Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
PrimoZ_ ::
To je vse zelo relativno.
Seveda, cela Ljubljana ni tako kot moj blok v soseski brez avtomobilov in stanovanje s pogledom na park, prav tako pa niso vse vasi brez gnojnice, motork in kosilnic ter domače kurjave.
Jaz sem si kot mestni otrok verjetno preveč idealistično predstavljal življenje na vasi.
Tu na vasi lahko spim pri odprtih oknih in razen čričkov ni celo noč nobenega drugega zvoka. V bližnji okolici ni nobene njive, zato se gnoj zelo redko zazna; imam pa očitno srečo, ko nekateri stalno omenjajo gnojnico kot velik problem podeželja. Vsekakor pa imaš tudi v Ljubljani mirne soseske, samo tam, kjer sem jaz stanoval, ni bilo sledu o miru. Kosilnico pa slišiš tudi v mestih, le ostalega hrupa je običajno toliko, da jo včasih težko zaznaš.
winterriver je izjavil:
winterriver je izjavil:
...na pobocju golovca,... Skratka enako kot imas v ruralnem predelu, seveda zraven pride se obvezno storitev zalivanja okolice z gnojnico, za bolj avtenticen feeling. Nehajte ze nabijati. Ja bi bilo precej drazje. In zato imate to raje izven Ljubljane. Ker je pac ceneje.
Aha, zato vsi najbogatejši slovenci živijo v Ljubljani. Aja, ne, očitno nimajo dovolj denarja
Kaj če bi že enkrat nehal nabijati in se sprijaznil s tem, da Ljubljana ni oh in sploh za vsakogar in da marsikdo raje živi nekje drugje, čeprav ima dovolj denarja, da bi si lahko kupil bajto s 500 m2 vrta sredi Ljubljane.
Smrad na kriziscih pa tako ali tako ustvarjate dnevni migranti, tako, da ga zelo dobro poznas tudi samSmrad ustvarjate predvsem lokalci, ki se morate sami z avtom lokalnega grba peljati v 1km oddaljeno trgovino.
Sem taksnih slisal ze veliko, Sicer pa nije zvaka za seljaka, seveda razumem, da imas raje gnojnico za hiso in, da te obisk ccja spravlja v anksioznost. Torej enake parcele, v enaki oddaljenosti od gozda, v Lj, ne bi menjal?
Vem pa, da se clovek vsega navadi, tudi vohalne organe amoniak slej, ko prej, skuri.
Prepirata se okoli oslove sence.
Ljubljana kot največje (in pravzaprav edino spodobno veliko) mesto ima svoje prednosti če ti mestno življenje odgovarja in da ti je pomebna večja kulturna ponudba, več lokalov, več nočnega življenja, več možnosti za srečevanje razno raznega folka, ...
Če ti to ni pomembno potem je najvažnejša mikrolokacija, tu lahko podeželje prekaša mesto ali obratno, povsem odvisno od mikrolokacije.
Taip4n ::
Veliko je odvisno od tega ali že celo življenje živiš na podeželju oz. v mestu. Poznam določene, ki so v Ljubljani in ni šans, da bi šli v hišo (pa bi lahko šel). Drugi pa ne morejo videti bloka.
Določeni se vsak dan vozijo iz SG/Obale v LJ in nazaj. Pač folk je mlad, celo življenje se fura gore dole in je na to navajen. Me zanima koliko je takih, ki bi živeli v Ljubljani in se potem zavestno preselili ven in izvajali celotno ceremonijo.
Plus to, da v večini primerov potrebuješ še dodatni avtomobil itd.
Določeni se vsak dan vozijo iz SG/Obale v LJ in nazaj. Pač folk je mlad, celo življenje se fura gore dole in je na to navajen. Me zanima koliko je takih, ki bi živeli v Ljubljani in se potem zavestno preselili ven in izvajali celotno ceremonijo.
Plus to, da v večini primerov potrebuješ še dodatni avtomobil itd.
PrimoZ_ ::
Ko sem bil doma na vasi ni nikoli smrdelo po gnojnici, ker so bile hiše strenjene na enem delu hriba, njive in travniki pa so bili potem dovolj stran. Tudi ni bilo vonja po dimu ker so ljudje kurili svoja ustrezno pripravljena in suha drva iz svojega gozda.
