Forum » Pomoč in nasveti » HDD ne gre v mirovanje
HDD ne gre v mirovanje
pero50 ::
Imam eno težavo. HDD od nedolgo nazaj ne gre v mirovanje in je vključen praktično cel dan. Vmes se kdaj izklopi ampak ne za dolgo. To se mi prej ni dogajalo, zadnje 14 dni pa je to stalnica. Težave opažam od približno takrat, ko se mi pc 2x ni hotel zbuditi iz "spanja" - beri zgolj izklopi zaslon po 5 min neuporabe.
Uporaba diska je na 0%, power plan je nastavljen, da se disk ugasne po treh minutah nedelovanja ampak se ne. Disk je WD green 2tb, star cca 3 leta
Ima kdo kakšno idejo zakaj se to dogaja? Že res, da je disk tih ampak je to trenutno najglasnejša komponenta ki mi krati dnevni in nočni mir.
Uporaba diska je na 0%, power plan je nastavljen, da se disk ugasne po treh minutah nedelovanja ampak se ne. Disk je WD green 2tb, star cca 3 leta
Ima kdo kakšno idejo zakaj se to dogaja? Že res, da je disk tih ampak je to trenutno najglasnejša komponenta ki mi krati dnevni in nočni mir.
sem odstranil zadnje posodobitve, kar se jih je dalo, naložil tiste nove, stvar pa ostaja ista
Je pa W10.
Je pa W10.
DePalmo ::
Tudi če je uporaba 0%, ti na vsake toliko nekaj napiše ali prebere z njega in zato ne gre v spanje. Si zadnje čase inštaliral kak program ki bi to povzročal?
do nedavnega je disk brez težav bil večino časa v spanju. Torent imam zaprt, če bi imel odprtega in bi delalo oddajanje, potem disk usage ne bi bil 0%.
programov nisem inštaliral nič, edino vidim da je bil office update 11 dni nazaj in kaže kot da je bil takrat nameščen. Če se prav spomnim je pa tudi naložen na SSDju, tako da tudi to ne bi smelo povzročati težav.
p.s. nehaj spamati :)
programov nisem inštaliral nič, edino vidim da je bil office update 11 dni nazaj in kaže kot da je bil takrat nameščen. Če se prav spomnim je pa tudi naložen na SSDju, tako da tudi to ne bi smelo povzročati težav.
p.s. nehaj spamati :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pero50 ()
Update. Par mesecev kasneje disk še vedno lavfa 24/7. parkrat na dan se ustavi za nekaj minut, potem pa spet ropota cele dneve. Sem začel celo ugašat računalnik ponoči, ker je tako moteče.
Ima kdo še kak predlog kako to rešit.
power plan je nastavljen na ustavitev diska po 1 minuti, uporaba diska v managerju je 0%, update imam vključene. Če ne bom mogel rešit problema drugače, bom formatiral računalnik, če pa še vedno ne bo rešeno pa vržem disk v kanto. Kupi človek green disk, zato da bo tih, potem pa stalno vibrira med delovanjem, kot da ni balansiran.
Ima kdo še kak predlog kako to rešit.
power plan je nastavljen na ustavitev diska po 1 minuti, uporaba diska v managerju je 0%, update imam vključene. Če ne bom mogel rešit problema drugače, bom formatiral računalnik, če pa še vedno ne bo rešeno pa vržem disk v kanto. Kupi človek green disk, zato da bo tih, potem pa stalno vibrira med delovanjem, kot da ni balansiran.
BCSman ::
Ko moj PC ni hotel v spanje je bil problem v GPU driverjih.
Tudi občasno se zgodi, da ne gre, takrat pomaga reset.
Težka bo ugotovit kaj je krivo. Nekaj softwerskega pač.
Tudi občasno se zgodi, da ne gre, takrat pomaga reset.
Težka bo ugotovit kaj je krivo. Nekaj softwerskega pač.
_Denny_ ::
Daj ga na gumice ali pa kupi drugo kvalitetnejše ohišje z debelejšo pločevino, ki ne prenaša vibracij. Lahko tudi menjaš za kak 2TB ssd, npr. Crucial MX500 za ~260€.
Tista 1 minuta je drugače najslabše, kar lahko narediš disku...po 1 min se izklopi, greš v My Computer, Windows reče "nič, gremo preverit zasedenost vseh diskov!" in se disk spet vklopi, čez 1 min se izklopi, greš na namizje, kjer je slučajno bližnjica do nekega fajla na tem disku, reče Windows "jej, bo treba refreshat ikone!" in se disk spet vklopi, itd. S tem samo zmanjšuješ življenjsko dobo, kar WD Greeni že dovolj delajo sami od sebe z Intellipark, Intellipower in ostalimi funkcijami varčevanja energije...ti diski so drugače narejeni z namenom čim manjše porabe elektrike, ne zaradi tišine.
