» »

Utišanje napajalca!

Utišanje napajalca!

Lio ::

Kupu sem Zalmanovga multifan kontrolerja, pa me zanima če lohk tud napajalcov vent gor prklopm, in a se bo zmanšanje zelo poznal napajalcu, in se bo začel pregrevat?

Grimlord ::

Jaz pa bom menjal vent v napajalcu. Bom dal not zalmanobega F1. ker so kr tihi na 3k rpm.

Bom poročal jutri.
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

EZ2BHard ::


Ventilatorja v napajalniku se ne da tako enostavno prikljuciti na MFC1. Zakaj? Ker imajo taksni ventilatorji drugacne mini prikljucke (oglej si slike na Simple PSU fan swap technique) ali pa sta zicki kar prispajkani na kontakte. To pomeni, da bi v vsakem primeru zicki moral podaljsati, npr. s spajkanjem in bozirkami. Prikljucka na koncu ne bi niti potreboval, ker ima MFC1 vijacni terminal, kamor lahko zicki privijes neposredno. To je to, kar se tice izvedljivosti.



Druga stvar pa je, ce je pametno imeti ventilator napajalnika na znizanih obratih. Odlocilni dejavniki so: nazivna moc in ucinkovitost napajalnika, dejanska poraba, zracni pretok ventilatorja pri maksimalnem in znizanem stevilu obratov ter prisotnost drugih izpusnih ventilatorjev pod napajalnikom.



Ce imas napajalnik s pasivnim PFC, moras vedeti, da je njegova ucinkovitost okrog 70 %, kar pomeni, da gre okrog 30 % energije v toploto, medtem ko so pri napajalnikih z aktivnim PFC toplotne izgube dosti manjse, okrog 5 %. Kar se zracnega pretoka tice je za povprecen, nenavit sistem z do dvema diskoma in CD-ROM pogonom naceloma dovolj okrog 24 cfm (40 m^3/h) ob prisotnosti vsaj enega izpusnega ventilatorja pod napajalnikom zmogljivosti okrog 20 cfm. Ce imas navit sistem z veliko porabo, bos najverjetneje potreboval pretok med 30 in 40 cfm, seveda mora(jo) biti tudi izpusni ventilator(ji) mocnejsi.



Sama temperatura znotraj napajalnika mora ostati okrog 50 stopinj C, v primeru pregretja pa se zna zgoditi marsikaj, pac odvisno od tega kako kvaliteten napajalnik imas. Starejsi in napajalniki slabse kvalitete nimajo prenapetostne zascite na izhodih, zaradi cesar v primeru odpovedi zaradi pregretja ponavadi pride do masovnega unicenja ostalih komponent v racunalniku. Vecina modernih in kvalitetnih napajalnikov je narejena tako, da v primeru odpovedi zaradi pregretja ne pride do resnejsih posledic kot so pozar ali unicenje drugih komponent, ampak v vsakem primeru se nikakor ne izplaca tvegati. Tudi v najboljsem primeru kondenzatorji ponavadi eksplodirajo, kar nikakor ni dobro za tvoje psihicno zdravje. :D



Jaz ti svetujem zamenjavo ventilatorja s kaksnim tisjim. Povej kaksen napajalnik imas, kaksna priblizno je dejanska poraba, koliko izpusnih ventilatorjev imas in kaksen je njihov pretok itd, pa ti bom svetoval kateri ventilator bi bil primeren.



Zalman F1 imam tudi jaz v ohisju, ampak na 5.5V (1700 rpm, 20 cfm), tako da je neslisen. Pri 3000 rpm je za moje pojme neznosno hrupen (tulijo lezaji).

Lio ::

Napajalc je 300W Huntkey. Mašina ni navita sploh. Tud grafe na agp-ju ni. Drgač pa je 1,2 Ghz Celron (ni dnara za bolš) dvd, cd-rw, floppy, en disk.

Pa pod napajalcem prebiva se en noname ventilator.

