» »

Športno plezanje

Športno plezanje

#AzZey ::

Živjo

Iščem soplezalca/ko, pribljižno mojih let (24), 5let gor/dol, ki si želi plezati v dvorani in nima družbe.
Moji kolegi so vsi leni, sam pa nemoreš.
Gre se pa za Plezalni center Celje, imajo fino novo steno.

Je mogoče kdo na forumu zainteresiran?

LpR

seminal ::

Vpiši se v kaki plezalni klub da si najdeš družbo, če ne druga pa kaka bolderca, za trening čisto dovolj. :)

Pika na i ::

Dvojna slovenska zmaga - Janja zlata, Mia srebrna!
Janja Garnbret je postala prva plezalka, ki je na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju osvojila 5 zlatih medalj.

"Če bi Janja plezala v mojih časih, bi preplezala do vrha tudi vse moške smeri.
Takih gibov, kot jih kaže Janja, v mojih časih nismo poznali"
Martina Čufar

ČESTITKE!

49106 ::

Čestitke tudi z moje strani. Me pa zanima, če je politična agenda dovolj dober razlog, da obujamo stare teme z off topicom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

A lahko prosim, vsaj v športu ne utrujate s politiko?
Hvala.

Kdo je obudil 9 mesecev staro temo z vsega dvema prispevkoma. Odpri novo temo.

Naslov teme je Športno plezanje, zato ne utrujaj.

Aja, opu si predlagala soplezalca/ko. My bad.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

Za tiste, ki jih zanima

Mia Krampl 46:05
Vita Lukan 59:10
Janja Garnbret 1:03:35

Pa še
"Težavnostno plezanje se izvaja na višjih stenah, plezalca se varuje z vrvjo, tako kot so predhodniki napisali, se pleza na vpogled, varujoč od spodaj, s sprotnim nameščanjem varovanja. Težave so razporejene na večji razdalji, kar zahteva od plezalca večjo vzdržljivost v moči oz. vzdržljivost. Čeprav se v zadnjem času v postavitve smeri vnašajo elementi balvanskega plezanja, ker je treba zahtevnost smeri zasolit, ker so tekmovalke/ci tako dobri. Pri težavnosti, se ocenjuje dosežena višina ( oprimek +/-; zadržek/dotik). To da plezajo na vpogled po domače pomeni zgolj to, da nimajo xy časa, da bi smer naštudirali, oz. da bi si vzeli več časa za študijo smeri (kako kakšno ključno mesto v smeri preplezat).

Pri vseh disciplinah je zanimivo opazovat način razreševanja določenega problema - ključa smeri. Janja kot plezalka blesti in v maksimalni moči, gibljivosti, tehniki in kreativnosti. Skratka, njo je užitek opazovat.

In daleč od tega, da je v resnici vse tako lahko, kot pri njej zgleda. V resnici je vse skupaj nepredstavljivo težko.

Balvani se plezajo brez varovanja. Če poenostaviva, so tip plezanja iz narave (balvanov) prenesli na nižje umetne stene oz. konstrukcije. Balvani vsebujejo manjše število gibov, ki pa so zato bolj kompleksni, paradoksalno težji od gibov v težavnosti (govoriva o posameznih gibih oz. kombinaciji gibov). Težavnost giba določa število oprimkov, velikost, oblika, postavitev, razmak, smer, nagib stene ... Sama oblika grifa ti na daleč ne pove skoraj nič, razen tega, da lahko majhnemu grifu rečeš minimalc, ogromnemu pa tvorba ali tvorina. Tipi oprimkov tudi določijo ali te prisilijo v zaprt ali odprt prijem, v stranski ali podprijem, kleščni itd ...
Tekmovalec ima v 4 minutah neomejeno število poizkusov
Balvani so torej kratki, a sladki. Od plezalca zahtevajo maksimalno moč in veliko tehnike. Tukaj se ocenjuje ali si zastavljeno smer preplezal v celoti ali si preplezal zgolj do vmesnega cilja (cone) in steje se porabljeno število poskusov."

Zadnje plezanje v kombinaciji - težavnost, v živo
Janja je po balvanih (2.) in hitrosti (6.) na četrtem mestu. Za obranitev naslova, mora zasesti prvo mesto v težavnosti.

Kombinacija = hitrost+balvani+težavnost.
Končno mesto kombinacije da zmnožek vseh treh doseženeih mest.

BRAVO Janja - prišla do vrha, medalja bo. Kakšne barve - še tri plezajo.

BRAVO, zlata Janja!

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pika na i ()

jb_j ::

Že z dvemi svetovnimi naslovi je dosegla to, kar se v športnem plezanju še ni nikoli (razen v moški disciplini, ampak tam ne v enem tednu)
To ji je le, Pika na i.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plezanje

Oddelek: Šport
457865 (1654) MTB4life
»

Ferate pri nas in v tujini