Tista 1 minuta je drugače najslabše, kar lahko narediš disku...po 1 min se izklopi, greš v My Computer, Windows reče "nič, gremo preverit zasedenost vseh diskov!" in se disk spet vklopi, čez 1 min se izklopi, greš na namizje, kjer je slučajno bližnjica do nekega fajla na tem disku, reče Windows "jej, bo treba refreshat ikone!" in se disk spet vklopi, itd. S tem samo zmanjšuješ življenjsko dobo, kar WD Greeni že dovolj delajo sami od sebe z Intellipark, Intellipower in ostalimi funkcijami varčevanja energije...ti diski so drugače narejeni z namenom čim manjše porabe elektrike, ne zaradi tišine.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
K0l1br1 ::
Včasih so delali ves čas, pa so delali in delali. Čeprav, če je glasen, bi ga jaz menjal za počasnejšega, ponoči pa je lahko pc tudi ugasnjen. Sicer pa ssd za sistem, hdd za ostalo. Potem naj se ugaša po želji.
BCSman ::
Kako misliš ugaša po želji? A je sploh možno samo posamezne diske ugasnit, brez kakih zunanji enot za nadzor napajanja?
sem odstranil gpu driverje, ker sem gpu pol leta nazaj prodal in je sedaj na integrirani. Z bulk crap uninstallerjem sem odstranil še cca 70 appov, updatov in ostale krame katera se nabere in je ne rabiš.
Disk je na gumicah, ohišje je fractal r4, in je stvar nenormalno moteča.
Tista minuta ni moteča, ker disk tako ali tako stalno lavfa. Če bi disk ugašal, potem bi tako ali tako spremenil to na 20 min. Disk kot sam sploh ne bi bil moteč, če ne bi tresel in bi pač samo lavfal na tistih 5400 obratih. Večino stvari pa imam tako ali tako na SSDju kar uporabljam, hdd pa je zgolj za storage, tako da bi bp bil disk 90% časa ugasnjen.
cca pol leta nazaj sem imel skoraj požar zaradi diska kar sem ugotovil šele sedaj. Preglodalo mi izolacijo za napajanje diska zaradi vibracij in mi je skurilo k sreči samo kabel, v računalniški sobi je bilo polno dima, pc je bil cel črn, k sreči se je napajalnik sam ugasnil, drugače bi pa bila pizdarija.
Takrat sploh nisem vedel, da disk teče 24/7, dokler nisem zamenjal vseh ventilatorjev s 4 pin pwm signalom in nastavil da so ugasnjeni, če sistem ni obremenjen, hrup je pa ostal...
Nato sem mislil, da je stvar prišla z nekim updatom, ampak od septembra do danes je disk še vedno v delovanju.
Disk je na gumicah, ohišje je fractal r4, in je stvar nenormalno moteča.
Tista minuta ni moteča, ker disk tako ali tako stalno lavfa. Če bi disk ugašal, potem bi tako ali tako spremenil to na 20 min. Disk kot sam sploh ne bi bil moteč, če ne bi tresel in bi pač samo lavfal na tistih 5400 obratih. Večino stvari pa imam tako ali tako na SSDju kar uporabljam, hdd pa je zgolj za storage, tako da bi bp bil disk 90% časa ugasnjen.
cca pol leta nazaj sem imel skoraj požar zaradi diska kar sem ugotovil šele sedaj. Preglodalo mi izolacijo za napajanje diska zaradi vibracij in mi je skurilo k sreči samo kabel, v računalniški sobi je bilo polno dima, pc je bil cel črn, k sreči se je napajalnik sam ugasnil, drugače bi pa bila pizdarija.
Takrat sploh nisem vedel, da disk teče 24/7, dokler nisem zamenjal vseh ventilatorjev s 4 pin pwm signalom in nastavil da so ugasnjeni, če sistem ni obremenjen, hrup je pa ostal...
Nato sem mislil, da je stvar prišla z nekim updatom, ampak od septembra do danes je disk še vedno v delovanju.
Han ::
Menjaj disk za skoraj neslišen Seagate ST2000LM015, ki gre sam spat po nekaj minutah neuporabe.
Je dobil računalnik 2 klofuti in se je spametoval. /joke
Malo sem pretegnil kable, malo premikal disk v nosilcu in sedaj ne brenči več. Lavfa pa še vedno ampak ni več moteče.