C_maniak ::

kaj pa ta možnost, da bi v napajalc dal dva zalmanova 80 mm venta na min obratih. torej bi skupi zneslo 40 cfm, če tak pogledaš. em, enga bi dal na standardno mesto. drugega pa spredi. na drugos stran. vzdolžno gledano.
in ali bi se dalo da dat spodaj, kot majo novejši psu-ji, na psu, ki ni tako mišljen. mam en noname 300W napajalc. rad bi ga pohladil dobro in tiho, ker bo v kratkem mašina zelo navita, ful ventov pa lightdhow bo not, tak da me malo skrbi, če bo sploh spljunu dost vn...

Lio ::

Ni možnosti namestitve dveh ventov, ampak sem napajalcov vent zamenu z enim noname, k sm jih kupu od Jakoslava in razlika je OBČUTNA. Ušesa se ti zahvaljujejo Jaka). Lavfa na ful obratih, sliš se ga pa komi.

maniak: dvomm da bo splunu, ker je že moj mal kritičn, ker sem zadnč mev na ful obremenjen in pol sem pržgov neonko in je šlo vse v k....

C_maniak ::

ni možno? seveda je, če ne znotraj napajalca, pa zunaj... bo pač vn gledal...


maniak: dvomm da bo splunu, ker je že moj mal kritičn, ker sem zadnč mev na ful obremenjen in pol sem pržgov neonko in je šlo vse v k....

:|
to pa ni dobro. torej bom mogu dat še dodatnih 20, 30k za napajalc...?

partysound ::

jst imam napajalnik ENHACE 300W atx. notr sem dal ZALMANA F1 z adpaterjem in zvezal na matično na POWER FAN. plata je epox 4pea+


stvar dela super. prej je bil pa kar glasen. če ti ni žal garancje za napajalnik ga razstavi. jst sem ga drugi dan.


glasen je edino vent na leadtek gf ti4200 128 vivo ki ne vem kako ga utišat. VODNO HLAJENJE???????
Močna ozvočenja in lightshow za žurke ali večje koncerte. uros.piskac@siol.net

EZ2BHard ::

Lord Lio: 300 W napajalnik Huntkey ima v povprecju 40 % toplotno izgubo, oz. okrog 120 W, kar pomeni, da bi za hlajenje napajalnika najverjetneje zadostoval ventilator z zracnim pretokom okrog 24 cfm (razmerje 1:5).



Kot vidim, si ze kupil ventilator, ampak za naslednjic ti priporocam Panaflo L1A (1900 rpm @ 12 V, 24 cfm @ 21 dB), ki je eden med najkvalitetnejsimi in najtisjimi ventilatorji sploh, meni osebno je boljsi tudi od ventilatorjev Papst, cena pa je tudi nizja. Ventilatorji Panaflo imajo zivljensko dobo vsaj 8 do 12 let in ne postanejo hrupni niti po tolikem casu, saj temeljijo na tehnologiji, ki jo uporabljajo tudi neslisni trdi diski Barracuda IV in V. Se zanimivost: v medicini uporabljajo ventilatorje Panaflo ravno zaradi zanesljivosti in tihega delovanja. ;)



{C_maniak}: ce das se en ventilator na sprednjo stran tako, da piha v napajalnik, s tem omogocis stabilnejsi pretok zraka skozi napajalnik in to vsekakor pomaga, ampak skupni pretok nikakor ni enak vsoti pretokov posameznih ventilatorjev, torej ni isto, kot ce bi imel en sam izpusni ventilator z dvakrat vecjim pretokom. Zakaj ne? Zato, ker je odlocilen pretok izpusnega ventilatorja, ta pa je en sam, tisti, ki piha noter samo ustvarja enak pretok v isti smeri in s tem omogoca stabilnost pretoka. Hlajenje bo boljse, ampak skupnega pretoka ne bos povecal.



