» »

kabel - ozemljitev

kabel - ozemljitev

krneki0001 ::

Eno vprašanje za štromarje. Priklopim fazo in maso na omrežje, ozemljitev pa pustim v zraku, dolžina kabla na katerem merim je pa 2m. Kabel je kupljen nekje pred dvemi tremi leti, vendar danes odpakiran (paket 50m).

In ko preverjam elektriko v kablu, je na ozemljitvi 220V. Lučka posveti.
Zakaj?
Zanič kabel, pa se faza in ozemljitev nekje stikata?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

A. Smith ::

Kapacitivna prevodnost kabla. To je povsem normalno. Zato je pa enopolni fazni preizkuševalec neveljavna (nedovoljena?) oprema pri elektroinštalacijskih delih: ker je za resne meritve in diagnostiko zelo nezanesljiv in praktično neuporaben. Če se misliš z inštalacijami kaj več baviti, se opremi z dvokontaktnim napetostnim testerjem.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

starfotr ::

Pri izmenični napetosti govorimo o fazi L, nuli N in ozemljitvi PE. In ne o masi. Kupi si ustrezen in varen merilnik in boš imel zanesljivo indikacijo. Ne pa te lažnjive preizkuševalce napetosti.

Nula je masa po domače.

starfotr ::

Ja ne ni.

floyd1 ::

Situacijo je pravilno razložil A. Smith. Sicer pa probaj večkrat dat preizkuševalec faze (saj o tem verjetno govoriš?) na "zemljo" in potem na fazo in boš hitro ugotovil, v čem je fora. Na fazi sveti bistveno bolj kot na zemlji - razlika mora biti več kot očitna. Je pa za začetnika stvar malo zajeb***. Sčasoma se naučiš gledat...

Moja zgodba: Pri prehodu iz navadnih na varčne žarnice mi je v spalnici ugasnjena luč ves čas malo "pela" - kot zvok komarja. Imel sem narejeno menjalno stikalo, torej je bila faza v kablu skozi prisotna. Vzrok? Enak kot pri tebi - kapacitivna prevodnost. Sem moral v grlo žarnice še en upor zalotat, da je stvar utihnila.

Sem našel napako. Kabel je bil v stiku (faza in ozemljitev). Če si nulo pa ozemljitev vezal na žarnico, je žarnica svetila. Sem ga že stran vrgel in drugega vezal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ozemljitev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
258674 (4565) mirator
»

Enofazni - nevtralni/ozemljitev?

212074 (1711) Ales77
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

185051 (4567) clix
»

elektrotehnika v praksi

Oddelek: Loža
266118 (5322) Tear_DR0P
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559651 (8420) Pyr0Beast

Več podobnih tem