Malo sem pretegnil kable, malo premikal disk v nosilcu in sedaj ne brenči več. Lavfa pa še vedno ampak ni več moteče.
opeter ::
Pri sestri imamo z diskom v zunanjem USB 3.0 ohišju isti "problem". Gre za 3.5" disk serije WD Green 500 GB, sicer starejšega datuma (2012) in tudi ta nikoli ne zaspi. Pa sem že poskušal vse mogoče, tudi to, da tam v nastavitvah za strojno opremo (Device Manager) dam, da naj računalnik ustavi zadevo/da v spanje. Pa nič ne pomaga.
Zdaj so se že navadili. Vseeno pa zna bi nenehno brnenje za nekatere moteče.
Zdaj so se že navadili. Vseeno pa zna bi nenehno brnenje za nekatere moteče.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
misek ::
Eno uporabno orodje za analizo delovanja je SsdReady. In sicer kaže kateri proces kaj piše po disku. Uporabno.
gendale2018 ::
moji wd redi se afaik vrtijo cel čas... je boljše za disk kot da se skoz prižiga in ugaša, je pa res da so v strežniku/workstationu
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene
čuvajte se žene, bit ćete jebene
beta1 ::
Bodi srečen da ti ne ugasnejo. To je še bonus. Zato še ti niso crknili.
Za HDD je najboljše, da se skozi vrti ali pa je ugasnjen. Več kot ima start-stop, večja je verjetnost da crkne. In potem crkne.
Pa lahko noč.
Za HDD je najboljše, da se skozi vrti ali pa je ugasnjen. Več kot ima start-stop, večja je verjetnost da crkne. In potem crkne.
Pa lahko noč.
_Denny_ ::
+1, večina vedno crkne zaradi vklapljanja in izklapljanja, tako da vedno onemogočim "turn hard disk off after" z vsemi ostalimi nastavitvami za sleep/standby in isto svetujem vsakemu, ki mi pripelje pc na servis. Letno s tem ne prihraniš toliko elektrike, kot bi stal novi disk in morebitna izguba vseh podatkov.
Ta mi dela 24/7 že od 2014; edini izklopi so bili pri >30min izpadih elektrike in nadgradnjah. Preventivno, tako kot vsak disk do zdaj, ga bom menjal, ko doseže 40000 ur. Še zanimivost - prejšnjega Samsunga F3 1TB s ~40k urami in ~200 izklopi sem v 2014 dal kolegu, ki ga še zdaj brez težav goni 24/7 kot torrent disk z nepomembnimi podatki.
@pero50: si pred požarom uporabljal molex na sata adapterje ali poceni napajalnik? Cenejši so znani po tem, da se konektorji zaradi temperatur deformirajo, žice se dotaknejo, pride do kratkega stika in imaš veselje...v tej temi sem napisal malo več o tem.
Ta mi dela 24/7 že od 2014; edini izklopi so bili pri >30min izpadih elektrike in nadgradnjah. Preventivno, tako kot vsak disk do zdaj, ga bom menjal, ko doseže 40000 ur. Še zanimivost - prejšnjega Samsunga F3 1TB s ~40k urami in ~200 izklopi sem v 2014 dal kolegu, ki ga še zdaj brez težav goni 24/7 kot torrent disk z nepomembnimi podatki.
@pero50: si pred požarom uporabljal molex na sata adapterje ali poceni napajalnik? Cenejši so znani po tem, da se konektorji zaradi temperatur deformirajo, žice se dotaknejo, pride do kratkega stika in imaš veselje...v tej temi sem napisal malo več o tem.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
Daniel ::
Jaz sem zadnjič za 40 EUR kupil 2x 2TB WD green, ki imata oba malo pod 55000 ur in pa imela sta nekje 36 zagonov v tem času. Sedaj imata že 100 zagonov. Kako dolgo bosta zdržala pač bosta, nimam nekih važnih podatkov gor.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | WD red - pustiti da vedno laufa ali ga ugašati?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3165 (2310) | darkolord |
» | Pogosto zaganjanje trdega diska v 2nd HDD CaddyOddelek: Strojna oprema | 2153 (1002) | Mitja358 |
» | HDD: WD ali Intenso ali SeagateOddelek: Kaj kupiti | 5239 (4382) | hojnikb |
» | Zanesljivost diskov drugič: zmagovalec Hitachi (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 25854 (21826) | ZigaZiga |
» | Rohnenje diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 2896 (2322) | kixs |