Forum » Loža » Paradoks enakosti spolov "Gender-equality paradox"
Paradoks enakosti spolov "Gender-equality paradox"
Temo vidijo: vsi
TheBlueOne ::
Pred casom sem v sorodni temi naletel na ravno podobne pomisleke, zato se mi zdi, da bi za marsikoga lahko bilo zanimivo. Gre za paradoks glede pricakovanj v egalitarnih druzbah in realnosti. (Ce kdo ne ve, egalitarna druzba pomeni enakopravna druzba, izraz se pogosto uporablja pri razlikah pravic spolov) Kakor berem, je zadeva absolutna in ni neka za lase privlecena raziskava. Na paradox sem prvic naletel na BBCju, tema pa se vedno bolj pogosto pojavlja v drugih razpravah.
Linki na studije so v Wiki clanku:
Gender-equality paradox @ Wikipedia
V diskusiji morate rezlikovati med dvema zadevama. Eno so enake moznosti, drugo je enaka participacija.
Sam vidim participajo obeh spolov na vseh podrocjih kot velik plus za druzbo, ker se s tem pokoristi vecina potenciala druzbe. Drugace povedano, ne izpalca se, da bodisi sposobne zenske ali sposobni moski ne maksimalizirajo svojega potenciala in doprinosa druzbi. Torej recimo, da bi cilj moral biti doseci cim bolj uravnotezeno sliko v smislu, da se gleda sposobnosti in sposobne tudi motivira, da dajo cim vec od sebe.
Ce sledis temu cilju enakosti bodisi zaradi principa ali dodane vrednosti, potem ta paradoks postane problem, ker se nesorazmerna delitev pri enakih moznostih razlike povecuje. Zanima me predvsem mnneje tistih, ki ste pristasi enakosti v koncnem rezultatu v smislu enake razdelitve polozajev, plac itn. Kako bi resevali ta problem oziroma, kako bi premagovali ta paradoks, da se razmerje ne bi vec poslabsevalo?
Ce je mozno, se vzdrzite bentenja moski vs zenske oziroma kdo je bolj ubogi in komentirajte, bolj kako je mozno premagati ta paradoks z mislijo, da je cilj enaka participacija in ne zgolj enake moznosti.
Linki na studije so v Wiki clanku:
Gender-equality paradox @ Wikipedia
V diskusiji morate rezlikovati med dvema zadevama. Eno so enake moznosti, drugo je enaka participacija.
Sam vidim participajo obeh spolov na vseh podrocjih kot velik plus za druzbo, ker se s tem pokoristi vecina potenciala druzbe. Drugace povedano, ne izpalca se, da bodisi sposobne zenske ali sposobni moski ne maksimalizirajo svojega potenciala in doprinosa druzbi. Torej recimo, da bi cilj moral biti doseci cim bolj uravnotezeno sliko v smislu, da se gleda sposobnosti in sposobne tudi motivira, da dajo cim vec od sebe.
Ce sledis temu cilju enakosti bodisi zaradi principa ali dodane vrednosti, potem ta paradoks postane problem, ker se nesorazmerna delitev pri enakih moznostih razlike povecuje. Zanima me predvsem mnneje tistih, ki ste pristasi enakosti v koncnem rezultatu v smislu enake razdelitve polozajev, plac itn. Kako bi resevali ta problem oziroma, kako bi premagovali ta paradoks, da se razmerje ne bi vec poslabsevalo?
Ce je mozno, se vzdrzite bentenja moski vs zenske oziroma kdo je bolj ubogi in komentirajte, bolj kako je mozno premagati ta paradoks z mislijo, da je cilj enaka participacija in ne zgolj enake moznosti.
- zaklenil: ahac ()
Stari maček je izjavil:
Enakost spolov je bedarija. Tega nikoli ni bilo in nikoli ne bo.
Mislis enake moznisti ali participacije? Ne mores mimo dejstva, da se marsikdo bori za ta cilj enake participacije in ravno mnenje takih bi me najbolj zanimalo, ker praviloma se borijo za enake pravice s ciljem enake participacije, kar pa se kaze za kontraproduktivno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Cruz ::
Danasnja druzba zamenjuje raznolikost in enakopravnost. Mislim, da pri visjih polozajih (ze) obstajajo enake moznosti.
