Forum » Problemi človeštva » Volitve 2018, drugič
Volitve 2018, drugič
Temo vidijo: vsi
Wrop ::
Upokojenska stranka DeSUS, stranka, ki skrbi za generacije, mora ostati v parlamentu, saj drugače se ne bo nobeden več zavzemal za uboge upokojence. Kdo drug pa bo upokojencem dvigoval pokojnino za 1 % vsako leto? SDS, NSi?
Iatromantis ::
Držim pesti, da gre čimveč ljudi na volitve - kolikor se pogovarjam nam bodo zopet starejše generacije izvolile politike, saj mladine to skoraj ne zanima, niti pogovarjati se, kaj šele, da bi šli voliti.
MrStein ::
Saj pri rojstvu tudi.
Izbira kdo so otrokovi starši?
Dvomim.
Sem narobe razumel enega od stavkov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Jasno, velike firme običajno plačujejo zelo nizke davke, zato jih povsod naganjajo stran, ker od njih ni prav nobene koristi.Glede na to, da praktično vsi ti plačajo nič (0), je resnično nesmiselno vabit take kamorkoli.
Googlu, Applu, Amazonu, Tesli, Ikei in podobnim je za poslovanje na razpolago le še Somalija. Gorje tistemu, ki bi take kapitaliste kanil vabiti v Slovenijo.
So eni največji plačniki davkov. V Sloveniji pa res plačajo nič (OK, razen DDV in drugega drobiža), ker jih odganjamo.
Motiti se je človeško.
pirat ::
jype ::
jype, tako rad te vidim na veliko noc jajcke barvat. :)Jebiga, poganska tradicija ne umre, tudi če jo poskušajo z nasiljem pokristjanit.
So eni največji plačniki davkov.Ne drži. Največ davkov plačajo revni in zmerno bogati.
NSi so se vedno najboljsa opcija za Slovenijo. Bi bilo pa potrebno za resne spremembe v SLO, da bi dobili bistveno vec glasov, kot je samo vstopnica za parlament.Ne, niso - najboljša opcija so zgolj za konzervativni del Slovenije, za vse ostale so pa katastrofa.
martincek1 ::
Iatromantis je izjavil:
Držim pesti, da gre čimveč ljudi na volitve
Ne skrbi, udeležba bo odlična. Hint: zadnji referendum.
Zadnjega referenduma se večina ni udeležila iz protesta proti idiotom, ki po nepotrebnem zapravljajo davkoplačevalski denar.
bigbada ::
Vojaško služenje bi morali ponovno uvesti, da bi vsi geekeci šli izpred pc-ja malo stran. Ko vidim dandanes razne računalničarje vsi kot paličnjaki, rokice manjše od ženske, antisocialni, bledi v faco. Eh.
Zadnjega referenduma se večina ni udeležila iz protesta proti idiotom, ki po nepotrebnem zapravljajo davkoplačevalski denar.
Ne žalit poslance, no.
Motiti se je človeško.
gus5 ::
V tvojem primeru "fiksirati" pomeni povečevanje davka, to pa povečuje nestabilnostPovečevanje davkov ne pomeni nujno gospodarske nestabilnosti; socialno-ekonomske politike, ki jih omogočajo višji davki, in specifične ekonomsko-socialne intervencije vlad lahko vodijo prav k stabilizaciji razmer v gospodarstvu in blagostanju večine ljudi, ne le peščice najbogatejših. Stabilnost gospodarskih procesov je odvisna od n-faktorjev, ne le od investicij.
in odganja investicije;Kavzalnost med nizko stopnjo obdavčitve in visoko stopnjo investiranja ni dokazana; obstajajo države, v katerih je (nominalna in efektivna) stopnja obdavčitve kapitala visoka, a so investicijsko zanimive in konkurenčne.
torej ne rešuje problema, ampak ga povzroča, z dvojnim negativnim učinkom (spreminjanje in povečevanje)Nemara je rešitev v fiksiranju stopnje davka na dobiček na trenutno povprečje EU ali, še bolje, na povprečje EMU, saj je RS tudi del evro območja. Povprečje v EU znaša 22,5 %, v območju evra pa celo 24,3 % (podatki za 2017). Prav prva Janševa vlada je (že pred začetkom krize 2008) začela izvajati 'nestanovitno' davčno politiko, saj je leto za letom zniževala/spreminjala nominalni davek na dobiček (s 25 % na 21 %), kar pa je botrovalo, kot uči tvoja mantra, negativnim učinkom in prestrašilo investitorje, ki ob tako hitro spreminjajoči davčni stopnji nikakor niso mogli izračunati ROI. Če me spomin ne vara, je Pahorjeva vlada davčno stopnjo na dobiček znižala na 20 %, druga Janševa vlada na 17 %. Cerarjeva vlada jo je s 1. januarjem lani dvignila na 19 % (z dvigom nominalne naj bi se dvignila tudi efektivna, z zdajšnjih dobrih 11 % na dobrih 13 %). Fiksacija davka od dohodkov pravnih oseb na raven povprečja EMU (24 %) za npr. naslednjih 30 let bi pomirila investitorje, saj bi jim z višino davčne stopnje, ki bi bila podobna višini pred prihodom avanturistične Janševe vlade, dali vedeti, da se vrača obdobje stanovitne davčne (in ne le davčne) politike, da bojo lahko ROI izračunavali na dolgi rok in da davek na dobiček niti ni pretirano visok, pač pa (na evro-območju) povprečen.
