» »

Sevanje GSMov

Sevanje GSMov

Avenger ::

To da naši kurćni nadomestki sevajo je že dolgo znano. Zdaj je znano tudi koliko sevajo, vendar pa kljub izjemnim internetno-skavtskim sposobnostim in obilico zagrizenosti ter dobre volje na Nokiini strani nisem našel podatkov.

Altavista najde vse in sem našel nekaj zanimivih:
http://www.sardata.com/sardata.htm
http://www.sunday-times.co.uk/news/page...

Torej, na teh straneh so podatki o SAR vrednostih, torej o količini sevanja, ki ga absorbirajo možgani. Rezultati so kar presenetljivi. Nokii 8810 in 8850 imata najnižje vrednosti, medtem ko ima Ericsson T28 kar 6x višje!!

Zanima me kakšen poudarek dajete sevanju, za katerega naj ne bi bilo dokazano da je škodljivo vendar se pa vsem "zdi" da možganom prijazno to sevanje ne more biti. Torej, a bi raje kupili cenen telefon ki fejst seva al rajš dražjega ki manj?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

zetko ::

Dej poglej če je na tistmu situ kkšn banner od nokie k kukr jst vem notranje antene bl sevajo k zunanje...>:D
Living it another way.....

bastadu ::

Mislim, da se dost folka ne zaveda škodljivosti GSMov in večina ni pripravljena dati več denarja za mobitel, ki seva manj. Gledajo samo, da je telefon dober, lep... Čeprav ne vem kako je s tem sevanjem, sigurno ni zdravo, da nekateri govorijo na teden tudi po 5ur in več. Če je sevanje zares škodljivo se bo pa itaq pokazal takrat, ko bo že prepozno. Vedno mora nekaj folka pomret, da se bo sploh kej premaknal v smer manjšega sevanja. Seveda današnji proizvajalci telefonov raje naredijo telofon z boljšim lovljenjem signala (kar verjetno tudi več seva), kot pa da bi stvar naredila varnejšo... to je moje mnenje.

Tomi ::

Če pogledaš večino raziskav, vidiš, da so vse te vrednosti, ki jih dobijo tako neuradni raziskovalci kot "najeti", še vedno pod mejami, ki jih določa GSM druženje ( nisem 100% o imenu ). Seveda je dolgoročno bolje, da si kupiš dražji mobitel, ki pogojno seva manj, ampak treba je pogledati še življensko dobo mobitela.. Pri meni je eno leto, moj frend pa je od septembra zamenjal še tri..
Kot si lahko videl v temi o mobitelih, imam C35i, torej nižji razred, ker vem, da bo trajal do naslednje jeseni... Mobiteli so pač potrošni material, za katere je potrebno najti optimum..
Pa dobrodošel na Slo-techu..
metrodusa.blogspot.com

Dax ::

Dejte no... larifari... tko ko stare mame pri frizerju...

Mobiteli sevajo mikrovalove s 900Mhz... to je sila šibko sevanje (celo vidna svetloba ima bolj prodorne fotone). Kar se največ zgodi je efekt mikrovalovke... uho se ti mal segreje...

Sicer pa kasiraš 100× več sevanje če se šetaš kje pod kakim daljnovodom, uporabljaš brezžične miške (ki btw skoz oddajajo sevanje, telefon pa samo ko telefoniraš) oz. ko buljite v tale monitor (razen če mate LCD). Skratka... antipropaganda... po mojem vsaj.

Freak ::

ja ampak to sevanje je lahko tudi zdravilno! Pred kratkim sem na dnevniku vidu, da so z dvema mobiteloma, ki so ju prilepili na koleno bolnika zdravili bolečine (v kolenu)!

Dax ::

Ja no... to so pa že ekstremi... sj ti je jasno, da je mobitel vklopljen in seva mikro valove samo ko telefoniraš in vsake 10min ko sprejme kak podatek od celice.

