» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
70 / 133
»»

DoktorM ::

perci je izjavil:

Čisto različno, najmanj 15 minut, en primerek pa je vzel celo uro, neuravnovešena ženska.

V povprečju je ogled trajal pol ure, torej 15 ur plus še enih 5 za prevoz plus 30 telefonov po recimo 5 minut.

To je ogromno... če rečemo da je nekoga z solidno plačo to pomeni cca 17ur porabljenega za to + VOŽNJA in bencin ter amortizacija avta (verjetno nisi živel v isti stavbi ali??) kar pomeni

17ur x cca. 20 brutobruto je to že 340€
Če dodamo še vožnjo in amortizacijo avta v obe smeri verjetno pridemo gladko na preko 600€...

Pa še boš porabil časa za to =) No k sreči ne boš rabil dodatno na FURS ker si tam zaposlen =)

Smurf ::

No po drugi strani je pa verjetno prihranil cca 4k€ tako, da v tem primeru se je pomoje splacalo ;).

Smurf je izjavil:

No po drugi strani je pa verjetno prihranil cca 4k€ tako, da v tem primeru se je pomoje splacalo ;).

Hmmmm, jaz sem se glih pogovarjal s kolegi prejšnji vikend, prodaja en stanovanje(njegovi stari), neka agencija vzame FIX 1.250 ali nekaj takega za prodajo fleta... v Mariboru... vrednost fleta cca 95k. Se jim ne da jebat s 30 ogledi za prihranit par stotakov so rekli.

perci ::

Smurf je izjavil:

Pa sej tut če maš agenta, moraš hodit odklepat, razen, če mu daš ključ. Kar se avta tiče... Ga nisem kupil za ta namen, tako, da amortizacijo lahko daš ven, razdalja je cca 16 km v obe smeri skupaj tako da ni nek strošek v resnici prevoz. Več je vreden porabljen cajt med vožnjo. Pa itak sem jih ponavadi imel 2-3 enega za drugim.

In kot rečeno, z zasebnim oglasom sem z lahkoto prodal, od agentov nisem dobil ene ponudbe.

Tudi kot kupec sem vedno raje pogledal zasebne ponudbe. In tudi nekaj drugih kupcev mi je to potrdilo.

Ampak ja... Če bi mi agencija garantirala prodajo po tej ceni kot sem prodal, bi ji z veseljem dal 1.2k pa da se meni ni treba jebat s tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

DoktorM je izjavil:

Smurf je izjavil:

Hmmmm, jaz sem se glih pogovarjal s kolegi prejšnji vikend, prodaja en stanovanje(njegovi stari), neka agencija vzame FIX 1.250 ali nekaj takega za prodajo fleta... v Mariboru... vrednost fleta cca 95k. Se jim ne da jebat s 30 ogledi za prihranit par stotakov so rekli.

Predvidevam, da je perci prodajal v Lj ne v Mariboru.

Dragomelj, slabih 10 min iz btc.

Lonsarg ::

Ne vem če sm kdaj doživel da je bil zgolj agent, ampak sta bila agent in lastnik hkrati vedno.

Drgač pa ja klasične agencije(do pred par leti nazaj vse) kasirajo 2+2%, kar je prec 10k vse skupaj. V zadnjem času so se pa na trgu pojavile tudi konkurenčne z fiksnim zneskom med 1-2k kar je konkretno manj. Se vedno prišparaš brez ampak je pa tak znesek bolj normalen da se mi zdi čisto razumljivo da kdo raje plača. Se pa še vedno najdejo lastniki ki nasedejo na 4% tudi dandanes.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Ne vem če sm kdaj doživel da je bil zgolj agent, ampak sta bila agent in lastnik hkrati vedno.

Drgač pa ja klasične agencije( do pred par leti nazaj vse) kasirajo 2+2%, kar je prec 10k vse skupaj. V zadnjem času so se pa na trgu pojavile tudi konkurenčne z fiksnim zneskom med 1-2k kar je konkretno manj. Se vedno prišparaš brez ampak je pa tak znesek bolj normalen da se mi zdi čisto razumljivo da kdo raje plača. Pri 10k to ni bilo normalno pa so eni še vseeno...