Seveda investirajo, le bolj malo. Če jih boš dodatno obdavčil in ustvarjal nestabilno gospodarsko okolje, bodo pa še manj.Država je kriva, ker kapitalisti čisti dobiček raje pretapljajo v dividende kot v investicije, razvoj?
V kakšnem TAM-u in Litostroju 30 let nazaj resda ni bilo tako. Zato pa so bili tako konkurenčni in tehnološko napredni, da so po razpadu prejšnje države zacveteli v vsem sijaju, ko so se znašli na prostem trgu.V zahodnih kapitalističnih državah usode avtomobilske industrije ne prepuščajo prostemu trgu. Primer: samo v letih 2007-2017 je nemška vlada domačo avtomobilsko industrijo subvencionirala v višini 115 milijard EUR. Vera v prosti trg je pokopala tudi TAM.
Je čisto dovolj blizu nič, da je izravnan. Če bi bil tudi pri branju programa Levice tako pikolovski za vsak milijon, bi ga moral že pri prvem odstavku raztrgati.Ko številke ne pritrjujejo tvoji tezi (npr. o izravnanem proračunu Janševe vlade), etiketiraš. Poleg tega primerjaš neprimerljivo; podatke, ki se nanašajo na pretekle, merljive prakse, primerjaš s programom stranke, ki še ni okusila oblasti. Prva Janševa vlada je imela koncem prvih dveh let vladanja primanjkljaj v višini skoraj 400 milijonov EUR, v zadnjem letu vladanja pa več kot pol milijarde, le v tretjem letu se je približala proračunski izravnavi. Namesto da bi z ozirom na gospodarsko rast imela proračunski presežek, je zmogla le eno približanje proračunski izravnavi. In v 4 letih državni delež v bruto nacionalnem dolgu povišala za slabo milijardo EUR.
Zasebni sektor so namreč tudi podjetja (in banke) v lasti države in tudi ti primeri niso bili nič kaj prizanesljivi do državeDrži, država je socializirala izgube bank v državni (so)lasti; a bančna luknja je posledica nevrnjenih kreditov oz. nezmožnosti odplačevanja kreditov s strani zasebnih nedržavnih podjetji. Primer: samo trije cerkveni poslovni subjekti (Zvon1, Zvon2, T2) NLB, NKBM in Abanki niso vrnili 410 milijonov EUR.
Niso, bi bilo pa zagotovo poslovanje lažje in manj tvegano z enotno valuto. Ergo, so bolj odrezane kot bi bile sicer.Očitno tvoje vedeževalsko teoretiziranje ne gane državljanov Švedske, Danske, Poljske, Češke, Hrvaške idr. ne-evrskih držav, ki se v doglednem času ne nameravajo odreči svoji valuti in z njo tudi samostojnosti na področju monetarne (in ne le te) politike. Prav finančna kriza je pokazala, kako pomembna je finančno-monetarna samostojnost v času kriz, pa tudi to, da so države z lastnimi valutami in finančno-monetarnimi politikami lažje in hitreje odpravile negativne posledice krize. Postalo je tudi jasno, da je evro valuta za dobre čase, v slabih časih pa se območje evra lahko spremeni v neke vrste anti-socialno monetaristično diktaturo, v kateri se dobro znajdejo predvsem neoliberalni eksperimentatorji in mafija iz finančno-bančne industrije.
Gorje tistemu, ki bi take kapitaliste kanil vabiti v Slovenijo.In kaj bi 'velika' podjetja, ki jih naštevaš, prinesla v RS (jasno, če bi jim ta priznala velike davčne odpustke)? Bi selila razvojne oddelke? Če sklepam na primeru Irske, ne. Irci so dobri 'le' za dodelavne posle. Večjo raven socialne in delavske zaščite? Poglejmo primer Tesle: i) sindikati nezaželeni; ii) namesto višjih mezd Musk delavcem ponuja jogurt in zastonjske vožnje na vlaku smrti. In kaj pričakuje od države? Poleg davčnih odpustkov še državne subvencije? Temu izsiljevanju nekateri naivneži rečejo - delovanje prostega trga.
Prosim za kontreten citat ključnih odstavkov in označitev strani, kot jih dobiš od mene, 'polpismenega strokovnjaka za nestrinjanje'.Predlagam, da se vpišeš na ECDL tečaj. Ne na napredni nivo, ta bi bil zate prezahteven, pač pa na tečaj na osnovni ravni. Menda na teh tečajih računalniško nepismene začetnike učijo tudi brskanja po spletu.
To je bila namreč tvoja trditev, ki si jo vmes (neuspešno) poskušal spremeniti v "Slovenija je bila pred 2. svetovno vojno agrarna država".Ja, Slovenija je bila pred 2SV pretežno agrarna, ruralna dežela, še na začetku 1930ih je dve tretjini prebivalstva bilo kmečkega. V drugih delih Jugoslavije je bil ruralni moment še izrazitejši. KLjub temu tveziš o blazni in hipni industrializaciji Slovenije takoj po 1SV – 'čez noč', navajaš. Konec koncev pa nima veze, dejstvo je, da so korenita industrializacija, z njo urbanizacija, modernizacija sledile šele po 2SV, v socializmu, skupaj z demografsko rastjo, nacionalno emancipacijo, socialno državo, sekularnostjo, prvo republiko idr. pridobitvami tako razsvetljenstva, francoske revolucije kot meščanskih družb Zahoda.