Je bilo pa veliko hrupa, ker so se sosedje ukvarjali tudi s predelavo lesa, pripravljanjem drv in sekancev in mizarsko obrtjo tako, da pravega miru razen v nedeljah ni bilo. S sosedi so bili načeloma dobri odnosi, kdaj se je kdo s kom sporekel, daljših generacijo trajajočih zamer pa ni bilo in se je skupaj izvedlo celo nekaj stvari za skupno dobro.
Potem na obrobju Kranja, prav tako ni smredelo po gnojnici je bil pa pozimi obupen zrak od kurjave, ker je bilo strnjeno naselje hiš in ogromno ljudi je kurilo mokra drva ali vsakršno šaro, ki jim je prišla pod roke. Okolica je bila neprimerno bolj mirna, saj je bila mimo hiše samo ulica za lokalni promet in je bil rahlo moteč samo kak mulc s preglasnim avspuhom. S sosedi so bili odnosi nevtralni, nihče ni delal kakih problemov, ni bilo pa niti kake želje po druženju ali da bi karkoli skupaj uredili.
Se pa vidi da tudi mesta, če si na obrobju si že skoraj kot na vasi v smislu dostopa do raznih zadev in je pokritost z javnim prevozom slaba, večina stvari pa spet ni tako blizu za peš ali kolo oz. je tovrstna infrastruktura slaba.
Je bilo pa veliko hrupa, ker so se sosedje ukvarjali tudi s predelavo lesa, pripravljanjem drv in sekancev in mizarsko obrtjo tako, da pravega miru razen v nedeljah ni bilo. S sosedi so bili načeloma dobri odnosi, kdaj se je kdo s kom sporekel, daljših generacijo trajajočih zamer pa ni bilo in se je skupaj izvedlo celo nekaj stvari za skupno dobro.
Potem na obrobju Kranja, prav tako ni smredelo po gnojnici je bil pa pozimi obupen zrak od kurjave, ker je bilo strnjeno naselje hiš in ogromno ljudi je kurilo mokra drva ali vsakršno šaro, ki jim je prišla pod roke. Okolica je bila neprimerno bolj mirna, saj je bila mimo hiše samo ulica za lokalni promet in je bil rahlo moteč samo kak mulc s preglasnim avspuhom. S sosedi so bili odnosi nevtralni, nihče ni delal kakih problemov, ni bilo pa niti kake želje po druženju ali da bi karkoli skupaj uredili.
Se pa vidi da tudi mesta, če si na obrobju si že skoraj kot na vasi v smislu dostopa do raznih zadev in je pokritost z javnim prevozom slaba, večina stvari pa spet ni tako blizu za peš ali kolo oz. je tovrstna infrastruktura slaba.
trancer01 ::
V Sloveniji sploh ni pravih mest, bolj kot ne so tričetrt države mini mesteca in vasi. Še Ljubljana je bolj podeželska metropola. Za nekoga iz Pariza je Ljubljana skoraj, kot bi prišel na vas.
stara mama ::
Vseeno boljše zavohat gnojnico 3x na leto (in traja največ 3 dni če ni dežja), kot pa se celo jesen in zimo dušit v smogu. Pa gnojnica je BIO
Premislite mal, ko se bojo začela obolenja dihal, če je vaša lokacija bivanja res dobra.
Premislite mal, ko se bojo začela obolenja dihal, če je vaša lokacija bivanja res dobra.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
Magic1 ::
Cene kar rastejo. Je že prav komično po koliko se "prodajajo" stanovanja v Ljubljani. Sam sem šel gledat cene sklenjenih poslov na ETN in so veliko bolj normalne (stare gradnje nekje 20% dol od oglaševanih!!!).
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Folk pač poskuša prodati za čim več denarja, nimaš kaj. Trg pa seveda ne prenese vsega.
Smurf ::
Cene kar rastejo. Je že prav komično po koliko se "prodajajo" stanovanja v Ljubljani. Sam sem šel gledat cene sklenjenih poslov na ETN in so veliko bolj normalne (stare gradnje nekje 20% dol od oglaševanih!!!).
Moras upostevati, da se ogromno (ce ne skorajda vecina) nepremicnin v LJ proda tako, da posebej "zaracunajo" pohistvo zaradi nizjega davka. Recimo 300k€ vredno stanovanje uradno prodajo za 260k€, 40k€ pa je vrednost pohistva. Tako potem placas 2% davek zgolj na 260k, namesto 40k€. V primeru, da bi moral lastnik placati se davek na dobicek, pa je razlika se toliko vecja.
