» »

Zakaj se večina maturantov najbolj boji slovenščine ?

Zakaj se večina maturantov najbolj boji slovenščine ?

1 2
3
»

m0LN4r ::

@lebdim
Brez zamere samo govoriš, kot en tipičen učitelj, ki še nikoli ni delal v gospodarstvu in nikoli ne bo. Boknedaj, da bi zamenal ene 3-4 službe v gospodarstvu, kjer bi moral dejansko ustvarjati dobiček oz. funkcionalno uporabne izdelke, potem nebi govoril več tako poveličevalno.

Saj se ve, da imamo UČITELJEV preveč / učence in se samo skos išče neke luknje, da se jih fila v šole že od cirka 2004/5. Zdaj pa jokajo, da jim država ne da službe (dream joba).

Pa eno je učni načrt, drugo pa je kakšnega imaš profesorja. Pa tudi učni načrt je glup in neuporaben. Razgledanost, ki se tam podturava in stem se eni učitelji imajo več za druge, si lahko čisto vsak sam po svoji mili volji poišče v knjižnici, če bo rabil ali pa ne. Nam je gospa htela dat popravne zaradi domačega branja ! Imeli smo sestanke z ravnateljem ipd.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Matek ::

Kolk pa je književnost uporabna je debatable, sam bom rekel, da je neuporabna. To kar ti veš več o književnost vem jaz več o ekonomiji, pač zato ker me zanima. Problem je samo, da imajo tisti ljudje, ki jih zanima umetnost in kultura običajno mnenje, da je znanje v teh področjih več vredno od znanj iz bolj funkcionalno uporabnih področij.
Ne gre toliko za "vrednost", težko je rangirati pomembnost določenih znanj z različnih področij. Tudi vpliv na zaposljivost oz. trenutna tržna vrednost nekega znanja IMHO ni dober kriterij.

Je pa po drugi strani težko zanikati, da ti nekajletno učenje matematike ne prinese samo znanja veščin integriranja in računanja volumnov teles, temveč tudi širšo sposobnost dojemanja abstraktnih konceptov, ki niso nujno povezani z matematiko. Ali pa da ti poglobljeno znanje zgodovine omogoča kvalitetnejše razumevanje lokalne in globalne politične situacije.

Za večino specifičnih uporabnih ved tega ni mogoče trditi. Seveda je zelo koristno imeti podrobno znanje avtomehanike, ampak po mojem mnenju to nima globljega vpliva na razvoj tvoje osebnosti in intelekta.

In zato se mi zdijo krivične primerjave tipa "če znam informatiko, znam uporabljati računalnike, slovenščina pa ni koristna."
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Invictus ::

Blinder je izjavil:

Kako uspe ljudem napisat kej takega naprimer?
Pomoc punca 21 let izrabljena na facebooku nadvet
Ali pa se mnogo huje pri malih oglasih? Malomarnost? V soli menda so se naucili vsaj priblizno pravilno pisat? Jaz bi takim ljudem jemal drzavljanstvo. Delajo sramoto za slovenijo s tem ko ne vejo niti pisat in posledicno delajo skodo nasemu gospodarstvu.

Tudi tale post ni ravno biser slovenščine. A si že šel na upravno enoto ;) ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lebdim ::

@m0LN4r,

dejstvo je, da kdor ne pozna dela v šoli ali kateri drugi vzgojno-izobraževalni ustanovi od blizu, se nima kaj oglašati (pa to ne mislim tebe). Nikjer ne piše, da ne bi smel delati v gospodarstvu oz. v IKT-ju, saj imam navsezadnje vendarle nekaj osnovnega programerskega znanja in pa nasploh s področja teorije računalništva in algoritmov. Je pa tako, da v gospodarstvu štejejo izkušnje, v javnem sektorju pa dosežena stopnja izobrazbe. In ne moreš primerjati dela v gospodarstvu in javni upravi naenkrat, ker je brezpredmetno. Sicer pa, poklica učitelja ne more opravljati vsak, saj tudi ni tak karakter. Če pa slučajno poznaš kakšne primere učiteljev, ki ne učijo v večjem mestu, in pridejo domov ob 11.00 in zato misliš, kako "fajn se imajo", pa ti zagotavljam, da bi takim vzel licenco oz. veljavnost strokovnega izpita. Pa tudi, čedalje bolj se mi dozdeva, da bi se moral "šolski sektor" ločiti od preostale javne uprave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebdim ()

m0LN4r ::

Veš v čem je še en štos?
Recimo sta dve šoli, cirka 100km narazen. V eni imajo 30 učiteljev in skoraj 90 učencev v drugi šoli jih pa imajo premalo. Rešitev je premestitev.
No zdaj pa lahko uganeš, če so se pedagogi pripravljeni preseliti oz. zakaj je temu tako, da nemoreš poslati g.Janeza iz šole A delat v šolo B, ampak raje imaš na tej mali šoli 2x več mešalcev zraka na drugi pa 2x manj.