Preiskovalna komisija medtem v primeru NKBM ugotavlja, da poslovanje Dijane Đuđić odraža sume kaznivih dejanj pranja denarja, fiktivnega poslovanja, davčnih utaj in davčnega vrtiljaka ter uničevanja in ponarejanja poslovne dokumentacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gus5 ()
Vazelin ::
Vojaško služenje bi morali ponovno uvesti, da bi vsi geekeci šli izpred pc-ja malo stran. Ko vidim dandanes razne računalničarje vsi kot paličnjaki, rokice manjše od ženske, antisocialni, bledi v faco. Eh.
zelo dobri argumenti za uvedbo vojaškega služenja na kateri listi kandidiraš za poslanca, da te obkrožim?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
tryhard ::
Jaz ti predlagam Dobro Državo in Dobovška.
To je pač neka "pametna" sredina.
Dobra Država ima potencial, program je kvalitetno strukturiran. Problem so velike luknje v njegovi vsebini, ter nekaj čudnih točk.
5. Vzpostavili rotacijo javnih uslužbencev po primerljivih delovnih mestih, kar bi lahko povečalo fleksibilnost in motivacijo.
Eja. Ker je edino merilo delovnega mesta najbrž ustrezna kvalifikacija, kajne? Saj ponekod to lahko deluje, ne rečem da ne.
Vzpostavili obalno stražo.
Zakaj že?
Tale bo malo provokativna:
Priznanje Palestine: to je vprašanje načelnosti Slovenije kot države, ki je sama nastala na neodtujljivi pravici narodov do samoodločbe in to pravico priznava tudi drugim narodom. Priznanje Palestine iz povsem načelnih razlogov pomeni simbolno gesto in ni uperjeno zoper nikogar, je majhen prispevek na poti do miru in s tem tudi podpora Izraelu pri mirovnih prizadevanjih ter poziv obema stranema in sploh vsem k iskanju sprejemljive kompromisne rešitve in k medsebojnemu priznanju, ob upoštevanju varnostnih, gospodarskih in političnih razmer.
Bomo priznali tudi Tibet, Južno Osetijo, Tatarstan in Kurdistan? Tudi to seveda ne bo uperjeno proti nikomur.
Najlepša HVALA za tole tvoje IZJEMNO in IZČRPNO MNENJE.
Če bi se vsaj malo poglabljal v uporabnika/e, kakor se imaš navado pogljabljati v (neke) programe, potem bi že zdavnaj iz/vedel, da so za nekatere programi samo spisek dobrih želja...
p.s. verjetno si izpustil kopensko mejo in Tajvan.
Zakaj ŽE!?
Tajvan je del Kitajske. Tako kot je Kitajska, ki jo ti poznaš, del Kitajske. Da je ta stavek nesmiseln, se zahvali tistim, ki so prevajali imena držav v slovenščino.
Ni problema. Ampak če bom v času zunanje stiske vpoklican, bom prvi, ki bo ustrelil tiste, ki si želijo oboroženih spopadov. Kdor ne zna prevesiti tehtnice na svojo stran z besedami, jo z orožjem, ki vzpodbuja še več nasilja. Edino pravično je torej, da vpoklicani nasilje izvedejo nad tistimi, ki bodo nasilje zapovedali.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tryhard ()
jernejl ::
Že spet en kup nelogičnosti in nesmislov v tvojih odgovorih. Kot bi bral program LeviceV tvojem primeru "fiksirati" pomeni povečevanje davka, to pa povečuje nestabilnostPovečevanje davkov ne pomeni nujno gospodarske nestabilnosti; socialno-ekonomske politike, ki jih omogočajo višji davki, in specifične ekonomsko-socialne intervencije vlad lahko vodijo prav k stabilizaciji razmer v gospodarstvu in blagostanju večine ljudi, ne le peščice najbogatejših. Stabilnost gospodarskih procesov je odvisna od n-faktorjev, ne le od investicij.
Spreminjanje davkov povečuje nestabilnost. Če obstaja ostalih n-1 faktorjev, spreminjanje davkov še zmeraj povečuje nestabilnost.
Kavzalnost med nizko stopnjo obdavčitve in visoko stopnjo investiranja ni dokazanaSeveda je. Ljudje ne investirajo za vbogajme, ampak pričakujejo donos, ker posojanje denarja ni brezplačno. Višji davek -> nižja donosnost -> manj investicij. Teorija ponudbe in povpraševanja pa ni nekaj, kar bi danes še bilo aktualno dokazovati.
Fiksacija davka od dohodkov pravnih oseb na raven povprečja EMU (24 %) za npr. naslednjih 30 let bi pomirila investitorjeV istem odstavku naštevaš, kako je skoraj vsaka vlada po svoje spreminjala davek na dobiček gor in dol, potem pa praviš, da zdaj bi ga pa res, čisto zares za 30 let fiksirali, potem ko bi ga ponovno spremenili. Investitorji bodo takim obljubam zagotovo nemudoma nasedli.
V zahodnih kapitalističnih državah usode avtomobilske industrije ne prepuščajo prostemu trgu. Primer: samo v letih 2007-2017 je nemška vlada domačo avtomobilsko industrijo subvencionirala v višini 115 milijard EUR. Vera v prosti trg je pokopala tudi TAM.Sej sem že prej napisal, da velika podjetja efektivno plačujejo precej malo davkov. Ti in Levica pa živite v iluziji, da jih boste pa zdaj kar naenkrat obdavčili z >20%, hkrati pa se bo še povečal interes za investicije.
Ko številke ne pritrjujejo tvoji tezi (npr. o izravnanem proračunu Janševe vlade)Vsak funkcionalno pismen ob proračunskem saldu reda +/- 0,1% BDP ne bo oporekal uravnoteženosti/izravnanosti. Celo zakon imamo, ki zahteva uravnoteženost proračuna, kar po tvoji zgrešeni logiki pomeni, da je cent primanjkljaja ali presežka že neupoštevanje zakona, ergo zakon nalaga vladi nekaj, kar je nemogoče uresničiti. Tvoja zgrešena logika tako pade na presoji njene smiselnosti. Proračun Janševe vlade je bil prvič v zgodovini Slovenije uravnotežen.