Od moje punce, prodajajo stanovanje v kopru pa so s Štajerske pa verjami, da je samo agent doli s ključi, se ne vozijo vsakemu kazat fleta v Koper =)

Magic1 ::

Dosti je odvisno ali prodajaš, ali samo "prodajaš". V drugem primeru daš ceno, kot ima večino prek agentov, torej +20% od neke realne in potem upaš, da ti bo agent pripeljal nekoga za podpisat po 10% nižji ceni od osnovno navite. Imaš pa še tretjo vrsto ki prodajajo po 2x ceni in upajo na ne vem kaj. Taki oglasi so ponavadi leta gor.
Magic

Taip4n ::

DoktorM je izjavil:

Se jim ne da jebat s 30 ogledi za prihranit par stotakov so rekli.

Ravno zato ne vem zakaj bi moral jaz kot kupec plačevati 2%. Naj prodajalec plača 4%, če rabi agenta.

Lonsarg je izjavil:

Drgač pa ja klasične agencije(do pred par leti nazaj vse) kasirajo 2+2%, kar je prec 10k vse skupaj. V zadnjem času so se pa na trgu pojavile tudi konkurenčne z fiksnim zneskom med 1-2k kar je konkretno manj. Se vedno prišparaš brez ampak je pa tak znesek bolj normalen da se mi zdi čisto razumljivo da kdo raje plača. Se pa še vedno najdejo lastniki ki nasedejo na 4% tudi dandanes.

Zanimivo, v mojem primeru je bil nekje v 80% ogledih prisoten zgolj agent.

Taip4n je izjavil:

DoktorM je izjavil:

Ravno zato ne vem zakaj bi moral jaz kot kupec plačevati 2%. Naj prodajalec plača 4%, če rabi agenta.

Noben te ne more prisilit, da _moras_ kupiti nepremicnino.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

Taip4n je izjavil:

DoktorM je izjavil:

Ravno zato ne vem zakaj bi moral jaz kot kupec plačevati 2%. Naj prodajalec plača 4% agenta.

Zakaj pa bi kupec, ali prodajalec sploh plačal 4%? Prodajalec naj plača 2%, ko je on najel agenta. To da mi agent pokaže stanovanje in je potem posrednik s prodajalcem(ker se on ne bi ubadal s tem), ni glih neka logična osnova, da ga še jaz plačam 2%. Samo so lisice in ti po ogledu nekateri podturijo pogodbo za podpisat, kjer jim daš pravico da še tebe zastopajo in tako dobijo osnovo za računat še tebi 2%. Ne vem kako ni to že po osnovi konflikt interesov... Tako da ne podpisovat debilnih pogodb na licu mesta. Sam zna bit problem stopit v stik s prodajalcem, če je najel tako nategunsko agencijo. Je pa tega manj, kot par let nazaj.
Magic

PrihajaNodi ::

V tujini je 50:50 sam v Sloveniji so vsi skrti pa cajt majo se s tem ukvarjat, kot Perci.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

V tujini najemeš agenta in ti on išče stanovanje. Na koncu plača vsak svojega agenta, tako kupec, kot prodajalec. Nodi pa itak služi bajne vsote in živi pri mami, tako da mu je 30h delo za 4k€ pod častjo...
Magic

PrihajaNodi ::

Zakaj pa bi delal? Komu na cast?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

V tujini je 50:50 sam v Sloveniji so vsi skrti pa cajt majo se s tem ukvarjat, kot Perci.

Jah, lahko rečes, da sem skrt ampak za ta denar jst v službi delam cel mesec, tukaj sem pa to zasluzil v 4 delovnih dneh.

Taip4n ::

Agent bi moral zastopati interese stranke. Torej za prodajalca dviguje ceno, za kupca pa niža ?
Bullshit. Boli ga k za kupca in prodajalca. Važno, da se proda.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Taip4n ()

Invictus ::

Saj drugje po tujini ni nič boljše. Agenta na koncu vedno plača kupec/najemnik.

