» »

Nemčija: profil na Facebooku se deduje

Nemčija: profil na Facebooku se deduje

Slo-Tech - Družbena omrežja, kot je Facebook, so sicer mlada, a sčasoma bo postajalo čedalje pomembnejše vprašanje, kaj se zgodi s profilom uporabnika po njegovi smrti. Nemško sodišče je sedaj razsodilo, da se profili lahko dedujejo, podobno kot se dedujejo pisma, knjige, dnevniki itd. To je precejšnja sprememba v primerjavi s Facebookovo dosedanjo prakso, ki je račune po smrti zaklenil in spremenil v spominske, dediči pa so lahko bodisi zahtevali izbris bodisi minimalno spreminjali spominski račun.

Facebookova dosedanja obravnava profilov preminulih je bila takšna. Takoj ko je Facebook kakorkoli izvedel za smrt lastnika profil, ga je spremenil v spominski račun. Takšen profil je dobil oznako V spomin, izginil je z javnih seznamov, vsebina je ostala vidna v dosedanjem obsegu, prijatelji pa so lahko pisali na zid. Kadar je preminuli za časa življenja določil skrbnika računa ali pa so to funkcijo z uradnim dokumentom prevzeli dediči, jim je Facebook omogočil prenos vseh informacij s profila (razen zasebnih sporočil), omejeno razpolaganje z njim (spreminjanje profilne slike in sprejemanje novih prijateljev) ter zahtevo za izbris.

Nemško sodišče v Karlsruheju pa je včeraj razsodilo, da se profili dedujejo v celoti. Primer so sprožili starši 15-letnega dekleta, ki je leta 2012 izgubilo življenje v nesreči, ko jo je povozil vlak na podzemni železnici. Facebook staršem ni želel izročiti vseh podatkov, zlasti zasebnih sporočil, ki so jih starši potrebovali, da bi ugotovili, ali je dekle storilo samomor ali pa je šlo za nesrečo. To je pomembno tudi z vidika voznika nesrečnega vlaka, ki bi v primeru samomora dobil odškodnino. Sodišče je na prvi stopnji leta 2015 razsodilo, da staršem pripada dostop do profila v celoti in, ker je bil otrok mladoleten, tudi vsa zasebna sporočila. Prizivno sodišče je leta 2017 razsodbo razveljavilo, češ da nemška ustava tudi po smrti ščiti zasebnost posameznika. Vrhovno sodišče v Karlsruheju je sedaj ponovno pritrdilo staršem.

Facebook je dejal, da gre za kompleksen problem, kjer nasproti trčita pravica človeka do zasebnosti in pravice dedičev, zlasti ko je bil umrli mladoleten. Facebook trdi, da imajo dolžnost zaščititi zasebno komunikacijo, zato se z odločitvijo sodišča ne strinjajo. Zato bo sedaj natančno preučili sodbo, da bi ugotovili vse posledice.

10 komentarjev

SimplyMiha ::

Logično je, da pravica do zasebnosti velja le za žive ljudi. A v primeru zasebne korespodence je druga oseba lahko še živa. To se zna zaplesti.

neverlucky ::

SimplyMiha je izjavil:

Logično je, da pravica do zasebnosti velja le za žive ljudi. A v primeru zasebne korespodence je druga oseba lahko še živa. To se zna zaplesti.


Ni logicno, da ima pravico do zasebnosti le ziva oseba. Zakaj bi bilo to logicno?

Kar naenkrat ko pa umres, pa lahko na plan pridejo vse informacije o tebi in se hipoteticno oblati tvoje ime.

SimplyMiha ::

Ja, sam ne more te več prizadet. Prizadene lahko samo bližnje, ti pa sedaj dobijo dostop.

Problem so osebe, ki so imele korespodenco s preminulo osebo, ker imajo sedaj nepoklicani vpogled v korespodenco.

Zgodovina sprememb…

Matko ::

V razmislek...
Kaj se zgodi s pokojnikovim dnevnikom (v knjižni obliki), fotografijami (na papirju), z zbirko razglednic/pisem?