Drži, država je socializirala izgube bank v državni (so)lasti; a bančna luknja je posledica nevrnjenih kreditov oz. nezmožnosti odplačevanja kreditov s strani zasebnih nedržavnih podjetji. Primer: samo trije cerkveni poslovni subjekti (Zvon1, Zvon2, T2) NLB, NKBM in Abanki niso vrnili 410 milijonov EUR.Če bi bila NLB zasebna, bi imeli manj škode v javnih financah, če nič drugega, bi jo ob dokapitalizaciji "brezplačno" dobili v last.
Očitno tvoje vedeževalsko teoretiziranje ne gane državljanov Švedske, Danske, Poljske, Češke, Hrvaške idr. ne-evrskih držav, ki se v doglednem času ne nameravajo odreči svoji valuti in z njo tudi samostojnosti na področju monetarne (in ne le te) politike. Prav finančna kriza je pokazala, kako pomembna je finančno-monetarna samostojnost v času krizNaši sosedje Hrvati so imeli svojo valuto, pa je njihov BDP v času krize padel podobno kot naš. Imeti lastno valuto pomeni prednosti (več manevrskega prostora pri monetarni politiki), pa tudi slabosti (valutno tveganje je dodaten vir tveganja -> zahtevana višja donosnost investicij). Tudi Grkov tvoje teoretiziranje o pomembnosti lastne valute ni prepričalo, da bi evre zamenjali za lastno valuto.
Žal sem ti dokazal, da so tvoje predpostavke fundamentalno in matematično napačne, kar nujno pomeni, da ne moremo sprejeti tvojih političnih idej, ki na takih predpostavkah temeljijo. Zgodbice o skandinaviji lahko prodajaš neukim ljudem (oni bodo vanje verjeli, tako kot ti), meni pač ne.Morda je matematika v tvojem svetu kaj drugačna, v realnosti je pač zadeva taka, da se precej motiš.Žal mi je, ampak ideologija ti očitno preprečuje, da bi se soočil z dejstvi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Seveda je.Ne, ni. Lahko ponoviš še sedem milijonkrat, pa ne bo držalo.
Višji davek -> nižja donosnost -> manj investicij. Teorija ponudbe in povpraševanja pa ni nekaj, kar bi danes še bilo aktualno dokazovati.Idiotizem, ki mu nasedete le največji naivneži.
Sej sem že prej napisal, da velika podjetja efektivno plačujejo precej malo davkov. Ti in Levica pa živite v iluziji, da jih boste pa zdaj kar naenkrat obdavčili z >20%, hkrati pa se bo še povečal interes za investicije.S to izjavo posredno sprejemaš dejstvo, da so v globalnem kapitalizmu vsi, ki ne razpolagajo s kapitalom, v resnici talci kapitalistov. Kakor kapitalist igra, tako morajo plesat vsi, od posameznikov do držav, ali pa jim grozi uničenje. Kako je to različno od stalinizma? Ne vem: Jaz ne vidim razlike.
Žal sem ti dokazalNe, zgolj postavil si nekaj napačnih trditev. To ni dokaz, še manj pa ima karkoli opraviti z matematiko.
Zgodbice o skandinaviji lahko prodajaš neukim ljudem (oni bodo vanje verjeli, tako kot ti), meni pač ne.Očitno se ne moreš sprijazniti z dejstvom, da je v skandinaviji efektivna obdavčitev znatno višja, investicij pa kljub temu bistveno več. To razumem - si ideološko obremenjen. Kako pa to dejstvo pojasniš, če se že sprijazniti ne moreš z njim?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Očitno se ne moreš sprijazniti z dejstvom, da je v skandinaviji efektivna obdavčitev znatno višja, investicij pa kljub temu bistveno več. To razumem - si ideološko obremenjen. Kako pa to dejstvo pojasniš, če se že sprijazniti ne moreš z njim?
Jaz sem s tem komot sprijaznim in temu nisem oporekal. Verjetno nisi dobro razumel.
Samo dokazal sem ti, da si v argumentu uporabil tipično logično zmoto (ki je pri matematično neukih sicer precej pogosta). Višja obdavčitev in več investicij v skandinaviji še ne pomeni, da bomo imeli več investicij, če povišamo davke.
Zgodovina sprememb…
Samo dokazal sem ti, da si v argumentu uporabil tipično logično zmotoŽal mi je, ampak v logični zmoti si. Jaz nisem trdil, da višja obdavčitev pomeni več investicij, ti si trdil, da jih pomeni manj, jaz sem ti pa s preprostim, preverljivim primerom dokazal, da to ne drži. Jasno je, kdo izmed naju se moti: Nisem jaz.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Samo dokazal sem ti, da si v argumentu uporabil tipično logično zmotoŽal mi je, ampak v logični zmoti si. Jaz nisem trdil, da višja obdavčitev pomeni več investicij, ti si trdil, da jih pomeni manj, jaz sem ti pa s preprostim, preverljivim primerom dokazal, da to ne drži. Jasno je, kdo izmed naju se moti: Nisem jaz.