Če ne direktno, pa posredno.

V tujini so stroški pri prodaji/oddaji dostikrat še precej višji, tako za agenta, kot za državo. Kdo to plača? Kupec, itak...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Taip4n je izjavil:

DoktorM je izjavil:

LOL... Saj ti v vsakem primeru plačaš 4%... vprašanje je samo kako bo napisano... še en glup administrativen ukrep =)

trancer01 ::

Ni ravno čisto tako. Ko se pogajaš o ceni, se pogajaš o ceni nepremičnine, medtem ko se provizija pa obračuna na dogovorjeno ceno.

trancer01 je izjavil:

Ni ravno čisto tako. Ko se pogajaš o ceni, se pogajaš o ceni nepremičnine, medtem ko se provizija pa obračuna na dogovorjeno ceno.

No zdaj pa da ti nekaj povem... lastnik bo pač zahteval višjo ceno ali pa ne bo prodal... bottom line je enak. Če zdaj karikiram (vem procentni račun je mičkeno drugačn) ampak če se ti pogajaš o ceni nepremičnine in ponudiš za njo 100k pa morta vsak plačat 2.000€ na to.... bo pač v prvem primeru se strinjal lastnik da ti proda za 100k in bo mel "čistega 98k, če pa bo moral on plačat 4%, bo pa pač zahteval 102,5k da bo plačal 4%... kaj točno si profitiral?

Če nisi pripravljen plačati več kot 100 jurjev, pač ne bo posla.>:D

Ti boš pa brez željenega stanovanja.

Na koncu se lahko prepucavaš kolikor se hočeš, ampak če nekdo noče prodati stanvoanja za tvojo ponujeno ceno, se lahko mečeš samo še na trepalnice, pa ne bo pomagalo.

poweroff ::

Velja seveda tudi obratno. Zato pa gredo tudi cene dol.
sudo poweroff

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stan...

Moje napovedi ob zacetku korone so se uresnicile. Cene niso padle (so celo narastle), je pa padel promet. Pomoje bomo na taki tocki se kako cetrtletje, potem bi pa znale cene tudi kaj pasti.

Telbanc ::

Smurf je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stan...

Moje napovedi ob zacetku korone so se uresnicile. Cene niso padle (so celo narastle), je pa padel promet. Pomoje bomo na taki tocki se kako cetrtletje, potem bi pa znale cene tudi kaj pasti.

Ja se mi je zdelo da bo tako, ker je treba papir ki se noro tiska nekam dat, če slučajno pride do inflacije.

Ne cene še ne bodo padle, ker bo čez 3 mesece že marsikaj jasno v zvezi z korono. In če bomo takrat vedeli da bomo šli skoz recimo do poletja z korono, pol zna iti še mal gor. Na žalost je tak. Sam američani kok mi je znano so naštancali 2000 milijard, EU pa ene 1000 milijard evrov. Tko da tle je pristisk na cene, seveda navzgor. Navadno nepremičnine začnejo padat šele po 2 letu krize, če ni na vidiku izboljšanja. Tko da je vedno manj možnosti. Za kakšen padec cen, ni možnosti sploh ker bo okrevanje silovito in optimistično.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Jaz pa mislim, da bo kar padlo, kot je že Smurf povedal. Samo morda ni tajminga čist zadel, kar je pa itak sloganje.

Kriza bo globlja, kot si mislimo. Letalski promet, turizem, avtomobilska industrija (na katero smo močno vezani) so hudo prizadeti in se bolj bodo. Tudi če jutri iz najdejo cepivo, si ti sektorji se leta ne bodo opomogli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

perci je izjavil:

Jaz pa mislim, da bo kar padlo, kot je že Smurf povedal. Samo morda ni tajminga čist zadel, kar je pa itak sloganje.

Kriza bo globlja, kot si mislimo. Letalski promet, turizem, avtomobilska industrija (na katero smo močno vezani) so hudo prizadeti in se bolj bodo. Tudi če jutri iz najdejo cepivo, si ti sektorji se leta ne bodo opomogli.