Tudi v zgodovini so zenske zasedale vidje polozaje. Seveda je takrat diskriminacija obstajala, a pri najbolj sposobnih zenskah se je pozabila.
Jaz pravim, da Americani unicujejo enakopravnost s svojo uveljavitvijo prisilne in mnogokrat neupravicene raznolikosti.
Ob iskanju primernih kandidatov ne sme biti pomembna rasa, spol ali vera. Ko bomo prisli do tega, bo enakopravnost posledica domino efekta.
Tudi v zgodovini so zenske zasedale vidje polozaje. Seveda je takrat diskriminacija obstajala, a pri najbolj sposobnih zenskah se je pozabila.
Jaz pravim, da Americani unicujejo enakopravnost s svojo uveljavitvijo prisilne in mnogokrat neupravicene raznolikosti.
Ob iskanju primernih kandidatov ne sme biti pomembna rasa, spol ali vera. Ko bomo prisli do tega, bo enakopravnost posledica domino efekta.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
@michaelscott ti gledas bolj, kaj ljudem pase in ne kaksno vizijo lahko imas okoli razdeljenosti participacije.
(Sam sem v praksi pravtako zagovornik enakih moznosti ampak se zavedam prednosti enake participacije.)
Jaz bi zelel predpostavit, da je cilj razdeljena participacija. To predpostavljam, ker me res zanima mnenje tistih, ki imajo razdeljeno participacijo kot cilj in me zanima, kako imajo namen premagovati to oviro, ker se v praksi pogosto borijo za enake pravice.
(Sam sem v praksi pravtako zagovornik enakih moznosti ampak se zavedam prednosti enake participacije.)
Jaz bi zelel predpostavit, da je cilj razdeljena participacija. To predpostavljam, ker me res zanima mnenje tistih, ki imajo razdeljeno participacijo kot cilj in me zanima, kako imajo namen premagovati to oviro, ker se v praksi pogosto borijo za enake pravice.
Zgodovina sprememb…
Cruz ::
TheBlueOne je izjavil:
Katere so po tvojem mnenju prednosti razdeljenosti participacije?
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
s1m0n ::
O čem je tu govora? Kaj je cilj, kaj so pričakovanja?
Zakaj je sploh o tem potrebna debata? Kako vlogo imamo mi ali ostali pri odločitvah, službenih poteh posameznikov? Kaj se pričakuje od nas? Da pride do sprememb? Kakšnih?
Zakaj je sploh o tem potrebna debata? Kako vlogo imamo mi ali ostali pri odločitvah, službenih poteh posameznikov? Kaj se pričakuje od nas? Da pride do sprememb? Kakšnih?
Naj si posameznik sam kuje svojo kariero, smer...
Nekatera delovna mesta so v osnovi bolj "nastavljena" moškemu, nekatera ženski zakaj je tukaj sploh kak problem? Zakaj bi bilo potrebno kaj spreminjat? Oba spola lahko s svojim delom preživljata si ustvarjata življenjsko pot...
Nekatera delovna mesta so v osnovi bolj "nastavljena" moškemu, nekatera ženski zakaj je tukaj sploh kak problem? Zakaj bi bilo potrebno kaj spreminjat? Oba spola lahko s svojim delom preživljata si ustvarjata življenjsko pot...
Če razlike ne bi bilo bi na trgu brezposelnih na fizično bolj zahtevnih mestih bile manjše razlike ali jih sploh ne bi bilo...
@s1m0n Na kratko, predpostavljen je cilj "enaka razdelitev med spoloma", kako resis ta paradoks, glede na to, da se praviloma vsi borijo v smeri enakih pravic.
@DavidStein nic ni treba v rudniku. Ampak naceloma bi dans lahko zenske b.p. delale v rudniku veliko vecino del. Vprasanje je, kako to dosegati, ker ko imajo enakoporavnost pri izbiri jih rudnik prej zanima manj kot bolj (ce drzi paradoks).
Ampak kakor pravim, lahko vsak vidi zadeve bolj v smer enakih pravic ali enake razdelitve, ampak za voljo diskusije, kjer je vprasanje tale paradoks je pac treba predpostavit, da se gre za "bolj enako" porazdelitev. Premislek je bolj, ali je za enako porazdelitev treba vec enakopravnosti ali manj enakopravnosti oziroma vec prisile.