Avenger ::

1. na tisti strani ni bannerja od nokie in ce bi sel gor bi videl da imajo ostale nokie tudi razmeroma visoko stopnjo sevanja. Ti podatki so na razlicnih straneh rahlo razlicni, pa vendar med sabo ne odstopajo v veliki meri. Rezultat je se vedno isti Nokia 8810/8850 ima najnizjo SAR vrednost.

2. To sevanje ni zanemarljivo, vsaj ne na dolgi rok. Dokazano je, da v dolocenem casu (par deset minut) vplivajo na mozgane. Dobrodejno verjetno ne.

3. Nokii 8810/8850 imata baje vgrajen protisevalni scit, zato so vrednosti toliko manjse.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jeti ::

Moja kurćina™ je itak dovolj velika in dolga, da nadomestka ne potrebujem.8-):D

OK, resno zdej: če ni dokazano, da nimajo vpliva na možgane in celice nasploh, to še ne pomeni, da nevarnosti ni. Morda res ne sevajo toliko, da bi povzročali raka, ampak kakšne motnje se gotovo pojavijo, saj vsaka električna naprava ustvarja magnetno polje okoli sebe. To pa, kot vemo, povzorča vsaj kakšne motnje v spanju in rahle nekajsekundne vrtoglavice... Pa ne me zdej sqrcat, če tega niste občutili nikoli, ampak frend od mojga fotra je recimo bolj občutljiv za take stvari in on pravi, da mu po dolgotrajnem telefoniranju z mobitelom začne nekaj zvoniti in piskati v ušesu in nasploh dobi tak neprijeten občutek, ki morda sicer nima velikega vpliva, ampak pozitiven in zdravilen pa gotovo ni.
Pred časom je nekod na tem forumu tudi nekaj omenjal, da je imel računalnik v spalnici celo noč prižgan in je tisto noč bolj slabo spal...pa ne zaradi hrupa ventilatorjev ampak verjetno zaradi sevanja, kot je sam rekel.

No, kakorkoli že, dejstvo je, da "nekaj" gotovo obstaja. Koliko je to škodljivo, še ni znano, prav tako ne gre prehitro zakjučevati, da je to škodljivo, neškodljivo, ampak dvom obstaja. Preden ne bomo 100% o vplivih mobitelov na ljudi, je pametno biti zmeren pri pogovorih če se le da.

Sicer pa, jaz mujota itak nima, ker nočem, da me vsak klinc kliče, kadar se mu sprdne, hehe. Zaenkrat čisto lepo shajam brez njega.

No, mejte se!
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

luni ::

mhja, poznam enga, ki je imel neko ful staro motorolo, tisti mobiteli ki so bili veliki ko cigli in meli 20cm dolge antene, pa mu je zarad sevanja zmutiralo uho

se mi zdi da je glih Birdy :))
Artificial Intelligentia

whatson ::

check this: sevanje.org :8) >:D

KamikazA ::

No sevanje ziher ni zdravo. Tako da jaz uporabljam slušalko na mobitelu in imam telefon čim dlje staran od sebe in disket:D. Edino folk na cajte misli da si gobice jedu k se sam s sabo pogovarjaš:8). Če je integrerana antena dobro narejena ima lahko kar dobro usmejeno sevanje stran od glave. Tako da je čisto možno da ne seva tako kot uni T28 ki ima anteno tako kot NMT.

Kar se pa računalnika tiče pa sama kutija ne seva nevem koliko. Ohišje je itak kovinsko in kar dabro absorbira razna sevanja. Pri čarunalniku najbolj seva monitorčič.
Jej, pij in kavsaj,
za večnost se ne ravsaj! F.P.

BigFoot ::

no, na srečo moja 7110 ni prow slaba glede sevanja. itaq jo pa mislem zamenjat, verjetno za Nokio 8850 :D

Mr.Joker ::

Pinju kolk mam jest pol sevane možgane, ko sem se pogovarju po tel. tud po 12h, povprečno 4-5 ur na dan8-O

orkan ::

Se strinjam z tem da je sevanje prisotno in skodljivo, ampak zadnjič sem vbral (mislim da v večeru) da so strokovnjaki ugotovili, da je telefoniranje z GSM aparatom tudi dobro za možgane, baje si tisti, ki veliko telefonira tudi lažje zapomni stvari!!! Tako da nevem v čem je tu fora!!!

