 EUR m2 za stara stanovanja, če ne bi vojna v Iranu in UA kmalu končana.
Krivec = država
Zakaj = 30+ let ni bilo gradnje novih naselij, vasi, mesta
Poljska = sredi ogromnih travnikov država naredi novo vas, zgradi infrastrukturo, ceste, osvetlitev, in nato prodaja za 1000,00 EUR/m2
Ljudje kupijo novogradnjo, ki jo zgradi privat podjetje, po državno določeni ceni.
Ste videli kje novo vas v Sloveniji? Koliko novih naselij se ne zgradilo v zadnjih 10 letih = Vrhovci, tam je delal javni sklad bloke oz novo naselje. Drugo ne poznam.
Posledica = cene starih in novih stanovanj grejo v nebo, pričakujem 10.000 EUR m2 za stara stanovanja, če ne bi vojna v Iranu in UA kmalu končana.
Zako je zakon!!!
Poljska ima višje cene kot Slovenija, seveda v mestih, kjer je nekaj civilizacije, si pač dal malo slab primer.
Poljska nima višjih cen. Cena gradnje je smešno nizka proti našim cenam.
Da ne govorimo o ceni papirjev ali davkov.
Poleg tega lahko na Poljskem gradiš kjerkoli. Če je tvoja zemlja, zasadiš lopato in začneš zidati.
Lahko sredi njiv, sredi gozda, praktično kjerkoli, četudi kilometre naokrog ni ničesar. Njim je nedojemljivo, da ne moreš zidati na svojem.
Da ne govorimo o ceni papirjev ali davkov.
Poleg tega lahko na Poljskem gradiš kjerkoli. Če je tvoja zemlja, zasadiš lopato in začneš zidati.
Lahko sredi njiv, sredi gozda, praktično kjerkoli, četudi kilometre naokrog ni ničesar. Njim je nedojemljivo, da ne moreš zidati na svojem.
Višje cene v mestih niso problem, če imaš na izbiro nižje cene drugje.
Poljska je gledena Slovenijo ogromna.
Vasi, ki so poceni, so takoj uro, dve od mesta...
Odvisno kaj je zate "od mesta".
Če misliš od table mesta, je to 10 ali 15 min.
Če misliš od centra mesta, potem je lahko tudi krepko dlje kot 2 uri.
Enkrat smo šli eno fabrko gledat. In vprašam Poljaka, kam gremo.
Pa mi pravi, da v eno majhno zabačeno vas.
Pridemo v "vas", se nekaj časa vozimo in ga vprašam koliko duš naj bi bilo v tej vasi.
In mi pravi da okrog 50 tisoč.
Za njih je selo, za nas ogromno mesto. Le dva imamo večja.
Pridemo v "vas", se nekaj časa vozimo in ga vprašam koliko duš naj bi bilo v tej vasi.
Poljakov je 40 milijonov.
Jasno, da je potem 50k duš vas zabačena...
Toliko so že zdaj cene. Vsaj če gledaš garsonjere v Fužinah.
Quack !
Poljakov je 40 milijonov.Hotel sem povedati, da je definicija mest, vasi, oddaljenosti, zabačenosti ... zelo relativna.
Poleg tega tam razdalje niso problem. Ker gradijo avtoceste in hitre ceste kot nori.
In tudi zato, ker tudi na navadnih cestah dosegaš hitrosti, ki jih tukaj niti dojeti ne moreš.
5, 10 in več km dolge ceste brez enega ovinka pri nas ne moreš najti. Tam je pa skoraj vsaka taka.
Toliko so že zdaj cene. Vsaj če gledaš garsonjere v Fužinah.
Vem da pretiravaš, ampak nisi daleč od resnice. Od oktobra do danes, je to najdražji posel na m2 uporabne v trenutno zavedenih poslih v uradni evidenci. Je pa Bežigrad. Kaj dogaja temu človeku v glavi mi ni jasno.