Za navijanje masine pa si raje nabavi kaksen kvaliteten napajalnik (FSP, Antec, Zalman, Enermax), da ti potem ne bo zal, ko ti bo napajalnik odpovedal in ob tem unicil se vsaj maticno plosco. No name napajalniki namrec ponavadi nimajo prenapetostne zascite na izhodih.



partysound: tebi tudi priporocam 80 mm ventilator Panaflo L1A za graficno kartico. Ce me spomin ne vara, ima kar siroka hladilna rebra, zato bi se dalo gor namestiti taksen ventilator.



P.S.: kako ti kaj dela VIVO na tej kartici, si zadovoljen s kvaliteto?

T0RN4D0 ::

Heh, zdele bo štalca…:P

Drug teden boma z bratom skup spraval en vodn hlajenje.
Hladil bo xp 1800+ na plati, na kateri uradno niti ta proc ne dela…
Seveda bomo OC- jal kokr se bo dal…spet problem s plato, sam se da rešt.
(na CPU prerežeš (mislim da) 3 in 5 L3 mostiček- doda se vrednost +8 pomnoževalniku…)
No največ fora bo pa to, da zadeva laufa na 230w sunny napajalcu :D
(in upam da tud bo)

A se lahk kej sfu** ? (poleg napajalca):\

Gor je obešen še gf2 mx 400, 60gb disk, cd-r in cd rom…
Pride pa zlo v kratkem gf4 ti 4200 al pa Radeon 9600…

Kr huda za tak napajalc…0:)


p.s.: Kaj boš kake vlke dnarje za napajlce dajal… kupiš neki za 5k pa je Je čist ql!8-)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

C_maniak ::

@EZ2BHard: Ja, se strinjam, da se pretokov ne da seštevat. sm malo prehitro mislu.:) moj point je bil v glavnem to, da bi s tem izboljšal hlajenje napajalca. in ja, z veseljem bi si nabavu kakega enrmaxa, sam ni dnarja zdej še za to. no-name je pa not zato, ker pred letom, ko sm komp kupval še nism bil tk podkovan v teh zadevah. naslednja mašina bo dost, dost boljša. kvalitetnejša, bolje rečeno.

@Tornado Boy: ne strinjam se s tabo glede tistega, da kupiš neki za 5k, pa je ql. hm, sej je fajn na začetk, ko za mal dnarja dobiš tistih obljublenih, a nikoli "videnih" 300W, ko se pa vse sesuje, ko več stvari obesiš, pa ni več tk kul. pol morš kupt nov napajalc (v drugo si pametnejši, pa daš več) in je tistih 5k stran vrženih. hm, boš reku. ok, jebiga, pač je šlo 5k stran, se zgodi. ja, res je, sam ko se pa to nardi pri večih stvareh, kjer kupiš neko nekvalitetno pocen robo (mislim predvsem grafične), se začne pa vseskup seštevat. in če maš še "srečo", ti pocen napajalc skuri še matično, kot omenja EZ2BHard (čeprov nism še slušu za tak primer) je na vrsti eno veliko sranje.
em, tale stavek bi pasal v kontekst: nisem tako bogat, da bi kupoval poceni...:)

tako je fantje! po kvalitetnih stvareh posegat!8-)

partysound ::

EZ2BHard :

VIVO mi kar v redu dela. kvaliteta kr ql. sj itak prodajam ta komp k si bom kupu prenosnika DELL D800, k rabm za šiht. za program SUNLITE (lightshow) delal sem na MEET ME in tudi na sledečem SINDUSTRY. in ne morem tega CHIEFTECHA cs601 sabo nost k je komad težak.

a unu za gf ti4200 se dobr obnese?
Močna ozvočenja in lightshow za žurke ali večje koncerte. uros.piskac@siol.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vent za napajalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
5911967 (10349) znamovsi
»

preglasen napajalnik

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91034 (830) BozidarB
»

Smer pihanja zraka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121586 (1129) stock
»

YS-Tech venti in regulacija vrtljajev

Oddelek: Strojna oprema
8662 (601) kuglvinkl
»

najbolj tih vent

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161868 (1507) morphling1

Več podobnih tem