Seveda višja obdavčitev pomeni manj investicij, to izhaja iz teorije ponudbe in povpraševanja. Ti si dal pa primer, ki v nobenem primeru tega ne zavrača, čeprav se tebi zdi, da je tako. V enačbi si spremenil en kup spremenljivk, s čimer seveda ne moreš ničesar dokazati ali zavrniti. Če pozimi prižgeš luč, to še ne pomeni, da je pozimi dan daljši kot poleti. Samo zdi se ti tako.
Seveda višja obdavčitev pomeni manj investicij, to izhaja iz teorije ponudbe in povpraševanja.Že spet napaka.
Ti si dal pa primer, ki v nobenem primeru tega ne zavrača, čeprav se tebi zdi, da je tako.Če bi tvoja trditev držala, potem bi morale biti skandinavske države bistveno manj uspešne od Irske, pa so bistveno bolj.
V enačbi si spremenil en kup spremenljivkNe, nisem. Ti si trdil, da višja obdavčitev pomeni manj investicij, kar je _narobe_. Tudi, če nobene spremenljivke ne spremeniš, višja obdavčitev ne pomeni manj investicij.
Če bi tvoja trditev držala, potem bi morale biti skandinavske države bistveno manj uspešne od Irske, pa so bistveno bolj.Že spet si spremenil vrednosti stotine spremenljivk, s čimer dokazuješ zgolj to, da so države med sabo različne.
Moja trditev (in ekonomska teorija) je z vsakim tvojim zgrešenim poskusom ovržbe še zmeraj enako trdna.
Kar bi ti rad dokazal je to, da je krivulja ponudbe v tem primeru obrnjena navzdol, ali pa da je cenovno (kar je v tem primeru obrestna mera ali pa donosnost) neelastična. Veliko sreče.
Mimogrede, Venezuela ima tudi višjo stopnjo obdavčitve dobičkov od Slovenije, zakaj nisi namesto Skandinavije raje vzel tega primera?
Zgodovina sprememb…
Sem ga že. Ko je moral omeniti Venezuelo, je že izgubil. ZDA imajo višjo obdavčitev kot Slovenija, ampak njega se to ne tiče - on trdi, da višanje davkov niža investicije (čeprav dejstva pravijo drugače), a se moti.
maco-maco ::
Naši desni so desni le takrat, ko to njim paše. Bi imeli zasebne krščanske šole, muslimanskih ne. Costella, halal prehrambena industrija in hoteli,.... in veliko projektov, ki niso povezani z muslimani,... To naj bi bil prosti trg?
...
...
Hlapec, lahko voliš SMC, pa bo.
...
Ima pa odločno stališče do povezave Mercator-Agrokor koalicijska NSi, po besedah poslanca Jožefa Horvata v njej odločno nasprotujejo prodaji Mercatorja "kupcu, za katerega lahko upravičeno dvomimo, da ima poštene namene. Nimamo namreč nobenih trdnih zagotovil, da bo Agrokor kot potencialni kupec kupnino tudi v resnici poravnal. Poleg tega ima slovenska javnost še nekaj drugih razlogov, da Agrokorju ne zaupa. Čas pa je tudi, da slovenski davkoplačevalci enkrat za vselej nehamo plačevati zablode tranzicijskih prevzemov in t. i. nacionalnega interesa."
...
Hlapec, lahko voliš SMC, pa bo.
Kaj?
nekikr ::
Sem ga že. Ko je moral omeniti Venezuelo, je že izgubil. ZDA imajo višjo obdavčitev kot Slovenija, ampak njega se to ne tiče - on trdi, da višanje davkov niža investicije (čeprav dejstva pravijo drugače), a se moti.
Če se moti, potem velja obratno? Torej davke začasno dvignemo na 125% (da dohitimo uspešnejše od nas), pa jih potem spustimo na 100%, da se lepo konstantno cedita med in mleko?
Ali samo praviš, da ni nujno, da je tako? Ker v tem primeru pa odpade tvoj skandinavski primer...
thramos ::
Konlov ::
Pokojninska reforma: predlagam, da je za polno penzijo pogoj 40 let delovne dobe, penzija pa enotna za vse: 1000€. Ta številka mora zadostovati za oskrbo v domovih, če pa je potrebna dodatna oskrba, za to poskrbi država.
Voda: nemudoma preklicati vse pogodbe (razni Heinekeni ipd...) in zaščititi našo vodo.
Voda: nemudoma preklicati vse pogodbe (razni Heinekeni ipd...) in zaščititi našo vodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Konlov ()
Webmojster ::
Pokojninska reforma: predlagam, da je za polno penzijo pogoj 40 let delovne dobe, penzija pa enotna za vse: 1000€. Ta številka mora zadostovati za oskrbo v domovih, če pa je potrebna dodatna oskrba, za to poskrbi država.
Če je problem samo v določitvi zneska, zakaj ne bi potem dvignili na 1500€ za vse? Ali pa kar 3000€.
Kmetijstvo: zmanjšati marže veletrgovcev in iz tega črpati denar za oživitev in spodbude na podeželju. Cilj: samooskrba
Turizem: izgraditi celostno podobo in določiti smernice. Ali se gremo masovni ali pa butični turizem. V osnovni šoli uvesti predmet: turizem smo ljudje
Zdravstvo: povrniti ugled in strokovnjake stimulirati, vlaganja v razvoj. Mladi zdravniki morajo prvih pet let oddelati na podeželju.
Uravnilovka: zmanjšati razkorak med najnižjo in najvišjo plačo na najnižjo raven v evropi. Osnovno plačo razbremeniti davka, nagrade dodatno obdavčiti.