Edina razlika je med tem, da se v digitalni dobi takšne stvari ne izgubijo, odvržejo, kako drugače uničijo, ampak se VSE NESKONČNO DOLGO shranjuje.

Dri3r ::

Zgleda se nam v prihodnosti obetajo tudi virtualna pokopališča. Že kličem na patentni urad..
dri3r

jype ::

neverlucky je izjavil:

oblati
Kako se pa oblati, če pride na dan resnica?

SimplyMiha ::

Ja, blato se nasuje čezte. Sicer pa mi je ljubša prst.

neverlucky ::

jype je izjavil:

neverlucky je izjavil:

oblati
Kako se pa oblati, če pride na dan resnica?


Ti nimas nobenih problemov ce naenkrat v javnost pride vse kar si si kdaj pisal, googlal, naredil itd.?

bbbbbb2015 ::

jype je izjavil:

neverlucky je izjavil:

oblati
Kako se pa oblati, če pride na dan resnica?


Za začetek nikoli ne veš,če je res vse prišlo ven in če to, kar je prišlo ven, je res tista korespondenca.

Zatem je problem, da se ta informacija *interpretira* in kar nekdo vidi kot nedolžno povabilo na sladoled, drugi vidi kot vohljanje za kom. In ker tistega, o kom je govora, več ni, ne more dati pojasnila, posledično se lahko njegovo ime začne blatiti.

V pokvarjeni človeški naravi je tudi to, da nekdo izreče o tej osebi laži, ki se težko odvrnejo (kje je kdo bil in kaj je kdo rekel) in ker je oseba mrtva, se ne more braniti.

Zato je res smiselno, da se račun zaklene, dedičem pa se omogoči read-only dostop (za določen čas). In to je to.

Mrtvi pa več ne morejo biti predmet postopkov, razen dedovanja.

In potem je *res* to to in se živi naprej. Ne rečejo zaman o mrtvih vse dobro.

Glugy ::

Mrtva oseba se ne more zagovarjat; ne more pojasnjevat svojih dejanj pa narisat okoliščin. Lahko se srečaš z nekom v živo ki te totalno razočara in naslednjič ko se s to osebo tipkaš pač izpadeš ignorantski. To tvoj sorodnik ne bo vedel; mislil bo da si pač slab človk. Ampak to je samo eden izmed mnogih primerov. Tud kultura mladih se spreminja nonstop; in če ti nisi del te kulture marsikej ne boš razumel oziromal znal prebrat med vrsticami. Jz mislm da če sam ne izraziš volje pred smrtjo da lahko oseba po izbiri gleda tvoja sporočila po smrti mora biti privzeto da se jih ne sme gledat razen v omejenem delu če je to pomembno pri pregonu druge osebe. Jz ne bi hotel da se berejo moja sporočila po smrti. So razlogi zakaj staršem kažeš en jaz; prijateljem drugega; ljubezni pa tretjega. Prepletat vse to .... smrt ni izgovor. Če je punca hotla naredit samomor al pa je bila nesreča je to njena stvar ne stvar njenih staršev. Sploh pa če se izkaže da je naredila samomor bodo starši sebi sicer lahko tud upravičeno odvisno kakšni starši so bili ; lahko pa tud neupravičeno očital krivdo al pa del le te. Če bi naredila samomor pa hotela pustit sporočilo bi ga; ker ga pa ni naj se pa spoštuje njena entiteta tud ob tej žalostni smrti. Starši bi pa ja lahko bili tako uvidevni da bi če sumijo na samomor vsaj toliko spoštoval svojo hčerko da bi razumel da jim ni hotela pustit sporočila za njih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upravljate Facebook stran? Pozor, odgovarjate za zasebnost podatkov!

Oddelek: Novice / Zasebnost
106757 (4553) MrStein
»

Belgija: Facebook nezakonito sledi (ne)uporabnikom izven svojih strani

Oddelek: Novice / Zasebnost
246389 (4972) Poldi112
»

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Oddelek: Novice / Zasebnost
93786 (2886) JesusChrist
»

Motorola v Nemčiji dosegla zmago proti Applu

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4613531 (10636) errhec

Več podobnih tem