Forum » Kaj kupiti » ATA ali SATA?
ATA ali SATA?
KontraCepec ::
Imam 80GB Seagate ATA. Sedaj bi za drugi računalnik rad kupil disk 120GB, pa se ne morem odločiti med ATA in SATA. Pri tem se mi ne gre niti malo za hitrost. Bolj me skrbi kompatibilnost ATA v prihodnosti.
Če sedaj kupim disk bi ga rad uporabljal vsaj še 5 let. V tem času bom zamenjal matični na obeh računalnikih. 1. zamenjam čez 1 in pol leta, drugo čez 3 in pol leta. Čez 3 in pol leta pa je po moje že vprašanje če bo standardni IDE še podprt na novih ploščah.
Kaj naj torej kupim?
Če sedaj kupim disk bi ga rad uporabljal vsaj še 5 let. V tem času bom zamenjal matični na obeh računalnikih. 1. zamenjam čez 1 in pol leta, drugo čez 3 in pol leta. Čez 3 in pol leta pa je po moje že vprašanje če bo standardni IDE še podprt na novih ploščah.
Kaj naj torej kupim?
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
ADF ::
Čez tri in pol leta je vprašanje tudi, če ti bosta oba diska sploh še delovala.
Če pa predpostavljaš, da bo tako, potem pa predpostavi še, da bosta oba vmesnika tudi podprta.
Če pa predpostavljaš, da bo tako, potem pa predpostavi še, da bosta oba vmesnika tudi podprta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ADF ()
boom-bar ::
Dej še tistih par tisočakov da boš sigurn.
Pa še mal hitrosti nč ne škoduje.
Pa še mal hitrosti nč ne škoduje.
Legalizirajte mehke droge!!!
[SkA] ::
Jez pravm kupi SATA.. res da je malce dražje ampak ima SATA malenkostne prednosti pred ATA diski (večja prepustnost vodila, manjša obremenitev procesorja itd). SATA ne bo zginu in v roku treh let boš verjetno menjal tudi osnovno ploščo, kar pomeni da bo sigurno imela SATA kontroler v kolikor ga sedaj še nimaš.
Sicer pa, vse se da s konverterji..
Sicer pa, vse se da s konverterji..
KontraCepec ::
Sata itak da bo podprt!!! Mene zanima če bo ata še. Ker hitrost res ne škodi, samo draga je; sploh če je ne rabiš.
Pa tudi kontroler mislim da stane ene 7 jurjev.
Skrbi me le kompatibilnost ATA čez 4 leta...
Pa tudi kontroler mislim da stane ene 7 jurjev.
Skrbi me le kompatibilnost ATA čez 4 leta...
Zheegec ::
Saj vedno lahko PCI ATA kontroler kupiš za neko nizko ceno... samo čez 3 leta pa res ne boš nikjer več videl ATA diskov.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ADF ::
Ja, ampak IDE ne bo odšel kar tako v pokoj. Zaenkrat namreč nič ne kaže da bo prišlo do hitrega preskoka na SATA (ali na kak drug interface) za primer CD/DVD ROM enot.
flipflop ::
ATA bo skor ziher ostal,pač bo treba za nove plate (čez tri leta) dokupit kontroler,ker verjetno ne bo integriran na plati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: flipflop ()
looner ::
Osebno mislim da bo ATA še nekaj časa stalni pojav matičnih plošč tudi v prihodnosti, tako kot še vedno vztraja PS/2 priljuček saj verjetno izdelovalci optičnih enot ne bodo tako množično naskočli novi kontroler.Je pa res, da so na srečo zadnje čase začeli kapljati bolj množično tudi SATA diski in če imaš kakšen tolar odveč, kolikor te bo stal SATA disk z enako kapaciteto kot klasika kar po njem, sam osebno bi se v tem trenutku odločil za WDjev 1200JD (120GB, 8MB), ker če je vsa približno podoben svojemu ATA bratcu bo to verjetno kar lepo hiter disk, pa še klasičen priključek za napajanje uporablja. Naj pa dodam še nekaj: po par kratkih testih, ki sem jih naredil, ti SATA diski v tem trenutku zasedejo kar precejšen delež procesorskega časa (merjeno z HDTach), sam sem dobival rezultate okoli 9-10% odvisno od plošče. Je pa zadeva čisto drugačna, če uporabiš npr. matično ploščo z Intelovim 875 naborom, ki ima SATA krmilnik v samem veznem naboru, tam je obremenitev znašala še samo okoli 3-4% ! Očitno jim dodatni krmilniki, ki so v tem trenutku nalotani na matične plošče požerejo vstran tisto "papirno" manjšo obremenitev vodila. Pa tudi kar se tiče povezovanja do 127 naprav, vse tudi ni tako enostavno, večinoma imaš v tem trenutku na večini matičnih plošč dva SATA porta in na vsakega gre SAMO ena naprava.
asPeteR ::
Seveda prava izbira je i875 cipset, pa gledano s kateregakoli vidika. Seveda tudi s SATA. Recimo jaz imam priklopljen disk na SATA kontroler in CPU utilization je pod 2% ...
Seveda pa se bo IDE se dolgo obdrzal, sicer pa, itak je kompatibilen z SATA ...
Seveda pa se bo IDE se dolgo obdrzal, sicer pa, itak je kompatibilen z SATA ...
http://blog.stegnar.com
looner ::
Tudi nova VIA KT600 naj bi že imela SATA v čipovju, če te morda bolj interesirajo AMD platforme !
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali gre priklopit SATA II disk na ploščo Asus P4C800-Deluxe?? pomoč prosim...+ Še neOddelek: Strojna oprema | 2717 (2389) | muzičar |
» | Hitachi 160Gb 7K250 za 22.880 SIT !Oddelek: Kaj kupiti | 1420 (859) | nodes |
» | IDE in SATAOddelek: Strojna oprema | 2049 (1577) | Fizikalko |
» | SATA vs ATAOddelek: Strojna oprema | 2264 (1770) | bodom |
» | Serial ATAOddelek: Strojna oprema | 1773 (1399) | Mr.B |