Kater kupec pa bo pristal na take fore? Mučkanje za 800€ pri poslu za 200000€+. S tem da te potem lahko konkretno vseka, če kot kupec hočeš prodat stanovanje prej kot v 25 letih, kjer pol plačaš do 25% dodatnega davka na razliko.
Magic
Kater kupec pa bo pristal na take fore? Mučkanje za 800€ pri poslu za 200000€+. S tem da te potem lahko konkretno vseka, če kot kupec hočeš prodat stanovanje prej kot v 25 letih, kjer pol plačaš do 25% dodatnega davka na razliko.
Po 3 letih ni vec davka tako, da je vecini kupcev vseeno za to. V bistvu se nisem slisal za primer, da bi koga to odvrnilo (ne pravim, da ne obstaja, so pa definitivno redki).
Okapi ::
Kater kupec pa bo pristal na take fore? Mučkanje za 800€ pri poslu za 200000€+. S tem da te potem lahko konkretno vseka, če kot kupec hočeš prodat stanovanje prej kot v 25 letih, kjer pol plačaš do 25% dodatnega davka na razliko.V glavnem vsak. Kupec je tisti, ki se vedno pogaja za nižjo ceno, in ko prodajalec reče, OK, bom malo spustil, ampak bo del na roko...
Ko prodajaš stanovanje, ki si ga tako kupil, lahko narediš enako, da skriješ dobiček.
zavajon ::
Potem mu pač ceno dvigneš toliko, da pokriješ tudi davek na dobiček. Saj prodajalcu je vseeno, kupec je tisti, ki bi rad kupil čim ceneje.
thramos ::
AFAIK se vrednost opreme FURSu dokazuje z računi oziroma dejanskimi vložki. Skratka splošno gledano neke omembe vredne razlike med "dejanskimi" cenami in objavljenimi ga GURSu ni, razen za redka, pred kratkim (brez šušmarjenja) obnovljena stanovanja.
Davka na dobiček pa ni le, če vsaj tri leta pred prodajo dejansko bivaš v stanovanju (stalno prebivališče ipd.). Če se recimo po treh letih odločiš, da boš pred prodajo še malo oddajal, izogib davku odpade.
Davka na dobiček pa ni le, če vsaj tri leta pred prodajo dejansko bivaš v stanovanju (stalno prebivališče ipd.). Če se recimo po treh letih odločiš, da boš pred prodajo še malo oddajal, izogib davku odpade.
Potem mu pač ceno dvigneš toliko, da pokriješ tudi davek na dobiček. Saj prodajalcu je vseeno, kupec je tisti, ki bi rad kupil čim ceneje.
Težko mu je vseeno, če nihče ni pripravljen plačat. Trenutno so oglaševane cene tako navite v nebo, da imajo kupci dosti večje težave, kot pa teh cca. 800EUR davka. Sem gledal za enim stanovanjem, ki so ga že umaknili s trga, ker se je že sklepala pogodba. A kaj ko kredit ni šel skozi in je spet na voljo. Marsikdo je pripravljen plačat +x0kEUR zaradi trenutnega balona, vendar banke niso pretirano zainteresirane.
Bo prav zanimivo spremljat posle v prihodnjih mesecih. Čakam podatke za avgust. Trenutno je le par, še ne zgrajenih stanovanj, zavedenih na ETNju v avgustu za Ljubljano(mogoče so bili vsi na dopustu).
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
AFAIK se vrednost opreme FURSu dokazuje z računi oziroma dejanskimi vložki. Skratka splošno gledano neke omembe vredne razlike med "dejanskimi" cenami in objavljenimi ga GURSu ni, razen za redka, pred kratkim (brez šušmarjenja) obnovljena stanovanja.
Pri prodaji/nakupu ni potrebno nicesar dokazovati. Verjamem, da ce je cena res sumljiva (da bi bila recimo pol/pol), da bi se kje prizgal semafor in bi sli preverjati, ampak v praksi se nisem slisal za tak primer.
Ugani na kaksen nacin vecina kupcev uporablja stanovanje.
Težko mu je vseeno, če nihče ni pripravljen plačat.
