Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
user4683 ::
Pa ti donosi v delnicah so vsi teoretični, moraš zdržat čez bear market, ne smeš porabit nič vmes... tako da kot si prej napisal @znupy, pozabljamo na psihologoijo tukaj.
Meni najemniki nakažejo denar in jaz moram plačat kredit, stroške upravnika itd. in to je veliko lažje kot pa vsak mesec striktno in konstantno recimo 500€ nakazat nekam na borzo. Pa hočeš nov laptop pa ta mesec raj nebi nakazal, potem naslednji mesec raibm nove gume, pa ne bom nakazal, uf čez 2 mesca grema na dopust, pa ne bom nakazal itd...
Tudi Okapijeve cifre so dokaj teoretične, če se ne skladajo z izračunom so pa "fejk podatki".
Sam je dokazal, da če upoštevaš vse stroške, je lastništvo dražji biznis kot najemništvo z vlaganjem v SP500 recimo. 1%/leto razlike na 50 let se ogromno pozna. Ja, ob predpostavki, da imaš za to srce (kar sem rekel že v štartu). In tudi že takoj v štartu sem rekel, da nisem proti lastništvu, samo na živce mi gre, da nekdo nekaj trdi in smo rabili 3 strani, da je to končno podkrepil z vsaj nekim izračunom. Še luknje pokrpa pa bomo ugotovili kar analitiki vedo že ves čas - nepremičnine so malenkost manj volatilne kot gospodarstvo, imajo pa posledično nižji donos. Po domače: bolj so prijazne za srce, so pa malenkost "dražje".
Če se bo pa kapitalizem kdaj končal in bodo borze totalno propadle, pa jebat ga, mislim da bojo tudi nepremičninski trgi konkretno pretreseni
matic492 ::
Izračuni na taka obdobja so itak nemogoči, dejstvo je da tudi čez 20 let ne boš več dobil "samo" 500EUR najemnine, ampak mogoče 1000EUR, povprečna plača pa 4000EUR. Enako boš spet plačeval več kot najemnik.
Z fiksno obrestno mero danes, si pa "lockaš" mesečni strošek, in še posebej tole kar smo mi imeli pod 2% bomo profitirali na dolgi rok (če seveda obdržimo službe oz. redno plačujemo), konkretno več kot pa tile izračuni..
Jaz bom leta 2041 imel isti obrok kot danes, če se nič ne spremeni.
Z fiksno obrestno mero danes, si pa "lockaš" mesečni strošek, in še posebej tole kar smo mi imeli pod 2% bomo profitirali na dolgi rok (če seveda obdržimo službe oz. redno plačujemo), konkretno več kot pa tile izračuni..
Jaz bom leta 2041 imel isti obrok kot danes, če se nič ne spremeni.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Statistični izračuni glede na podatke iz preteklosti so še kako mogoči, jih pa spremlja neko območje natančnosti - zato pa sem zapisal, da je ena stvar bolj volatilna kot druga. Tudi vrednost cegljev ni 100% zacementirana (). Kaj pa če pride neka druga ablast, ki bo dala namesto zagroženih 0.15% rajši kar 1% ali 2% davka na nepremičnine za vse? Ogromno je držav, ki imajo še višjega, OECD nam teži, tako da maneverskega prostora in motivov za to je dovolj.
darksamurai ::
Statistični izračuni glede na podatke iz preteklosti so še kako mogoči, jih pa spremlja neko območje natančnosti - zato pa sem zapisal, da je ena stvar bolj volatilna kot druga. Tudi vrednost cegljev ni 100% zacementirana (). Kaj pa če pride neka druga ablast, ki bo dala namesto zagroženih 0.15% rajši kar 1% ali 2% davka na nepremičnine za vse? Ogromno je držav, ki imajo še višjega, OECD nam teži, tako da maneverskega prostora in motivov za to je dovolj.
In ti pričakuješ, da bi v primeru 2% davka na nepremičnine najemnine ostale enake? Tistih 200-300€ davka bodo najemodajalci lepo obesili na najemnike.
Nekateri ja, nekateri bi prodali. Kaj bi se zgodilo pa nimam kristalne kugle, mnogi pa pravijo, da bi se nepremičnine pocenile. Sem samo hotel povedati, da tudi nepremičnine so že doživljale pretrese in nihanja.
Ampak takšne davke na nepremičnine imajo v veliko državah, kjer so nepremičnine še konkretno dražje (tudi relativno na dohodke). Mislim da ni treba naštevat kar pride takoj v glavo - Kalifornija, NY, Singapore.
