» »

Gojenje gob

Gojenje gob

FormerUser ::

Že nekaj časa razmišljam, da bi pozimi, ko je več časa in manj sveže zelenjave z vrta, doma gojila gobe za lastne potrebe, predvsem kakšne šampinjone ali šitake. Ker berem, da ste tukaj tudi ljudje, ki se ukvarjate s pripravo rastlinskih napitkov, sirov... me zanima ali ima morda kdo izkušnje tudi iz tega področja. Kje ste kupili komplete, kje ste gojili, kakšen je pridelek, kakšnega okusa so takšne gobe....?

Precej informacij je tudi na strani Zavoda za naravoslovje, ki mi je všeč ker je njihova ponudba tudi ekološko certificirana, samo vseeno bi me zanimala kakšna informacija/izkušnja iz prve roke.

MasterTade ::

https://fungi.com/

Gob ponavadi rata toliko, da jih je za "lastne" potrebe preveč

maco-maco ::

Več kot 10 let razmišljam o tem, a še nisem prišel do realizacije.

Čepe - moznike prodajajo v Kalii Micelij na lesenih čepkih za gojenje gob.
Zvrtaš luknje v hlod, vstaviš čepe in zaliješ z voskom.
Gojenje gob na hlodih, štorih...
Gojenje Gob

Verjetno pa res vse pride do Zavoda za naravoslovje.
Večkrat je bil v oddaji Na vrtu Andrej Gregori.
Kaj?

FormerUser ::

MasterTade je izjavil:

https://fungi.com/

Gob ponavadi rata toliko, da jih je za "lastne" potrebe preveč


Hvala za zanimiv link, čeprav nisem ravno prepričana ali hočem te komplete uvažat iz USA/Canada, saj bi me verjetno poštnina, pa še kakšna carina, prišla več od samega artikla oziroma več od domačih ponudnikov, katerih cene moram pa še preveiti.

tikitoki ::

Kupi si ze inokulirane substrate. Ta pot je zelo enostavna. Sam je ze dolgo tega, ko smo to naredili.

Ce zelis sama pripraviti vse, potem potrebujes primerno opremo, prostor, znanje in zaneljiv vir spor. Moras biti dovolj resna, da je smiselno pomisliti na to moznost.

Mi smo zadeve kupili v Italiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

FormerUser ::

@maco-maco

Ja, jaz sem tudi v oddaji "Na vrtu" videla tega gospoda in dobila idejo za gojenje gob, čeprav se jaz verjetno ne bom ukvarjala s štori, ampak bi imela samo en zabojček/vrečko, ki bi ga postavila v kopalnico/omaro/klet, še najbolje šampinjonov, ki so menda najmanj zahtevni za gojenje, meni osebno tudi najbolj okusni, pa v eko varianti še precej dragi in jih razen v hipermarketih ni za dobiti, tako da bi se investicija, vsaj ob kolikor toliko dobrem pridelku, morala večkratno povrniti.

@tikitoki

Kako pa to, da zadeve potem niste večkrat ponovili, a se ni obnesla?

maco-maco ::

Zavod za narovoslovje, goba.eu,... to je vse ta stric. Pod tistimi njegivimi videi se najde tudi gojenje v vrečkah. Gotove komplete - škatle so sigurno tudi imeli. Komplet za vzgojo gob
Meni so dobre šitake, še raje pa blodim po gozdu in nabiram samorasle.
Na žalost pa osebnih izkušenj nimam. Mogoče kdaj v prihodnjosti.
V glavnem srečno.
Kaj?

neutronium ::

Sem že gojil zelo različne vrste, od teh komercialnih sort do divje rastočih saprotrofnih vrst. Najpomembnejša je čistoča prostora in higiena pri pripravi substrata. Tu je največ težav, pridejo plesni, črvi in podobno ter potem to ni za uživanje. Najhitreje in najlažje se vzgoji bukove ostrigarje, imam dobre izkušnje s slamo, papirjem, sekanci, ivernimi ploščami, kompostnimi kupi na vrtu... substrata ni treba posebej sterilizirat, zgolj segreti nekoliko nad 75 C. Dobra lastnost teh substratov za ostrigarje je to, da so zelo selektivni in običajno ni problemov s plesnimi. V enem poskusu slame sploh nisem kuhal, samo namočil z vodovodno vodo, dodal nekaj apnenca in jo stlačil v gajbice. Ostrigarji so prav tako zrasli, brez okužb. Šitake so že nekoliko kompleksnejše, ker je treba dodati poleg lesnih sekancev, žagovine (hrast in listavci) še kakšno žito ali otrobe (sam sem poskusil od pire, pšenice, ovsa itd.) in substrat ''steriliziral'' v ekonom loncu. Prerast je bil uspešen in sem imel kar nekaj porcij šitak. So pa možna tudi gojenja na lesu, kar pa traja dlje, leto in več in se mi ne da ravno ukvarjat s tem, pa tudi vsaj zadosti prostora nekje zunaj moraš imet. Niso pa samo šitake in ostrigarji in šampinjoni... tu je še cela paleta gob, ki se jih da gojit. Sicer pa za večino, ki se jim s tem ne da igrat ali nimajo prostorov, gozda itd. obstaja precej growkitov na trgu, kupiš, odpreš, zaliješ z vodo in imaš kmalu pridelek :)

Največ izkušenj sem v preteklosti imel z zavodom za naravoslovje. Slabih izkušenj z njimi nisem imel, so odprti za vprašanja glede gojenja, se mi pa zdijo ti čepi iz kalije bolj slabe kvalitete (micelij je živ in ima omejen rok trajanja, produkt pa lahko kar dolgo stoji na policah). Pa še cene so zasoljene v kaliji. Kolikor sem pogooglal je v sloveniji prisotna še ena firma, https://www.institute-iamb.com/ vendar nimajo na strani objavljeno kaj ponujajo od gob za gojenje, če jih imajo. Od njih še nisem nabavil nič, tako, da ne morem komentirat kvalitete. Od zavoda za naravoslovje sem nazadnje kupil nekje 2012, tako, da ne vem kakšni so glede kvalitete danes. Takrat so se mi zdeli ok firma.

Še ena odlična firma znotraj EU je Tyroler Glückspilze, vse pohvale na njihov račun, izjemna kvaliteta in zelo visok nivo profesionalnosti. Glede vrst in sort se mi zdi, da prekašajo slovenske proizvajalce. https://gluckspilze.com/Mushroom-species Meni so všeč, tudi dostava ni problem ker je znotraj EU.

FormerUser ::

@neutronium

Vauu, hvala za res izčrpen odgovor.

Vanich ::

Interesantno, da prodajajo tudi tintnico - tukaj jo pa skoraj nihče ne nabira in ne je. Vsaj jaz ne poznam nikogar.

Na netu se da najti (če niso le nategovali) tudi vzgajanje Mavrahov (sicer v USA - morel mushroom) - je kdo že probal?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače gojenje šampinjonov

Oddelek: Loža
62763 (2432) blackbfm
»

So spore halucinogenih gob legalne v slo?

Oddelek: Loža
158624 (7713) Vanich
»

Halucinogene gobe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7732689 (15661) Phantomeye
»

Fungi from scratch, optimizacija s SEOMoz in Žalec, kot ga še niste videli

Oddelek: Novice / Kiberpipa
63269 (2560) brodul

Nore gobice v naravi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16341444 (28913) Gandalfar

Več podobnih tem