Ta trditev ne drzi. Lahko govorimo o zmanjsanem prometu, ampak zaenkrat je trg nepremicnin se zmeraj kar precej zivahen (nismo niti blizu mrtvemu trgu iz prejsne krize).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Jaz sem stanovanje kupil na leasing. Po 6 ali 7 letih sem ga odplačal, medtem je pa tržna cena narasla za skoraj 2x. In sem se na Fursu pogajal glede cene, od katere sem plačal davek, ker nakupne izpred 6 let jasno niso hoteli priznati.AFAIK se vrednost opreme FURSu dokazuje z računi oziroma dejanskimi vložki. Skratka splošno gledano neke omembe vredne razlike med "dejanskimi" cenami in objavljenimi ga GURSu ni, razen za redka, pred kratkim (brez šušmarjenja) obnovljena stanovanja.
Pri prodaji/nakupu ni potrebno nicesar dokazovati. Verjamem, da ce je cena res sumljiva (da bi bila recimo pol/pol), da bi se kje prizgal semafor in bi sli preverjati, ampak v praksi se nisem slisal za tak primer.
Ko sem jaz prodajal stanovanje, je bila cena nepremičnine 60 tisoč evrov, cena premičnin, tj. opreme, pa 10 tisoč EUR. Ugani, katera cena se je vpisala v bazo ETN.
PrihajaNodi ::
Pozresna je slovenska drzava. Valda so najemnine taksne kot so ce pa drzava lastnikom vzame 25%.
10% bi bilo vec kot sprejemljivo. No ja, sej Slovenija je znana po teh kolobocijah tudi ko zelis odjavo fiskalnega rezidenstva.
https://www.globalpropertyguide.com/Eur...
10% bi bilo vec kot sprejemljivo. No ja, sej Slovenija je znana po teh kolobocijah tudi ko zelis odjavo fiskalnega rezidenstva.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PrihajaNodi je izjavil:
Pozresna je slovenska drzava. Valda so najemnine taksne kot so ce pa drzava lastnikom vzame 25%.
Saj tudi dohodnino se plačuje tudi po 39% in celo po 50% stopnji.
Država ni nič bolj požrešna od drugih, le zdi se tako, ker je premoženje obdavčeno zelo nizko, delo pa visoko.
Tudi v Romuniji se placuje dohodnina zelo visoko cca 40% je pa razlika potem ko si na bolniski ali porodniski (2 leti) kjer ti daje drzava 80% od bruto place.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
P.s. kako je lahko premozenje obdavceno nizko? Ce pa je povsod 25% davek ali vec. Za nekatere je to rop pri belem dnevu.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Kupis nepremicnino za 150 jo prodas za 250k in je prvo 5% davek nato pa se 20% na dobicek. Najem pa isto 25%.
Ce jo to za nekatere normalno bog mu pomagej.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
PrihajaNodi je izjavil:
Kupis nepremicnino za 150 jo prodas za 250k in je prvo 5% davek nato pa se 20% na dobicek. Najem pa isto 25%.
Od cesa je 5% davek?
Ga, ampak ne po taksnih "diskontnih" obdavcitvah
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Groot ::
PrihajaNodi je izjavil:
Ga, ampak ne po taksnih "diskontnih" obdavcitvah
No ali pa če nebi kar tako malo na pamet, kot sicer vedno pavšalno rad udarjaš čez SLO. Iz pregleda OECD se lepo vidi, da SLO obdavčitev kapitalskih dobičkov prav nič bistveno ne odstopa navzgor.
Sej nodija ni za jemati cisto resno. Ce ne drugega se ne zna niti odlociti ali zivi v sloveniji ali romuniji.
Sej nodija ni za jemati cisto resno. Ce ne drugega se ne zna niti odlociti ali zivi v sloveniji ali romuniji.
Drzi. Bo treba fajn premislit kam vlagat.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Kodrnusa ::
Najemodajalstvo je obdavceno po 27,5%, prav tako obresti od kapitala nad 1000€ (vezave, depoziti, varčevanja...)
Imas moznost da ko oddajas stanovanje zbiras racune (postelja, hladilnik, renovacije...) In potem to uveljavljas kot davcno olajsavo, in se davek zelo zmanjša...
Imas moznost da ko oddajas stanovanje zbiras racune (postelja, hladilnik, renovacije...) In potem to uveljavljas kot davcno olajsavo, in se davek zelo zmanjša...
McHusch ::
Najemodajalstvo je obdavceno po 27,5%, prav tako obresti od kapitala nad 1000€ (vezave, depoziti, varčevanja...)