Singapore recimo ima za vsako 2. in nadaljno nepremičnino 10-20% davka celo (sicer Annual Value ni crednost nepremičnine, ampak letna vrednost primerljive najemnine) :)
https://www.gov.sg/article/property-tax...
Singapore recimo ima za vsako 2. in nadaljno nepremičnino 10-20% davka celo (sicer Annual Value ni crednost nepremičnine, ampak letna vrednost primerljive najemnine) :)
https://www.gov.sg/article/property-tax...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
jernejl ::
Saj smo že 10x obdelali osnovno računico.Alternativno lahko teh 250.000 evrov investiraš v delnice in dolgoročno pričakuješ 15-20k letnega (realnega) donosa, s čimer pokriješ tistih 10.000 EUR najemnine, ostanek pa zapraviš po lastnih željah in potrebah.
50 let v najemu, pri 10.000 EUR najemnine letno, je pol milijona direktnega stroška.
Enakovredno stanovanje lahko kupiš za 250.000 evrov.
darksamurai je izjavil:
In ti pričakuješ, da bi v primeru 2% davka na nepremičnine najemnine ostale enake? Tistih 200-300€ davka bodo najemodajalci lepo obesili na najemnike.In kako bo tole obešenje zgledalo pri tistih, ki imajo prazne nepremičnine?
Alternativno lahko teh 250.000 evrov investiraš v delnice in dolgoročno pričakuješ 15-20k letnega (realnega) donosa, s čimer pokriješ tistih 10.000 EUR najemnine, ostanek pa zapraviš po lastnih željah in potrebah.
Ja, ker večina slovencev skešira 250 jurjev ne :D
V drugih temah pa jamramo kako težko je dobit kredit in našparat za polog sploh :D
Invictus ::
darksamurai je izjavil:
Če je davek na premoženje je za vse. Če ni za vse je davek na plačo.
PS: Holobček je 2x isto govoril po TV, da bo obdavčil VSE nepremičnine vsem ki smo v 3. in 4. doh razredu.
Take davka ne morejo uvesti, ker je protiustaven ter diskriminatoren.
Zadeva bo hitro padla...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Utk ::
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/za-p...
Ti kar poslušaj "strokovnjake", oni pa res nimajo interesa tu...
Tiger ::
darksamurai je izjavil:
Če je davek na premoženje je za vse. Če ni za vse je davek na plačo.
PS: Holobček je 2x isto govoril po TV, da bo obdavčil VSE nepremičnine vsem ki smo v 3. in 4. doh razredu.
Take davka ne morejo uvesti, ker je protiustaven ter diskriminatoren.
Zadeva bo hitro padla...
Od kdaj pa je progresiven davek neustaven? Pozna ga veliko držav in je pač nastavljen tako, da tisti, ki imajo precej več premoženja plačajo precej večji delež davka.
Nekateri to mešate z davkom na nepremičnine, ki ga v Sloveniji še nimamo.
Imamo pa zasilno alternativo NUSZ (nadomestilo za uporabo stalnih zemljišč) ter davek od premoženja (nepremičnin), ki pa ima veliko izjem, zato ljudje kar pozabijo nanj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tiger ()
Torrent ::
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/za-p...
Ti kar poslušaj "strokovnjake", oni pa res nimajo interesa tu...
Interesa kot je?
Če upoštevaš, da to kar govorijo, oni hočejo, ni pa nujno realno, potem jih kar poslušaj.
Tega se zavedam, da ni nujno realno. Sem pa seveda tud sam istega mnenja bil na podlagi različnih indicev, še preden so to napisali. Cene nepremičnin zagotovo niso realne, zakaj potem ne bi bila možnost padca realna? Mogoče si pa ti samo želiš, da to ne bi bilo realno? Če ne, zakaj bi pisal, da to ni nujno realno, razen če imaš svoje interese? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Utk ::
Jaz bi kvečjemu še kaj kupil, raje kot prodal, tako da ne bi imel nič proti, če cene padejo. Pa tudi mislim da bojo vsaj v večjih mestih. Ampak se bojo tudi posojila podražala, in verjetno za več kot bo padec cen.
Še zmeraj mislim, da je bil najboljši čas za nakup včeraj, drugi najboljši je pa danes. Če dobiš kaj pametnega.