@DavidStein nic ni treba v rudniku. Ampak naceloma bi dans lahko zenske b.p. delale v rudniku veliko vecino del. Vprasanje je, kako to dosegati, ker ko imajo enakoporavnost pri izbiri jih rudnik prej zanima manj kot bolj (ce drzi paradoks).
Ampak kakor pravim, lahko vsak vidi zadeve bolj v smer enakih pravic ali enake razdelitve, ampak za voljo diskusije, kjer je vprasanje tale paradoks je pac treba predpostavit, da se gre za "bolj enako" porazdelitev. Premislek je bolj, ali je za enako porazdelitev treba vec enakopravnosti ali manj enakopravnosti oziroma vec prisile.
Zakaj bi bila potrebna enaka razporeditev?
Kakšno vlogo ima enaka razporeditev?
Kaj se bo doseglo z enako razporeditvijo? Da bo ena stran tiho? Da bo več žensk na bolniški, da bo več izčrpanosti še med ženskami?
Kaj se bo doseglo z enako razporeditvijo? Da bo ena stran tiho? Da bo več žensk na bolniški, da bo več izčrpanosti še med ženskami?
Zakaj bi bila potrebna enaka razporeditev?
To je vse morda res, ampak veliko gibanj dela v smeri enake porazdelitve s kar nekaj uspehi, najbolj znane so kvote. Mimo tega pac ne prides in tukaj se znajde tale paradoks, ki ugotavlja, da enake moznosti ne dajejo pricakovanih rezultatov, zaradi tega so ga sploh poimenovali kot paradoks.
Zgodovina sprememb…
Kdo/kaj pa prepričuje enako razporeditev? Sam trg, vtrta prepričanja staršev, šolanje, izobrazba? Ali so ženske tako slabe v odločanju, izbiri svoje kariere? Ali kje leži težava, da ni razporeditev bolj enaka? Ali se moški ne odločajo za bolj "ženska" dela in obratno?
Kdo/kaj pa prepričuje enako razporeditev? Sam trg, vtrta prepričanja staršev, šolanje, izobrazba? Ali so ženske tako slabe v odločanju, izbiri svoje kariere? Ali kje leži težava, da ni razporeditev bolj enaka? Ali se moški ne odločajo za bolj "ženska" dela in obratno?
Nihce ne preprecuje, marsikdo pa to zeli. Recimo ena od tez zakaj je tako je, da ko imas na izbiro vse in nikjer nisi revez se vrnes bolj k tem osnovnim interesom, kakor da zenske praviloma raje delajo z ljudmi, moski s stvarmi itn. Je pa vec hipotez, vse zanimive...
Hipoteze niso potrebne... Če se ženska odloči za X delo, moški za Y delo je to odločitev posameznika. Obema je ponujena enaka pot, oba imata možnost delati na popolno enakem mestu... Oba imata vodilne sposobnosti...
Zelo preprosto...
Moškim ponudit več za dela za katera se v večini odločajo ženske, ženskam ponudit več za dela za katera se v večini odločajo moški pa, da vidimo...
Moškim ponudit več za dela za katera se v večini odločajo ženske, ženskam ponudit več za dela za katera se v večini odločajo moški pa, da vidimo...
looser ::
Zelo preprosto...
Trzko reces kot pravilo. To morda deluje v revnih drzavah, ampak tam, kjer so trenutno najbolj recimo uravnotezeni gledi pravic (Skandinavija), denar ni glavni motivator. Ce je vsega dovolj, potem ljudje menda raje delajo kar "bolj cutijo" kot prav, kot kar je boljse placano.
louser ::
Lahko že pogledaš danes.
Zelo malo je izšolanih kozmetičarjev.
Pa ne zato, ker ne bi bili sposobni.
Zelo malo je izšolanih kozmetičarjev.
Pa ne zato, ker ne bi bili sposobni.
vostok_1 ::
Še ni jypeta, ki bi OPja oklical za nazija?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
nevone ::
No, jaz ga tudi imam in vem, da tako v resnici ni.