Kmetijstvo: zmanjšati marže veletrgovcev in iz tega črpati denar za oživitev in spodbude na podeželju. Cilj: samooskrba
Turizem: izgraditi celostno podobo in določiti smernice. Ali se gremo masovni ali pa butični turizem. V osnovni šoli uvesti predmet: turizem smo ljudje
Zdravstvo: povrniti ugled in strokovnjake stimulirati, vlaganja v razvoj. Mladi zdravniki morajo prvih pet let oddelati na podeželju.
Uravnilovka: zmanjšati razkorak med najnižjo in najvišjo plačo na najnižjo raven v evropi. Osnovno plačo razbremeniti davka, nagrade dodatno obdavčiti.
in odganja investicije;Kavzalnost med nizko stopnjo obdavčitve in visoko stopnjo investiranja ni dokazana; obstajajo države, v katerih je (nominalna in efektivna) stopnja obdavčitve kapitala visoka, a so investicijsko zanimive in konkurenčne.
Saj to ti poskuša dopovedati. Da je velik problem nestabilnost (non-stop spremembe pravil; da nespoštovanje pravil sploh ne omenjam).
S(čeprav dejstva pravijo drugače)
Če bi ta dejstva predstavil, namesto da zgolj vztrajaš pri njihovem obstoju, te ne bi imeli za trola.
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Fritz ::
Težava majhnih in novih strank je v tem, da nimajo dovolj strokovnih ljudi za vsa področja delovanja države a če gledam etabilirane stranke in spremljam razprave v DZ in na odborih, jih pogosto nimajo tudi te, saj flancajo neumnosti.
V grobem, zame so največji škodljivci na politični sceni SD, DeSUS in SDS. SMC je svoj appeal v precejšnji meri zapravil, ker ni resno nastopil proti korupciji in klientelizmu, posledično tudi ni bil sposoben izpeljati nobene resne reforme. Je pa še vedno manjši škodljivec kot prvi trije.
Raje bi videl koalicijo LMŠ, SMC, NSi in kakšne manjše stranke kot kogarkoli iz SD/DeSUS/SDS v vladi. Morda bi nekomu nepovezanemu ali manj povezanemu končno uspelo potrgati vezi med interesnimi skupinami in državnimi organi ter podjetji v državni lasti.
V grobem, zame so največji škodljivci na politični sceni SD, DeSUS in SDS. SMC je svoj appeal v precejšnji meri zapravil, ker ni resno nastopil proti korupciji in klientelizmu, posledično tudi ni bil sposoben izpeljati nobene resne reforme. Je pa še vedno manjši škodljivec kot prvi trije.
Raje bi videl koalicijo LMŠ, SMC, NSi in kakšne manjše stranke kot kogarkoli iz SD/DeSUS/SDS v vladi. Morda bi nekomu nepovezanemu ali manj povezanemu končno uspelo potrgati vezi med interesnimi skupinami in državnimi organi ter podjetji v državni lasti.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
A. Einstein
AndrejO ::
Raje bi videl koalicijo LMŠ, SMC, NSi in kakšne manjše stranke kot kogarkoli iz SD/DeSUS/SDS v vladi.
Takšna idejno skladna koalicija bi verjetno pogrnila tako, kot je pogrnila kombinacija SD, LDS in Zares. V Sloveniji ni dobro imeti leve ali desne koalicije. Do sedaj so se najbolj obnesle levo-desno mešane kombinacije.
Morda bi nekomu nepovezanemu ali manj povezanemu končno uspelo potrgati vezi med interesnimi skupinami in državnimi organi ter podjetji v državni lasti.
Neizvedljivo, ker bi bilo potrebno za nekaj takšnega uvesti kaznivo dejanje verbalnega delikta proti sodni veji oblasti.
Realno dosegljivo je, da eni drugim gledajo pod prste.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
T-h-o-r ::
Če se moti, potem velja obratno? Torej davke začasno dvignemo na 125% (da dohitimo uspešnejše od nas), pa jih potem spustimo na 100%, da se lepo konstantno cedita med in mleko?
Ali samo praviš, da ni nujno, da je tako? Ker v tem primeru pa odpade tvoj skandinavski primer...
Dvigniti jih bo treba na 90 %. Saj je Piketty napisal zelo obsežno študijo o tem. Ker bo to seveda ubilo kapitalizem, moramo nato odpraviti privatno lastnino - saj ni prav, da ljudje služijo denar za 0 dela.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
Fritz ::
Raje bi videl koalicijo LMŠ, SMC, NSi in kakšne manjše stranke kot kogarkoli iz SD/DeSUS/SDS v vladi.
Takšna idejno skladna koalicija bi verjetno pogrnila tako, kot je pogrnila kombinacija SD, LDS in Zares. V Sloveniji ni dobro imeti leve ali desne koalicije. Do sedaj so se najbolj obnesle levo-desno mešane kombinacije.
Predvidevam, da si spregledal NSi in dejstvo, da za LMŠ niti ne vemo točno kam spada.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
A. Einstein
A. Einstein
Predvidevam, da si spregledal NSi in dejstvo, da za LMŠ niti ne vemo točno kam spada.
Nope. Predvidevam, da si spregledal, da SMC v Sloveniji štejem kot desnosredinsko stranko. Ironija zgodbe je, da si večina ljudi misli, da je SMC levica, pri tem pa se je pred našimi nosovi rodila "žlahta desnica", ki smo jo tako dolgo pogrešali.
Kar lahko pogrešamo sedaj, je "žlahtna levica". Imamo dve levi stranki, ki sta daleč od sredine in tako zgolj pogojno uporabni za sredinsko koalicijo. Kje je LDS, ko bi ga človek potreboval.