Še zmeraj mislim, da je bil najboljši čas za nakup včeraj, drugi najboljši je pa danes. Če dobiš kaj pametnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Od kdaj pa je progresiven davek neustaven? Pozna ga veliko držav in je pač nastavljen tako, da tisti, ki imajo precej več premoženja plačajo precej večji delež davka.
Govori se o obdavčitvi nepremičnin tistim, ki so v 3. in 4. razredu.
To je diskriminacija.
Govori se o obdavčitvi nepremičnin tistim, ki so v 3. in 4. razredu.
To je diskriminacija.
Bodo pa uvedli progresivno lestvico -> prva dva razreda 0%, ostali 1%. Če deluje za dohodnino, bo pa ja tudi za premoženje
Lonsarg ::
Nič ni narobe z progresivnostjo, je pa zelo važno na kak način določiš razrede, ker je od tega odvisno kaj ta davek efektivno je.
Če za osnovo določanje dohodkovnih razredov uporabiš zgolj plačo je to efektivno nek hibrid med davkom na plačo in nepremičninskim, z fokusom na plače.
Če za osnovo določanja razredov uporabiš vrednost nepremičnin je to nepremičninski davek.
Če za osnovo vzameš vse (tako plačo kot nepremičnino) je pa to že neke vrste generalni premoženjsi davek.
Če bodo za osnovo vzeli zgolj plačo bo folk ki bo imel 2 nepremičnini raje stisnil še za tretjo in nato dal odpoved da pade v prvi razred da se izogne davku... To bi bila ena velka polomija če bi tako uvedli.
Če za osnovo določanje dohodkovnih razredov uporabiš zgolj plačo je to efektivno nek hibrid med davkom na plačo in nepremičninskim, z fokusom na plače.
Če za osnovo določanja razredov uporabiš vrednost nepremičnin je to nepremičninski davek.
Če za osnovo vzameš vse (tako plačo kot nepremičnino) je pa to že neke vrste generalni premoženjsi davek.
Če bodo za osnovo vzeli zgolj plačo bo folk ki bo imel 2 nepremičnini raje stisnil še za tretjo in nato dal odpoved da pade v prvi razred da se izogne davku... To bi bila ena velka polomija če bi tako uvedli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Malidelničar ::
A smo že v 'peak LJ marketu'?
V katerih delih mesta je/bo najprej padlo dno ven, oz. bo tržna kapitulacija? Moste, Zalog, Rudnik?
V katerih delih mesta je/bo najprej padlo dno ven, oz. bo tržna kapitulacija? Moste, Zalog, Rudnik?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Telbanc ::
Najbolje bi blo, da se bolj obdavči nepremičnine od druge naprej vse. Po neki lestvici. Torej prve dve ne.
Tud ni smisleno nabijat davek v nebesa, ker bojo najemniki še bolj popušili. Davek se bo itak dvignil za 50% (nadomestilo za zemljišče) ko pridejo ven nove vrednosti nepremičnin po GURSU. Na to bi dali še ene 20% in za začetek bi blo to dost. To pomen, da bi blo recimo od oka, plačali bi 100% več kot plačamo zaj nadomestiila. Torej če zaj plačaš 200 evrov boš pol 400 in mirna Bosna.
Tud ni smisleno nabijat davek v nebesa, ker bojo najemniki še bolj popušili. Davek se bo itak dvignil za 50% (nadomestilo za zemljišče) ko pridejo ven nove vrednosti nepremičnin po GURSU. Na to bi dali še ene 20% in za začetek bi blo to dost. To pomen, da bi blo recimo od oka, plačali bi 100% več kot plačamo zaj nadomestiila. Torej če zaj plačaš 200 evrov boš pol 400 in mirna Bosna.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
jaques ::
Ali kupiti stanovanje zdaj pred odhodom v tujino (oktober) ali počakam, ko se vrnem čez leto/dve?
Najbrž bom vzel delo v tujini, tam bom živel v najemu (rotterdam). Delo bo za 1 leto (taka tudi pogodba) z možnostjo podaljšanja za 1 leto.
Kakorkoli v prihodnosti bi rad živel in delal v Ljubljani.
Zdaj sem šel malo gledat stanovanja, nobeno mi ni glih 100% všeč (a to sploh obstaja pri nakupih nepremičnin?), kar sem gledal bi bilo vse za obnovit, cena pa oboje okrog 4k/m2.
Najbrž bom vzel delo v tujini, tam bom živel v najemu (rotterdam). Delo bo za 1 leto (taka tudi pogodba) z možnostjo podaljšanja za 1 leto.