Jaz ti verjamem, da se tvoj ne zanima za te reči. Ti pa meni ne verjameš, da se moj je. Problem je pa velik zato, ker ti mojega in podobnih primerov nočeš videti, čeprav je resničen in ker vsiljuješ svoj model, kot edini pravilen.
In ne gre za to, koliko je posameznih primerov na eni ali drugi stani, ampak za to, da se dopušča še kaj drugega, poleg tega kar sam vidiš kot sveto (resnico).
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
ProGo ::
No, jaz ga tudi imam in vem, da tako v resnici ni.
Jaz ti verjamem, da se tvoj ne zanima za te reči. Ti pa meni ne verjameš, da se moj je. Problem je pa velik zato, ker ti mojega in podobnih primerov nočeš videti, čeprav je resničen in ker vsiljuješ svoj model, kot edini pravilen.
In ne gre za to, koliko je posameznih primerov na eni ali drugi stani, ampak za to, da se dopušča še kaj drugega, poleg tega kar sam vidiš kot sveto (resnico).
o+ nevone
Jaz "vsiljujem" moj model, ki je - ne mi vsiljevati feminističnega modela ("Tudi fantki se radi igrajo z dojenčki, dokler jim okolica ne sporoči, da to ni primerno zanje. "). Bull shit. Okolica tudi vpliva v manjši meri , najpomembnejša pa je biologija, ki jo feministke zavračajo in vsiljujejo fantkom nenaravne igrače.
https://www.psychologytoday.com/us/blog...
ki jo feministke zavračajo in vsiljujejo fantkom nenaravne igrače.
Nobena igrača, s katero se otrok rad igra ni nenaravna.
Verjamem pa tudi to, da kakšni starši v želji, da bi dokazali svoj prav, otrokom vsiljujejo nekaj, kar jih ne zanima, ali pa jim samo ne znajo predstaviti tako, da bi jih zanimalo.
o+ nevone
ProGo ::
Malo premisli, kaj bi bilo lahko narobe s trditvijo, da imamo različne možganske strukture, ampak igramo se pa radi z enakimi igračami.
Tudi če so možganske strukture različne, ne pomeni, da so pri vseh moških ali ženskah enaki, niti da vsi moški posedujejo tipično moške možgane ali vse ženske tipično ženske. Narava ni tako natančna pri teh stvareh in se gre dostikrat tudi drugačno kombinatoriko, kot to, ki je sveta zate.
o+ nevone
@hipatija, kako lahko vzames Slovenijo in Rusijo kot bolj primerne? V obeh se soocas z nizjim standardom, kar lahko zenske na delo sili kot nujo. Kot drugo pa se tu ne govori o tem, da samo delajo ampak za kaj se odlocajo. Lahko trdis, da se zenske v Rusiji in Sloveniji raje odlocajo za tehnicne poklice kot drugje? V Sloveniji tega obcutka z eno samo sosolko, ko s studiral nisem dobil. Imas kak primer, kjer se je stopnjevala enakost izbire kakor tudi participacija zensk na dominantno moskih podrocjih? Bi me res zanimalo...
Sem na hitro vprsal starejsega kolega, ki je studiral v jugi in pravi da so se zenske bolj kot danes odlocale za tradicionalno zenske poklice.
Se mi res ne zdi, da si na poti, kjer bi paradoks padel. Mi das prosim kak bolj natancega za prebrat, kjer je obratno?
Sem na hitro vprsal starejsega kolega, ki je studiral v jugi in pravi da so se zenske bolj kot danes odlocale za tradicionalno zenske poklice.
Se mi res ne zdi, da si na poti, kjer bi paradoks padel. Mi das prosim kak bolj natancega za prebrat, kjer je obratno?
Zgodovina sprememb…
Reycis ::
Vedno so obstajale moška in ženska domena vendar meja med njimi nikoli ni bila neprehodna in vedno so bile izjeme na eni in drugi strani. Razlike med moškimi in ženskami so mnogo globlje kot samo pri reprodukciji in fizični moči. Zakaj bi sicer ženske imele ločeno prvenstvo v šahu?