Blejski otok: ali je ta s strani vatikanske države in s pomočjo naše politike biser slovenije pozabljen. Torej ali smo se mu odrekli?
Unilseptij ::
Nope. Predvidevam, da si spregledal, da SMC v Sloveniji štejem kot desnosredinsko stranko. Ironija zgodbe je, da si večina ljudi misli, da je SMC levica, pri tem pa se je pred našimi nosovi rodila "žlahta desnica", ki smo jo tako dolgo pogrešali.
Kar lahko pogrešamo sedaj, je "žlahtna levica". Imamo dve levi stranki, ki sta daleč od sredine in tako zgolj pogojno uporabni za sredinsko koalicijo. Kje je LDS, ko bi ga človek potreboval.
Ne rabimo nobene žlahtne levice. Tvoja analiza pozablja, da se je točka sredinskosti pomaknila tako zelo v desno, da si danes sredina lahko samo, če podpiraš klasično neoliberalno agendo, levica pa si že, če si za javno zdravstvo in šolstvo. Prava desnica pa je danes kar odkriti fašizem/krščanski fundamentalizem. Po merilu iz recimo 70-let prejšnjega stoletja, bi bila Levica nekje blaga socialdemokratska sredina, seveda glede na dejanski program, ki ga res zagovarja, ne pa na tisto, kar bluzijo njeni desničarski kritiki in naši mediji, ki so tudi izgubili stik z realnostjo že leta nazaj.
Se pa strinjam, da SMC nikdar ni bila leva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
nekikr ::
Blejski otok: ali je ta s strani vatikanske države in s pomočjo naše politike biser slovenije pozabljen. Torej ali smo se mu odrekli?
Pa si bil kdaj tam, da misliš, da je pozabljen? Ker kadar sem tam jaz, je daleč od pozabljenega. Tako nepozabljen je, da zadnje čase niti pomislim ne, da bi šel tja, ker je taka gužva. In od te nepozabljenosti lokalna skupnost lepo služi.
Počasi bo tole že program stranke, ki je ni:
Pokojninska reforma: predlagam, da je za polno penzijo pogoj 40 let delovne dobe, penzija pa enotna za vse: 1000EUR. Ta številka mora zadostovati za oskrbo v domovih, če pa je potrebna dodatna oskrba, za to poskrbi država.
Blejski otok in podobne razprodaje, ki so se zgodile po osamosvojitvi: ali je ta s strani vatikanske države in s pomočjo naše politike prodan biser slovenije pozabljen. Torej ali smo se mu odrekli?
Begunci: "sarkazem: kaj se sekirate, saj se gospodarska rast v rusiji tako bliskovito viša, da se bodo preusmerili tja... konec sarkazma". OK. Probleme je potrebno reševati na žariščih. Dvomim pa, da je Angelca odprla meje zaradi lepšega. Sumim, da je širjenje istospolnih skupin privedlo tako daleč, da evropa potrebuje sveža semena in je lepo izkoristila situacijo...
Pokojninska reforma: predlagam, da je za polno penzijo pogoj 40 let delovne dobe, penzija pa enotna za vse: 1000EUR. Ta številka mora zadostovati za oskrbo v domovih, če pa je potrebna dodatna oskrba, za to poskrbi država.
Blejski otok in podobne razprodaje, ki so se zgodile po osamosvojitvi: ali je ta s strani vatikanske države in s pomočjo naše politike prodan biser slovenije pozabljen. Torej ali smo se mu odrekli?
Begunci: "sarkazem: kaj se sekirate, saj se gospodarska rast v rusiji tako bliskovito viša, da se bodo preusmerili tja... konec sarkazma". OK. Probleme je potrebno reševati na žariščih. Dvomim pa, da je Angelca odprla meje zaradi lepšega. Sumim, da je širjenje istospolnih skupin privedlo tako daleč, da evropa potrebuje sveža semena in je lepo izkoristila situacijo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Konlov ()
Venezuela je ultimativni cilj Levice.
Do nedavnega sem mislil, da bi nas Mesec popeljal po poti Grčije, pa sem si po zadnjem njegovem nastopu na rtv premislil. Mesec bi slovenski vlak peljal proti Venezueli, ne proti Grčiji, ker je povedal, da se ne strinja z načinom, kako njihovi grški bratje rešujejo svoje težave.
Zato je vsekakor bolj pravilno vključiti Venezuelo kot Skandinavijo.
In zdajle imamo tako:
Slovenija - nima nafte - davek na dobiček 19% - BDP/capita in dohodki gospodinjstev nižji od irskih
Irska - nima nafte - davek na dobiček nižji od slovenskega - BDP/capita in dohodki gospodinjstev višji od slovenskih
Venezuela - ima nafto/plin, davek na dobiček 34%, nizek BDP/capita in nizke dohodke gospodinjstev
Skandinavija - ima nafto/plin, davek na dobiček nižji od venezuelskega, višji BDP/capita in višje dohodke gospodinjstev
Prisotnost naravnih virov je tako pozitivno korelirana z višjim standardom, prisotnost višjih davkov pa negativno.
Jype se torej (kot v večini primerov) moti, argumentov bodisi nima, bodisi so fundamentalno napačni. Enake značilnosti sicer krasijo tudi program Levice.