Zdaj sem šel malo gledat stanovanja, nobeno mi ni glih 100% všeč (a to sploh obstaja pri nakupih nepremičnin?), kar sem gledal bi bilo vse za obnovit, cena pa oboje okrog 4k/m2.
gansta ::
Ali kupiti stanovanje zdaj pred odhodom v tujino (oktober) ali počakam, ko se vrnem čez leto/dve?
Potem gledaš za premale pare €€€
To ti težko kdo svetuje, ker je premalo informacij. Koliko misliš, da boš imel našparanega, ko se vrneš? Kako veliko stanovanje bi kupil in katero lokacijo preferiraš? Maš ženo, otroke? Maš kje živet, ko se vrneš (ne mislim najema)? Kdaj misliš, da boš dobil službo za ndč, ko se vrneš? Koliko kredita načrtuješ?
Lonsarg ::
Po mojem mnenju so rabljena stanovanja veliko bolj napihnjena kot novogradnje. Je pa pri novogradnjah za cakat leto ali celo dve do vselitve po tem ko das aro ponavadi.
Ampak ce to cakanje ni prpblem bi jaz na tvojem mestu spremljal novogradnje, zelo pogosto gredo v tednih po objavi... Pac spremljas kakih 6 mesecev in skocis ko ti je nekak vsec.
Ampak ce to cakanje ni prpblem bi jaz na tvojem mestu spremljal novogradnje, zelo pogosto gredo v tednih po objavi... Pac spremljas kakih 6 mesecev in skocis ko ti je nekak vsec.
redtech ::
Jamie Dimon cautious on economy as JP Morgan profit falls
Jemie je govoril deleverage, derisk, predvidevam, če o tem govori 1 mož glavne komercialne banke, da ostali bankirji zastrižejo z ušesi, ker razumejo to terminilogijo kot signale.
Izpostavil je, da banka mora iti stran od tveganih kreditov in trga derivatov...
Na kratko to pomeni: manj kreditov, manj denarja.
Sedaj počakajmo, da se to odvije...
Banke so pred GFC imele 15% kritja, sedaj so na 5-8 (SLO), nemške se bližajo zgodovinskemu minimumu 3%.
EU in JP banke so ... zelo izpostavljene, zato se tudi delnice prodajajo za 30% knjigovotske vrednosti.
US banke so malo boljše...najhujše šele prihaja, sploh v EU.
Be smart!
Jemie je govoril deleverage, derisk, predvidevam, če o tem govori 1 mož glavne komercialne banke, da ostali bankirji zastrižejo z ušesi, ker razumejo to terminilogijo kot signale.
Izpostavil je, da banka mora iti stran od tveganih kreditov in trga derivatov...
Na kratko to pomeni: manj kreditov, manj denarja.
Sedaj počakajmo, da se to odvije...
Banke so pred GFC imele 15% kritja, sedaj so na 5-8 (SLO), nemške se bližajo zgodovinskemu minimumu 3%.
EU in JP banke so ... zelo izpostavljene, zato se tudi delnice prodajajo za 30% knjigovotske vrednosti.
US banke so malo boljše...najhujše šele prihaja, sploh v EU.
Be smart!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Ljubljanski nepremičninski trg v padu? Stanovanja ponekod niso bila tako poceni že leto dni.
Za kvadratni meter rabljenega stanovanja so na ljubljanskem območju Trnovo-Vič kupci glede na julija prijavljene posle odšteli 2.830,00 evra, kar je neverjetnih 25 odstotkov manj kot maja letos. Tudi povprečna cena kvadratnega metra prodanega rabljenega stanovanja je v julijskih poslih padla na najnižjo vrednost v zadnjem letu dni. Medtem pa posli z nepremičninami v središču prestolnice segajo po rekordnih vrednostih. Kaj se dogaja na ljubljanskem nepremičninskem trgu?
https://siol.net/posel-danes/novice/lju...
Za kvadratni meter rabljenega stanovanja so na ljubljanskem območju Trnovo-Vič kupci glede na julija prijavljene posle odšteli 2.830,00 evra, kar je neverjetnih 25 odstotkov manj kot maja letos. Tudi povprečna cena kvadratnega metra prodanega rabljenega stanovanja je v julijskih poslih padla na najnižjo vrednost v zadnjem letu dni. Medtem pa posli z nepremičninami v središču prestolnice segajo po rekordnih vrednostih. Kaj se dogaja na ljubljanskem nepremičninskem trgu?
https://siol.net/posel-danes/novice/lju...