In ne moreš primerjati dela v gospodarstvu in javni upravi naenkrat, ker je brezpredmetno.

Točno to, ne poznam učitelja, ki bi dal odpoved zaradi nizke plače in šel v gospodarstvo po 2-3x večjo. Poznam pa 5 komadov, ki so jim znižali plačo za cirka 50EUR ravno v tej, ko jih je preveč in hodijo prepozno na in prehitro iz delovnega mesta so bili najbolj glasni, kako se jim godi krivica.

Jaz samo tako rečem. Tisti ki jamrate v šolstvu o plači, delu itd. Imate odprta vrata.
Samo iz prakse vem, da se teh odprtih vrat bojijo/te, kot hudič križa, ker veste da vas tam ne pričakuje luksus.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

SimplyMiha ::

cirka 100km narazen

Ne rečem za mešalce zraka, ampak ali ti resno pričakuješ, da se bodo šolarčki vozili 50-100 km več v šolo?

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Školniki se nočejo vozit/preselit. Šolarčki pa se marsikateri vozijo 30+km oz. nekateri konkretno več.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

SimplyMiha ::

Osebno poznam vsaj tri, ki se vozijo več kot 50 km v službo - in to za mizerno plačo. Ti pa šinfaš po njih.

m0LN4r ::

Tisti ki jamrate v šolstvu o plači, delu itd. Imate odprta vrata.

Lebdim komaj čaka, da pride notr.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Furbo ::

Blinder je izjavil:

Kako uspe ljudem napisat kej takega naprimer?
Pomoc punca 21 let izrabljena na facebooku nadvet
Ali pa se mnogo huje pri malih oglasih? Malomarnost? V soli menda so se naucili vsaj priblizno pravilno pisat? Jaz bi takim ljudem jemal drzavljanstvo. Delajo sramoto za slovenijo s tem ko ne vejo niti pisat in posledicno delajo skodo nasemu gospodarstvu.


Ti si pa prešprical šumnike?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Malajlo ::

Še jaz poznam dva šolnika, ki se vozita 50km (drugi "samo" 40) daleč učit. Vsak na svoj konec vrh vsega.
Je pa bilo v krutem komunizmu prerazporejanje učiteljev bolj preprosto rešeno. Dobil si befel, dali so ti sobo/garsonjero/stanovanje na drugem koncu države, pa si šel.

Sicer pa je opaziti pomanjkanje stila pisanja pri kritikih slovenščine. Če se ne znaš izražati v materinem jeziku, se boš v tujem precej težje. Potem pa (ker poteka komunikacija v angleškem jeziku) prosim "pesnike", naj priložijo prevod v slovenščino, ker niti v angleščini ne ločijo med must in should (in še can).

one too many ::

@malajlo: materni, ne materin jezik. ;)

@m0LN4r: Resno, šolarčki se vozijo po 30 km? Tukaj imaš zemljevid z OŠ, brez podružničnih! Pa tudi brez njih so redki kraji, če sploh, kjer se je potrebno voziti čez 30 km. BTW, prevoz nad 4 km izven kraja bivanja za OŠ časti država (verjetno občine). Ponavadi tudi uredi kombi prevoz - tu je možnost, da zaradi pobiranja otrok, pot znese čez 30 km.
Seveda, vedno pa obstaja možnost, da starši, če jim to pustijo, vpišejo otroka na drugi konec Slovenije.

Tukaj imaš zemljevid srednjih šol. Tudi ta ni popoln, vem da manjkajo srednje šole Litija, Trebnje in Sevnica. Seveda so to srednje šole in ne nujno gimnazije. Mislim, da je večina krajev oddaljenih manj kot 30 km. Ne pa vsi.
Naivno pa je pričakovati, da boš imel v vsaki vasi elitno gimnazijo.
Mislm, Jezus, ljudje že hočejo univerze v vsakem večjem kraju, da se ja ne bi polnoletni študenti vozili. Nato se pa čudijo, da se ljudje niso pripravljeni voziti 50 km daleč...