Ne Perci, če te je zagrabla panika in si prodal in če ni blo treba, pol lah začneš računat kok je in bo še šlo u iberture. Dej no še tole te prosim, da nehaš z temačnimi napovedmi...ker enostavno ne držijo. Ko se bo nakazoval konec korone bodo ljudje začel zapravljat, domača poraba bo šla gor, nezaposlenost pa že zaj ni velika. Torej čez tri mesece ti bo marsikja jasno. Kar ti zaj še ni.

Jaz sem tudi kupil stanovanje, tako da si napačnega našel - niti malo me ne grabi panika. Pravzaprav bi mi rast bolj ustrezala, ker sem več vložil kot prodal (rabim večji flat za živet).

Drugače pa, par mesecev nazaj je bila ta tema polna črnih napovedi, midva s Smurfov pa se kak posameznik pa sva govorila, da nisva tako prepričana, da bo padlo. In sva isto poslušala od ostalih udeležencev kot zdaj od tebe. Neke suverene napovedi, ki se po pravilu izkažejo za napačne.

perci je izjavil:

Jaz sem tudi kupil stanovanje, tako da si napačnega našel - niti malo me ne grabi panika. Pravzaprav bi mi rast bolj ustrezala, ker sem več vložil kot prodal (rabim večji flat za živet).

Drugače pa, par mesecev nazaj je bila ta tema polna črnih napovedi, midva s Smurfov pa se kak posameznik pa sva govorila, da nisva tako prepričana, da bo padlo. In sva isto poslušala od ostalih udeležencev kot zdaj od tebe. Neke suverene napovedi, ki se po pravilu izkažejo za napačne.

perci:: 16. sep 2020, 10:53:56citiraj
#
Jst pa zdej (ko so šle cene se gor) vseeno mislim, da prihaja obrat - zato sem tudi zdajle na hitro prodal.

Če je tole tvoj optimizem, kakšen je šele pesiminizem - aja, panoge si leta ne bodo opomogle.....

Ne razumem pointa tega odebeljenega quota. Ja, prodal sem. In kupil. Če bi spekuliral, da bo šlo še gor, bi samo kupil. Ampak s sposojenim denarjem jaz ne spekuliram.

Sicer pa bi bilo fajn, da poveš kak argument za svoja sloganja, namesto, da ponavljaš eno in isto.

perci je izjavil:

Ne razumem pointa tega odebeljenega quota. Ja, prodal sem. In kupil. Če bi spekuliral, da bo šlo še gor, bi samo kupil. Ampak s sposojenim denarjem jaz ne spekuliram.

Sicer pa bi bilo fajn, da poveš kak argument za svoja sloganja, namesto, da ponavljaš eno in isto.

Perci sem že napisal, tiskanje denarja in sicer v EU 1000 milijard in 2000 milijard v Ameriki, denar ki je nastal v "Topčiderju". Pol folk se začne spraševat kok je ta keš še vreden, če ga "natisnejo" v milijardah.

In drugo kriza bo trajala premalo časa da bi se to kaj dost poznalo. Drug let polet bomo verjetno že tolk prekuženi, da bo korona že zarad tega crknala.

Tud zadnja kriza je pokazala, da so konzervativne naložbe dolgoročno najbolj varne.

Če končam, v bistvu, če danes kupiš flat nov ali star recimo v Ljubljani ne moreš zgrešit. Za bivanje ali najem. Si predstavljaš. Perci, koliko bodo vredna stanovanja v Ljubljani, ko bo konec s to korono, in bo "Ljubljanski grad spet poln kitajskih turistov". Če cene že zaj v jeku krize brcajo navzgor.:D

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Telbanc je izjavil:

Perci sem že napisal, tiskanje denarja in sicer v EU 1000 milijard in 2000 milijard v Ameriki
Ta denar lahko gre tudi v poceni posojila podjetjem, ki bodo gradila nove nepremičnine.