Samo v istem koledarskem letu.
buttcrack ::
Jaz sem stanovanje kupil na leasing. Po 6 ali 7 letih sem ga odplačal, medtem je pa tržna cena narasla za skoraj 2x. In sem se na Fursu pogajal glede cene, od katere sem plačal davek, ker nakupne izpred 6 let jasno niso hoteli priznati.AFAIK se vrednost opreme FURSu dokazuje z računi oziroma dejanskimi vložki. Skratka splošno gledano neke omembe vredne razlike med "dejanskimi" cenami in objavljenimi ga GURSu ni, razen za redka, pred kratkim (brez šušmarjenja) obnovljena stanovanja.
ko sem kupil avto na leasing, je bil do odplačila v lasti "banke", predvidevam, da je bilo pri tebi enako. Dočim pri kreditu, je od dneva nakupa tvoja last...
Lonsarg ::
Pravno glednano drži da je nekaj kljub kreditu tvoja last, delaš lahko vse, vključno z prodajo (zgolj prodajno pogodbo moraš pazit da spišeš da gre plačilo v določenem deležu direkt njim).
Lizing je popolnoma druga zgodba, tam ti lizingodajalec pove pod kakimi pogoji ti dovoli uporabljati lastnino in se ne moreš sam zmišljevati. Nimaš pravne zaščite upravljanja z lastnino.
Lizing je popolnoma druga zgodba, tam ti lizingodajalec pove pod kakimi pogoji ti dovoli uporabljati lastnino in se ne moreš sam zmišljevati. Nimaš pravne zaščite upravljanja z lastnino.
aviator ::
Evo 6 članska družina 2 minimalca, 500 eur dokladov 85 kvadratov stanovanje 54 eur najemnine.
6 članska družina 2x 1300 eur plače-
100 eur dokladov, tržna najemnina 650 eur.
Torej poleg tega da imata starša bistveno bolj odgovorne službe sta se na slabšem ekonomsko.
Zato pa se po večjih mestih plodijo Sipci, navadni Slovenci z mentaliteto najprej stalca pol pa kravca ter ponosom, ker jih je sram viseti na sociali in pa naj kupujemo ali najemamo precenjene luknje po tržni ceni.
Kaj naj naredi par, ki zivi v občini, kjer ni neprofitnih stanovanj oziroma jih ne more dobiti, za tržno pa ne more dobiti kredita?
Zadnji čas da bodo dvignil neprofitno najemnino. Delam zato da se namesto mene plodijo Siptarji.
Torej poleg tega da imata starša bistveno bolj odgovorne službe sta se na slabšem ekonomsko.
Zato pa se po večjih mestih plodijo Sipci, navadni Slovenci z mentaliteto najprej stalca pol pa kravca ter ponosom, ker jih je sram viseti na sociali in pa naj kupujemo ali najemamo precenjene luknje po tržni ceni.
Kaj naj naredi par, ki zivi v občini, kjer ni neprofitnih stanovanj oziroma jih ne more dobiti, za tržno pa ne more dobiti kredita?
Zadnji čas da bodo dvignil neprofitno najemnino. Delam zato da se namesto mene plodijo Siptarji.
Vsekakor imam raje za sosede te Šipce kot tvoje Slovence z mentaliteto, kot jo opisuješ.
Delam zato da se namesto mene plodijo Siptarji.
Upam, da se res ne plodiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Sopomenka ::
Evo 6 članska družina 2 minimalca, 500 eur dokladov 85 kvadratov stanovanje 54 eur najemnine.
Žal je napisano resnično.
poweroff ::
Se pravi kleni Slovenci nimate motivacije delat in raje lenarite...?
Čakaj malo... a niso lenuhi v bistvu "Šiptarji"...?
Čakaj malo... a niso lenuhi v bistvu "Šiptarji"...?
sudo poweroff
stara mama ::
Šiptarji niso lenuhi, kje si to pobral?
Ja, naciji to trdijo. Hkrati pa, da nam bodo vse službe pobrali.
sudo poweroff
Telbanc ::
Kranj.
https://reporter.si/clanek/slovenija/ka...
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
bigsmally ::
A si naci če omeniš da maš na obali šiptarsko mafijo ki preprodaja zelenjavo, droge in orožje?
Preprodaja zelenjavo. To se sliši kot da počnejo kaj prepovedanega.
Sicer je res, da sta v Izoli par let nazaj dva Albanca imela tržnico z zelenjavo, prodajala pa sta tudi druge substance. Slučajno sem bil tudi zraven, ko so ju aretirali specialci...
Ampak to je bil pač en primer. Ne moreš pa tega posplošit na čisto vse Albance.
To je tako, kot če bi rekel, da so vsi Slovenci pijančki.
sudo poweroff