Z učitelji je drugače, lahko ukineš delovno mesto in tudi odpreš delovno mesto kje drugje. Ampak vsak se sam odloči, če se je pripravljen voziti 50 km daleč.

Malajlo ::

Opala ;) Materni, res. I lepoj curi dete se desi. Sploh, če tipkaš med hojo :D

m0LN4r ::

@one too many
no pa si ugotovil, kje je finta, jaz sem "prepisal", kaj so drugi govorili v eni drugi temi, kjer so napisali, da imamo premalo šol in premalo učiteljev :) učencev pa mamo 10x več kot 1995 ane ??

Sami sebi kradejo delo.
V tisti drugi temi boš tudi videl, ravno to kar si ti napisal. V radiu 30km je toliko šol in učiteljev, da na koncu je skoraj 1:1 razmerje na vaških šolah. V mestih pa jokajo, da jih je preveč.

Ampak vsak se sam odloči, če se je pripravljen voziti 50 km daleč.

Hudo jim je, vsaj te ko jaz poznam v širši žlahti, res jim je hudo (da nebo kdo resno jemal). Kdo si pa ne želi delat celo življenje 5-20km od hišice in 4 ure na dan bit na šihtu...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

lebdim ::

@m0LN4r,

ne moreš soditi poklica učitelja po dveh daljnih sorodnikih, ki jih slučajno poznaš in slučajno "hodita za štiri urice" v službico. Obstajajo dobri in slabi učitelji, taki, ki se jim fučka za vse, ki so nesrečni, ki ta poklic opravljajo. Na drugi strani pa imaš motivirane učitelje, željne dela, ambiciozne, take, ki se res posvetijo in dobro opravljajo svoj poklic. Če pa ne poznaš dela učitelja od blizu, pa je bolje, da ne komentiraš in se je s takimi brezveze karkoli pogovarjati. Namreč, zelo lahko je udrihati po kateremkoli poklicu (v tem primeru učiteljskem), drugo vprašanje pa je, kako in če sploh, bi ti opravljal ta poklic. Vsak naj se drži svojega dela in tistega, kar rad počne. In na splošno govorim: če se ljudje ne bi toliko vtikali v tuje ljudi in njihove poklice, bi bilo tudi bolj prijetno vzdušje ... Delaj tisto, kar ti paše. Če ti paše skoz programirat in ves čas sedeti za računalnikom ter "ustvarjati dobiček in funkcionalno uporabne izdelke", potem je to zate "idealna služba". Ampak ni pa treba podcenjevati drugih poklicev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebdim ()

m0LN4r ::

Rečeš, da jim paše a vsak se pa dere zaradi plače, torej jim ne paše, ko pa omeni kdo, da so vrata za na boljše odprta potem pa se pojavi ena taka klobasa, kjer se sam v krogu vrtiš ?
Kje vidiš ti podcenjevanje? Jaz samo rečem, da jih je en kup ki samo jamrajo in posledično je tudi njihovo delo za kurac, po njihovem je edina rešitev samo dvig plač ane. Odprta vrata pa noče noben. To je v bistvu podcenjevanje drugih poklicev, ker so kao za njih manj vredni in jih niso pripravljeni opravljati. Lej, ko boš pokazal vsaj 100 pedagogov mladih starih, ki so šli iz stolčka na šiht ustvarjat dnarce, boš imel point, do takrat pa ga nimaš.

motivirane učitelje, željne dela, ambiciozne, take, ki se res posvetijo in dobro opravljajo svoj poklic.

Taki bodo tudi jamrali s Branimirjem na čelu?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Invictus ::

lebdim je izjavil:

@m0LN4r,

ne moreš soditi poklica učitelja po dveh daljnih sorodnikih, ki jih slučajno poznaš in slučajno "hodita za štiri urice" v službico. Obstajajo dobri in slabi učitelji, taki, ki se jim fučka za vse, ki so nesrečni, ki ta poklic opravljajo. Na drugi strani pa imaš motivirane učitelje, željne dela, ambiciozne, take, ki se res posvetijo in dobro opravljajo svoj poklic. Če pa ne poznaš dela učitelja od blizu, pa je bolje, da ne komentiraš in se je s takimi brezveze karkoli pogovarjati. Namreč, zelo lahko je udrihati po kateremkoli poklicu (v tem primeru učiteljskem), drugo vprašanje pa je, kako in če sploh, bi ti opravljal ta poklic. Vsak naj se drži svojega dela in tistega, kar rad počne. In na splošno govorim: če se ljudje ne bi toliko vtikali v tuje ljudi in njihove poklice, bi bilo tudi bolj prijetno vzdušje ... Delaj tisto, kar ti paše. Če ti paše skoz programirat in ves čas sedeti za računalnikom ter "ustvarjati dobiček in funkcionalno uporabne izdelke", potem je to zate "idealna služba". Ampak ni pa treba podcenjevati drugih poklicev.