In drugo kriza bo trajala premalo časa da bi se to kaj dost poznalo. Drug let polet bomo verjetno že tolk prekuženi, da bo korona že zarad tega crknala.
Kakih 10 let nazaj se nismo rabili nič prekuževati, pa je vseeno bila kriza in cene nepremičnin so padle (sicer z zamikom, pa vseeno).

Če končam, v bistvu, če danes kupiš flat nov ali star recimo v Ljubljani ne moreš zgrešit. Za bivanje ali najem. Si predstavljaš. Perci, koliko bodo vredna stanovanja v Ljubljani, ko bo konec s to korono, in bo "Ljubljanski grad spet poln kitajskih turistov".
Koliko bodo šele vredne delnice letalskih prevoznikov in ostalih podjetij, ki imajo zdaj težave, potem, ko bo konec s to korono, pa bodo spet zaživela.

Če cene že zaj v jeku krize brcajo navzgor
Nič novega ne bi bilo, če bi cene padle z zamikom.

jernejl je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Perci sem že napisal, tiskanje denarja in sicer v EU 1000 milijard in 2000 milijard v Ameriki
Ta denar lahko gre tudi v poceni posojila podjetjem, ki bodo gradila nove nepremičnine.

Lahko bi šel pa ne gre, gre za ohranjanje del mest podjetjem, ki so povezana z avtoindustrijo, turizmom...

Kakih 10 let nazaj se nismo rabili nič prekuževati, pa je vseeno bila kriza in cene nepremičnin so padle (sicer z zamikom, pa vseeno).

Cene so takrat padle po 2 letih zaradi tega ker na vidiku ni bilo rešitve krize. Zdaj se obeta da bomo enkrat drugo leto prekuženi. Torej konec krize.

Če končam, v bistvu, če danes kupiš flat nov ali star recimo v Ljubljani ne moreš zgrešit. Za bivanje ali najem. Si predstavljaš. Perci, koliko bodo vredna stanovanja v Ljubljani, ko bo konec s to korono, in bo "Ljubljanski grad spet poln kitajskih turistov".
Koliko bodo šele vredne delnice letalskih prevoznikov in ostalih podjetij, ki imajo zdaj težave, potem, ko bo konec s to korono, pa bodo spet zaživela.

Lej, z delnicami in celo z obveznicami je bil v zadnji krizi en sam problem.

Če cene že zaj v jeku krize brcajo navzgor
Nič novega ne bi bilo, če bi cene padle z zamikom.

Padle bi, pa ne bo časa ker se bo kriza prej končala. Poceni stanovanj oziroma nepremičnin še dolgo ne bo več. Oziroma, zdaj je trenutek za nakup poceni nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

Zdaj je drago, ne pa poceni.

thramos ::

Slonic-tonic, ex pšenični, ex telbanc ... pa verjetno še kaj, že desetletje razlaga da bodo šle samo še gor, pa da je čas za nakup. Par let se je motil, par let je mel prav ... :))

genesiss ::

Btw, NLB ima ugodne kredite.

Prvotna ponudba 2.05% fiksna, 20 let, 110k + plača na račun
Po pogajanjih (s kontra ponudbo) 1.75% fiksna, 20 let, 110k + premium račun + zavarovanje (poplava, požar) pri Generali

thramos je izjavil:

Slonic-tonic, ex pšenični, ex telbanc ... pa verjetno še kaj, že desetletje razlaga da bodo šle samo še gor, pa da je čas za nakup. Par let se je motil, par let je mel prav ... :))

Še leta 2017, ko je vsem že svetil alarm, si ti trdil:

https://slo-tech.com/forum/t647105/konec

""thramos je 18. maj 2017 ob 10:10 izjavil:

Mah to samo govori foušuja iz nas, ker naj bi zamudili investicijo v cegu ipd., bo povedu Telbanc. :))"

:):D:D:D

V letu 2021 bo pomoje imelo na cene najvecji vpliv gospodarsko stanje drzave. Osebno pricakujem da se bo do takrat zaprlo se marsikatero podjetje. V tem primeru so krediti lahko se tako poceni (= printanje denarje), ampak ljudje jih ne bodo dobili. Tako, da printanje denarja bo pomagal bolj tistim, ki imajo stabilne sluzbe.