Vir: SiOL
Res kredibilen, ko so našli eno poceni stanovanje in zdaj projicirajo na vse...
90% stanovanj, ki se prodajajo, je pod opcijo, ako prodže, prodže... Skratka, prodajalcem ni nujno prodajati... Prodajo samo če dobijo zahtevano ceno...
25% dol, malo morgen. Pol bodo šle cene fdol v mariboru in ostalih mestih za 50%...
90% stanovanj, ki se prodajajo, je pod opcijo, ako prodže, prodže... Skratka, prodajalcem ni nujno prodajati... Prodajo samo če dobijo zahtevano ceno...
25% dol, malo morgen. Pol bodo šle cene fdol v mariboru in ostalih mestih za 50%...
cyberwarfare ::
glede nato, da nas čaka verjetno ena najhujših gosp. kriz zadnjih x let, mogoče najhujša gosp. kriza v našem življenju... in navkljub temu pričakujem, da bo padec cen v LJ nekje med 15-20%... zunaj LJ pa do 20-40%... seveda je potrebno vštet še inflacijo (že zarad te cene ne bodo padle več kot toliko)... eden od indikatorjev (poleg osnovnih), ki jih bom jaz tudi upošteval je tudi nezaposlenost ljudi... ko bo na zavodu za zaposlovanje spet med 130 do 150k +- ljudi bo mogoče bolj zanimivo. sedaj jih je "samo" 54k.
Ena fronta je že odprta (prihajajoča recesija), zdaj je zlati čas, da država odpre še drugo fronto (davki na več stanovanj in prazna stanovanja, gradnja neprofitnih), ker če ne bodo zdaj, potem ne bodo nikoli. :)
WaterBoy ::
Punca je prodala stanovanje kar nekaj let nazaj za 80k, ker se je kupila večje, se sedaj to prodaja, sicer obnovljeno, za 220K :)
buttcrack ::
če bi imel kam iti, bi bil sam v enakem položaju :D
tko pa nimam in je mi je dejanska vrednost flata popolnoma enaka danes kot ob nakupu pa je x3 z lahkoto.
tko pa nimam in je mi je dejanska vrednost flata popolnoma enaka danes kot ob nakupu pa je x3 z lahkoto.
mat xxl ::
Ja skoraj ni ugodnih ponudb stanovanj, ne na obali ne v Ljubljani, čeprav se cene že počasi nižajo, so pa najdejo ugodne še vedno poslovne nepremičnine.
enemon ::
Vir: SiOL
Maribor je na nivoju Ljubljane izpred par let. Pa cel kup stanovanj je prišlo in prihaja na trg. Po mojem bo tam kar padalo ja.
sbawe64 ::
Najemodajalec: "Želim, da je stanovanje vsak drugi vikend v mesecu prosto"
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Shegevara ::
Pomojem je študentom to vseeno, gre jih dosti za vikend domov, sploh zdaj, ko na veliko izkoriščajo zastonj prevoze. Mal ceneje bo oddajal, pa bo dobil. Kje tle težava?
dice7 ::
Hahah 450e bo student dajal, da ga vsak drug vikend pa se za praznike ven vrzejo. Ti ljudje so res prfukjeni. Gre to zakonsko sploh skozi?
ginekk ::
Pomojem je študentom to vseeno, gre jih dosti za vikend domov, sploh zdaj, ko na veliko izkoriščajo zastonj prevoze. Mal ceneje bo oddajal, pa bo dobil. Kje tle težava?
Težava je v takih kot si ti, ki se jim to zdi normalno.
Ful je "normalno" da imaš doma - kjer bivaš - moteno zasebnost oz. se moraš iz doma spokat kakor se lastniku sprdne. Tebi izgleda ni problema tako nastavit anus, večini pa sigurno je.
Po možnosti še pospravljaš kuhinjo in preoblačiš postelje za lastnikom po njegovem vikendu. Mislim, super deal, kaj češ boljšega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ginekk ()
mr_chai ::
Shegevara ::
Hočem povedat, da če je kdo od potencialnih najemnikov prilagodljiv glede tega razporeda so to ravno študenti. Vem ker se od sestre kolegica vsak drug vikend, če ne kar vsak vikend vrača s Kopra k staršem.