Problemi učiteljev so tudi naši problemi, ker so plačani iz davkoplačevalskega denarja. Pa še nekaj dejstev:

- Pedagoški faks ni ravno biser med slovenskimi fakultetami. Lahko bi se kar ukinil. Prvo triado lahko učijo tudi ljudje s srednjo šolo. Tudi vzgojiteljice v vrtcu ne rabijo več kot srednjo šolo ...
- Učiteljev je PREVEČ. Zaradi tega se spreminjajo kriteriji za zanje, da bi ohranili delovna mesta. Ti kriteriji pa nič ne pripomorejo k boljšemu poučevanju.
- Sam poklic bi se moral malo očistit nesnage. Ampak to ne moremo narediti mi, davkoplačevalci, ker nimamo podatkov kateri učitelj je uspešen, in kateri ne. Odsotnost kriterijev za merjenje uspešnosti ...
- Šolstvo kot tako je danes zblojeno. Kako je lahko v razredu s 25 učenci, 16 odličnjakov? Nemogoče. 2 - 3 bi bilo normalno, ne pa več kot 50%.

Pa najbrž bi se še kaj našlo.

Drugače imamo pa tudi nekateri tukaj izkušnje iz poučevanja. Niste učitelji neke sveta krave, katerih dela nihče drugih ne razume.

Sicer pa, če ste učitelji tako dobri na svojem področju, potem najbrž ne bi imeli problemov dobiti dela v privat sektorju ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

m0LN4r ::

Magari privat šoli 8-)
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Yacked2 ::

Hja kako oceniti uspešnost delavca za trakom ? S števiom izdelkov na dan,uro,teden.
Kako oceniti uspešnost učitelja ? Po ocenah ? Hja ne bi rekel, kaj če dobiš v razred boljše dijake, jim daješ tudi boljše ocene in je zato višje povprečje. Naslednje leto dobiš pa v razred malo slabše ocene, in je tako nižje tudi povprečje, pa se kot učitelj lahko na trepalnice postaviš.

Lahko bi naredili tako, da bi bile šole plačane glede na uspeh na NPZjih oz. na maturi. Šola, kjer jih 1/3 pade maturo bi dobila manj denarja, tista, kjer naredijo vsi pa malo več denarja. Mogoče bi se tako kaj spremenilo.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

m0LN4r ::

Pustmo maturo, je bila že preveč enostavna pred leti, poglejmo rajši statistiko:

št. učencev pred letom 99: ?
št. učencev po letu 2010: ?
skupno št. zaposlenih učiteljev pred 99: ?
skupno št. zaposlenih učiteljev po 2010: ?
skupno št. nezaposlenih/šolajočih učit po 2000: ?
Plača učit. pred 99 in po 99: ?

Število učiteljev slovenščine pred 99 in po 2010: ?

Načeloma, bi te številke povedale marsikaj.
Pa tudi šolske potrebščine in učni pripomočki pred 99 niso bili nevem kaj, če smo imeli kredo, gobico in en jedrski grafoskop je bilo že high society.

V 60ih letih se je moj deda moral preselit, če je hotel učit in z še eno učiteljico sta učila 8 razredov v gasilskih domovih, pozneje šoli. Jamranje je bilo nedopustno, učenci so danes zaposleni kot direktorji, šefi, inženirji in delavci.

Torej sklepam, da je danes 100x boljša kvaliteta in perspektiva za podmladek.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je srednja šola sploh relevantna? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16221274 (17064) "NaN"
»

Gimnazija Jesenice

Oddelek: Šola
358653 (5983) Yacked2
»

Matura (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8111064 (8376) Zajec123
»

Poklicna matura 2013 (ekonomsko komericalni tehnik)

Oddelek: Šola
113935 (3786) Kurzweil
»

Zandja naloga pri prvi poli poklicne mature v slovenščini.

Oddelek: Šola
112366 (1986) Velki

Več podobnih tem