Kar pa se kvot tiče pa je cela zadeva povsem politična. Kjerkoli obstajajo kvote opažam naslednje karakteristike: spolne kvote so vedno uperjene PROTI moškim in rasne kvote kvote so vedno uperjene proti beli rasi. Poleg tega se kvote vpeljujejo samo na položaje moči; nikogar ne moti dominacija belih moških med gozdarji ali pa vozniki. Pri kvotah se torej ni treba sprenevedat, da se gre za neko borbo za enakost ali eakost zastopanja, ker dejansko se gre za odstranitev belih moških iz položajev moči.
Kar pa se kvot tiče pa je cela zadeva povsem politična. Kjerkoli obstajajo kvote opažam naslednje karakteristike: spolne kvote so vedno uperjene PROTI moškim in rasne kvote kvote so vedno uperjene proti beli rasi. Poleg tega se kvote vpeljujejo samo na položaje moči; nikogar ne moti dominacija belih moških med gozdarji ali pa vozniki. Pri kvotah se torej ni treba sprenevedat, da se gre za neko borbo za enakost ali eakost zastopanja, ker dejansko se gre za odstranitev belih moških iz položajev moči.
HODL ::
Pogresal jypeta v tej temi. Kje je majster?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: madviper ()
FormerUser ::
Vedno so obstajale moška in ženska domena vendar meja med njimi nikoli ni bila neprehodna in vedno so bile izjeme na eni in drugi strani. Razlike med moškimi in ženskami so mnogo globlje kot samo pri reprodukciji in fizični moči. Zakaj bi sicer ženske imele ločeno prvenstvo v šahu?
Seveda, 10.000 let patriarhalne vzgoje pač pusti pečat.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: xmetallic ()
HODL ::
Hipatija zakaj si proti moskim? S pravim pristopom ti bo lahko tudi alfa samec dal. Ce si lejzbika se pa oproscam.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: madviper ()
Hipatija, patriarhalna vzgoja ni posledica tega, da so desci nekoč se zarotili proti ženskam in si prilastili vso moč ampak tega, da je bila evolucijsko uspešnejša. Kam nas pelje tale socialni eksperiment kjer smo se moški odpovedali patriarhiji pa je tudi več kot očitno.
TheBlueOne je izjavil:
Ja, in? Menda ne trdiš, da smo imeli včasih večjo spolno enakost kot danes?
TheBlueOne je izjavil:
Ravno pred kratkim sem tukaj linkala ugotovitev, da ženske počasi zapirajo gap na IKT področju, ki je tradicionalno veljalo za moško domeno.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: xmetallic ()
Furbo ::
Pristaši enakosti?
Saj ženske nočejo enakosti, ampak privilegije.
Razlike med plačami pa ni, to je izmišljotina.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
49106 ::
Po tvoji logiki naj bi ženske z macolami vrtele ročne svedre za miniranje tunelov?
Ne, to so izrazito moška dela. Kvote morajo biti tam, kjer se enakopravnost bolj odraža.
Pristaši enakosti?
Doh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Hipatija, hvala za demonstracijo zakaj se ženske sili v politiko. (hint: da se ustavi racionalna debata na podlagi dejstev)
bobi palčka ženske ste že v preteklosti veliko delale, celo več kot moški. Poleg skrbi za dom in družino ste skrbele tudi za domače živali in ogromno ste delale tudi na polju. In tudi precej težaških del.
bobi palčka ženske ste že v preteklosti veliko delale, celo več kot moški. Poleg skrbi za dom in družino ste skrbele tudi za domače živali in ogromno ste delale tudi na polju. In tudi precej težaških del.
Preberi si tisti članek o opicah. Dupe, providan si.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Sem pogledala članek o opicah. Od leta 2012 je nevroznanost že toliko napredovala, da je simplistične trditve o moških in ženskih možganih zavrgla.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: 49106 ()
že toliko napredovala,
Precej manj kot feminizacija.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FormerUser ()
še vedno držijo vse kapitalske in politične niti v svojih rokah.
Ne bomo se šli antisemitizem.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FormerUser ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Na FDV odstranili pisoarje (strani: 1 2 3 4 … 10 11 12 13 )Oddelek: Loža | 83704 (74693) | vostok_1 |
» | Velika Britanija: žrtve posilstev bodo morale policiji predati mobilne telefone (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 44853 (40403) | vostok_1 |