ID posla: 980344
Občina: Ljubljana
Naslov: Einspielerjeva ulica 5
Številka stavbe: 2630
Številka dela stavbe / stanovanja: 334
Vrsta nepremičnine: Stanovanje
Podatki o stavbi
Leto izgradnje: 1963
Novogradnja: ne
Površina
Prodana površina: 22,5 m²
Uporabna površina: 20 m²
Prostori
bivalni prostor
klet
odprta terasa / balkon / loža
Podatki o prodaji
Leto prodaje: 2026
Datum sklenitve pogodbe: 13. 1. 2026
Pogodbena cena: 160.000 €
Cena na m² uporabne: 8.000 €
https://www.google.com/maps?q=EINSPIELE...
Kaj dogaja temu človeku v glavi mi ni jasno.
Ne vem, kako ti to ni jasno?!
No, najverjetneje zato, ker nisi med najbolj brihtnimi ;)
Če je plačal za garsonjero 160.000€, bo ob letni rasti 14% ćez leto dni vredna 182.400€, kar pomeni 22.400€ dobička.
Ja, vem, da se z bitcoini zasluži več...
Kupljeno brez kredita. Sej razumem, da parkirajo denar, ampak na tak neumen način? Razen, če se "pere" denar.
Kupil je: Dimitrij Pur (ima hišo na Bežigradu)
Delovno mesto (po moje je ta): Sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) v Sloveniji (evropska sredstva)
Sami presodite.
Kupil je: Dimitrij Pur (ima hišo na Bežigradu)
Delovno mesto (po moje je ta): Sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) v Sloveniji (evropska sredstva)
Sami presodite.
Zgodovina sprememb…
Če je plačal za garsonjero 160.000EUR, bo ob letni rasti 14% ćez leto dni vredna 182.400EUR, kar pomeni 22.400EUR dobička.
Prvič, rasti 14% na leto več ni in verjetno niti ne bo v bližnji prihodnosti. Drugič, če nekaj preplačaš danes in čez eno leto ali več nihče ni pripravljen kupit po tej ali višji ceni, potem je dobiček negativen oz. bolje rečeno govorimo o izgubi. Mogoče jaz nisem med najbolj brihtnimi, ampak si pa ti verjetno med najbolj neumnimi.
Zgodovina sprememb…
Če je plačal za garsonjero 160.000EUR, bo ob letni rasti 14% ćez leto dni vredna 182.400EUR, kar pomeni 22.400EUR dobička.
Ja, sekretar na ministrstvu z neto plačo 2500 evrov je za hec kupil nek pajzlc za 160 jurjev na keš z upanjem da bo zrasla vrednost za 14% letno. Pa koga zajebavate? Nekateri ste res danes zjutraj po župi priplavali.
Zato sem proti novim davkom. Vsem. Ker nas jebejo v glavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
PujsekPepe ::
Odvisno kaj je zate "od mesta".
Sej u sloveniji se pa iz kamnika do Lj vozis 2 uri ki je tko like 25-30 km.
Prvič, rasti 14% na leto več ni in verjetno niti ne bo v bližnji prihodnosti.
To so napisale Finance včeraj. Ker je to Janševo trobilo, mu je za verjeti, mar ne?
Edit: Se opravičujem, za Ljubljano je pisalo 12%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
12% od kdaj do kdaj?
To so indexi za lani (rabljena stanovanja LJ) v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.
2025Q1 - 99,7
2025Q2 - 100,2
2025Q3 - 102,4
Če so Finance Janševo trobilo ne vem, vem pa, da Golob reciklira spet iste obljube za neumne vernike. Težko je povedat kdo je večji lažnivec.
To so indexi za lani (rabljena stanovanja LJ) v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.
2025Q1 - 99,7
2025Q2 - 100,2
2025Q3 - 102,4
Če so Finance Janševo trobilo ne vem, vem pa, da Golob reciklira spet iste obljube za neumne vernike. Težko je povedat kdo je večji lažnivec.
Zgodovina sprememb…