Edino kar je slabo je cena najema, ampak tako jo je postavil trg, ne lastnik. Če je previsoka jo bo pa znižal.
Dont hate the player, hate the game. Oziroma župane in državo, da ne uredujo in odprejo prostorskega plana in omogočijo večje število novih večstanovanjskih stavb.
Edino kar je slabo je cena najema, ampak tako jo je postavil trg, ne lastnik. Če je previsoka jo bo pa znižal.
Dont hate the player, hate the game. Oziroma župane in državo, da ne uredujo in odprejo prostorskega plana in omogočijo večje število novih večstanovanjskih stavb.
zobnik ::
Soseda prodaja hišo zgrajeno par let nazaj, vse skupa 7 ha veliko v hribu, ni nobene ravnine. Za 470.000 evrov, ne morem vrjet, kako so požrešni in pohlepni, ko bo tega enkrat konec kam se bodo lahko skril, na Mars.
redtech ::
Ja skoraj ni ugodnih ponudb stanovanj, ne na obali ne v Ljubljani, čeprav se cene že počasi nižajo, so pa najdejo ugodne še vedno poslovne nepremičnine.
Pa kaj ti bo poslovna nepremičnina, da boš moral še delat :)
Pred mano je cyberwarfare dobro zadel point, ko bo brezposelnost nad 120k začneš spremljat, takrat imaš najmanj konkurence, če nisi sam zajet v statistiki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
c3p0 ::
Soseda prodaja hišo zgrajeno par let nazaj, vse skupa 7 ha veliko v hribu, ni nobene ravnine. Za 470.000 evrov, ne morem vrjet, kako so požrešni in pohlepni, ko bo tega enkrat konec kam se bodo lahko skril, na Mars.
Naj prodaja za 2 milijona, saj je svobodni trg. Če bo prodala, pa je drugo. Očitno se ji ne mudi.
Glej ni ona kriva. Trenutno je trg pregret ona je pa tako nastavila ceno.
Škoduje samo sebi: 1) Če mora prodati hišo zaradi tega ke rrabi cash je preveč tvegala, ker bi morala s ciljem da se proda, postaviti malo nižje, mogoče se posvetovati s kakšnim znancem/žlahtnikom, ki dela na področju nepremičnin 2) Če je pametna ve, da smo na vrhuncu trga in da je morda to zadnja priložnost za relativno ugodno prodajo, torej ne bi smela pustiti, da jo zaslepi pohlep 3) Ker se ne zaveda tudi časovne komponente gibanja vrednosti denarja, kako denar izgublja vrednost, bo na koncu bodisi prisiljena v bear marketu krepko znižati, bodisi celo ne bo prodala in celo ne bo prihodka iz tega naslova 4) Če ni neumna morda, ve da njena hiša ni res top (ne vem kakšna je lokacija) in tudi ve, da ne bo mogla v nedogled blefirati in prodajati hiše kot čisto zlato in kot ekvivalent top meščanske lokacije v centru LJ
Meni takšne zgodbe govorijo, da smo res na samem vrhu, na konici noža in je sedaj boj kako iztisniti ven zadnje možne 'top' deale preden se zadeva prevesi na stran kupcev in cene začnejo padati. Padec bo pa globlji po določenih podkategorijah nepremičninskega trga. Sem že napovedoval na forumu, da se bo vrhunec začel junij/julij in bo trajalo do oktobra; tu sem e zmotil, mislim, da ta bitka lahko traja tam do januarja, februarja, marca bo pa več jasnega IMHO.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
c3p0 ::
Znatnega padca pri nas ne bo, ker nepremičninski trg v SI ni fleksibilen. Ima pač na trgu, če bo šlo, bo šlo, če ne, who cares, "saj mamo čas".
Če bi banke bile prisiljene v prodajo svojega portfelja, bi pa bila druga. A ne bodo.
Če bi banke bile prisiljene v prodajo svojega portfelja, bi pa bila druga. A ne bodo.
Znatnega padca pri nas ne bo, ker nepremičninski trg v SI ni fleksibilen. Ima pač na trgu, če bo šlo, bo šlo, če ne, who cares, "saj mamo čas".
Ni fleksibilen? Hm, poglej si to:
Prodaja rabljenih stanovanj v Ljubljani medletno upadla za 25 odstotkov
https://www.finance.si/9004244/Prodaja-...
Old Spice ::
Hm 25% dol v prodaji, pa niti še nismo v krizi. Pravzaprav nam gre trenutno še čist OK.