Po drugi strani se je treba zavedati, da so lastniki stanovanj ponavadi pripravljeni cakati daljse obdobje, ce ni popravprasevanja. Zato je tipicno, da najprej pade prodaja, sele na to cene.

Skratka na podlagi tega si za 2021 zgolj upam napovedati, da bo prodaja padla. Po drugi strani pa so se v dolocenih regijah slovenije cene stabilizirale in celo malenkost padle. Zato bi spekuliral, da so sanse, da bodo cene padle tudi v LJ. Ampak tukaj je govora o minimalni spremembi (nekaj procentov). Ce kdo caka na -30%, bo cakal se dolgo (mozno, da ne bo nikoli).

perci je izjavil:

Tudi sam sem napovedal, da ne bo padlo.

Ajde, kak že ko mora nekdo nujno prodati, ali pa hoče zaključiti kako investicijo, zapreti kredit, ipd..

Komu ni treba, ne prodaja.

Sam sem v situaciji, da prodajam stanovanje. Veliko, skoraj v centru. Če ga bom prodal za ustrezno ceno gre, zaprem kredit in uredim bajto kot hočem. Drugače bo šel v oddajo, pa basta. Pa je bilo cel kup zanimanja, ampak folk ni dosegel željene cene.

zavajon ::

Invictus je izjavil:

Pa je bilo cel kup zanimanja, ampak folk ni dosegel željene cene.

No, morda bi bilo pravilneje napisati, da folk ni bil pripravljen plačati željene cene ;)

Sej to je jasno, da cene ne bodo padle čez noč. Prvo pade prodaja, ki je že občutno padla letos. Potem cene kar dolgo mirujejo. Če je kdo obupan za prodajo, bo malo spustil in bo takoj prodano(denarja za dobre ponudbe je več kot preveč na trgu). Nekateri nimajo izbire(ali res preveč denarja) in kupijo po visoki ceni. Vse se malo izravna in cene ostanejo relativno podobne. Šele ko preteče nekaj časa in se število obupanih prodajalcev poveča, začnejo cene padati. Ko pride to v medije se začne plaz počasi premikat. Nazadnje se je to pričelo skoraj štiri leta od krize. Torej verjetno leta 2021 še ni za pričakovat, kakšnega konkretnega premika. So pa trenutne razmere drugačne. Printanje je res neverjetno in ne vem kakšna bo posledica. Če bo konkretna inflacija, potem lahko cene sploh ne bodo padle, se bo lahko samo denar razvrednotil.
Magic

Printanje ti nič ne pomaga, če plače (nominalno) ne grejo gor....in ne gredo.

profii ::

perci je izjavil:

Printanje ti nič ne pomaga, če plače (nominalno) ne grejo gor....in ne gredo.

Minimalc se je lepo dvignil v zadnjih 5 letih.

Folk z minimalncem ponavadi ne kupuje nepremičnin.

zavajon ::

Po svetu res ne, pri nas pa očitno da ;)

profii ::

Tudi če ne kupuje nepremičnin, posredno vpliva na ceno le teh. Plačujejo lahko višjo najemnino, osnovne potrebščine so dražje itd.
Kolikr je bil minimalc ~5 let nazaj je danes najemnina (s stroški) za garsonjero.

Kdo lahko v lj z minimalnem plačuje najemnino? Ne ga srat.

Marsikdo. Nekateri imajo še stare pogodbe in jim najemniki niso povečali najemnin. Trenutno so se razmere izboljšale glede na lansko situacijo. Lani pa res nisi mel opcije najet stanovanje z minimalcem. Jih je pa bilo en kup v skupnih stanovanjih, kjer so plačali na sobo(ali celo samo pol sobe).
Magic

PromeuZ ::

>Kdo lahko v lj z minimalnem plačuje najemnino? Ne ga srat.

Vsakdo ki si deli stanovanje s sostanovalci (najem sobe) ali pa najame garsonjero.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->
««
70 / 133
»»