» »

900+ MB na 800 MB (90 min) CD-ju?!?!?!

900+ MB na 800 MB (90 min) CD-ju?!?!?!

Piranha ::

No, danes sem v službi slučajno v roki držal CD, ki je zgledal kot 90 min in po neki logiki gre na njega največ 800 MB.... vsaj tako sem mislil jaz ampak sem se vidim motil.

Skratka na tem CD-ju je bilo točno 912 MB podatkov in CD-je delal brezhibno... kako je to mogoče?

Sprašujem, kako je mogoče, s katerim programom je bil zapečen ta CD in kako se to naredi... rad bi sam tudi kaj takega znal, prozim "pomahajte" z nasveti.:D

LP

Mihael

OwcA ::

Čarobna beseda - overburning. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Freelancer ::

Sej mas tud 99 pa 100 min cdje.

Han ::

Skoraj vsaka CDR plošča ima nekaj "rezerve", kamor načeloma lahko zakuriš še nekaj dodatnih megabajtov, vendar je včasih berljivost vprašljiva - vzrok je lahko slaba plošča, slabo zapečena plošča (s preveliko hitrostjo) ali pa sam pogon, ki ni zmožen brati tako gostih sledi...

iskra ::

kupi si ta novega plextorja (ne vem kako ime ima) k ti lahko speče do 1.2GB na CD ... to je šele fino ...

sicer pa je use odvisno od sposobnosti toje CDRke

Freelancer ::

Hja fino je ze, kako je pa s kompatibilnostjo? Berejo druge zadeve to sploh? Meni osebno se zdi siljenje CDja totalna bedarija. Skoda casa, denarja in truda za to, da ti uspe spravit 1.2GB na en CD. Za data je to ze ql, ampak za video je 1.2GB zelo hitro premalo. Bolj simple je prehod na DVD. Sam pocenit se more zadeva se mal. Do zdej so se pa cene kr lepo nizale. Pa tudi menjavanje obstojecega in delujocega CD writerja samo za to, da lahko na CD spravis tistih 300MB vec (recimo da mas do sedaj 99min CDje) se mi zdi brezveze. Ce bi sedaj kupoval bi namesto tistega plextorja dal takoj se nekaj $$$ zraven in sel v stacuno po DVD writer :)

KontraCepec ::

1.2 gb baje ni združljiv z ostalimi zapisovalniki, tako da je res brezveze, razen za interno rabo, ki pa je odkar imamo 120 gb diske lahko pogrešljiva oz nadomestljiva s kompatibilnimi 99 min cdji. Za data logično.
Video na DVDjih je res lep, ampak mene moti ena stvar... Ko se bo divxe začelo stiskat na 4gb (oz kapaciteta dvd) bo Mula/Kazaa porabla 7x toliko časa kot sedaj za en film, s kvaliteto katerega je sedaj velika večina več kot zadovoljna.

Piranha ::

Finta teh CD-jev ni to, da bi sedaj špral glede tega... ne.., bolj to, da ko recimo downloadam nek film, ko ma 870 MB, potem ga ne morem stlačit na en cd in moram za to porabit dva... damit!

Se da recimo zapečt 700 MB na 74 min cd?

Mislim,... kaka je sploh razlika v CD-jih od 74 min pa 80 min pa 90 min..... pa saj ni že v naprej napečena spirala za rekorder ali? Mi lahko kdo objanski na kratko kak sploh ta tehnika funkcionira...?

LP

Piranha

Han ::

Na 74 minutno ploščo žal ne gre 700 MB podatkov; največ okrog 670 MB.

V polikarbonatni nosilec je odtisnjena špirala, ki vodi laser oziroma optični pogon snemalnika. Večja kot je kapaciteta plošče, bolj "stisnjena" je špirala, saj je to edini način, da na CDR ploščo enakih fizičnih dimenzij spraviš več podatkov.

Več o izdelavi plošč si preberi v spletu s pomočjo iskalnikov...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kaj s filmčki velikosti 701MB

Oddelek: Pomoč in nasveti
311914 (1332) fahrenGONE
»

90 min CD ali več-ne prepozna!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
5786 (725) Dr_M
»

700 MB CDRW?

Oddelek: Pomoč in nasveti
161408 (1088) SasoS
»

Smartbuy 90+ min (800+MB) CDji.... ha ha

Oddelek: Kaj kupiti
171860 (1363) Ashrack
»

CD RW in 99 min CD R

Oddelek: Strojna oprema
151478 (1216) Clemento

Več podobnih tem