Na srečo je danes večina ljudi že dovolj modrih, da ne nasedajo več zgodbicam o Skandinaviji: o tem, kako tam grdi kapitalisti in njih lastniki (npr. Ikea in gospod Kamprad) vseskozi plačujejo visoke davke in se ljudje od tega fino imajo, medtem pa od nafte in drugih naravnih bogastev nimajo prav nobenih koristi.
gus5 ::
Spreminjanje davkov povečuje nestabilnost. Če obstaja ostalih n-1 faktorjev, spreminjanje davkov še zmeraj povečuje nestabilnost.Prav, fiksiraš nominalno davčno stopnjo za nekaj desetletji – problem rešen. Res je, da z zvišanjem še enkrat ('zadnjič') spremeniš davčno stopnjo na dobiček, a investitorji, ki vedo, da fiksaciji sledi dolgo obdobje nespreminjanja, bojo razumeli poanto, pograbili v roke kalkulatorje in takoj jeli računati ROI.
Ljudje ne investirajo za vbogajme, ampak pričakujejo donos, ker posojanje denarja ni brezplačno.S psihologijo oz. psihološkimi 'zakonitostmi' dokazuješ veljavnost svoje 'ekonomske' teze o kavzalnosti med nizkimi davki in visoko stopnjo investicij?
Ti in Levica pa živite v iluziji, da jih boste pa zdaj kar naenkrat obdavčili z >20%, hkrati pa se bo še povečal interes za investicije.Relativno visoki davki na dobiček ne plašijo investitorjev v državah z bogato kapitalistično tradicijo, zakaj naj bi jih v RS? Omenjene države imajo visoko efektivno obdavčitev profitov in kljub temu so zanimive za investitorje; jim vladajo levičarji?
Vsak funkcionalno pismen ob proračunskem saldu reda +/- 0,1% BDP ne bo oporekal uravnoteženosti/izravnanosti.Če bi bil proračun Janševe vlade leta 2007 uravnotežen, bi bil izkaz 0 % BDP, pa ni, je 0.1 % BDP. Je pa uravnotežen izkaz proračuna Cerarjeve vlade za leto 2017: 0 % BDP oz. 13 milijonov €.
Proračun Janševe vlade je bil prvič v zgodovini Slovenije uravnotežen.Uravnotežen z 28 milijoni deficita. Če opisovanje deficita/presežka dopušča subjektivne ocene, potem bi lahko kot izravnan prepoznali tudi proračun Drnovškove vlade iz leta 1996 – le 133 milijonov SIT je znašal deficit; kaj bi to, malenkost.
Ne le da Janša ni dosegel izravnave proračuna, tudi državo je zadolževal sredi gospodarske rasti.
Če bi bila NLB zasebna, bi imeli manj škode v javnih financahPred krizo NLB ni bila dobičkonosna?
Tudi Grkov tvoje teoretiziranje o pomembnosti lastne valute ni prepričalo, da bi evre zamenjali za lastno valuto.Grki s prehodom na drahmo ne bi poplačali dolgov, ki jih imajo v evrih.
Blejski otok: ali je ta s strani vatikanske države in s pomočjo naše politike biser slovenije pozabljen. Torej ali smo se mu odrekli?Blejski otok ni pozabljen, je pa nezakonito podarjen oz. dan v brezplačen najem RKC zahvaljujoč Janševi vladi. Konkretno: čeprav je po zakonu o denacionalizaciji bila RKC upravičena le do povračila sakralnega objekta na otoku (cerkvice), je Janševa vlada RKC podarila ves stavbni kompleks, zemljišče, ki je v lasti države, pa dala za 40 let v brezplačen najem. To 'operacijo' je tajno izpeljala v času, ko je na volitvah že zmagal levi 'trojček' (leta 2008), a še ni bila formirana nova vlada. Nemara je s tem darilom Janša RKC poplačal predvolilne storitve, tako kot bi jih Orbanu, če bi po letošnjih volitvah formiral vlado.
Unilseptij je izjavil:
Ne rabimo nobene žlahtne levice. Tvoja analiza pozablja, da se je točka sredinskosti pomaknila tako zelo v desno, da si danes sredina lahko samo, če podpiraš klasično neoliberalno agendo, levica pa si že, če si za javno zdravstvo in šolstvo.
Povprečje ponudbe na jedilnem list ni enako kot opredelitev kaj naj bi predstavljala sredinska stranka.
Unilseptij je izjavil:
Prava desnica pa je danes kar odkriti fašizem/krščanski fundamentalizem.
Desnica zajema širok spekter prepričanj in samo zato, ker je en del spektra danes bolj viden, to ne pomeni, da so drugi deli spektra kaj manj "pravi".
Unilseptij je izjavil:
Po merilu iz recimo 70-let prejšnjega stoletja, bi bila Levica nekje blaga socialdemokratska sredina, seveda glede na dejanski program, ki ga res zagovarja, ne pa na tisto, kar bluzijo njeni desničarski kritiki in naši mediji, ki so tudi izgubili stik z realnostjo že leta nazaj.
Kje je pa Slovenija sredi 70. let imela socialdemokratsko sredino?
Unilseptij je izjavil:
Se pa strinjam, da SMC nikdar ni bila leva.
Pa kljub temu še vedno veliko ljudi misli, da je (bila?) leva. Ergo tudi moj zaključek: tako blizu sredine je, da je bila dovolj privlačna za sredinsko volilno telo, tako levo nagnjene, kot tudi desno nagnjene. Sledi tudi moj drugi zaključek: politična sredina v Sloveniji še vedno obstaja, samo manjka ji sredinsko leva stranka. Ravno nasprotno, kot je bilo nekje do l. 2004.
Webmojster ::
Dolg državnega proračuna (to je tisti, na katerega ima vlada vpliv) - iz podatkov z uradne strani:
http://www.mf.gov.si/si/stiki_z_investi...
Graf iz excelove tabele:
http://www.mf.gov.si/si/stiki_z_investi...
Graf iz excelove tabele: