Forum » Elektrotehnika in elektronika » Microchip - uradne strani...
Microchip - uradne strani...
Brane3 ::
Med googlanjem po specifični0h tematikah na temo Microchipove periferije ( konkretno prednosti/slabosti vdelane CVD glede na CTMU enoto v PIC32 mikrokrmmilnikih / kapacitivna merjenja/)
sem našel stvari, ki jih začuda na microchip.com ni, pa so videti kot Microchipovi uiradni dokumenti.
Recimo tole:
CVD vs CTMU
Ne spomnim se, da bi se MC delil po domenah držav, kot se recimo IIRC Epson itd.
Ravno tako je Google našel nekaj na www.microchipkorea.com itd.
Ma kdo kak seznasm teh linkov ?
Doslej sem nekako pričakoval, da je microchip.com centralni nexus vsega, čeprav ni vedno vse enostavno dosegljivo.
Ravno tako, če je komu pri roki kaj na temo CVD vs CTMU ( PIC32 me zanima, lahko pa tudi za druge serije, saj enote so verjetno podobne), bi bilo dobrodošlo....
sem našel stvari, ki jih začuda na microchip.com ni, pa so videti kot Microchipovi uiradni dokumenti.
Recimo tole:
CVD vs CTMU
Ne spomnim se, da bi se MC delil po domenah držav, kot se recimo IIRC Epson itd.
Ravno tako je Google našel nekaj na www.microchipkorea.com itd.
Ma kdo kak seznasm teh linkov ?
Doslej sem nekako pričakoval, da je microchip.com centralni nexus vsega, čeprav ni vedno vse enostavno dosegljivo.
Ravno tako, če je komu pri roki kaj na temo CVD vs CTMU ( PIC32 me zanima, lahko pa tudi za druge serije, saj enote so verjetno podobne), bi bilo dobrodošlo....
No, medtem sem našel zanimiv Silabsov link na temo kapacitivnih knofov:
PRINTED CIRCUIT DESIGN NOTES FOR CAPACITIVE SENSING WITH THE CS0 MODULE
Ni sicer za MIcrochip in nima nič na temo CVD vs CTMU a vseeno - clever prijemi, zapleti in razpleti pri designu recimo tipkovnice ali siderja, če bo koga zanimalo...
PRINTED CIRCUIT DESIGN NOTES FOR CAPACITIVE SENSING WITH THE CS0 MODULE
Ni sicer za MIcrochip in nima nič na temo CVD vs CTMU a vseeno - clever prijemi, zapleti in razpleti pri designu recimo tipkovnice ali siderja, če bo koga zanimalo...
Anyone ?
ST je še vedno tehnični portal ali samo točka za virtualno kavo in politične teme ?
ST je še vedno tehnični portal ali samo točka za virtualno kavo in politične teme ?
korenje3 ::
Včasih sem programiral microchip čipe, pa me je minilo zaradi omejitev, ki jih fpga nima. Verjetno se pa da dobiti pdf za vsak čip kjer so napisani assembler ukazi ipd.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Kot da mi bereš misli :)
BTW, če ni skrivnost, kaj konkretno pa uporabljaš ?
BTW, če ni skrivnost, kaj konkretno pa uporabljaš ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane3 ()
Trenutno nič ker sem se nehal ukvarjat s programiranjem zaradi pomanjkanja časa.
Če bi se pa že česa lotil bi bil pa to fpga, sam so cene previsoke. Pa verjetno prevelik zalogaj za enega človeka.
Če bi se pa že česa lotil bi bil pa to fpga, sam so cene previsoke. Pa verjetno prevelik zalogaj za enega človeka.
V samem assemblerju sem naredil zelo napredno aplikacijo za 16bit čip. Recimo kot je zunanje programabilni meniji, podmeniji, scrollanje teksta menijev (kot je bilo na avtoradijih včasih), progresivno povečanje hitrosti scrollanja čez meni s pritiskom na gumb, dimanje ledic, ...
To je bila cela jeba, ker pic ni znal računat in si moral sam narediti kodo za seštevanje, odštevanje s plavajočo vejico...
To je bila cela jeba, ker pic ni znal računat in si moral sam narediti kodo za seštevanje, odštevanje s plavajočo vejico...
Sicer pa kaj poskušaš narediti s pici?
integrirani analog-digital pretvorniki mislim da imajo zelo nizko resolucijo - 13 bitno? (8192 pozicij)
edit: v bistvu so 10 bitni. Se zdej spomnim da sem tako reševal probleme s temperaturo. Malo goljufije da sem dobil resolucijo 0,01°C.
integrirani analog-digital pretvorniki mislim da imajo zelo nizko resolucijo - 13 bitno? (8192 pozicij)
edit: v bistvu so 10 bitni. Se zdej spomnim da sem tako reševal probleme s temperaturo. Malo goljufije da sem dobil resolucijo 0,01°C.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
PIC32 ima 12-bitni pretvornik, ki mu lahko z nekaj sicer dragimi "triki" navržeš še par bitov.
In se sprijazni+ s tem, da tistih 12-bitov ni vedno čisto 12-bitov. In da moraš, če hočeš zmanjšati šum na minimum, za časa meritve poslat celoten ostanek čipa spat.
Zanimivo je, da ima dva mehanizma za delo s kondenzatorji. CVD, ki dela na principu prelivanja nabhojev med kondenzatorji in izračuin neznane kapacitivnosti na podlagi merjenja napetosti rezultata in pa CTMU, ki ima tokovni generator in meri spremembo napetosti na kondiju po znanem času polnjenja z znanim tokom.
Slednji je naveden kot idealno ordje za delo s kapacitivnimi touchi. Ni pa jasno, zakaj. In če je res boljši, zakaj je CVD sploh gor. Očitno sta oba nek kompromis, ustreznejši svojim aplikacijam, ni pa videti njunega razmerja. Tudi nikjer ne najdem kakega appnotea, ki bi pojasnjeval razliko.
vse, kar je Googleov AI izbrskal, je par mnenj na forumu, precej teh sicer nevezanih na Microchip ali PIC32...
In se sprijazni+ s tem, da tistih 12-bitov ni vedno čisto 12-bitov. In da moraš, če hočeš zmanjšati šum na minimum, za časa meritve poslat celoten ostanek čipa spat.
Zanimivo je, da ima dva mehanizma za delo s kondenzatorji. CVD, ki dela na principu prelivanja nabhojev med kondenzatorji in izračuin neznane kapacitivnosti na podlagi merjenja napetosti rezultata in pa CTMU, ki ima tokovni generator in meri spremembo napetosti na kondiju po znanem času polnjenja z znanim tokom.
Slednji je naveden kot idealno ordje za delo s kapacitivnimi touchi. Ni pa jasno, zakaj. In če je res boljši, zakaj je CVD sploh gor. Očitno sta oba nek kompromis, ustreznejši svojim aplikacijam, ni pa videti njunega razmerja. Tudi nikjer ne najdem kakega appnotea, ki bi pojasnjeval razliko.
vse, kar je Googleov AI izbrskal, je par mnenj na forumu, precej teh sicer nevezanih na Microchip ali PIC32...
settler ::
Glede FPGA-jev pa pač imajo določeno usmeritev, ki sigurno ni to kar pokrivajo mikroprocesorji. FPGA je dober takrat ko rabiš res hitrost in več signalov na enkrat obdelat, za to so dobri za kake video stvari oz kjer ni nekega zaporednega računanja.
Ne vem zakaj se toliko še uporablja te PIC-e? Jaz imam že nekaj časa občutek da so fajn zaspali glede mikrokrmilnikov... Edino kar res imajo so DSP-ji. Ampak
tudi tukaj jih ARM procesorji fajn dohitevajo. Res da so daljši cikli, samo imajo potem tudi frekvecno takta višjo. Kjer delam, večinoma uporabljamo NXP mikrokrmilnike. Njihovo debugiranje in spremljanje live parametrov je svetlobna leta pred Microchipovim.
Če te zanima kaj glede cap toucha, bi ti predlagal pogledati še Cypress stran. Oni vem da kar oglašujejo ta cap touch in zna biti da imajo tudi kak guide.
Ne vem zakaj se toliko še uporablja te PIC-e? Jaz imam že nekaj časa občutek da so fajn zaspali glede mikrokrmilnikov... Edino kar res imajo so DSP-ji. Ampak
tudi tukaj jih ARM procesorji fajn dohitevajo. Res da so daljši cikli, samo imajo potem tudi frekvecno takta višjo. Kjer delam, večinoma uporabljamo NXP mikrokrmilnike. Njihovo debugiranje in spremljanje live parametrov je svetlobna leta pred Microchipovim.
Če te zanima kaj glede cap toucha, bi ti predlagal pogledati še Cypress stran. Oni vem da kar oglašujejo ta cap touch in zna biti da imajo tudi kak guide.
TESKAn ::
NXPjev freemaster je res orodje, ki ko ga enkrat uporabiš, se vprašaš, kako si prej sploh lahko delal :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Pomojem b najbolje da si pogledaš tole: https://www.nxp.com/video/overview-of-f...
Lahko samo rečem, ni da ni :)
Lahko samo rečem, ni da ni :)
No, že samo če konsistetno dela, je že daleč nad MChipom.
Vizualizacija podatkov je zame plus, ni pa odločilna.
Bolj manjka to, da rabiš napredna orodja za watchpointe tipa "ustavi se na tej točki ob pogoju P!= q+ a - 12 itd.
Kar se skena finale executablea tiče, sam naredil to določeni točki, ko mi je zavrelo, nekaj takega. Končni elf pogrepam, poberem iz njega vse spremeljivke, ki jih lahko po volji spremljam v svojih makeshift redneck testpointih. Nimam pa vpogleda (še) v velikost spremeljivk in njihovo naravo. Ravno tako jih (še) ne morem spreminjat ( to do )...
Aja, ap fora raličnih vmesnikov je mamljiva.
Sploh bi bilo zanimivo imet opcijo čisto programske komunikacje skozi enega ali male skupine poljubnih pinov čisto programsko, brez zasedanja bistvenih dodatnih resursov ali zahtev po konkretnem baud rateu itd.
Da lahko recimo ob polno zasedenem čipu delaš debug skozi signal, ki sicer drajva LEDico ali kaj podobnega...
No, to so teme za druge dileme...
Vizualizacija podatkov je zame plus, ni pa odločilna.
Bolj manjka to, da rabiš napredna orodja za watchpointe tipa "ustavi se na tej točki ob pogoju P!= q+ a - 12 itd.
Kar se skena finale executablea tiče, sam naredil to določeni točki, ko mi je zavrelo, nekaj takega. Končni elf pogrepam, poberem iz njega vse spremeljivke, ki jih lahko po volji spremljam v svojih makeshift redneck testpointih. Nimam pa vpogleda (še) v velikost spremeljivk in njihovo naravo. Ravno tako jih (še) ne morem spreminjat ( to do )...
Aja, ap fora raličnih vmesnikov je mamljiva.
Sploh bi bilo zanimivo imet opcijo čisto programske komunikacje skozi enega ali male skupine poljubnih pinov čisto programsko, brez zasedanja bistvenih dodatnih resursov ali zahtev po konkretnem baud rateu itd.
Da lahko recimo ob polno zasedenem čipu delaš debug skozi signal, ki sicer drajva LEDico ali kaj podobnega...
No, to so teme za druge dileme...
Zgodovina sprememb…
Ja, sem slišal leta nazaj, da so bili takrat neki v opsredju. Medtem sem izbrskal zelo zanimivo revijo, ki se ukvarja samo z displeji in naravo tehnologij in touchem, ki pač spada zraven.
Tam sem pobral osnove, sedaj bi bil pa počasi čas za prve probe...
Zgodovina sprememb…
Dela BP, preizkušeno na nekaj različnih uC, tako med generacijami kot družinami.
In kot je tam v videu prikazano, dela preko vsega možnega od UART-a, CAN-a itd. Mi večinoma uporabljamo kar UART, je pač treba pri izbiri uC vedeti oz.
že kar takoj si vzeti 2 pina za debugiranje. Softveraši so kar hvaležni za to, oz te že malo postrani gledajo če tega ni :D Debugiranje res ta stvar postavi
na višji nivo.
In kot je tam v videu prikazano, dela preko vsega možnega od UART-a, CAN-a itd. Mi večinoma uporabljamo kar UART, je pač treba pri izbiri uC vedeti oz.
že kar takoj si vzeti 2 pina za debugiranje. Softveraši so kar hvaležni za to, oz te že malo postrani gledajo če tega ni :D Debugiranje res ta stvar postavi
na višji nivo.
Glede FPGA-jev pa pač imajo določeno usmeritev, ki sigurno ni to kar pokrivajo mikroprocesorji. FPGA je dober takrat ko rabiš res hitrost in več signalov na enkrat obdelat, za to so dobri za kake video stvari oz kjer ni nekega zaporednega računanja.
vsi profesionalni PLC krmilniki - siemenes, unitronics ipd... imajo fpga xilinx čip in nek x86 overlay za programiranje in grafični vmesnik, na katerem teče linux ali android. Dejansko ko se igraš z blok shemami v bistvu programiraš fpga čip. In grafični vmesnik je čisto ločen od delovanja blok sheme.
mujek ::
vsi profesionalni PLC krmilniki - siemenes, unitronics ipd... imajo fpga xilinx čip in nek x86 overlay za programiranje in grafični vmesnik, na katerem teče linux ali android. Dejansko ko se igraš z blok shemami v bistvu programiraš fpga čip. In grafični vmesnik je čisto ločen od delovanja blok sheme.
Ja pa smo spet pri profesionlani opremi, kjer cena ponavadi ni pomembna, ampak prilagodljivost sistema, kar pa večina stvari ki se razvijajo za končni produkt to niso, in tudi cena tega ne prenese. Če ni seveda kak high end produkt...
googleg1 ::
Proizvajalci imajo ogromno appnotov, predstavitev in treningov, ki so dostopni samo preko distributerja ali proizvajalca direktno. Ponavadi proizvajalec to naredi za stranke, ki pri njih zapravijo velike $$$ potem pa jih se kateri drugi stranki da (proda). Pisi slovenskemu distributerju (za Microchip je verjetno Silica) pa bos mogoce dobil kaksne dodatne informacije. Je pa res, da za hobi ponavadi niso prevec ustrezljivi. Ce ne drugega morajo za tako pomoc v lastno evicenco vpisati katera firma, kateri projekt in pa koliko $$ bo to prineslo podjetju. Ce si domac z njimi, ponavadi vpisujejo take zahtevke na druga podjetja, da jih potem nimajo preglavic.
Mojih 5 centov.
Mojih 5 centov.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | FPGAOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3116 (2468) | BluPhenix |
» | programiranje procesorja 2. del :POddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2565 (1966) | BluPhenix |
» | PIC kot webserver (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8706 (6819) | ql000 |
» | Kako diy binarna uraOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3400 (3054) | Mikron |
» | LCD matrični zaslonOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1740 (1392) | Microsoft |