» »

Video nadzor. Kaj moram vedeti?

Video nadzor. Kaj moram vedeti?

chiiiii ::

Pozdravljeni,

Na zunanjo stran hiše moram nujno vgraditi video-nadzor (tudi nočno snemanje) vendar ne vem čisto nič o tem. Rad bi imel vsaj 4 kamere. Mi lahko nekdo (lepo prosim) razloži kako sploh to deluje, na kaj moram biti pozoren in kakšne so cene kompletov?

Hvala v naprej!

njyngs ::

Doma uporabljamo manjše število zunanjih IP kamer, naročil sem jih iz kitajske za cca 40eur/komad. 720p, IR. Delujejo že 2 leti neprekinjeno brez enega samega problema.

Za snemanje in ogled posnetkov imaš dve varianti:
- en namenski snemalnik za kamere
- PC software za kamere

Jaz sem izbral slednjo pot - PC software. Po vseh kolobocijah, testiranju, uporabnosti grafičnega vmesnika raznih rešitev sem prišel do zaključka, da je najboljša in najbolj uporabna in uporabniško najbolj prijazna zadeva BlueIris (nakup licence za eno kamero je nekje 35EUR, za polno licenco za več kamer pa 70EUR). Enostano po funkcionalnosti in nezapletenosti ter po učinkovitosti delovanja za razmeroma majhno porabo resourcov ponuja daleč največ.

Moreš pa vedet, da mora vseeno bit hardware za več kamer zmogljiv. Ampak je odvisno tudi od nastavitev (število kamer, resolucije kamer, FPS, način snemanja itd).

Edit: zanima pa tudi mene, kako se obnesejo namenski snemalniki za IP kamere. Če ima kdo kaj izkušenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: njyngs ()

mzakelj ::

Sam uporabljam zoneminder. Sicer malo konfiguracije da dela vse kot mora, vendar 3 kamere brez problema dela na eni starejši plošči z via procesorjem.

dc10 ::

Uporabljam 2 x Dahua IP kameri, imata 4 Mp, prav tako POE napajanje, delujeta že več kot 1 leto brez problemov, imata možnost dostopa preko interneta (sem imam nastavljeno preko ruterja tako, da se preko VPN povežem domov in potem dostopam do kamer, ker je v preteklosti bilo kar nekaj glede tega, da so hekerji vdrli v sisteme in so bile nekatere kamere javno dostopne...), slika je zelo dobra (zato 4Mp), imam tudi Dahua snemalnik, preko katerega se lahko vse nastavlja/dostopa/snema/gleda za nazaj itd... Kameri sem nabavil preko Aliexpres za dokaj ugodno ceno (ena 40 EUR, druga ki ima tudi zoom in možnost za SD kartico pa nekje 60 EUR + računati moraš še na carino, razen če imaš srečo, da gre mimo - mene je stalo nekje 10-18 EUR še dodatno carinjenje+ddv), dobiš pa sedaj že tudi pri nas dobre kamere za ugodno ceno pri digitklik - tukaj sem tudi kupil snemalnik za kamere Dahua nekje 80 EUR. Najboljše je imeti snemalnik iste znamke kot kamere, da so podprte vse funkcije...
Imaš tudi možnost WIFI kamer, samo pri 4Mp mora biti že zelo dober signal, da potem ni težav s sliko, pa vsekakor rabiš še elektriko pri Wifi kamerah... Zato je bolje POE varianta, kjer po FTP kablu pripelješ tako signal kot tudi elektriko, ni nobenih težav s sliko do 100 metrov deluje vse preverjeno.
Vsekako pa ti odsvetujem kakšne "poceni" variante, ker boš razočaran, imam tudi eno hoferjevo Wifi kamero, ki je bolj tako, vidiš da se nekaj dogaja, podnevi je še OK, ponoči je pa slabo, težave zaradi oddaljenosti ruterja itd... v glavnem se ne more niti približati DAhua kameri.
lp

njyngs ::

Pravzaprav je čisto dovolj, da maš no-name ONVIF kamero in sposoben software vzadaj. Tudi znamka kamere ni pomembna, dokler štimajo parametri (megapiksli, refresh rate, IR,...). Enako velja za PTZ kamere. Dober software na PC ali pa snemalnik morata brez problema znati delati z ONVIF kamerami. Torej tudi s PTZ. In sploh ne rabiš enake znamke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: njyngs ()

c3p0 ::

Pod 3MP osebno ne bi kupoval, sploh, ker so že 4MP ugodne. Tu vsaj obstaja možnost, da boš koga celo prepoznal. Hikvision, Dahua firmi sta zelo OK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

njyngs ::

Zdaj gledam, da se dobi za 35€ BlueIris licenco od njih na ebay :)

urosh ::

Paziti je treba, da se ti ne pripeti kaj takega: http://www.insecam.org/cam/bycountry/SI...
Bile so tudi dnevne sobe, spalnice in podobno gor, vendar so jih odstranili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

tictac ::

urosh je izjavil:

Paziti je treba, da se ti ne pripeti kaj takega: http://www.insecam.org/cam/bycountry/SI...
Bile so tudi dnevne sobe, spalnice in podobno gor, vendar so jih odstranili.



torej ti shekajo in javno objavljajo tvojo kamero ?

darksamurai ::

veliko kamer sploh ni bilo zaklenjenih. Shekajo pa tiste z u/p: admin/admin


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IP Kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
576511 (2083) Kekec
»

Hikvision, 5MP IP kamera

Oddelek: Kaj kupiti
467752 (3273) b3D_950
»

Videonadzorni sistem

Oddelek: Omrežja in internet
182343 (1519) dc10
»

Nadzorne zunanje Poe kamere in mraz (poškodbe?)

Oddelek: Strojna oprema
81502 (1123) Apple
»

Spletna kamera prosim za pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
213978 (3224) Egii

Več podobnih tem