Sicer pa kaj pa dandanes ni več škodljivo??
:\:\
Lp Orkan!!

ABX ::

Zadnje časa preden zvoni GSM mi začne utripat desno oko in začasno zgubim ravnotežje. Mislite da bi moral menjat GSM ?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Yohan del Sud ::

Maaa neee. Tebi gre še v redu. Zadnjič sem na ulici zasledil naslednji pogovor:

"Mami, men pa tretja joška raste!"

"Boli mene kurac!" 8-O

Dalmatinc ::

Ta je zakoooooooonnnnnnnn; :))))))))))
>:D

Dax ::

Sam poglejte kolk drugih stvari je bolj škodljivih kot mobiteli... od Černobila do pesticidov.

Nekdo hoče na eleganten način delat antipropagando...

Avenger ::

Dvomim. Ne zdej govort kaj je škodljivo in kaj ni, dejstvo je da GSMi so po vsej verjetnosti škodljivi, in ker vemo, da je preventiva boljša kot kurativa, ne vidim razloga da ne bi izbrali GSMa, ki seva manj kot tistega, ki lahko služi za odmrzovanje zmrznjene hrane...0:)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Dax ::

Se vsekakor strinjam.

Še vedno pa trdim, da folk pretirava...

Zdej mi pa nekaj povej... Kdaj si ti preveru količine sevanja, ko si kupu multipraktik? Ko si se v šoli usedu zraven okna (bližje zunanjim oddajnikom EMS)? Ko si kupoval računalnik? Ko si si kupu uro (količina plutonija ali tritija na kazalcih ni zanemarljiva... ali pač) ?

Jst sem eden izmed tistih, ki trdijo, da je vse zdravo, če je v pravi meri...tud kar se prekomernega sekiranja tiče...

MadMax ::

A bi se kdo od paranoikov preselil iz civilizacije na dezelo?
Tisto pravo: brez elektrike, telefonov, industrijskih zdravil, rentgena, motornih vozil, racunalnikov... IN ZAKAJ NE????

Thomas ::

Eh zakaj? Ker v resnici ne stojijo za svojimi besedami - kr neki lapajo. Sem videl bivšega zelenaga Pluta v BTC, ko sta bila skupaj z ženo v trgovini z avtoopremo par mesecev nazaj. Sicer nisem videl, da bi kaj kupil - spomnil sem se pa njegovih besed o "pranapolnjenosti planeta z avtomobili ...".

Kar se pa tiče ravno sevanja mobitelov - za nek faktor bi ga lahko zmanjšali, če bi (ko bodo) vsebovali mp3 - coder decoder. Samo pripomba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avenger ::

Vem da tudi računcalniki sevajo, da seva tud multipraktik in ne, ko smo to kupoval, nihče ni pomislil na sevanje - ker tega podatka enostavno ni. Ni. Pri GSMih pa je in imaš torej izbiro. To je vse.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Dax ::

Imaš prav... dobro je biti pozoren tudi na to... ampak šele med drugimi.

Pri mobitelih je cel kup drugih faktorjev, ki so po mojem bolj pomembni od tistih mW/m2.

In Thomas... ko poslušaš mp3-je na mobitelu... je oddajnik izklopljen... in seva samo tisto malo EMV, kolkr seva tiskano vezje, oz. isto sranje kot če bi nosu za pasom discmana... that was lame.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali se sevanje mobilnega telefona širi po žičnih slušalkah?

Oddelek: Mobilne tehnologije
455163 (4142) TheBlueOne
»

Sevanje mobitelov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8211765 (10799) jype
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336534 (5510) Dax
»

Sevanje gsm oddajnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7515372 (13898) Luka Percic
»

SEVANJE (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
526180 (5294) para-site

Več podobnih tem